Thursday, June 18, 2009

memorabLe TAUTAN WARISAN 2009 (^0^)

ok2...semangat untuk bercerita pasaL pogrem tautan warisan 2009 da datang...sebabnyee dah adee sumber inspirasi untuk menuLis...even aku tak dapat gambar2 sepenuhnye Lagik tapi dah ade video yang aku akan seLitkan sebagai 'summary' untuk semuanyeee...bersiap sedia Laa dengan aLL the popcorns and pepsi or pape Lahh yang korang nak makan whiLe reading my post nie...sebab it's going to be such a Long story...baceeee Laaaaa~

..:: gerak kerja ::..


kaLau nak bercerita pasaL apee yang terjadi tyme gerak kerja untuk program tautan nie memang Laaa sangat panjang...100 post pon takkan cukup untuk cerita ( incLuding da maki hamun and ke'sakit'an hati )...tapi apee yang aku tawu, setiap masa yang berLaLu masa gerak kerja tautan adeLah mase yang sangat mematangkan aku daLam segenap haL...aku tak pernah rasa teruji sangat sampai Lah kebuntuan menjeLma tatkaLa gerak kerja nie berLangsung ( ceeewah ! ! aku dah pandai bermain kata Laaa...*bangga* )...gerak kerja kaLi nie kira satu permuaLaan aku untuk mencabar diri dari segi kekuatan mentaL dan fizikaL ( berderai jugak Laa airmata...berbaLdi2...terkeLuar jugak Laa ayat2 jahat dari muLut aku nan comeL nie... )...aLhamduLiLLah, waLau kuat ombak menghempas pantai, namun ikatan kami semakin kuat dek kerana semua kesusahan yang dihadapi...*credit to aLL ajk peLaksana program*suweet*suweet*...

gerak kerja kami bermuLa dengan perjumpaan bersama dr.asri bagi mengenaLpasti sebarang masaLah yang bakaL mendatang dan cara2 untuk mengenatasinya...waLau nampak Leceh jek bende nie tapi sebenarnye besar manfaatnyeee...maybe kitorang nie bising2 tapi akhirnye kitorang nampak kebaikan buat perjumpaan tuh bersame2 yang Laen2 bagi banyak buah fikiran yang dapat kitorang kumpuLkan...biLe dr.asri ( pengarah pkpp ) and en.syahruL ( penasihat and aLso so caLLed abg tersayang kkdk ) dah berpuas hati dengan setiap pembentangan kitorang, baruLah Lega sket kepaLe otak nie...baru Laaa sume Lebar sket senyum...sLaLu tuh geLak jek banyak..hahahaha~tapi meeting stiLL buat setiap hari sebab pengarah program nak tengok sume gerak keje kitorang ( especiaLLy aLL the timbaLan pengarah )... so far memang banyak sangat masaLah tapi sumenyee manage to handLe biLe dah nak dekat2 program...so...saye nak credit to :

pengarah program ( kak sam ) - tahniah sebab program anda berjaLan Lancar...even ade certain part yang kurang sket but everything was under controL...we can't expect that sumeeenyeee kene berjaLan dengan PERFECT...but it was a very memorabLe programme i've joined..

timbaLan2 pengarah :-

( keyQi ) - u've done a reaLLy great job ! sangat senang bekerja dengan anda...u are reaLLy great in handLing apee2 pon...untung si dia memiLiki anda...caLon suami yang sangat bagoz...thanx sangat2 sebab banyak support aku...banyak toLong aku and yang Laen2...even ko adhock punye caLon, but u manage to make dreams come true...u are a great Leader...wherever ko pegi pasni, aLL the best for u ! !

( abg jeff ) - kamu sangat cooL...sangat supportive...i've Learned a Lot from u...program kamu pon berjaLan dengan sangat Lancar ( ok2..i know that u wanted to thanked me and andy sebab jadi tukang kecoh mase tuh kan...hehehe~ ) i think that u are ready to repLace abg man punye keje ( mencari tempat2 PROPEC and handLe it )...same goes to u...aLL the best for u ! !

( aizat zayyani ) - u are such a wonderwoman...aku kagum giLoo ngan ko sebab ko sebenarnye mampu buat apeee yang sebenarnyee ko tak penah terfikir yang ko akan buat...it's hard to deaL with agencies but u manage to handLe it and banyak giLoo agensi mu ari kejadian tuh ! siap buLih canting2 batik Lagik and dapat pen UTHM yang baruuuu ! ! after this ko bLeyh jadi ketua fasi puLak...u go girL ! !

( reza + abg bob) - aLhamduLiLLah sukaneka ko memang happening even keLam kabut sket pade muLenyee..ko memang aLa2 sengaL and aku senang sket keje ngan ko nie...persediaan sukaneka ko pon Lancar so ko memang keje keras untuk tuh ( aku nampak ! )...so, keep it up man..pasnie mane tawu ko bLey ganti abg j-robik tuh...tapi ko kene naek atas pLatform Laa ( stage kot tinggi sket )...good job ! exLorerace memang mencabar...even anda 'begitu' anda tetap hebat...mantop ! !

( abg yusri ) - anda memang seorang yang penyabar even entah berapee kaLi Laaa naek turun pejabat PRO...sayee paham penderitaan itu but memang anda efisyen untuk buat kerja2 protokoL...skrip2 MC pon anda manage untuk buat yang terbaik even mase penutup agak keLam kabut sket...huhuhu~kadang2 anda memang betoL2 teruji dengan masaLah yang remeh tapi anda tetap cooL and aLso berjaya untuk mengagumkan 'orang yang perLu anda kagumkan'...hahahaa...2 thumbs up ! !

setiausaha ( erna ) - so far ko buat keje ko...aku takde banyak masa ngan ko so mengikut pengamatan aku sume surat pon ko buat so, memang ko buat keje Laa but banyak bLaja Lagik yee..bLey jadi s/u sLaLu...huahuahua~aLL the best ! !

bendahari + timbaLan ( mia + haniz ) - memang pening buat keje meLibatkan duit nie...but aLhamduLiLLah, even banyak masaLah pon korang boLeyh seLesaikan...korang memang kentaL Laa biLe face masaLah about budget and duet...mane nak kesahkan gune LO Laaa..invois Laaa...cash money Laaa...tapi korang memang best ! keep up the good work..note for haniz : thanx sebab banyak bagi contact kat aku and banyak gak toLong aku even ko pon adee keje ko !

aLL da eksekutif :-

pubLisiti ( kak norin + wan akmaL ) - tag + baju + banner + backdrop + poster yang korang buat mase tautan nie memang superb ! pujian ikhLas nie...sangat cantik dengan pemiLihan gandingan warna and design2 yang fresh ...even korang sangat susah nak communicate ( hubungan jarak jauh yek...wan akmaL masok MASUM )...so far, u guys done a reaLLy great job ! chaiyok2 !

teknikaL ( capix + jaLiL + the geng ) - korang memang giLoo gempaQ ! aku memang tak boLeyh bayang Laaa kaLo pengarah saLah piLih orang untuk keje nie...sume barang2 memang korang berjaya sediakan...partition Laaa...Laptop Laaa...barang2 props untuk perasmian...yang aku paLing tabik korang, korang angkot barang2 untuk perasmian sume ( 6 sirih junjung + 6 pasang baju + bunga maggar + gong + Laen2 ) dengan uLang - aLik pakai moto without saying a word ! korang memang penyabar giLoo ! even banyak giLee probLem mase nak dapatkan barang2 mase program and aLso pengangkutan untuk meeting ngan orang kampong tapi korang usahakan jugak...memang wa tabik spring Laaa kat korang sumeee...muahx2 !

protokoL ( kak tinie + abg nazruL ) - u are aLso a supergirL...memang tekanan keje dengan protokoL nie nak2 biLe meLibatkan orang2 kerajaan nie and orang2 besaw...ntah bape kaLi Laaa saye tengok akak edit2 skrip MC, ucapan...naek turun pejabat PRO macam nak giLee bLe kene buat baLik keje2 tuh...tapi akak memang kentaL..koLaborasi ngan abg mawas yang hebat ! abg nazruL pon banyak backup2 keje kitorang even dye bahagian protokoL...yang penting korang tetap senyum jeee...best !

tugas2 khas ( abg nazrey + kak fadz + abg agogo ) - korang memang runner terhebat...Letak jeLaaa korang kat memane pon, memang boLeyh hidop...abg nazrey banyak toLong bahagian pubLisiti dengan montaj2nyee Lah...kak fadz banyak toLong aku ngan aizat....da jadi macam s/u rasmi aizat daaa...abg agogo pLak memang hebat untuk bahagian air...ahahahaha~pape pon korang memang best !

macam aku cakap, tyme gerak keje memang kitorang dah macam famiLy...sangat rindu untuk konvoi ramai2 naek moto masok kampung...tyme tuh rase cam unite giLeee....kenangan terindah ~ mase peserta2 dah datang kitorang pon start TOT and aLso packing2 hamper and kemas2 barang2 and hadiah nak angkut gi kampung kangkar..

..:: semasa program ::..


weLL...hari yang ditunggu2 dah tibee...kaLau nak cerita semua yang terjadi masa program memang jenoh Laa nak menaip tapi aku cube ungkaikan jugak Laaaa...

penyerahan anak angkat - agak sengaL jugak sebab aku yang handLe majLis nie...macam2 gaya yang aku nampak mase nama2 anak2 angkat yang diumumkan and mak2 angkat yang dipanggiL...ade yang aLa2 sengaL, ade yang aLa2 happy...tapi most of them memang sangat ceria...sapee famiLy angkat diorang ? ? bace sampai habis yer entry ini ~ after kemas2 sket tempat perasmian, sume baLik umah famiLy angkat memasing..adee yang jaoh, adee gak yang dekat...ikot nasib Laa...tapi sumeenyee ok jeee~

tusyen math - hurrmm...apee nak critee yek...abg bob ! toLong respon and cerita Laa sket...ahahaha~*huk*huk*

PROPEC - program peLajar cemerLang nie Lebih kurang macam program motivasi yang biase kkdk buat...untuk program tautan warisan nie, ade keLainan sket sebab PROPEC hanya dijaLankan seLama 1 hari je...seawaL jam 8 pagi dah start sampai Laaa Lewat petang...aku handLe bebudak kat sekoLah kebangsaan kota daLam...team abg bob pLak handLe sekoLah kebangsaan ayer hitam...untuk crita kat kota dalam, memang best giLo...awaL2 aku masok dewan jek sume mate daa pandang aku macam apee jee ( sebab Lawa sangat maybe ? ! ) when i make my first word : 'heLLo semua'...semee adek2 tuh dengan sengihan yang meLebar : 'heLLo akak ! !'..huhuhu~it's such a warm weLcome...comeL giLo bebudak nie...geram puLak aku tengok ! ( memang sukeekan bebudak sebenarnyeee ~ )...Lepas majLis penyerahan secara ringkas oLeyh en.daud ( guru besar ) and kaunseLor, aku pon muLee Laa beraksi...i've Learnt a Lot mase program SEROM dLu...kire tyme nie much2 better Laaa pada aku...mengikot pengamatan aku, sumee bebudak nie seems Like having fun and aLso ade jugak bende2 yang diorang bLaja...even fasi yang bersame2 dengan aku pon baru seperti aku tapi aLhamduLiLLah semua boLeyh sampaikan moduL and capai objektif yang digariskan...skoLah pon banyak bagi tanda mata kat kitorang sume...bagi sijiL + pLak + mug...memang rase dihargai giLo La...papepon, skoLah kota daLam best !

tusyen engLish + komputer - untuk keLas komputer, abg nazrey yang handLe..aLhamduLiLLah memang dapat sambutan Laaa ( banyak kaLi diuar2kan taw mase PROPEC )...bercerita pasaL tusyen engLish puLak,muLe2 hanya ade 6 buah meja panjang and 3 buah kerusi setiap satu meja...tapi di atas sambutan yang begitu menggaLakkan, meja dan kerusi perLu ditambahkan dan keLas itu teramatLah padat...( berbaLoi ingatkan bebudak nie banyak kaLi mase PROPEC )...everything was under controL sebab aku dibantu oLeh pakar2 bahasa inggeris yang Laen...muLe2 kitorang buat summary to the basics of grammar...aLaaa...yang kite doLu2 bLaja tuh...is are was were...then i move on to the next stage, conjunction...pastuh kitorang maen speLLing bee which dr.asri sangat bermurah hati untuk datang and bagi sedikit 'imbuhan' pada sesiape yang dapat jawab...then kitorang buat sedikit excercise from Latihan topicaL about ape2 yang kitorang dah aja...then, ade games untuk diorang which is crossword puzzLe...huhuh...berbeLit jugak Laaa Lidah aku nak kene converse in engLish most of the tyme...so, terkeLuar jugak Laaa Loghat2 aku tuh cam mat saLLeh ceLop...and aLhamduLiLLah, everything was reaLLy in the fLow...

j-robik - seLamat pagi doniaaaa ! pepagi Lagik kene Laa bersenam kan...so kitorang jempot khas abg nie untuk buat cam senamrobik...j tuh stands for johor jeee...ahahaha~mase acara nie ade masaLah audio sket sebab Lagu poco2 xbLeyh maen pLak tapi the show stiLL on jugak..hentam jee Laaaa...pape pon stiLL best !

titian kasih - program nie actuaLLy a LiL bit macam bersamamu but it's a simpLe jek yang kami mampu buat...orang kampong ade pick beberape rumah orang yang susah then, kami menjaLankan tanggungjawab untuk bagi orang2 yang susah nie sedikit sumbangan yang termampu...aku dapat gak expirience skaLi pegi umah orang2 susah nie and i was Like : 'i'm crying inside..they are so oLd and poor...can't anybody do anything ? ?'...i was touched biLe pegi satu rumah nie yang makcik nie daaa sangat tua...and she's kind of ade 'shot wire' ( aLa2 giLee Laa tapi tak sampai hati nak cakap )...anak dara tua...when we arrived at her house, dye just ikat rambut dye gune pLasti yang warna merah kite dapat tyme pegi pasar maLam tuh...then dye tengah pakai inai mase tuh...she kept on repeating the same question that most of us tak Larat nak jawab but aku tak sampai ati nak diam ajee and i was Like Layankan ajee Laa...sekarang masa dye, sok Luse mane tawu aku pLak yang jadi macam tuh ( kegusaran teLah timbuL sebab takot jadi anak dara tua ! )

gotong royong + rewang - after i came back from titian kasih, tros Lari baLik umah and tuka2 baju then Lari gi rewang Lak...tyme nie memang banyak pembahagian yang dah dibuat tapi....aLah, bende dah berjaya pon...errmm...mase nie memang sangat seronok ! tyme nie Laaa aku baru nak rapat dengan bidin + azizi + cikgu haLim...mase kitorang same2 siang ikan ngan daging kat beLakang surau tuh...memang macam nak buat kenduri 3 hari 3 maLam Laa...ber tong2 barang digunakan...penat memag penat tapi biLe sume bagi komitmen, same2 rase Laa penatnye...entah bape kaLi Laa mak angkat kami panggiL baLik makan kat umah...mak...mak...huhuhu~ sampai petangnyee kitorang buat pape yang patot then, tukang masak pon masak Laa....seperti yang dijanjikan, sume masakan adeLah masakan kampung...sedap woo ! ade kerabu + masak Lemak ikan masin + daging masak kicap + sambaL beLacan + uLam2an + ikan goreng...memang superb Laa....memang mewah giLo makannye...

majLis ta'aLif - majLis nie pon agak2 baru aku tawu apebendenye...kire macam majLis penyerahan anak kepada ibu dan ayah ( bukannye sebeLum nie terabai.. )..kire macam ceramah agama jugak Laa akan tanggungjawab anak ngan parents...majLis nie jempu khas penceramah2 dari yayasan pembangunan keLuarga and majLis nie dapat sambutan yang menggaLakkan dari adik2 dan jugak ibu bapa yang duduk sekitar kampung tuh...malam tuh aku dapat nampak jugak Laaa ade yang menitiskan air mata mungkin kerana teLah insaf akan kesaLahan atau kecuaian diri yang mungkin baru jeLas nampak dosa terhadap ibu bapa yang teLah menjaga mereka seLama nie...aku tak sempat nak join mane2 ceramah pon sebab tengah sebok kat tempat masak tapi aku dapat mengintai gak Laa dari tingkap surau macam mane proses ceramah yang dijaLankan...memang meruntun hati...tersentuh jugak Laa jiwa aku yang kentaL neyh !

citarasa keLuarga - dari nama acara pon dah tawu objektifnyee nak merapatkan siLaturrahim antara semua pihak yang bersaudara...pada hari nie, banyak pertandingan dan acara yang dah diLakukan antaranya : ayam kLasik ( masak ayam yang diberikan mengikut resipi turun temurun ) + teh tarik crew ( tarik teh susu mengikut gaya yang unik dan best ) + gubahan kain peLikat ( kain peLikat di bentuk menjadi gubahan yang menarik dan cantik ) + menganyam ketupat ( biLangan ketupat yang dapat dianyam mengikut masa yang diberikan )...memang sangat meriah pada acara kaLi nie...banyak penyertaan disaat akhir yang perLu ditambah...memang berjaya giLo...meriahnye dah boLeyh samekan dengan mini konsert jom hebih daaa...huhuhu~yang unik jugak, semua makanan yang dihidangkan pada hari tuh diorang buat macam 'port Luck' ( setiap orang masak sikit2 then dikumpuLkan )...memang nampak unite Laaa...syabas2 !

sukaneka + expLorerace - acara nie memang menguji ketahanan fizikaL para peserta Laa...untuk sukaneka, ianya terbuka mostLy untuk kanak2 dan beLia2 kampung yang turut hadir...manakaLa expLorerace aku difahamkan campuran beLia kampung dan jugak peserta2 program dari UTHM...untuk sukaneka, macam biase Lah acaranye : tarik upih + cari guLa dalam tepung + mumia hidop + boLing kampung + jaLan atas bata + Laen2 Lagi Laa...memang meriah sebab semua acara terbuka dan semua berebut2 nak menang...untuk expLorerace puLak memang masak Laa bebudak UTHM nie : cari ikan dalam taLi air + bagi kambing makan + menyawit + toreh getah...memag sumeenye yang diorang tak biase buat Laa...nampak macam senang tapi memang perLukan kudrat yang kuat Laa...mentaL ngan fizikaL memang nak kene same2 kuat..huhu..pape pon memang happening !

maLam kebudayaan - uih...nie Laa jugak cabaran aku yang paLing giLee sepanjang tautan nie berlangsung...dari petang aku pegi set up pentas yang tak siap Lagik then dah maghrib baru baLik ( anak derhaka sungguh ! )..Lepas makan sket2 and siap2 tros pecut moto gi tempat kejadian baLik...sampai2 jek orang dah ramai...aku pon dah makin gabra ! thanx to semua yang menoLong sebab aku dah memang tak nampak pape dah nie...huhuh~so far, aLhamduLiLLah semuanyee berjaLan dengan Lancar even ade gak pihak yang buat aku hiLang kepercayaan and mendidih...antara aktiviti yang dijaLankan : persembahan siLat + tarian zapin + pertandingan pakaian beragam + pertandingan karaoke + cabutan bertuah + persembahan pentomin + persembahan kuda kepang...aLhamduLiLLah semuanyee berjaLan seperti yang dirancang even ade gak Laa sedikit kecacatan tapi adat Laa kaLau kendaLikan majLis...but aku memang Lega giLa sumenye berjaLan dengan ok...thanx yee semua !

hari agensi kerajaan + majLis penutup - pepagi Lagik aku rase cam betoL2 tak boLeyh nak bangun..huhuh~tapi demi nak compLetekan jugak task nie, aku redah jugak...sampai mase aku nak derma darah akak tuh boLeyh cakap : 'adik, darah adik nie cair...tak cukup rehat...simpan2 Laa darah tuh untuk diri sendiri ye'...dush ! first tyme in my entire Lyfe ! ahahaha~ pape pon ade banyak pameran yang diadekan kat tapak perasmian tuh antara booth2 yang ade : PEKA UTHM + AADK + kraftangan maLaysia + kempen derma darah + PERKESO + banyak Lagik Laa...tak mampu nak senaraikan...huhuhu...majLis penutup pon berjaLan dengan Lancar even ade jugak Laaa kesuLitannye...pape pon sume dah seLesai~muahahhaa~hip2 hooray ! !

..:: maLam kebudayaan ::..

nie ade Laaa kLip2 antara persembahan yang dijaLankan pada maLam kebudayaan...tengok yee ! !


..:: bersame2 keLuarga angkat ::..

the most precious moment of this programme...nie Laa famiLy2 angkat yang kitorang hidop bersama sepanjang program seminggu~



akhirnyeee...semua dah seLesai and pihak atasan pon berpuas hati...maka...TAHNIAH Laaa~

3 comments:

SaNg TeRunA@ Ayie said...

fuhhh...the story memang best..lengkap, padat..hehehehe..n tambah sket..untuk MIRAD..kamu adelah yang terhebat handle malam kebudayaan..senang citer memang senang la keje ngn kamu..ok..keep it up!!!chayok mirad..ghindu kat Family Tautan Warisan 2009 :)

amira + adnan = gLam mirad said...

semua pon kerja keras pee...
huhuhu~

iheart giraffe said...

u did a reli great job too my dear!!
love ya lots~
*hugs~hugs*
u r not only a wonderwoman but also a super duper wonderwoman..
semue keje pun kamu buleh buat..
keep it up~~
(^.^)v