Thursday, December 8, 2011

aku, dia dan internet..


pada suatu hari, ade seorang pekerja yang sangat maLas nak masuk office seteLah menghadiri kursus separuh hari *untungLaa boss tak masuk office kan* yang sebenarnyee kepaLa kusut dan serabut dengan kerja yang tak pernah surut kan...seteLah perut meraung2 minta di isi kerana pada waktu itu teLah masuk time Lunch, time yang dinanti2 oLeh beLiau...Lantas beLiau mencapai teLepon kesayangan harga ribu2 miLik beLiau LaLu menghantar satu pesanan ringkas *SMS Lah, adoiii*

'mok, lapa..makan jom ! 3 min je siap..10 min lg i smpi'

tiba2 handphone CG berbunyi *hekhekhek, tiba2 CG masuk kesah pLak kan* LaLu sepantas kiLat CG teLah memandikan diri dan bersiap dengan sepantas haLaju cahaya *hyperboLa habes* dan memang punctuaL sungguh Lah manusia itu, 10 min jee dah sampai depan pintu rumah and tak sampai seminit Lepas tuh kami teLah kembaLi meLuncur di jaLan raya...destinasinya adeLah :

perut mat saLLeh sungguh !! ajak makan nasi campur tak mau...tak kisah Lah...duit dia jugak kan yang keLuar...so, tengah makan2 tuh tiba2 CG raLit tengok tv cerita time2 zaman2 CG sekoLah duLu...kaLau tak siLap, tajuk cerita tuh giLa2 pengantin kot...daLam scene tuh erra tengah onLine dengan norman hakim kat internet...tapi bukan pasaL mereka yang CG nak ceritakan tapi pasaL internet connection yang diorang pakai...sangat Lah menyingkap nostaLgia sungguh...


penah tengok benda aLah neh ?? ini nameenyee cabeL...HAHAHHAHA...bagi orang2 yang tak pernah hidup di zaman 90'an duLu maybe Lah jarang nampak atau tak pernah tengok meLainkan masa muLa2 nak pasang cabeL teLefon rumah atau connect dekat wireLess *itu pun kaLau pukan parents yang toLong buat Lah kan* nie zaman internet pakai diaL up tone Lagi...sekarang pon ade, tapi jarang sangat Lah jumpee...kebanyakan dah pakai wireLess jee skang *giggLes*

CG stiLL ingat Lagi first time CG di ajar pakai internet,emaiL segaLa nie time CG darjah 6...masa tuh, tak ramai budak2 yang famiLiar dengan computer sebab time tuh desktop besar gedabak tuh sangat mahaL *bukan bermakna famiLy CG berada okayy* disebabkan ayah CG kerja daLam bidang IT, so memang exposure tentang dunia muLtimedia nie agak sebati Lah dengan CG...umur 12 tahun duLu, CG dah terdedah dengan buku kuning 'internet for dummies' *hehehhe*...emaiL pertama yang ayah CG create untuk CG pon masih CG gunakan sampai sekarang...nak tau apee emaiLnyee ??

amiramal@yahoo.com

orang mesti tanyee, amira tuh memang Lah namee CG..'maL' kat beLakang tuh gabungan nama pakwe kee ?? adeh Laa...nie nak bagitau, MAL tuh adeLah shortform untuk MALAYSIA okayy...punyee patriotik tak patriotiknyee bapak CG masa buatkan emaiL CG tuh..hekhekhek...dari emaiL tuh Laa CG baLas2 cerita dengan senior SERATAS *oopppssss* time tuh perak Lagik dengan 'surat' boLeh tukar2 font and background coLour *tee hee hee*, enter chatroom *time tuh faymous dengan NiRC*, main friendster *HAHAHAHAHA* dan bende2 Lain Lah...keLakar puLak biLa ingat2 baLik punyee payah nak diaL up connection tuh, bising !!

ini puLak adeLah PC..or desktop, or ape2 jee Lah orang panggiL sebab CG panggiL dia computer...weLL, zaman sekarang nie payah jugak nak tengok benda nie dah sebab semua orang dah pakai Laptop, ipad segaLa dah zaman sekarang nie...meLainkan kat rumah2 atau pejabat atau kat cybercafe *bentuk pon takdeLah cLassic macam nie Lagi, nipis dah bentuknye* dah macam2 evoLusi computer dah CG aLami =)

CG tersenyum seketika biLa tengok macam mana orang duLu pakai internet nak chatting...guna instant message macam emaiL okayy !! cLassic giLaa..features nyee pon kotak2 tajam Lagi...hehehehe...geLak sorang2 jee CG tengok...zaman sekarang nie puLak, jangan katee nak chatting jee Laju siap boLeh tengok muka bagai pakai webcam, kejadian baru berLaku sesaat Lepas jee pon dah boLeh tersebar meLuas satu dunia tau kat internet nie...betapa cepat dunia berubah dan peredaran zaman berLaku...


masa tu CG tengah pegang ipad mr.boyfie, beLiau nampak agak serabut dan senyap sahaja makan dengan khusyuk...so, CG tak mau kacau, tetapi...


and CG muLa terbeLek beLek ipad tersebut...muka memang penuh tekun dan serius...

mr.boyfie : cari ape ??

CG : Lubang cucuk cabeL internet ??

mr.boyfie : hah ?? amende ??

CG : cabeL cucuk internet, macam tuh ! *sambiL tunjuk kat tv*

mr.boyfie : BHAHAHHAHAHAHAHAHAHAHA


kemudian, sebuah jentikan singgah di dahi CG...cisss !! merah okayy...da macam nandek aci dah weh...dan geLakan itu tidak berhenti di situ sehingga Lah tiba2 mr.boyfie bangun dan menuju ke kaunter beLi something...and he came back saying something yang tiba2 rase macam nak terharu kan,

'terima kasih sebab kau memang pandai buat2 innocent sampai aku geLak !! biLa kau ade dengan aku, stress aku boLeh tiba2 hiLang waLaupun sekejap..nah !! nie hadiah di atas usaha kau yang pure tuh'

tak sia2 kan buat orang geLak and senang hati...actuaLLy, CG bukan berpura2 tapi memang perangai innocent dan pertanyaan tuh tiba2 terkeLuar *bonus Lah kan*

buat apee ade girLfie kaLau tak boLeh nak senangkan hati boyfie kan ?? weLL, to those yang tengah on fire sekarang neh, treat Lah pasangan korang macam sahabat, baru Lah korang akan rasa seLesa dan tak rasa canggung pon biLa bersama...maLah makin erat okayy =)


Lagu ini ditujukan untuk mr.boyfie dan juga para sahabat serta rakan tauLan sekaLian...

i LOVE you guys !!




7 comments:

Saddila said...

entry-entry kak CG terasa dekat je dgn kehidupan dila .
seronok baca . kirim salam dekat boyfie . sweet .hahaha

CiK GorGeouS ! said...

saddiLa : hakhak...okayy...percaya Lah biLa kirim saLam dekat en.boyfie, beLiau akan sahut dengan :

1) Laki kee pompuan ?? kaLau perempuan aLhamduLiLLah, kaLau LeLaki...terasa nak jadi gay nyah !! bhahahah~

2) asyik kirim saLam jee...duit tak nak kirim skaLi ??

ape2 pon, on behaLf him, waaLaikum saLam =)

lynda salim said...

okay secret recipe .. dah sebulan tak pekena kek secret recipe okay .. huuuuuu

fnd said...

skrg ni bukn sj wireless'tp cable-less jgak

CiK GorGeouS ! said...

fnd : yeah...dunia kan dah maju...semua nak main Less2 ajee..hekhekhel~

Nur Aischa said...

skrg dunia dah maju,internet smua di hujung jari. yg part akak tanya mana nak cucuk kabel kat ipad tu klakar sungguh, hahaha ;D

CiK GorGeouS ! said...

NA : hakhakhak...yeah...semua makLumat kat internet, mane2 pon dah boLeh access internet...hikkssss...innocent jek tanyee sokLan camtuh~ =)