Thursday, December 29, 2011

akhirnya TENTANG DHIA :'(


akhirnya sLot akasia jam 7 maLam nie pun sampai ke penghujungnya...semaLam masa mak CG tengok ikLan yang ada kata minggu nie minggu terakhir cerita nie, banyak betuL komen beLiau *HAHHAHAHAA* nampak sangat Lah tak puas Lah tuh...weLL, sebeLum nie CG ada terbaca kat satu bLog nie review dia pasaL cerita TENTANG DHIA nie *tak ingat sangat bLog mana, kaLau rasanya bLog korang siLa Lah Letak Link kat komen box okayy ??* and idea menaip entry nie pun based on entry tersebut...

actuaLLy cerita TENTANG DHIA nie banyak bagi pengajaran pada kehidupan seharian kita...antaranya :

  1. JODOH - jodoh pertemuan di tangan tuhan...kita boLeh merancang tapi andai itu bukan jodoh kita, makanya takkan bersatu jugak...kaLau bersatu pun, mungkin takkan kekaL...contoh scene : jodoh DHIA dengan AZMI konon2nya sangat sepadan, aLih2 si anonymous ZIKIR yang dapat hingga ke akhirnya..
  2. AMALAN2 KHURAFAT LAGI SYIRIK - daLam amaLan orang meLayu kita nie sangat Lah banyaknye pun...asaL tak suka muLa Lah pakai bomoh segaLa main santau sana sini...contoh scene : sape Lagi kaLau bukan pengamaL tegar daLam cerita nie, mak si ZIKIR, SALMI si jahat *daLam cerita je Lah kan*
  3. ALLAH ITU LEBIH MENGETAHUI DAN BERKUASA - tak semestinya orang yang jahat akan kekaL jahat sampai ke sudah...kaLau aLLAh nak bagi hidayah pada dia, biLa2 pun dia boLeh berubah maLah menjadi Lebih baik...contoh scene : MELLY yang jahat nauzubiLLah tuh boLeh bertaubat dan jadi sebaik baik manusia Lepas sembuh daro koma
  4. FITNAH - kita nampak kan fitnah itu boLeh membawa kepada perkara yang Lebih buruk kan ?? sebab tu Lah daLam isLam jugak ada menyebut, memfitnah itu adaLah dosanya Lebih banyak dari membunuh,,,contoh scene : SALMI and anak perempuannya yang suka sangat bawak muLut and fitnah terhadap DHIA sampai ZIKIR sendiri hiLang kepercayaan dan pertimbangan
  5. BERLINDUNG DENGAN KUASA ALLAH - kita tahu tiada Lain seLain dari ALLAH untuk kita berLindung...tak kira Lah ape juga bencana yang nak sampai kepada kita, kaLau ALLAH tak benarkan ianya terjadi, kita akan seLamat insyaaLLah...contoh scene : ALLAH berikan petunjuk kepada mak DHIA untuk discover segaLa kejahatan besannya

banyak Lagi pengajaran yang tersurat atau pun tersirat daLam drama nie...muLa2 tengok CG tak yakin yang cerita nie boLeh setanding drama NUR KASIH, tapi biLa hari2 tengok CG dapat Lihat yang industri drama tempatan dah makin bagus dan sangat banyak buat research...ape yang CG puji daLam cerita TENTANG DHIA nie adaLah :
  • pemahaman tentang PENUTUPAN AURAT sangat difahami oLeh krew TENTANG DHIA nie...contohnya watak DHIA yang memang seorang musLimah yang menjaga segaLa aurat dan soLatnya, dia pakai inner masa duduk kat hospitaL sebab Logiknya akan ada bukan muhrimnya yang akan meLawat
  • jarang orang expirience MATI HIDUP SEMULA dek kerana sihir dan ianya berjaya membuaka mata masyarakat tentang adanya amaLan keji seperti ini
  • penutup cerita yang memang sebak habis Lah *kantoi, ternangis SIKIT tadi* dan agak rare biLa kedua hero dan heroin itu mati bersama daLam keadaan yang sangat romantik okayy !!
  • punchLine seorang musLimah yang sangat terkesan di hati : 'jangan cintakan dhia meLebihi cinta kepada aLLah'
  • Lakonan izreen, MELLY memang sangat berkesan sampai rasa nak tepok dahi dia Laju2...Lepas jadi baik rase macam tak syok puLak nak tengok *hikkksss*

ape2 pon, masing2 ada pandangan masing2...pada CG, cerita nie memang terrrbaik cumanya : WAKTU TAYANGAN KADANG KALA BUAT RAMAI YANG LEWAT SOLAT MAGHRIB *ini boLeh diperbaiki*


thumbs up krew dan production TENTANG DHIA...terima kasih untuk cerita yang penuh pengajaran itu =)


14 comments:

RuBiE ZaiNuDdin said...

btol..sgt stuju..ape2 pon besh cte nie..huhu

Anis Idayu Muhammad said...

yg aku xpuas ati, cerita pnjang meleret2 smpai 30episod tapi ending dea setengah jam terakhir episod last td. ending mcm xnyempat2. ok.emo. :P

aReLaN said...

hahahaha...ala,xlayan la plk cter ni.

CiK GorGeouS ! said...

RZ : yeah, best !!

CiK GorGeouS ! said...

AIM : amboii...betuL punyee emo neh..hahahha~ agak Lah kan...kLimaks dia bukan main banyak...penurunan graf cerita mendadak puLak...heee =)

CiK GorGeouS ! said...

areLan : takpee...tonton kan ade...hikksss~

wawa said...

sampai nanges kot tengok tadi . tentang dhia lagi best dr ombak rindu

CiK GorGeouS ! said...

wawa : hakhakhak...same Laa..menetes sket td~

deqla manjew said...

drama nih mmg terbaikkkk dlm tahun 2011 nih!!

Akmal Khalidah said...

Best jugak lah citer ni :D

CiK GorGeouS ! said...

DM : amboii...kemain Lagi neh =)

CiK GorGeouS ! said...

AK : yeah, memang best and mendebarkan jek =)

Lily Suhaili said...

Aduhhh semalam penuh home fb pasal TENTANG DHIA ! Hahaha..
Saya tak penah follow cerita ni...

CiK GorGeouS ! said...

LS : hahaha...biase Lah tuh...fenomena...tengok Laa =)