Friday, December 30, 2011

sebab kau dewasa, kau boLeh buat ape je ??


kadang2 biLa kita nie dah senior atau DEWASA, kita seLaLu nakkan orang yang LEBIH MUDA daripada kita nie sentiasa RESPECT dan DENGAR setiap butir bicara yang kita keLuarkan...biLa mereka mematuhi, we'LL be gLad and sangat suka sebab kononnya mengikut kata orang2 tua, itu merupakan perbuatan MENGHORMATI daLam konteks herarki kehidupan *betuL ke eja tuh ??* weLL, it's good and NORMAL...everybody on earth pon akan bersetuju biLa statement tersebut dikeLuarkan *weLL, i'm not a bit against it pon*

and what if, ORANG MUDA ini bersuara menegur kesaLahan SANG DEWASA in any ways untuk memberi kesedaran kepada mereka, wajarkah mereka ini digoLongkan daLam kumpuLan KURANG AJAR, KURANG ADAB or DISRESPECTFUL ?? isu CARA menegur kat sini bukan Lah sebuah isu yang dibahaskan sebab in both ways, kaLau treat orang dengan cara tak baik makanya respon akan menjadi tak baikLah kan...the point is, INTIPATI teguran yang diutarakan...

for particuLar reason, i'LL say that biLa kita dah menjadi orang dewasa yang berpengaLaman, kita sebenarnya teLah mengeraskan otak kita mengubahnya menjadi terms KEPALA BATU yang mana ianya terkumpuL sehingga menghasiLkan puLa terms BESAR KEPALA...weLL, i'm an aduLt too *of coz Lah untuk kanak2 yang bezanya 10-20 tahun kebawah dari CG* percaya atau tidak, rata2 orang dewasa adaLah sangat sombong untuk admit kekurangan dan kesaLahan diri...sedaya upaya teguran dari orang yang LEBIH MUDA itu akan ditepis dengan peLbagai cara...samada dengan cara baik mahupun secara kasar...pening ?? don't worry, here's some exampLes :

kes 1
seorang wanita *dewasa* yang memang diakui taat perintah agama, soLat tak tinggaL tambah sunatnya, bacaan Quran dan zikir Lengkap pada waktu soLat...tapi :

wanita : ape Lah perempuan nie, seksi sangat macam nak terkeLuar segaLa aset tu...tu tak Lain nak pegi juaL badan Lah tuh *isunya : mengumpat, mengeji dan memfitnah*
perempuan *Lebih muda* : isk, tak baik kata orang tu macam tu...suka hati je nak tuduh orang nak pegi juaL body ape Lah...kaLau tak, kan dah jatuh fitnah..
wanita : aLah kau budak2, ape kau tahu ?? kau pun kaLau tak jaga nanti boLeh jadi macam tu *dah macam mendoakan puLak, tsskk*

kes 2
seorang jejaka *dewasa* yang dah Lama berkerja dan meLakukan satu aktiviti itu setiap hari dengan kaedahnya...tapi muncuL sang teruna *Lebih muda* dengan idea baru yang Lebih memudahkan dan menguntungkan..

teruna : saya rasa dengan menggunakan cara ini produktiviti syarikat boLeh bertambah disamping menjimatkan tenaga dan kos...
jejaka : tapi aku dah buat cara aku bertahun tahun dan takde kerugian pon...kau orang baru, mana nak tahu semua nie...budak mentah !


tak kisah Lah daLam kehidupan seharian ke, kehidupan di pejabat mahupun di rumah ke...tak semestinya kita ini goLongan DEWASA kita semuanya betuL...tak semestinya ape yang orang LEBIH MUDA sarankan membawa kepada kehancuran...jangan EGO sangat Lah...cuba tengok baLik pada intipati teguran yang orang berikan kepada kita tak kisah Lah dari orang yang Lebih muda mahupun yang Lebih tua...open minded Lah sikit...seLagi teguran itu betuL dan kena dengan caranya, tak payah Lah nak cop budak tuh kurang ajar mahupun kurang adab...as an aduLt, you shouLd be the one who taught them about adab dengan cara menjawabnya penuh hikmah

seriousLy, aduLts...toLongLah jangan nak the youngsters jee jaga hati dan perasaan korang sedangkan korang boLeh sewenang wenangnyee marah2 and yeLL straight to their faces sesuka hati...eLders nor youngsters shouLd be treated equaLLy...HORMATI YANG TUA, SAYANGI YANG MUDA...kLausa itu CG nak tukar kepada SAYANGI DAN HORMATI LAH SESAMA TUA DAN MUDA =)

peace yawww !!

p/s : to those yang bakaL menjadi ayah, mak, mak cik, pak cik, kakak, abang atau segaLa jenis panggiLan meLambangkan titLe 'Lebih tua' tak perLu nak sensitif sangat biLa ditegur yang Lebih muda...korang adaLah contoh teLadan kepada mereka sebab mereka jugak akan jadi dewasa satu hari nanti...



2 comments:

Semut Senyum said...

kalau nak tegur rasanya biarlah paling berhemah..
org dewasa pun pernah jd budak kecik dulu.. dorang pun mesti pernah mengalami benda yg sama tu...

CiK GorGeouS ! said...

SS : betuL...mana2 peringkat usia pun kene menegur secara berhemahnyee pun =)