Sunday, December 27, 2009

triLogi acheh - part 1

mungkin semua sedia makLum bahawasanyaa sayee teLah menjejakkan kaki ke bumi acheh pada 21 hingga 24 disember 2009...btoL kan tarikh tuh ?? errmm....makaa skang nie memang sngat tak sabar2 nak berkongsi kesah dari yang suka, duka, pahit mahupun yang manis dengan korang2 semua...
kaLau maLam2 kebiasaannyee aku tido Lambat aLamatnyee memang Liat Laa nak bangun seawaL 5 pagi....manee tak nyee...abg man dah berkicau jek maLam sebeLumnyee suruh berkumpuL kat depan foyer TDI seawaL jam 6.15 pagi...pergh...ayam pon tak berkokok Lagik kot tyme tuh...tapi nak buat camnee kan...terpaksee jugak Laa bangun ( nanti daLam bas buLih sambong tido kan...hahahha~ ) kitorang sumeee turun awaL gak ah sebab nak kene susun atur segaLa barang2 yang nak bawak ke acheh tuh...( boLeyh tak bebudak Laki yang sengaL tuh terLupee nak tutup pintu biLik aktiviti maLam sebeLum tuh....habis barang2 ade yang kene kencing kucing...chait ! ) Lepas baca doa sumee2 tuh, perjaLanan pon diteruskan....
memuLee aku memang dah menguap2 dah...tapi Lepas berhenti kat perhentian tuh, haram takmo tido dah...makanyee sampai ke LCCT Laaa aku ngaco orang...( aku kan budak baek~ ) tunggu punyee tunggu, akhirnyee sampai Laaa ke destinasi...bLom sampai acheh Lagik nie~ baru sampai LCCT...muahahhaha~kat LCCT, cam biasee Laaa...check2 barang sket2...baLut2 bagai...pastuh sumbat masok kargo...hahaha~ on that day my parents pon dengan semangatnyee datang nak anta aku fLy untuk beberapee hari ke acheh ( kecoh ek ?? macam nak gi setahon..huuuu~ ) seteLah mendengar amanat2 mak aku yang panjang berjeLa kaLah memorandum piLihanraya, aku pon dok gedix2 posing nak masuk daLam gambo bersama2 sekreteriat yang Lain withe banner yang cam Lawa kan ( credit tuh abg nazrey~ ) Lepas dah gedix2 tuh, perot aku pLak ah yang gedix2 mintak makan...'dah tuu...kaLau dah matee nampak mcd tuh manee bLey tahan beb !' katee perot kepadee aku...fiLLet-o-fish !! here i come~
at about 12.50tgh hari waktu maLaysia, kanak2 ribenna nie pon terkedek2 Laaa beratur nak masuk kapaL terbang...aiyaa...maLu aku bawak bebudak nie, sebok nak bergambar kat setiap sudut kowt ! ( katee orang, aku pon samee jek...hahaha~ ) penerbangan kitorang ke acheh amek maseee daLam 1jam 45 minit...perghh...jauh gak ( tengok daLam peta macam dekat jek...<--ade rase macam nakk bagi penampar tak ??? hhahaha~ ) daLam kapaL terbang pown jadik meka2 nie nak amek gambo...perak pLak rasee..wuwuwuw~
pejam ceLik, pejam ceLik, tak sampai gak ( kak wanie kate pejam ceLik nanti dah sampai...tipooo arrr~ huhuhu ) Lebih kurang, tak bapee Lebih tak bapee kurang jam 2.15 petang waktu acheh kitorang sampai kat Lapangan Terbang SuLtan Iskandar Muda dengan seLamatnyee...aLhamduLiLLah...tyme2 genting nak pemeriksaan kastam Laaa pundi kencing nie dah tak dapat menahan daaa...maka terpaksa Laa aku mencurahkan saham2 keciL di bursa tandas kat Lapangan terbang tersebut...meLangkah masok jek kat daLam toiLet tuh aku terus terpaku dan terpana seketika...waaaaaaaaaahhhhh~ cantik and bersih giLeee toiLet sanee...macam kat umah...suis Lampu Letak kat Lua jamban kot...Lepas gunee switch off...memang rasee cam kat umah...kang aku gedix2 amek gamba kang memang sah kene tinggaL kang...so, tak dapat Laa nak tunjuk betapa meriahnyee daLam toiLet tuh...wuuu~imagine sudaaa~Lepas kastam and gedebak gedebuk, kitorang nek kereta yang akan bawak kitorang ke merata peLosok acheh tuh nanti ( boLee tahan Laaa banyak tempat nak gi )
kaLau kat maLaysia adee kanciL, kat acheh adee kijang...tapi saiz mereka berbeza yee...kijang nie kire kategoro 4WD Laa..memang howt...sumbat 7 orang kot 1 kijang tuh...ahLi2 kijang yang aku naik: abg bob ( depan, tak muat kaLo masok beLakang ) + abg jeff + capix + aku + kak jiha + kak dhiya + kak syeera....seb bek kami2 nie kecik2 ajee..hahahha ( geLak Laaa....tak kesaaa pown ) ok...kat bawah nie adee Lah senarai tempat yang kami pergi:

  • MU Cafe ( takde kaetan dengan manchaster united yeeee )

dah nampak kan nameenuyee pon cafe....makanyee, nie adeLah tempat untuk makan...ngerti kamu ??? muahahha~makanya, makan itu adaLah yang mesti untuk diLakukan bersama2 dengan menu yang aneh ( adee gayee acheh ngak ?? muahaha~ ) memacam namee yang peLik2 Laa aku tengok atas menu tuh...tetibe aku nampak namee jus kLapa ( bajet air keLapa Laa...sekaLik memang keLapa tapi campo ngan soda ngan bandung sket...neway, memang sedap ) ade gak jus pLek2 Laen cam jus aLpokat ( avocado + cokLat or miLo )..menu nie, en.syahruL ah yang paLing sukee...hari2 dye bantai minum kowt...nasi goreng cumi2 ( agak2 apee ek ?? sotong dowww ) and banyak Lagik La....bahasa dye jee La Laen tapi makanan nyeee tetap buLih teLan Lagik..maLah memang sedap...pastuh memang kat sanee kaLau makan nasi sure adee keropok owh...so, memang budaya Laa...sedap!

  • rumah dosen universitas syiah kuaLa

nie kitorang gi umah pak zuL kat sanee...nak Letak semua barang2 cam ubat2 yang kitorang bawak nak bagi umah2 anak yatim kat sanee...dosen tuh maksdnyee pensyarah...kaLau tengok tempat pensyarah dye memang damai woo..Lembu pon buLih tompang LaLu and masok kawasan tuh....memang peacefuLL Laaa....

  • makam syiah kuaLa, banda acheh

tempat nie adeLah makam orang pertama yang bawak isLam ke negara acheh...menurut pakcik yang tinggaL berhampiran situ, mase 2 hari before jadiknyee tsunamu 5 tahun Lepas...adee Laaa manusia2 yang tak berapa nak bertamadun gi buat party suke suki depan makam nie...tak de manners Langsung...mungkin sebab tuh Laa aLLah nak tunjukkan kekuasaan NYA dengan turunkan baLa kat mereka2 nie...makam nie dah adee kat situ Lebih kurang 105 tahun daa...Lamee weyh...tyme nie kami2 yang pompuan2 tak dapat masuk sebab kami berceLana ( seLuar ) yang manee kat sanee tak buLih pakai sepatotnyee..makam nie terLetak betuL2 dengan pantai uLee Lhue yang manee saLah satu source and tsunami terbentuk...waLLahuaLam~

  • LampuLo

nie pLak antara saLah satu kapaL yang tersadai kat tengah2 bandar...kat bawah kapaL neLayan nie adee sebuah rumah yang rosah separuh dek kerana hentakan yang berLaku...rumah nie dikhabarkan dihuni oLeyh seorang nenek tua yang masih hidup...tapi kitorang tak berpeLuang pLak nak temu ramah nenek tuh sebab masee kitorang sampai tuh dah nak maghrib daaa...pape pon memang insaf Laaa~

  • wisma permata hati

nampak macam gah kan nameenye...macam tempat bersejarah kan ??? hahahha~ kene tipu...nie namee hoteL yang kitorang duduk Laaa...kat sini Laa kitorang meLepaskan penat dan LeLah seteLah seharian mengorek iLmu kan...kiree bersejarah pee tempat nie...hehehe~

  • masjid baituL rahman

masjid baituL rahman nie memang menyimpan 1001 cerita disebaLik keteguhannyee..memang aLLah itu maha berkuasa...setiap yang betuL dari NYA akan diLindungi contohnyee masjid2 di acheh La...macam masjid baituL rahman nie, memang hangat diceritakan mase seLepas tsunami ari tuh...manee taknyeee...kaLau diLihat dari sebuah bangunan yang tinggi, hanya tinggaL masjid2 jee kat sekitar tempat yang diLanda air bah yang maha hebat nie...macam masjid baituL rahman nie, adee seorang peniaga cina teLah ternampak seoLah2 ada tangan yang meLindungi masjid nie dari terkena air bah yang setinggi 20 meter...bangunan2 di sekitarnya dah habis hancur tapi masjid sikit pon tak ranap...maLah jadi tempat rawatan Lagik...sapee yang adee kat daLam masjid tyme tuh semua seLamat...pekedai cina tuh pon dah peLok isLam dah skang...besarnyeee kuasa tuhan kan ???

  • sop sumsum Langsa

hahaha...nie Laa tempat kitorang makan tyme maLam tuh...tempatnyee adee sup2 jek...tapi memang sedap ah...2 thumbs up~
Lepas dah makan2 tuh kitorang go bLi sim pack kat kedai2 tepi jaLantuh...kat sanee diorang panggiL simPATI...then kitorang pon tido...yeay ~

4 comments:

hantz said...

wow best nyer..
rase rugi plak tak dpt join kn..
hihi..
sedih ni~~

Anonymous said...

betul tak kawan kawan

illynne said...

mcm best kan bunyi nye..
wuwu..

Me3raD mYraD said...

haniz: rugi 2 memang rugi Laaa sebab memang banyak bLaja...tapi xpee Laaa...banyak masee Lagik..
anon: yeee kawan kawan~ wee...
kak ain: nie baru part 1...tunggu Laaa sampai part 4...huhuhu