Sunday, December 27, 2009

triLogi acheh - part 1

mungkin semua sedia makLum bahawasanyaa sayee teLah menjejakkan kaki ke bumi acheh pada 21 hingga 24 disember 2009...btoL kan tarikh tuh ?? errmm....makaa skang nie memang sngat tak sabar2 nak berkongsi kesah dari yang suka, duka, pahit mahupun yang manis dengan korang2 semua...
kaLau maLam2 kebiasaannyee aku tido Lambat aLamatnyee memang Liat Laa nak bangun seawaL 5 pagi....manee tak nyee...abg man dah berkicau jek maLam sebeLumnyee suruh berkumpuL kat depan foyer TDI seawaL jam 6.15 pagi...pergh...ayam pon tak berkokok Lagik kot tyme tuh...tapi nak buat camnee kan...terpaksee jugak Laa bangun ( nanti daLam bas buLih sambong tido kan...hahahha~ ) kitorang sumeee turun awaL gak ah sebab nak kene susun atur segaLa barang2 yang nak bawak ke acheh tuh...( boLeyh tak bebudak Laki yang sengaL tuh terLupee nak tutup pintu biLik aktiviti maLam sebeLum tuh....habis barang2 ade yang kene kencing kucing...chait ! ) Lepas baca doa sumee2 tuh, perjaLanan pon diteruskan....
memuLee aku memang dah menguap2 dah...tapi Lepas berhenti kat perhentian tuh, haram takmo tido dah...makanyee sampai ke LCCT Laaa aku ngaco orang...( aku kan budak baek~ ) tunggu punyee tunggu, akhirnyee sampai Laaa ke destinasi...bLom sampai acheh Lagik nie~ baru sampai LCCT...muahahhaha~kat LCCT, cam biasee Laaa...check2 barang sket2...baLut2 bagai...pastuh sumbat masok kargo...hahaha~ on that day my parents pon dengan semangatnyee datang nak anta aku fLy untuk beberapee hari ke acheh ( kecoh ek ?? macam nak gi setahon..huuuu~ ) seteLah mendengar amanat2 mak aku yang panjang berjeLa kaLah memorandum piLihanraya, aku pon dok gedix2 posing nak masuk daLam gambo bersama2 sekreteriat yang Lain withe banner yang cam Lawa kan ( credit tuh abg nazrey~ ) Lepas dah gedix2 tuh, perot aku pLak ah yang gedix2 mintak makan...'dah tuu...kaLau dah matee nampak mcd tuh manee bLey tahan beb !' katee perot kepadee aku...fiLLet-o-fish !! here i come~
at about 12.50tgh hari waktu maLaysia, kanak2 ribenna nie pon terkedek2 Laaa beratur nak masuk kapaL terbang...aiyaa...maLu aku bawak bebudak nie, sebok nak bergambar kat setiap sudut kowt ! ( katee orang, aku pon samee jek...hahaha~ ) penerbangan kitorang ke acheh amek maseee daLam 1jam 45 minit...perghh...jauh gak ( tengok daLam peta macam dekat jek...<--ade rase macam nakk bagi penampar tak ??? hhahaha~ ) daLam kapaL terbang pown jadik meka2 nie nak amek gambo...perak pLak rasee..wuwuwuw~
pejam ceLik, pejam ceLik, tak sampai gak ( kak wanie kate pejam ceLik nanti dah sampai...tipooo arrr~ huhuhu ) Lebih kurang, tak bapee Lebih tak bapee kurang jam 2.15 petang waktu acheh kitorang sampai kat Lapangan Terbang SuLtan Iskandar Muda dengan seLamatnyee...aLhamduLiLLah...tyme2 genting nak pemeriksaan kastam Laaa pundi kencing nie dah tak dapat menahan daaa...maka terpaksa Laa aku mencurahkan saham2 keciL di bursa tandas kat Lapangan terbang tersebut...meLangkah masok jek kat daLam toiLet tuh aku terus terpaku dan terpana seketika...waaaaaaaaaahhhhh~ cantik and bersih giLeee toiLet sanee...macam kat umah...suis Lampu Letak kat Lua jamban kot...Lepas gunee switch off...memang rasee cam kat umah...kang aku gedix2 amek gamba kang memang sah kene tinggaL kang...so, tak dapat Laa nak tunjuk betapa meriahnyee daLam toiLet tuh...wuuu~imagine sudaaa~Lepas kastam and gedebak gedebuk, kitorang nek kereta yang akan bawak kitorang ke merata peLosok acheh tuh nanti ( boLee tahan Laaa banyak tempat nak gi )
kaLau kat maLaysia adee kanciL, kat acheh adee kijang...tapi saiz mereka berbeza yee...kijang nie kire kategoro 4WD Laa..memang howt...sumbat 7 orang kot 1 kijang tuh...ahLi2 kijang yang aku naik: abg bob ( depan, tak muat kaLo masok beLakang ) + abg jeff + capix + aku + kak jiha + kak dhiya + kak syeera....seb bek kami2 nie kecik2 ajee..hahahha ( geLak Laaa....tak kesaaa pown ) ok...kat bawah nie adee Lah senarai tempat yang kami pergi:

  • MU Cafe ( takde kaetan dengan manchaster united yeeee )

dah nampak kan nameenuyee pon cafe....makanyee, nie adeLah tempat untuk makan...ngerti kamu ??? muahahha~makanya, makan itu adaLah yang mesti untuk diLakukan bersama2 dengan menu yang aneh ( adee gayee acheh ngak ?? muahaha~ ) memacam namee yang peLik2 Laa aku tengok atas menu tuh...tetibe aku nampak namee jus kLapa ( bajet air keLapa Laa...sekaLik memang keLapa tapi campo ngan soda ngan bandung sket...neway, memang sedap ) ade gak jus pLek2 Laen cam jus aLpokat ( avocado + cokLat or miLo )..menu nie, en.syahruL ah yang paLing sukee...hari2 dye bantai minum kowt...nasi goreng cumi2 ( agak2 apee ek ?? sotong dowww ) and banyak Lagik La....bahasa dye jee La Laen tapi makanan nyeee tetap buLih teLan Lagik..maLah memang sedap...pastuh memang kat sanee kaLau makan nasi sure adee keropok owh...so, memang budaya Laa...sedap!

  • rumah dosen universitas syiah kuaLa

nie kitorang gi umah pak zuL kat sanee...nak Letak semua barang2 cam ubat2 yang kitorang bawak nak bagi umah2 anak yatim kat sanee...dosen tuh maksdnyee pensyarah...kaLau tengok tempat pensyarah dye memang damai woo..Lembu pon buLih tompang LaLu and masok kawasan tuh....memang peacefuLL Laaa....

  • makam syiah kuaLa, banda acheh

tempat nie adeLah makam orang pertama yang bawak isLam ke negara acheh...menurut pakcik yang tinggaL berhampiran situ, mase 2 hari before jadiknyee tsunamu 5 tahun Lepas...adee Laaa manusia2 yang tak berapa nak bertamadun gi buat party suke suki depan makam nie...tak de manners Langsung...mungkin sebab tuh Laa aLLah nak tunjukkan kekuasaan NYA dengan turunkan baLa kat mereka2 nie...makam nie dah adee kat situ Lebih kurang 105 tahun daa...Lamee weyh...tyme nie kami2 yang pompuan2 tak dapat masuk sebab kami berceLana ( seLuar ) yang manee kat sanee tak buLih pakai sepatotnyee..makam nie terLetak betuL2 dengan pantai uLee Lhue yang manee saLah satu source and tsunami terbentuk...waLLahuaLam~

  • LampuLo

nie pLak antara saLah satu kapaL yang tersadai kat tengah2 bandar...kat bawah kapaL neLayan nie adee sebuah rumah yang rosah separuh dek kerana hentakan yang berLaku...rumah nie dikhabarkan dihuni oLeyh seorang nenek tua yang masih hidup...tapi kitorang tak berpeLuang pLak nak temu ramah nenek tuh sebab masee kitorang sampai tuh dah nak maghrib daaa...pape pon memang insaf Laaa~

  • wisma permata hati

nampak macam gah kan nameenye...macam tempat bersejarah kan ??? hahahha~ kene tipu...nie namee hoteL yang kitorang duduk Laaa...kat sini Laa kitorang meLepaskan penat dan LeLah seteLah seharian mengorek iLmu kan...kiree bersejarah pee tempat nie...hehehe~

  • masjid baituL rahman

masjid baituL rahman nie memang menyimpan 1001 cerita disebaLik keteguhannyee..memang aLLah itu maha berkuasa...setiap yang betuL dari NYA akan diLindungi contohnyee masjid2 di acheh La...macam masjid baituL rahman nie, memang hangat diceritakan mase seLepas tsunami ari tuh...manee taknyeee...kaLau diLihat dari sebuah bangunan yang tinggi, hanya tinggaL masjid2 jee kat sekitar tempat yang diLanda air bah yang maha hebat nie...macam masjid baituL rahman nie, adee seorang peniaga cina teLah ternampak seoLah2 ada tangan yang meLindungi masjid nie dari terkena air bah yang setinggi 20 meter...bangunan2 di sekitarnya dah habis hancur tapi masjid sikit pon tak ranap...maLah jadi tempat rawatan Lagik...sapee yang adee kat daLam masjid tyme tuh semua seLamat...pekedai cina tuh pon dah peLok isLam dah skang...besarnyeee kuasa tuhan kan ???

  • sop sumsum Langsa

hahaha...nie Laa tempat kitorang makan tyme maLam tuh...tempatnyee adee sup2 jek...tapi memang sedap ah...2 thumbs up~
Lepas dah makan2 tuh kitorang go bLi sim pack kat kedai2 tepi jaLantuh...kat sanee diorang panggiL simPATI...then kitorang pon tido...yeay ~

Saturday, December 26, 2009

energetic days~

aLhamduLiLLah pogrem yang dirancang2 teLah seLamat dijaLankan...bersyukur juga ke hadrat iLLahi kerana semuanyaa berjaLan dengan Lancar dan kami seLamat pergi dan baLik dengan Lindungan dari NYA...aku tahu ramai yang tak sabar2 nak tengok dan baca apeee yang akan diperkatakan tentang bumi acheh darussaLam yang teLah aku Lawati beberapa hari LaLu ( yeke adee yang nak bacee ?? wahahaha~ ) tak kesah Laaa...tapi izinkan diri yang serba kekurangan ini mengucapkan sekaLung tahniah kepada pengarah program yang dah banyak memerah kudrat dan idea bagi membawa nama KKDK serta kesedaran daLam rentetan program Langsungnyaa memberi pengaLaman dan persekitaran yang berbeza dari kemewahan meLimpah ruah di maLaysia...terima kasih yeee abg man~
sekaLung tahniah dan ucapan jutaan terima kasih di panjangkan juga kepada semua sekreteriat sejenak d'nanggroe acheh darussaLam ( SSNAD ) yang teLah bertungkus Lumus mencari dana dan juga membantu daLam pengurusan barang2 yang digunakan sepanjang minggu gerak kerja sehinggaLah keberangkatan ke bumi acheh...
secara ringkasnya, sepanjang minggu gerak kerja seLama hampir 2 minggu di UTHM sebenarnyaa banyak meLatih ketahanan dari sudut fizikaL dan mentaL...orang kata, kaLau kita ikhLas kepenatan tuh ibarat sebesar zarah kotoran di atas hamparan Laut...memang banyak tekanan dan rasa tak puas hati sepanjang proses gerak kerja, tapi aLhamduLiLLah berkat sokongan dan persekitaran yang ceria sepanjang masa bebanan tu berLaLu seperti tak dee papee yang berLaku...yang Lebih menyeronokkan Lagi, memang terbukti bahawa kuantiti peLaksana sesebuah kerja itu bukanLah perkara no 1 yang harus di kira tapi kuaLitinya...sepanjang minggu gerak kerja, beberapa orang2 kuat sekreteriat terpaksa memenuhi aturcara program yang berLangsung di sabah...maka yang tunggaL di maLaysia menjaLankan tanggungjawab yang masih berbaki adaLah sekitar 10 orang...kudrat yang tertinggaL ini diteruskan daLam aktiviti kutipan amaL yang berLangsung di carrefour batu pahat pada 12 dan 13 disember 2009..seminggu sebeLumnya, ahLi sekreteriat teLah mengadakan car wash besar besaran di daLam kawasan universiti...ikutan dari kutipan amaL di carrefour, setiap hari seLama seminggu seLepas itu kitorang buat juaLan amaL di pasar2 pagi sekitar batu pahat, ayer hitam dan senggarang...
penat memang penat tapi semuanyee berbaLoi dan banyak kenangan yang tercipta...memang nak bercerita panjang tapi kesihatan tak mengizinkan...nantikan yee kisah2 kami di acheh daLam post yang berikutnyee....

Wednesday, November 18, 2009

deLigasi PERSIS UMP ke UTHM....



hari nie rombongan dari PERSIS UMP pon sampai Laa kat UTHM....seteLah Lebih kurang 3 kaLi meeting ( even event kecik pon kene sempurna maaa~ ) bagi memastikan semua berjaLan dengan Lancar, aLhamduLiLLah semua nyee berjaLan seperti yang di aturkan....

ada yang menganggap rakan2 yang menyertai PERSIS, PRS, KKDK, PRD atau apa2 pon nama yang menggambarkan sebuah keLab atau pertubuhan yang berkaitan dengan kaunseLing adeLah keLab yang bakaL berhadapan dengan orang yang bermasaLah sahaja....sebeLum aku ceritakan apee yang berLangsung pada hari nie, aku nak share sikit Lah ape sebenarnya manfaat yang diperoLeh kaLau korang join aktiviti2 yang berkaitan dengan kaunseLing mahupun keLab2 atau pertubuhan2 yang Lain...

memang tak dinafikan bahawasanya peLajaran atau bidang akademik adaLah prioriti setiap student atau Lebih gah Lagi kaLau aku LabeLkan sebagai mahasiswa dan juga mahasiswi....tapi korang sedar tak kaLau korang hanya berjaya mendapatkan LuLusan berdasarkan sekeping kertas yang di atasnya tercatat pointer yang tak pernah Lari dari mendapat anugerah dekan, kebanyakan dari syarikat atau badan2 yang di Luar sana takkan berminat sangat nak tahu pasaL pencapaian akademik korang...contoh kata Lah kan, ibarat teori yang di Lakukan tanpa mendapat Latihan amaLi yang mendedahkan kepada situasi yang sebenar...

cuba korang join mana2 keLab atau persatuan, insyaaLLah korang akan dapat beLajar sesuatu dari setiap program yang korang pergi..kita hidup nie bermasyarakat dan jugak ade prosedur atau tatacara yang perLu kita ikut...daLam menjaLani program adaLah cara yang terbaik untuk beLajar sesuatu dari pengaLaman...orang Lame2 ade penah kate yang guru terbaik adaLah ajaran dari setiap pengaLaman..just imagine when you are going to work after graduate and you have never ever experienced on how to make a proposaL, how to go through aLL the procedure invoLve or maybe how to interract with peopLe outside from the organisation...mungkin ramai yang tak nampak atau memang buat2 tak nampak tapi nie Lah yang cuba di tonjoLkan....jadi aku nak ajak Laa kengkawan dari semua universiti, pegi Lah cari mana2 pertubuhan yang anda rase sesuai dengan jiwa anda dan ikot Lah program sebab banyak yang akan anda beLajar....dari segi daLaman dan Luaran insyaaLLah akan ada peningkatannyee...

apee Laaa yang aku merepek nie hek ??? ahahaha~ok2...terus kepade cerita PERSIS ( pembimbing rakan siswa ) UMP yang datang dan berdiskusi dengan KKDK UTHM...memuLe diorang datang memang a LittLe bit coLd Laaaa....biase Laaa, sesi ice breaking pon tiade dan adee pegawai pengiring...so kami terpaksa mengikot protokoL dan formaLiti itu perLu apabiLa ayahanda adee daLam sesebuah majLis...memuLa cam biase Lah, ucapan aLuan dari MC ( fizin teLah direkrut...sanggup datang baLik dari kajang untuk menjadi MC KKDK..thumbs up for u...Luv u Lebih Laaa ) Lepastuh adee ucapan dari wakiL KKDK ( memandangkan abg bob teLah pergi meninggaLkan kami untuk ke kem Leadership, maka kak ain teLah menggantikan tempat beLiaw kerana MT yang Laen tiada~ ) kemudian ucapan sket dari wakiL UMP dan ucapan ayahanda terchenta kemudiannye....Lepas dah habis2 bagi hadiah tuh, dr.asri pon bawak semua pegawai2 dari UMP pegi round2 sambiL cari makan....kate dr.asri, beLiaw nak bagi kami seLesa berbincang sesama rakan2 tentang keLab dan jugak berkongsi semueeeeeenyeeee....kaLau ade pegawai2 takut akan kekok pLak...
maka seLepas pegawai2 berLaLu pergi, kami teLah menjadikan dewan yang formaL itu santai jek....ade penerangan sket pasaL apeee itu KKDK then, aku take over pLak untuk penerangan pasaLa aktiviti2 yang teLah dijaLan kan.....waaaa~tetibe aku rase aku cakap cam hapeee jek tadi...semuga mereka paham Laaa apeee yang aku katakan petang tadi...hahhahaha~then kitorang adeee sesi2 bergambar sket2 pastuh makan....sambiL2 makan nie yang seronoknyee sebab kitorang banyak bertukar cerita dan pendapat dengan Lebih dekat....diorang nie pon senget2 bLako gak....even adeee yang da sampai usia matang pon tapi stiLL diorang adee sense of humour Looorrr~so memang best Laa diorang nie....pastuh tadi berLaku jugak Laaa adegan jejak kasih antara aku ngan miLa ngan amir farhan...ceyt...tak kusangka mereka jua menjadi PRS di UMP...huhuhuh~then Lepas makan2 tuh, aku, haniz ngan kak ain teLah diberi mandat untuk bawak pusing satu UTHM dan tunjuk kat diorang Laaa camnee rupee UTHM tuh....
maka hari ini teLah habis dan sayee berasa sangat puas hati...semuga berjumpa Lagi ye PERSIS UMP~

Monday, October 26, 2009

profast 2009~

nak katee post pasaL nie macam dh Lapuk kire macam agak nak bersawang gak Laa baru aku sebok2 nak tuLis pasaL citee nie...bukan apee...namee pon dah nak exam kan sekarang nie...busy nyee mengaLahkan PM...yeLa...PM manee sebok2 nak kene bacee buku MIS yang 3 credit tuh yg tebaL2 tuh...tak pon, manee adee kene buat kira2 ukur tanah yang macam kopius-ing tuh kan...so makneenyee sayee Lagi sebok dari PM ah ( ok2...memang mode mengarut dah tibee )
sebenarnyee on 16 to 18 oktober hari tuh KKDK adee buat satu porgem yang paLing asas bagi ahLi baru KKDK...program asas fasiLitator ( PROFAST ) yang ke-9..pogrem nie biasa diadakan seekaLi setiap tahun...pogrem nie kaLau tengok namee dye pon dah macam dapat jangkee kan apee yang bakaL didedahkan...pogrem nie memang satu pogrem yang di buat untuk mendedahkan ahLi dengan asas kepada kefasilitatoran...dah namee pon budak KKDK...keLab kaunseLing dan kerjaya...maka rata2 pogrem KKDK adeLah berbentuk memberi motivasi dan gaLakan kepada generasi2 akan datang...bukan nak citee pasaL pogrem2 akan datang tapi nak citee pasaL PROFAST yang dah pon berLangsung di Impian Country Resort, HuLu Langat, SeLangor...memang 5 bintang ah aku bagi...
nak dijadikan cerite, ( yang cerita2 daLam bas masee daLam perjaLanan tuh tak payah Laa nak ceritee kan, macam banyak sangat ) Lepas bebudak nie dah angkut2 bebarang diorang and gi minom petang then mendaftar, tetibe ajee sumee dak2 Laki dikerah untuk memanjat bukit baLik....ingatkan dah nak kene dera dah bebudak nie, rupeenyee tayar bas yang kitorang naek tadi termasuk daLam seLut and tak boLeyh keLuar....maka dengan itu semua perwira2 gagah perkasa itu semua teLah memerah keringat bersame2 manoLak bas itu keLuar dari seLut itu...memang agak Lameee gak Laaa adegan aLa2 body buiLder tuh berLangsung, dekat nak hampir maghrib ( exactLy dah masuk maghrib ) aLhambuLiLLah bas dapat di toLak keLuar...maka bersorak Lah kanak2 riang itu di tempat tuh...masee nie dah nampak dah adee bonding yang dah diikat oLeyh diorang sebeLum start nyee pogrem...padehaL, toLak bas jee kot...nampak Laa kerjasama antara diorang dah start bercambah...tahniah2....


seteLah siap urus diri dan makan....daLam jam 9 maLam, sesi ice-breaking pon dimuLakan...pogrem kaLi nie, abg tyyzar yang jadi ketua trainer...banyak gak aktiviti yang kitorang buat sebeLum bahagikan diorang daLam kumpuLan...adee aktiviti 'konduktor bergaya', 'siapee punya nie?' dan adee Len Lagi ah, aku dah tak bapee ingat ( tu Laaa..sapee suruh post Lambat2... ) yang kLaka nyee masee diorang nak duduk ikot kumpuLan...sajee jek aku Letakkan tag tuh warne yang macam2...bukan diorang aLert pon either nak ikot aLphabet ker or ikot warne...maen beLasah aje...Lagik aku rasee nak cram perot tyme bebudak nie cari trainer...dah Laa yang trainer nyee Letak ciri2 yang hampeh2: guni beras, kachak, berbibir mungiL, keistimewaan pada kening and macam2 Lagik ah...riuh Laaa....pastuh namee kumpuLan diorang pon macam tak boLeyh bLah kan...antaranyee: rojak, tempe, bergediL, pasemboq, wajik and aLso dodoL...haih...tawu Laa pengerusi anda kuat makan, sumee pon namee makanan...wiwiwiiw~after that diorang diserahkan kepada cam comm iaitu en.don yang kachak Lagi bergaya untuk takLimat pasaL disipLin dan Lantikan jawatankuasa seperti datuk n datin bagi kem nie and so on....pastuh kitorang pon gedebush! meLepek atas katiL...nyte~

seLamat pagi doniaaaa !! masee second day adeLah hari yang sangat penat...betoL...memang penat giLo...pepagi butee tuh dah kene senaman pagi...haih...nie yang meriah giLoo depan biLik aku nie...memacam Lah yang diorang buat...dari men nek2 moto sampai La ke kambing jantan punyee Lagu...perghh...pepagi Lagi dah buat usus perot haku tegang dek kerana geLak tak berenti2...**dari daLam biLik jek Laa**Lepas senaman pagi diorang pon pegi Laaa bersiap2 and sarapan and kitorang adee sLot yang seterusnyaa...pagi tuh jek adee 2 LDK pasaL mmperkenaLkan apee itu fasi and so on..aku ngan abg is daLam satu group: pasemboq yg skema...than tengah hari tuh adee sesi memperagakan modeL2 yang dicipta dari ajk sendiri...nak tawu ape yg kitorang buat ??? pegi Laa tanyee bebudak yang pegi PROFAST ari tuh...tak Larat den nak naip nie dah~
sambung kisah yang petangnyee puLak...Lepas makan tengah hari diorang sume soLat2 duLu and Lepastuh adee ceramah komunikasi dari en.khiruL...duLu en.khiruL nie diam kat pksk tapi skang dah beraLih ke HEP pLak...mase diorang nie gi dengar ceramah tuh, trainer2 adee yang amek ini kesempatan untuk pergi meLihat trek obstacLe pada petang itu disamping bermandi manda...jengan jeLes you !!! sejok dowh air dye...Lepas minumpetang sume baLa2 tentera PROFAST nie dikerah untuk berkumpuL and menjaLani Latihan berbentuk fizikaL pLak...awaL2 Lagik camp comm dah pesan bawak tuaLa kuar dari biLik sebab mereka bakaL direndamkan !! yeay !! semua barang2 berharga dah diLonggokkan kat trainer ah...( daLam kepaLee otak dah caLcuLate bapee banyak eyh aku nak untuk kaLau gadaikan segaLa makcik2 nie punyee barang kemas dengan handphone2 diorang yang naLaa punyee canggih nie ) masee obstacLes memang mencabar Laaa track nyee, dah macam kat kem tentera pon aku raseee..wawawa~yang penting diorang kene buat..wiwiwiiw~kesian tapi seronok !!
maLam nyee puLak adee persembahan dari peserta...agak hambar jugak Laaa tapi diorang start geLak tak berenti2 sampai terguLing2 biLee abg2 'badut' start take over the stage...apee Lagi, geng2 abg bob Leee yang biukin gamat itu dewan dengan Lawak spontan diorang yang tahap meLampaw itu...seLesai persembahan maLam tuh, diorang adee night waLk pLak...pssssstttt: dengar2 crite adee orang pengsan maLam tuh tyme night waLk...sapee yee ?? hahahaha~ramai gak yang jadi nagka busuk...tak pee La...yang penting semua seLamat...
dah tibee hari Last...pagi tuh stiLL adee LDK Lagik...then adee majLis penutup sket2 and then seLesai sudah !!! yeay...seLamat tinggaL huLu Langat, heLLo batu pahat....
mungkin kita anggap semua perkara yang berLaku hanyaLah sekadar perkara Lepas yang dah terjadi tapi kita tak sedar yang perkara Lepas tuu semua adaLah memori yang terindah pernah kita LaLui...
ade perkara yang kita boLeh beLi, tapi semua kenangan tetap hanya boLeh disimpan pada orang yang merasai....
seLamat berjaya kepada semua peserta PROFAST bagi membantu masyarakat yang berada di sekeLiLing kita~

Friday, October 9, 2009

karnivaL aktiviti peLajar

aku obses dengan KKDK ?? aku dah LaLi dengan tujahan semua tuh...yang penting aku tahu apee yang aku mahukan dan what i can offer to the pubLic...jadi pLease...i'm begging to those who are aLways try reaLLy hard to 'kiLL' KKDK's reputation, do step back before we take further unexpected action...huhuhu~emo jap pLak...
ok2...aku sebenarnyee nak cite pasaL karnivaL aktiviti peLajar yang berLangsung seLama 3 hari starting from 5 october untiL 7 october...karnivaL nie adeLah pLatform di mana semua keLab2 yang berdaftar bawah universiti boLeyh buat pameran and tarik seberapa banyak ahLi untuk join the cLub and secara tak Langsung menjadi ahLi kepada program2 yang akan dianjurkan...anyway...karnivaL pon dah berLaLu and aLhamduLiLLah semuanyaa berjaLan dengan sangat Lancar...yang menjadi saat manis adeLah apabiLa KKDK teLah berjaya menggondoL tempat pertama daLam pertandinga hiasan booth...syabas kepada semua tenaga kerja...
aku yang adee gak menjaga booth nie dapat meLihat bakaL2 peneraju KKDK pada masa akan datang biLeee mereka datang ke booth and mendaftar...ade yang mendaftar dengan sepenuh hati dan ade jugak yang macam nak tak nak jee...tak pee...aku tak raseee yang team KKDK skang akan berdiam diri tanpa mendedahkan ahLi2 baru dengan keseronokan biLee dah join KKDK...huhu~insyaaLLah...so, pada 9 oct ( hari ini, maLam ) akan diadakan majLis maLam jaLinan bersama ahLi2 KKDK samada yang baru mahupun yang Lama dan dijemput untuk semua hadir bagi memeriahkan majLis...


skang nie nak promote sket Laaa kepada semua yang berminat untuk mendapatkan baju KKDK dan button keLab seperti yang digayakan modeL tak bertauLiah di atas boLeh Laa dapatkan daripada kami pada mjLis maLam jaLinan nanti...or kaLau adee yang tak dapat nak beLi tyme maLam jaLinan tuh and nak sangat dapatkan baju and button cam best nie boLeyh Laa tempah pada sayee di : 013-7911905 dan sertakan cara2 untuk kami hantarkan pada anda...

baju: Lengan panjang ( RM 22 ), Lengan pendek ( RM 20 )

button ( RM 3 )

akhir kata...KKDK bukan sekadar keLab maLah merupakan keLuarga di UTHM...

Sunday, September 27, 2009

raya2 mode~

macam dah Lambat kan nak citee pasaL rayee..tapi takpee Laa...cite gak La sket2 untuk tak de Laa orang kate macam tak hargai rayee...tahon nie giLiran rayee kat umah beLah bapak aku...even cam ramai sepupu Laki beLah bapakku ini, namun kemeriahannye tetap dirasai ( adee kaitan pLk ? ? ) memuLee aku macam tak berapee nak seLesa ah sebab cam ramai sangat LeLaki kan, tapi biLe aku turun jek kete tengok macam Lengang jek kawasan umah tokmak bumbun aku tuh cam takbest pLak ( diorang tak sampai Lagik ).ok, turun2 ajee dari kete memang terasee giLee penatnyee...yeLa, dah Lamee tak drive jejaoh camnie makan saket sket La pinggang daku yang tuee nie...actuaLLy matee yang pedih sebenarnye drive jejaoh pepanas buta tuh but tak kesah Laa...nak buat camnee..kene drive jugak...barang banyak...
okayh...dah name pon raye...of coz ramai umat manusia yang bermukim kat kL nie sebok jek nak baLik kampong ( marah macam Lee aku jek adee kampong ek ) heh, yang aku geram sangat, asaL nak tiba kat niLai - seremban jek mesti keta sumee nak gerak sLow2..geram pLak aku ! kaLau sebab banyak kete nak susur kuar seremban tuh aku paham Laaa memang patot sLow down..yang aku geramnyee...poLis tengah saman Lori Lebih muatan kat Lane emergency tapi yang tengah nie sebok nak tengok...panas ! ! nasib baik sempat sampai sebeLom berbuka...
tyme raye tak payah cerita...memang meriah giLo...tapi aku heran pLak tengok kazen2 LeLaki aku sume segak2 bLako sebab pakai samping...seLamee nie bukan main Liat nak suruh pakai samping...nie siap tekon pakai songkok Lagi maaa~baru aku sedar kazen2 aku nie kachak Laaa jugak...ahahahaha~

bLe dah baLik kL so adee Laaa undangan open house kat area ampang nie...maka, kepaLa2 organizer any occasion budak skoLah ampang batch aku pon tak ketinggaLan nak buat mini gathering untuk rayee nie...so far sambutan agak menggaLakkan sebab most of orang yang aku stiLL kenaL datang gak Laaa bagi support..macam biasee Laa dah jumpee geng2 Lamee...habis segaLe kesah yang dah ketinggaLan Laaa keLuar...dari bercerita sampai Laaa keee mengumpat...aLL da gurL Lagi prefer kat daLam and da guyz sume kat Luar sebabnyeee biasee Laaa after2 Lunch nie...nak berasap Laa...hentam Laaa Labuuu~
neway it was a great moment bLe dapat kumpuL2 baLik and share aLL da stories...may aLL of us be bLessed by aLLah...semuga our friendship Last forever....Love u aLL..seLamat hari rayee ~

Tuesday, September 15, 2009

PROGRAM SEJENAK D'NANGGROE ACHEH

assaLamuaLaikum dan saLam sejahtera...
sukacita di sini saya AMIRA BT ADNAN seLaku saLah seorang ahLi seretariat PROGRAM SEJENAK D'NANGGROE ingin memakLumkan bahawasanya ahLi KELAB KAUNSELING DAN KERJAYA, UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA akan mengadakan sebuah program kemasyarakatan seperti yang teLah dimakLumkan di atas.Berikut saya sertakan serba sedikit mengenai program yang teLah dinyatakan :
Program Sejenak D’Naggroe Aceh Darussalam 2009, Indonesia adalah program berbentuk khidmat masyarakat bagi membantu mangsa Tsunami di Nanggroe Aceh Darussalam. Fokus utama program ini adalah untuk membentuk kelompok mahasiswa UTHM yang sentiasa peka dan sensitif terhadap permasalahan yang dihadapi masyarakat global dan bersedia untuk menawarkan khidmat bakti mereka. Menerusi program Sejenak D’Naggroe Aceh ini secara tidak langsung menyahut seruan kerajaan agar mahasiswa yang dilahirkan IPTA bukan sahaja cemerlang dari segi akademik malah mencapai konsep minda kelas pertama seterusnya menyumbang secara langsung kepada kecemerlangan masyarakat dan Negara.
Diharapkan melalui program seperti ini, kelompok mahasiswa tidak lagi dilihat sebagai golongan elit yang terpisah daripada kelompok masyarakat terutamanya masyarakat antarabangsa. UTHM juga secara tidak langsung menyahut seruan kerajaan terhadap program pengantarabangsaan mahasiswa yang dapat membawa impak yang besar bukan sahaja terhadap masyarakat Malaysia malah kepada masyarakat tempatan yang dilawati.

mungkin ada yang mengatakan : ' kenape nak bantu masyarakat Luar sedangkan adee rakyat maLaysia sendiri yang kemiskinan ? '
saya akan patahkan dengan mengatakan : ' maLaysia sangat beruntung kerana masih mampu mendapatkan sesuap nasi waLaupun daLam keadaan yang miskin kerana maLaysia adaLah sebuah negara yang makmur dan mempunyai barisan pimpinan dan pertubuhan yang sedia membantu goLongan yang kemiskinan sedangkan di Acheh yang teLah ranap segenap struktur organisasinya serta binaannya perLu disaLurkan sedikit sumbangan demi memberi nafas baru atau tapak asa kepada mereka untuk meneruskan sisa hidup yang masih berbaki...sedhaif2 masyarakat kita di sini masih mampu bercucuk tanam dan menjanjikan hasiL berbanding mereka di sana yang 'bercucuk tanam di seLut' yang tak mampu mendatangkan rezeki kepada mereka '

kami sekretariat SEJENAK D'NANGGROE ACHEH hanya dapat membuat segaLa yang termampu dengan menggunakan kudrat tuLang 4 kerat untuk membantu saudara2 kita di sana disamping memohon mana2 pihak yang sudi untuk memberi sumbangan seikhLas hati atau menaja program yang bakaL diadakan pada buLan disember 2009 ini.
Kenapa mesti menaja PROGRAM SEJENAK D’NAGGROE ACEH DARUSSALAM 2009? ( bagi syarikat2 yang berminat untuk menaja )
Melalui program ini, organisasi penyumbang akan diperkenalkan kepada penduduk stempat dan antarabangsa secara tidak langsung. Dengan cara ini, tuan / puan akan memperoleh pelbagai faedah khususnya dalam meningkatkan nilai koprat dan imej syarikat tuan / puan. Oleh itu, kami mempelawa tuan / puan untuk bersama-sama menjayakan Program Sejenak D’Naggroe Aceh Darussalam 2009 ini. Antara faedah-faedah yang bakal diperolehi oleh syarikat-syarikat yang menyumbang terhadap program ini ialah:
1. Mahasiswa / i yang akan ke Aceh, Indonesia memainkan peranan sebagai Duta Kecil Malaysia yang turut membawa imej dan nama baik Negara.
2. Program Sejenak D’Nanggroe Aceh 2009 adalah program khidmat masyarakat yang membawa nama Malaysia sebagai satu ejen kebajikan.
3. Menunjukkan keprihatinan syarikat tuan / puan terhadap golongan yang memerlukan.
4. Ini merupakan peluang terbaik tuan / puan untuk memperkenalkan dan mempromosikan syarikat dengan lebih efektif dan berkesan.

Dengan penajaan ini, pastinya syarikat atau organisasi anda akan dikenali oleh warga kampus UTHM dan ini secara tidak langsung membuka peluang kepada anda untuk menerima graduan-graduan UTHM untuk bekerja dengan anda. Selain itu, nama dan logo syarikat anda akan dicatat pada ruangan buku cenderamata. Yang lebih utama, keikhlasan anda untuk menaja program ini sesungguhnya akan membantu syarikat anda untuk lebih Berjaya pada masa akan datang. Kerana keikhlasan itulah punca kecemerlangan di dalam perniagaan. Kami sentiasa mendoakan kejayaan anda.

bagi mana2 syarikat atau individu yang ingin membuat sebarang pertanyaan atau berminat untuk menaja atau memberi sumbangan kepada program ini boLehLah berhubung dengan sekreteriat penajaan :
AIZAT ZAYYANI BT AMAD ZAHIT ( giraffe_galah2@yahoo.com atau 013-7907574 )
AIN ILLYANA BT MOHD @ MOHD YUSOF ( extra_crush5@yahoo.com atau 013-7145022 )
JEFRYRAL B RAMLI ( jepo_6@yahoo.com )
segaLa keprihatinan anda dan kesudian anda kami dahuLui dengan ucapan terima kasih...

Monday, September 14, 2009

MAS yang simpLe...

aLhamduLiLLah hari nie program yang dah menghantui hidup aku sejak akhir2 nie dah pon seLesai...even banyak masaLah and outcome yang sangat simpLe tapi banyak pengajaran yang dapat pada kaLi nie...maLs nak update Lagi sebab tak amek gambaw dari ejat Lagi so apeee yang boLeyh disimpuLkan adeeLah....sambiL beramaL jariah otak bebudak kkdk stiLL tak center ! ( seLamat datang kepada new comers yang join da group ! ) timee kasih sumee especiaLLy to :
*ejat agogo ( backup keje2 mengarah kaLo aku sangat busy )
*abg yusri ( banyak betoL nyusahkan dengan surat2 yang banyak ! )
*jaLiL ( saaaaangaaat banyak membantu dari segi urusan bas and barang2 Len )
*abg nazrey ( banner yang superb ! cayaLah ! )
*ejat zayyani ( 'peLari' terbaik...s/u suLit aku.. )
*kak wanie + abg bob ( thanx for da support and keprihatinan anda )
*semua yang terLibat masee pogrem berLangsung..u guyz memang best !

hope that semua pon happy and tak adee yang tak puas hati..kaLau ade saLah siLap harap dimaafkan yee...sayee kan budak baru beLajar but aku pegang kata2 nie : ' biar gagaL seteLah mencuba dari hidup daLam kebodohan '...thanx yee semua ! sayang korang...

Thursday, June 18, 2009

memorabLe TAUTAN WARISAN 2009 (^0^)

ok2...semangat untuk bercerita pasaL pogrem tautan warisan 2009 da datang...sebabnyee dah adee sumber inspirasi untuk menuLis...even aku tak dapat gambar2 sepenuhnye Lagik tapi dah ade video yang aku akan seLitkan sebagai 'summary' untuk semuanyeee...bersiap sedia Laa dengan aLL the popcorns and pepsi or pape Lahh yang korang nak makan whiLe reading my post nie...sebab it's going to be such a Long story...baceeee Laaaaa~

..:: gerak kerja ::..


video

kaLau nak bercerita pasaL apee yang terjadi tyme gerak kerja untuk program tautan nie memang Laaa sangat panjang...100 post pon takkan cukup untuk cerita ( incLuding da maki hamun and ke'sakit'an hati )...tapi apee yang aku tawu, setiap masa yang berLaLu masa gerak kerja tautan adeLah mase yang sangat mematangkan aku daLam segenap haL...aku tak pernah rasa teruji sangat sampai Lah kebuntuan menjeLma tatkaLa gerak kerja nie berLangsung ( ceeewah ! ! aku dah pandai bermain kata Laaa...*bangga* )...gerak kerja kaLi nie kira satu permuaLaan aku untuk mencabar diri dari segi kekuatan mentaL dan fizikaL ( berderai jugak Laa airmata...berbaLdi2...terkeLuar jugak Laa ayat2 jahat dari muLut aku nan comeL nie... )...aLhamduLiLLah, waLau kuat ombak menghempas pantai, namun ikatan kami semakin kuat dek kerana semua kesusahan yang dihadapi...*credit to aLL ajk peLaksana program*suweet*suweet*...

gerak kerja kami bermuLa dengan perjumpaan bersama dr.asri bagi mengenaLpasti sebarang masaLah yang bakaL mendatang dan cara2 untuk mengenatasinya...waLau nampak Leceh jek bende nie tapi sebenarnye besar manfaatnyeee...maybe kitorang nie bising2 tapi akhirnye kitorang nampak kebaikan buat perjumpaan tuh bersame2 yang Laen2 bagi banyak buah fikiran yang dapat kitorang kumpuLkan...biLe dr.asri ( pengarah pkpp ) and en.syahruL ( penasihat and aLso so caLLed abg tersayang kkdk ) dah berpuas hati dengan setiap pembentangan kitorang, baruLah Lega sket kepaLe otak nie...baru Laaa sume Lebar sket senyum...sLaLu tuh geLak jek banyak..hahahaha~tapi meeting stiLL buat setiap hari sebab pengarah program nak tengok sume gerak keje kitorang ( especiaLLy aLL the timbaLan pengarah )... so far memang banyak sangat masaLah tapi sumenyee manage to handLe biLe dah nak dekat2 program...so...saye nak credit to :

pengarah program ( kak sam ) - tahniah sebab program anda berjaLan Lancar...even ade certain part yang kurang sket but everything was under controL...we can't expect that sumeeenyeee kene berjaLan dengan PERFECT...but it was a very memorabLe programme i've joined..

timbaLan2 pengarah :-

( keyQi ) - u've done a reaLLy great job ! sangat senang bekerja dengan anda...u are reaLLy great in handLing apee2 pon...untung si dia memiLiki anda...caLon suami yang sangat bagoz...thanx sangat2 sebab banyak support aku...banyak toLong aku and yang Laen2...even ko adhock punye caLon, but u manage to make dreams come true...u are a great Leader...wherever ko pegi pasni, aLL the best for u ! !

( abg jeff ) - kamu sangat cooL...sangat supportive...i've Learned a Lot from u...program kamu pon berjaLan dengan sangat Lancar ( ok2..i know that u wanted to thanked me and andy sebab jadi tukang kecoh mase tuh kan...hehehe~ ) i think that u are ready to repLace abg man punye keje ( mencari tempat2 PROPEC and handLe it )...same goes to u...aLL the best for u ! !

( aizat zayyani ) - u are such a wonderwoman...aku kagum giLoo ngan ko sebab ko sebenarnye mampu buat apeee yang sebenarnyee ko tak penah terfikir yang ko akan buat...it's hard to deaL with agencies but u manage to handLe it and banyak giLoo agensi mu ari kejadian tuh ! siap buLih canting2 batik Lagik and dapat pen UTHM yang baruuuu ! ! after this ko bLeyh jadi ketua fasi puLak...u go girL ! !

( reza + abg bob) - aLhamduLiLLah sukaneka ko memang happening even keLam kabut sket pade muLenyee..ko memang aLa2 sengaL and aku senang sket keje ngan ko nie...persediaan sukaneka ko pon Lancar so ko memang keje keras untuk tuh ( aku nampak ! )...so, keep it up man..pasnie mane tawu ko bLey ganti abg j-robik tuh...tapi ko kene naek atas pLatform Laa ( stage kot tinggi sket )...good job ! exLorerace memang mencabar...even anda 'begitu' anda tetap hebat...mantop ! !

( abg yusri ) - anda memang seorang yang penyabar even entah berapee kaLi Laaa naek turun pejabat PRO...sayee paham penderitaan itu but memang anda efisyen untuk buat kerja2 protokoL...skrip2 MC pon anda manage untuk buat yang terbaik even mase penutup agak keLam kabut sket...huhuhu~kadang2 anda memang betoL2 teruji dengan masaLah yang remeh tapi anda tetap cooL and aLso berjaya untuk mengagumkan 'orang yang perLu anda kagumkan'...hahahaa...2 thumbs up ! !

setiausaha ( erna ) - so far ko buat keje ko...aku takde banyak masa ngan ko so mengikut pengamatan aku sume surat pon ko buat so, memang ko buat keje Laa but banyak bLaja Lagik yee..bLey jadi s/u sLaLu...huahuahua~aLL the best ! !

bendahari + timbaLan ( mia + haniz ) - memang pening buat keje meLibatkan duit nie...but aLhamduLiLLah, even banyak masaLah pon korang boLeyh seLesaikan...korang memang kentaL Laa biLe face masaLah about budget and duet...mane nak kesahkan gune LO Laaa..invois Laaa...cash money Laaa...tapi korang memang best ! keep up the good work..note for haniz : thanx sebab banyak bagi contact kat aku and banyak gak toLong aku even ko pon adee keje ko !

aLL da eksekutif :-

pubLisiti ( kak norin + wan akmaL ) - tag + baju + banner + backdrop + poster yang korang buat mase tautan nie memang superb ! pujian ikhLas nie...sangat cantik dengan pemiLihan gandingan warna and design2 yang fresh ...even korang sangat susah nak communicate ( hubungan jarak jauh yek...wan akmaL masok MASUM )...so far, u guys done a reaLLy great job ! chaiyok2 !

teknikaL ( capix + jaLiL + the geng ) - korang memang giLoo gempaQ ! aku memang tak boLeyh bayang Laaa kaLo pengarah saLah piLih orang untuk keje nie...sume barang2 memang korang berjaya sediakan...partition Laaa...Laptop Laaa...barang2 props untuk perasmian...yang aku paLing tabik korang, korang angkot barang2 untuk perasmian sume ( 6 sirih junjung + 6 pasang baju + bunga maggar + gong + Laen2 ) dengan uLang - aLik pakai moto without saying a word ! korang memang penyabar giLoo ! even banyak giLee probLem mase nak dapatkan barang2 mase program and aLso pengangkutan untuk meeting ngan orang kampong tapi korang usahakan jugak...memang wa tabik spring Laaa kat korang sumeee...muahx2 !

protokoL ( kak tinie + abg nazruL ) - u are aLso a supergirL...memang tekanan keje dengan protokoL nie nak2 biLe meLibatkan orang2 kerajaan nie and orang2 besaw...ntah bape kaLi Laaa saye tengok akak edit2 skrip MC, ucapan...naek turun pejabat PRO macam nak giLee bLe kene buat baLik keje2 tuh...tapi akak memang kentaL..koLaborasi ngan abg mawas yang hebat ! abg nazruL pon banyak backup2 keje kitorang even dye bahagian protokoL...yang penting korang tetap senyum jeee...best !

tugas2 khas ( abg nazrey + kak fadz + abg agogo ) - korang memang runner terhebat...Letak jeLaaa korang kat memane pon, memang boLeyh hidop...abg nazrey banyak toLong bahagian pubLisiti dengan montaj2nyee Lah...kak fadz banyak toLong aku ngan aizat....da jadi macam s/u rasmi aizat daaa...abg agogo pLak memang hebat untuk bahagian air...ahahahaha~pape pon korang memang best !

macam aku cakap, tyme gerak keje memang kitorang dah macam famiLy...sangat rindu untuk konvoi ramai2 naek moto masok kampung...tyme tuh rase cam unite giLeee....kenangan terindah ~ mase peserta2 dah datang kitorang pon start TOT and aLso packing2 hamper and kemas2 barang2 and hadiah nak angkut gi kampung kangkar..

..:: semasa program ::..


video

weLL...hari yang ditunggu2 dah tibee...kaLau nak cerita semua yang terjadi masa program memang jenoh Laa nak menaip tapi aku cube ungkaikan jugak Laaaa...

penyerahan anak angkat - agak sengaL jugak sebab aku yang handLe majLis nie...macam2 gaya yang aku nampak mase nama2 anak2 angkat yang diumumkan and mak2 angkat yang dipanggiL...ade yang aLa2 sengaL, ade yang aLa2 happy...tapi most of them memang sangat ceria...sapee famiLy angkat diorang ? ? bace sampai habis yer entry ini ~ after kemas2 sket tempat perasmian, sume baLik umah famiLy angkat memasing..adee yang jaoh, adee gak yang dekat...ikot nasib Laa...tapi sumeenyee ok jeee~

tusyen math - hurrmm...apee nak critee yek...abg bob ! toLong respon and cerita Laa sket...ahahaha~*huk*huk*

PROPEC - program peLajar cemerLang nie Lebih kurang macam program motivasi yang biase kkdk buat...untuk program tautan warisan nie, ade keLainan sket sebab PROPEC hanya dijaLankan seLama 1 hari je...seawaL jam 8 pagi dah start sampai Laaa Lewat petang...aku handLe bebudak kat sekoLah kebangsaan kota daLam...team abg bob pLak handLe sekoLah kebangsaan ayer hitam...untuk crita kat kota dalam, memang best giLo...awaL2 aku masok dewan jek sume mate daa pandang aku macam apee jee ( sebab Lawa sangat maybe ? ! ) when i make my first word : 'heLLo semua'...semee adek2 tuh dengan sengihan yang meLebar : 'heLLo akak ! !'..huhuhu~it's such a warm weLcome...comeL giLo bebudak nie...geram puLak aku tengok ! ( memang sukeekan bebudak sebenarnyeee ~ )...Lepas majLis penyerahan secara ringkas oLeyh en.daud ( guru besar ) and kaunseLor, aku pon muLee Laa beraksi...i've Learnt a Lot mase program SEROM dLu...kire tyme nie much2 better Laaa pada aku...mengikot pengamatan aku, sumee bebudak nie seems Like having fun and aLso ade jugak bende2 yang diorang bLaja...even fasi yang bersame2 dengan aku pon baru seperti aku tapi aLhamduLiLLah semua boLeyh sampaikan moduL and capai objektif yang digariskan...skoLah pon banyak bagi tanda mata kat kitorang sume...bagi sijiL + pLak + mug...memang rase dihargai giLo La...papepon, skoLah kota daLam best !

tusyen engLish + komputer - untuk keLas komputer, abg nazrey yang handLe..aLhamduLiLLah memang dapat sambutan Laaa ( banyak kaLi diuar2kan taw mase PROPEC )...bercerita pasaL tusyen engLish puLak,muLe2 hanya ade 6 buah meja panjang and 3 buah kerusi setiap satu meja...tapi di atas sambutan yang begitu menggaLakkan, meja dan kerusi perLu ditambahkan dan keLas itu teramatLah padat...( berbaLoi ingatkan bebudak nie banyak kaLi mase PROPEC )...everything was under controL sebab aku dibantu oLeh pakar2 bahasa inggeris yang Laen...muLe2 kitorang buat summary to the basics of grammar...aLaaa...yang kite doLu2 bLaja tuh...is are was were...then i move on to the next stage, conjunction...pastuh kitorang maen speLLing bee which dr.asri sangat bermurah hati untuk datang and bagi sedikit 'imbuhan' pada sesiape yang dapat jawab...then kitorang buat sedikit excercise from Latihan topicaL about ape2 yang kitorang dah aja...then, ade games untuk diorang which is crossword puzzLe...huhuh...berbeLit jugak Laaa Lidah aku nak kene converse in engLish most of the tyme...so, terkeLuar jugak Laaa Loghat2 aku tuh cam mat saLLeh ceLop...and aLhamduLiLLah, everything was reaLLy in the fLow...

j-robik - seLamat pagi doniaaaa ! pepagi Lagik kene Laa bersenam kan...so kitorang jempot khas abg nie untuk buat cam senamrobik...j tuh stands for johor jeee...ahahaha~mase acara nie ade masaLah audio sket sebab Lagu poco2 xbLeyh maen pLak tapi the show stiLL on jugak..hentam jee Laaaa...pape pon stiLL best !

titian kasih - program nie actuaLLy a LiL bit macam bersamamu but it's a simpLe jek yang kami mampu buat...orang kampong ade pick beberape rumah orang yang susah then, kami menjaLankan tanggungjawab untuk bagi orang2 yang susah nie sedikit sumbangan yang termampu...aku dapat gak expirience skaLi pegi umah orang2 susah nie and i was Like : 'i'm crying inside..they are so oLd and poor...can't anybody do anything ? ?'...i was touched biLe pegi satu rumah nie yang makcik nie daaa sangat tua...and she's kind of ade 'shot wire' ( aLa2 giLee Laa tapi tak sampai hati nak cakap )...anak dara tua...when we arrived at her house, dye just ikat rambut dye gune pLasti yang warna merah kite dapat tyme pegi pasar maLam tuh...then dye tengah pakai inai mase tuh...she kept on repeating the same question that most of us tak Larat nak jawab but aku tak sampai ati nak diam ajee and i was Like Layankan ajee Laa...sekarang masa dye, sok Luse mane tawu aku pLak yang jadi macam tuh ( kegusaran teLah timbuL sebab takot jadi anak dara tua ! )

gotong royong + rewang - after i came back from titian kasih, tros Lari baLik umah and tuka2 baju then Lari gi rewang Lak...tyme nie memang banyak pembahagian yang dah dibuat tapi....aLah, bende dah berjaya pon...errmm...mase nie memang sangat seronok ! tyme nie Laaa aku baru nak rapat dengan bidin + azizi + cikgu haLim...mase kitorang same2 siang ikan ngan daging kat beLakang surau tuh...memang macam nak buat kenduri 3 hari 3 maLam Laa...ber tong2 barang digunakan...penat memag penat tapi biLe sume bagi komitmen, same2 rase Laa penatnye...entah bape kaLi Laa mak angkat kami panggiL baLik makan kat umah...mak...mak...huhuhu~ sampai petangnyee kitorang buat pape yang patot then, tukang masak pon masak Laa....seperti yang dijanjikan, sume masakan adeLah masakan kampung...sedap woo ! ade kerabu + masak Lemak ikan masin + daging masak kicap + sambaL beLacan + uLam2an + ikan goreng...memang superb Laa....memang mewah giLo makannye...

majLis ta'aLif - majLis nie pon agak2 baru aku tawu apebendenye...kire macam majLis penyerahan anak kepada ibu dan ayah ( bukannye sebeLum nie terabai.. )..kire macam ceramah agama jugak Laa akan tanggungjawab anak ngan parents...majLis nie jempu khas penceramah2 dari yayasan pembangunan keLuarga and majLis nie dapat sambutan yang menggaLakkan dari adik2 dan jugak ibu bapa yang duduk sekitar kampung tuh...malam tuh aku dapat nampak jugak Laaa ade yang menitiskan air mata mungkin kerana teLah insaf akan kesaLahan atau kecuaian diri yang mungkin baru jeLas nampak dosa terhadap ibu bapa yang teLah menjaga mereka seLama nie...aku tak sempat nak join mane2 ceramah pon sebab tengah sebok kat tempat masak tapi aku dapat mengintai gak Laa dari tingkap surau macam mane proses ceramah yang dijaLankan...memang meruntun hati...tersentuh jugak Laa jiwa aku yang kentaL neyh !

citarasa keLuarga - dari nama acara pon dah tawu objektifnyee nak merapatkan siLaturrahim antara semua pihak yang bersaudara...pada hari nie, banyak pertandingan dan acara yang dah diLakukan antaranya : ayam kLasik ( masak ayam yang diberikan mengikut resipi turun temurun ) + teh tarik crew ( tarik teh susu mengikut gaya yang unik dan best ) + gubahan kain peLikat ( kain peLikat di bentuk menjadi gubahan yang menarik dan cantik ) + menganyam ketupat ( biLangan ketupat yang dapat dianyam mengikut masa yang diberikan )...memang sangat meriah pada acara kaLi nie...banyak penyertaan disaat akhir yang perLu ditambah...memang berjaya giLo...meriahnye dah boLeyh samekan dengan mini konsert jom hebih daaa...huhuhu~yang unik jugak, semua makanan yang dihidangkan pada hari tuh diorang buat macam 'port Luck' ( setiap orang masak sikit2 then dikumpuLkan )...memang nampak unite Laaa...syabas2 !

sukaneka + expLorerace - acara nie memang menguji ketahanan fizikaL para peserta Laa...untuk sukaneka, ianya terbuka mostLy untuk kanak2 dan beLia2 kampung yang turut hadir...manakaLa expLorerace aku difahamkan campuran beLia kampung dan jugak peserta2 program dari UTHM...untuk sukaneka, macam biase Lah acaranye : tarik upih + cari guLa dalam tepung + mumia hidop + boLing kampung + jaLan atas bata + Laen2 Lagi Laa...memang meriah sebab semua acara terbuka dan semua berebut2 nak menang...untuk expLorerace puLak memang masak Laa bebudak UTHM nie : cari ikan dalam taLi air + bagi kambing makan + menyawit + toreh getah...memag sumeenye yang diorang tak biase buat Laa...nampak macam senang tapi memang perLukan kudrat yang kuat Laa...mentaL ngan fizikaL memang nak kene same2 kuat..huhu..pape pon memang happening !

maLam kebudayaan - uih...nie Laa jugak cabaran aku yang paLing giLee sepanjang tautan nie berlangsung...dari petang aku pegi set up pentas yang tak siap Lagik then dah maghrib baru baLik ( anak derhaka sungguh ! )..Lepas makan sket2 and siap2 tros pecut moto gi tempat kejadian baLik...sampai2 jek orang dah ramai...aku pon dah makin gabra ! thanx to semua yang menoLong sebab aku dah memang tak nampak pape dah nie...huhuh~so far, aLhamduLiLLah semuanyee berjaLan dengan Lancar even ade gak pihak yang buat aku hiLang kepercayaan and mendidih...antara aktiviti yang dijaLankan : persembahan siLat + tarian zapin + pertandingan pakaian beragam + pertandingan karaoke + cabutan bertuah + persembahan pentomin + persembahan kuda kepang...aLhamduLiLLah semuanyee berjaLan seperti yang dirancang even ade gak Laa sedikit kecacatan tapi adat Laa kaLau kendaLikan majLis...but aku memang Lega giLa sumenye berjaLan dengan ok...thanx yee semua !

hari agensi kerajaan + majLis penutup - pepagi Lagik aku rase cam betoL2 tak boLeyh nak bangun..huhuh~tapi demi nak compLetekan jugak task nie, aku redah jugak...sampai mase aku nak derma darah akak tuh boLeyh cakap : 'adik, darah adik nie cair...tak cukup rehat...simpan2 Laa darah tuh untuk diri sendiri ye'...dush ! first tyme in my entire Lyfe ! ahahaha~ pape pon ade banyak pameran yang diadekan kat tapak perasmian tuh antara booth2 yang ade : PEKA UTHM + AADK + kraftangan maLaysia + kempen derma darah + PERKESO + banyak Lagik Laa...tak mampu nak senaraikan...huhuhu...majLis penutup pon berjaLan dengan Lancar even ade jugak Laaa kesuLitannye...pape pon sume dah seLesai~muahahhaa~hip2 hooray ! !

..:: maLam kebudayaan ::..

nie ade Laaa kLip2 antara persembahan yang dijaLankan pada maLam kebudayaan...tengok yee ! !


video

..:: bersame2 keLuarga angkat ::..

the most precious moment of this programme...nie Laa famiLy2 angkat yang kitorang hidop bersama sepanjang program seminggu~


video


akhirnyeee...semua dah seLesai and pihak atasan pon berpuas hati...maka...TAHNIAH Laaa~