Wednesday, December 14, 2011

skiLL borak2 bersama duta bedak sejuk, GARNIER segaLa =)

heh, awaL2 dah tempek gambar perubahan muka dari tahun 2009 dengan 2011 kan *bajet macam duta produk kecantikan puLak kan* actuaLLy bukan nak cerita pasaL ape jenis produk kecantikan yang CG pakai sehingga dapat menghiLangkan jerawat2 degiL di muka, mahupun kenapee dahuLunya geLap geLita rupa CG nie namun sekarang sedikit bercahaya *perasan kejap*...sebeLum, CG bercerita dengan Lanjut meh sini baca perbuaLan antara CG dan seorang manusia yang mencetuskan CG nak taip entry ini :

( manusia terpiLih itu : MT, CG : CG )

MT : eeeehhhhh, mirad !!! Lamee tak jumpee...sihat kee ???

CG : aLhamduLiLLah, macam nie jee Laaa

*then sembang2 pasaL kisah duLu kaLa, ape buat sekarang bagai and so on...tiba2..*

MT : eh, dari tadi nie aku nak tanya kau...Lain Lah aku tengok muka kau nie..dah takde jerawat batu bagai dah macam duLu2...kau pakai apee ?? untung Laa kaya, boLeh pegi spa bagai...

CG : errr....mane de...tak pakai apee2 Lah...

MT : ehhh, siyes Lah...rekemen Lah kat aku kau pakai produk ape, muka aku nie makin naik puLak jerawat nie...

CG : hmmm....petua paLing mujarab, rajin2 ambiL wudhu'...kaLau buat soLat maLam tuh Lagi kerap Lagi bagus sebab masa ambiL wudhu' time tengah maLam, insyaaLLah Lagi efektif sebab masa tuh muka kita tengah daLam reLax mode *bLa..bLa..bLa...etc...etc...etc*

MT : *buat muka* amboii...kemain ustazah puLak kau tunjuk baik...

CG : errr *terasa kejap..cepat2 cari jawapan Lain* kau cubee Lah try pakai GARNIER, aku pakai tuh jee buat masa sekarang nie...

MT : isk...kawan aku pakai hari tuh makin teruk puLak muka dia oh...siap menggeLupas bagai, tak mau La aku *bLa...bLa...bLa*

CG : tak pon kau try pakai bedak sejuk..

MT : bedak sejuk buat kering muka jee Lah...isk...tak mau Lah aku...

CG : kaLau macam tuh, kau simpan jee Lah duit pastu nanti pegi jee pakar kuLit, new york skin soLution tuh...senang cerita...



okayy, korang boLeh nampak tak conversation kat atas tuh menjurus ke arah apee ??? *korang kata CG berLagak, cisss !!* kadang2 CG serba saLah okay nak jawab pertanyaan manusia2 sekeLiLing CG nie...kenape ?? sebab :
  • jawapan kita kaLau tak kene gaya nanti mesti orang boLeh saLah anggap sebagai berLagak, menunjuk2 ataupun perasan bagus waLhaL kita nie berniat nak cerita secara terperinci dengan jujur dan ikhLas mengenai persoaLan mereka itu *sigh*
  • setiap jawapan yang berunsur cadangan rajin betuL mereka nak betah, sedangkan jawapan PANDANGAN tak ada saLahnyee kan ?? *tak paham betuL*
  • kadang2 rajin jugak diorang tak nak mempercayai apee yang kita jawab...keep on repeating the same questions over and over again, sampai rasa macam nak sepak jee *hiksss, rasa jee Lah*
seriousLy, CG nak nasihatkan Lah korang kaLau daLam perbuaLan dengan seorang individu atau beberapa individu yang Lain, siLa :
  • jaga intonasi
  • jangan gunakan ayat2 yang doubLe meaning *boLeh bawak gaduh jee weh*
  • dengar dan respon mengikut keadaan
  • kaLau tak setuju dengan pendapat orang, bidas sekaLi jee...kaLau orang tuh bidas baLik, abaikan dan iakan jee =) *seriyes, ini pon boLeh bawak jadi saLah faham*
iskkk...masih tak paham perangai sesetengah manusia terutamanya PEREMPUAN *maafkan, CG jugak perempuan* dia tanya pendapat kita tapi biLa kita bagi pandangan, dia macam nak kita ikut piLihan dia puLak...kaLau macam tuh, baik tak payah tanya PENDAPAT kita kan ?? *wondering jeeLah* by the way..muka CG takdeLah haLus muLus bak kuLit teLur tuh...but atLeast, Lebih eLok Lah dari tahun2 sebeLum nie sampai bengkak2 muka...sekarang nie tengah nak cuba kurangkan bekas2 jerawat jek *hekhekhek*


ini serius . wudhu' memang ada keistimewaannya, kaLau tak percaya...cubaLah !! *wajibLah berserta soLatnya kan ??* kaLau ikut rutin CG, CG akan pakai bedak sejuk cina *yang botoL, sebijik macam arwah tokmak punya* pada waktu maLam sebeLum tidur dan pakai mosturizer and krim GARNIER pada waktu siang...so, bedak sejuk tuh bertujuan untuk mengecutkan Liang pori and rongga2 minyak yang tersumbat supaya jerawat pon tak nak hinggap dan mosturizer segaLa tuh untuk puLihkan keLembapan kuLit...tapi kaLau kadang2 kaLa jerawat naik jugak time2 period tuh, sabar jee Lah okayy *jangan nak terkejut menjerit bagai puLak*

actuaLLy, CG tak berapa nak rasa sihat Lah dua tiga hari nie...tak sihat tak bermakna meLepek atas katiL jee kan...cuma rasa macam takde mood je and pening2 LaLat sikit...tapi Lepas teLan panadoL and tidur, kurang Lah jugak *waLau stiLL berdenyut Lagi kan* nak manja2 terasa gedik sungguh Lah kan sebab dah tua bangka...so, just chiLLax sahajaLah...Lagi bertambah meLepek biLa mr.boyfie daLam mode serius berkerja dan dia pon berada Luar kawasan kL *outstation* and tiba2 teringat perbuaLan teLefon semaLam :

( mr.boyfie : B, CG : CG )

CG : esok nak pegi sana pukuL berape ?? dengan sape ?? naik apee ?? duduk mane ??

B : tu diaa soaL..kaLah poLis pencen...bertoLak katenyee jam 8, pegi dengan 2 orang Lagi officemate, officemate punyee kereta sebab nak save minyak *giLa kedekut* and akan duduk chaLet kat sane Lah...Lagi nak tanye ape ??

CG : satu chaLet ??

B : yeLah...kitorang bertiga jee...nak chaLet banyak2 buat ape ??

CG : *daLam kepaLa otak tak tercerna Lagi kaLau dah tinggaL satu chaLet bermakna semua LeLaki Lah kan* yang pegi tu semua LeLaki kee ??

B : LaiLahaiLLaLLah budak nie...dah tentu2 Lah duduk satu chaLet semuanya LeLaki...hiLang pedoman apee nak duduk Laki pompuan satu rumah...kawin free Laa weh !! HAHAHAHAHAHHA~

CG : suka sangat Lah tuh kawin free kan ?? *bunyi bajet merajuk*

B : mana boLeh kawin freee...tak meriah Lah kan....katenyee anak pakcik adnan nak buat majLis 3 kaLi...banyak beLanja Lagi adeeeLah...

CG : eeeee....sapee nak kawen dengan you ?? tak nak Lah i kawen dengan you !! *pura2 aLah...gedik giLa CG time neh*

B : eeehhh, sapee katee nak kawen dengan you...anak pakcik adnan yang nama ainaa Lah...HAHAHAHHAAH...amekkau...

CG : fine...

B : *Long pause* you...i pegi tak Lama pon...4 hari jee...kaLau i ade masa nanti, i caLL okayy...tapi you jangan Lah tunggu sampai jauh maLam semata tunggu i caLL...takut i tak tercaLL puLak nanti, habis beauty sLeep you...i baLik tengok mata you dah serupa panda dah...hekhekhek...

CG : yeLah...kaLau busy, tak payah caLL pon takpe...i paham Lah...manusia giLa kerja macam you nie, makan pon boLeh skip kaLau dah menghadap kerja tuh...kerja jangan sampai Lupa makan *bLa...bLa...bLa...banyak benda CG bebeL, korang tak payah tahu pon takpe*

B : hakhakhak...comeL betuL !!

CG : apee yang comeL nyee ?? i kee ?? terima kasih...terima kasih...terima kasih...

B : tak payah nak perasan sangat...i cakap gambar budak kat bLog yang i tengah tengok nie yang comeL...

CG : yeke ?? bLog apee ?? nak tengok...nak tengok...

B : ok...you taip www.mirad-myrad.bLogspot.com, nanti you nampak Lah budak comeL tuh !!

CG : *tiba2 nak bLushing* kejadah !! dah Lah, pegi tido...esok member tuh drive, dia sedap membuta puLak...

B : HAHHAHAHAHA~ amboii, Lagi marah Lagi menawan kaLbu !! i Loike !! yeLah2...moh Le kite tido...

CG : ok, bubbye...assaLamuaLaikum...

B : bye mok !! *pastuh cepat2 dia tutup teLefon*


bengong betuL orang tua tuh...and bermakna beberapa hari nie hidup CG akan sedikit rasa kosong without mr.boyfie yang sengaL seLaLu bagi CG geLak guLing2 and marah2 macam orang hiLang pedoman *acah jee* tiba2 mesej masuk.

'mok, td lpe nk psn...sbh jgn lpe bgn, tkt xsmpt nk kjt...jgn stress2 sgt, if anythng call..blm klua kl dh rndu, cmne ni ? haha..jg dri..emrgncy tepon je ok ? tc'

ehek, okayy...nampak tak pesanan tuh ?? ayat pertama, soLat jugak yang dia bising duLu *sejuk perut mak dia mengandung, hikksss* jom tido sambiL senyum !! mr.boyfie, kaLau anda terbaca ini...siLa ingan pesan CG :








BALIK DARI OUTSTATION JANGAN LUPA BAWAK JEJAKA HENSEM BALIK SEKALI OKAYY =)



p/s : semoga seLamat pegi dan baLik *amin*


18 comments:

CAHAYA BISIKAN said...

wakaka..jom sumer pakai bedak sejuk

Saddila said...

bedak sejuk ? okay nak cuba walaupun takde jerawat . saje gedik2 :))

kemain pesanan dekat boyfie . kirim slm lagi ye . ihihihi

The supertuff ; FarraKeyna said...

alahai.. sweetnye.. kenduri 3x ea.. hopefully aku dijemputla yeeeeee =)

Nur Aischa said...

wahh mmg ketara lah perubahan pada muka kak cg, nanti nak cuba amalkan lah ;)

Onitsuka_hana said...

bedak sejuk sesuai untuk kulit berminyak mcm hana untuk kurangkan minyak time tido.Klu xpakai bedak sejuk, bangun pagi penuh minyak kat muka expecialy kat tepi hidung. mujarab kan bdk sejuk

hana slalu bagi jawapan yang khusus sng nnt owg tu xyah soal banyak kali.hehe

CiK GorGeouS ! said...

CB : hakhakhak...itu petua orang tua2 duLu kot~

CiK GorGeouS ! said...

saddiLa : ehem...ape2 jadi tanggungan sendiri okayy... =)

CiK GorGeouS ! said...

FarraKeyna : hakhak...harusLah kau dijemput...saLah satu majLis untuk kawan2 aku jek...susah hidup merantau neh =)

CiK GorGeouS ! said...

NA : siLa2..yang wudhu' tuh Lagiiii Lah mujarab... =)

CiK GorGeouS ! said...

hana : same Lah...kaLau tak, minyak boLeh buat goreng teLur kan ?? hekhek...weLL, tu Lah seni daLam menjawab soaLan kan~ =)

.Si kEmunCuP. said...

aaaaaaa.......same cm situasi MT tuh! (erk.tolak tepi isu bidas2)

siyes jrwt mkin m'gedik naik x hingat2.bkpe xmo benti ntah.huhuhuhu.smpi kdg2 mls maw pk da.

tp, tp , tp..
kite kn pempuan...mstila t'sentuh jiwe tatkala tgok org b'kulit cm buah epal (ke tomato huh?),tmbh2 klo lelaki! mmg haptuihh sungguh, sumpah tanak g dekat! haha.


eyh, terover pnjg plak komen.tp tuh jek la nk ckp ekceli.hehehehe.


nwy, ai mirad!! ;))

CiK GorGeouS ! said...

SK : gedik nau wawa neh...hahahah~ aLahai...jerawat tuh takde mende Lah wa...dok kat jepun, pegi Laa pakai produk jepun sane..hikkkss~

Bulan Syurga Firdaus said...

cantik3 :) lame die x update entry blog so ziarah cni.....

CiK GorGeouS ! said...

BSF : hek ?? apee puLak dah Lame tak update ?? tiap2 hari pon update ape =)

siti syahirah said...

Emm nak tnye yang awak pakai krim garnier tu apa nama nya pakai pencuci muka tak? ??

siti syahirah said...

Hope reply erkk nk thu sgt2

siti syahirah said...

Emm nak tnye yang awak pakai krim garnier tu apa nama nya pakai pencuci muka tak? ??

cik gojes :) said...

SH : sorry, baru perasan komen awak.ohhh...yang CG pakai tuh semua lah dari pencuci muka, krim, toner semua dari garnier :)