Monday, December 19, 2011

crita panasssss hujung minggu, terima kasih abg Long !! =)

ehem...ehem...ehem *bajet membetuLkan suara konon korang boLeh dengar* actuaLLy dua hari kebeLakangan nie CG rasa sangat maLas nak update bLog...bukan sebab penat, busy atau ape...tapiiiii, ia adaLah kerana :

PEGHAK BEBENO TAK TAHU BLOGSPOT PON DAH TUKAR INTERFACE BARU !! 
TAK TAHU MANA PUNAT NAK TEKAN SEBAB TAK BOLEH NAK TUKAR ALIGNMENT ENTRY, TAK BOLEH NAK BOLD SEGALA...MAKANYA MOOD PON MATI *hikkkssss*

oLeh yang demikian, setiap kaLi CG ada probLem dengan bLog orang yang CG akan cari adaLah :

brader joe a.k.a pezoL styLez a.k.a abg Long CG yang disayangi
memang kaget dan menggeLabah habes Lah CG sebab tengok interface yang Lama tuh tiba2 macam dah tak sejiwa jee dengan CG *ceh, pandai gune interface...padahaL baru bLaja tadi* yeLah...mane nak feeL biLa gaya penuLisan kita terbatas, ye dak ?? *hanya bLogger memahami bLogger* terus waLLing FB abg Long nie and dia jugak Laa yang toLong tukar setting and ajar CG macam mana nak nak dapatkan semua icon2 yang CG seLaLu pakai tuh macam aLignment, nak boLdkan ayat bagai Lah *padahaL siap bagi emaiL and password mintak toLong buatkan, sangat poor betuL dengan IT neh* akhirnya okayy jugak, dah akhirnya CG mengutuk diri sendiri : TU LAH, ORANG ADE BLOG KAU NAK ADE BLOG JUGAK...TAPI HABUK PON TAKTAK *tapi CG bertanya untuk tak sesat jaLan, bangga kat situ*

bak kata abg Long, FB ade interface baru, BLOGSPOT pon gedik Lah nak ade interface baru jugak...anyway, CG suka interface baru nie *waLau merangkak2 Lagi nak biasakan diri* sebab :
  • boLeh upLoad banyak gambar serentak sambiL bukak page Lain
  • boLeh caption and resize terus gambar
  • tempat nak taip entry pon Luas jee *aLasan untuk taip panjang2 bajet nak tutup ruang kosong*
  • buttons dia pon mesra pengguna *bagi manusia yang buta IT dan pemaLas macam CG*
udah2 Lah tuh memuji interface baru bLogspot tuh, tak dapat bayaran pon...so, CG boLeh kembaLi menggedik manja dengan entry2 seperti sedia kaLa...terima kasih sekaLi Lagi kepada abg Long !! nie yang buat CG makin SAYANG kat beLiau neh *bLushing* jom pergi ke bLog dia untuk tengok benda2 menarik dari yang expected ke unexpected dan dari super duper santek ke super duper buruk !! bLog beLiau memang interesting giLa...kaLau tak percaya, tengok sendiri :


meh tekan sini nak pegi bLog ohshem beLiau

okayy, seperti yang dijanjikan...CG akan tempek segaLa macam gambar hujung minggu CG bersama famiLy dengan aktiviti2 beriLmiah dan best yang kami Lakukan *best kee ?? bagi CG best* entry ini penuh gambar okayy =)

muLakan perjaLanan dengan menempeL gambar sendiri dahuLu...i wore pink !! perempuan giLa~
destinasi pertama kami adaLah muzium negara...menurut kata mama CG, kat situ ade pameran kapaL karam dan jugak pameran upin & ipin...kasi roLL gambar2 :

Lama jugak CG tak jejak kat sini...Last jejak masa Lawatan darjah 6 kot *hikksss*

yeah...sebesar2 aLam banner karnivaL nyeee

agak2 nie apee ?? nie adaLah seterika zaman duLu dari kpaL karam singai kaLau ta siLap...agak2 kaLau guna zaman sekarang, biLa agaknyaa nak siap menggosok yee ?? *fikir2*

memang gah giLa tugu sauh kapaL...besar gedabak !!
daLam pameran kapaL karam nie CG dapat tengok macam2 barangan bersejarah yang dijumpai di sekitar perairan seLat meLaka, Laut sumatera dan jugak Laut china seLatan...ada tembikar2 Lama, serpihan pinggan Lama, gading gajah dan jangan terkejut ade artifak kuaci china okayy...memang banyak Lah CG tengok kat pameran nie...menarik cerita2 pasaL kapaL2 yang karam nie...kebanyakannye adaLah kapaL pedagang2 pada suatu masa dahuLu...

puas usya2 kat pameran kapaL karam, kat Luar tuh CG terdengar2 suara budak2 tengah buat persembahan...nie mesti event pameran upin & ipin tuh :

nie masa budak2 nie perform sketsa pendek cerita upin & ipin kat pentas
kemudian, CG dengan ainaa pon masuk ke pameran kartun popuLar maLaysia tuh...actuaLLy, ainaa tak nak masuk pon tapi CG paksa dia masuk jugak sebab CG yang extra kebudak budakan nak bergambar dengan repLika2 and watak2 daLam kartun tuh *tee hee hee, terserLah perangai kebudakan*

masa nie kat depan pintu masuk

ainaa dan upin yang comeL !!

hekhekhek..i Like this picture !! nampak macam curtain reaL~

masa nie kat Luar tapaka pameran dah...
kat daLam tapak pameran upin ipin tuh ade macam2 Lah and terLaLu banyak gambar sampai tak Larat nak Letak semua kat sini..menarik kat tapak tuh sebab ade repLika rumah opah daLam cerita upin ipin nie, ade repLika pondok diorang main2, gambar2 and maskot2 karekter2 daLam cite nie dan banyak giLa gambar2 and sketches karekter nie...isk, sapee tak pegi memang rugi Lah *ke CG yang Lambat ?? tak kisah Lah*

mintak tumpang nak pegi next destination boLeh ???
kan CG dah katee kan yang trip kaLi nie adeLah trip yang beriLmiah...weLL, my mum adaLah seorang pencinta sejarah *maybe* dan kami jugak teLah meLawat ke GALERI TUANKU ABDUL RAZAK *kaLau korang tak tau, nie Lah bapa kepada PM kita sekarang...jap, sape tak tau siLa pegi jadi warganegara Lain*

nie kat ruangan menunjukkan kerusi yang digunakan oLeh beLiau duLu

okayy...nie sumpah CG geLak Lame giLa...kaLau korang nak tahu, yang kiri adaLah baju PAKATAN RAKYAT masa tuh and yang kanan tuh puLak baju BARISAN NASIONAL...nostaLgianyee !!
dek sebab sepatutnya tak boLeh ambiL gambar sebenarnya, maka gambar daLam muzium adaLah tidak banyak *sedih* Lepas dah puas parents CG mengukuhkan dan mempertingkatkan semangat patriotisma anak2 mereka, next station adaLah TAMAN TASIK PERDANA :

fantasy isLand, jangan main2 okayy

kesengaLan ayah CG terserLah...so, kami mewarisinya

tempat nie sangat cantik sebab struktur taman dia kemas dan terjaga

tak paham kenape CG pegang perut adik CG...HAHAHAAHHAH

ade taman herba jugak okayy you aLLsss...ingat putrajaya jee ade ?? *ade kee ??*

3 beradik sengaL..

nie Lah budak bajet aaron ajis tuh...BHAHAHHAAH~

kami dan mama

CG and ayah yang dah keLaparan
baLik tuh kami singgah ke masjid negara untuk soLat sebeLum bergerak baLik ke ampang...actuaLLy ade banyak Lagi gambar2 sweet kami gedik ber fotoshoot kat taman tasik perdana nie waLaupun hanya guna SONY CYBER-SHOT 14.1 mpxL *tak mampu pakai DSLR, tsssk* tapi CG reserve gambar2 tuh untuk 25 dec nanti...ape ade dengan tarikh tu ??? tungguuuuu....

habis cerita hari sabtu dan kita beraLih ke cerita hari ahad...hehehehhehe~ hari ahad nie cerita dia memang PANASSSSSSSSSS~

permuLaan hari macam biasa dimuLakan dengan kicauan bebeLan mak CG suruh bangun dari tidur and bersiap2 sebab adik CG nak pegi ambiL award hari nie :

tentatif program..hehehe, Lagu kat bawah tuh CG dah hafaL okayy =)

'GoLdenBrain' punye majLis penyampaian anugerah
adik CG nie dihantar oLeh mama CG ke mentaL arithmetic...aLaaaa, yang tempat budak2 beLajar buat kiraan matematik secara cepat tuh...so, hari tuh dia ade buat exams and memang tak surprise sangat Lah sebab dia dapat award kan, sebab dia mewarisi kebijakan kakak dia nie *okayy, tak Layak ambiL credit* CG nie masa kocik2 yo yang bergeLiganyee, dah besar2 nie...keLaut Lah gamaknyeee *nie jangan dicontohi*

nie sijiL tamat LeveL

nie dapat no 3 masa exam and yang pingat emas sebab dapat no 1 tuh tak ambiL gambar puLak

yang nie tak tau award apee
seriousLy, the event was sucks !! management macam apee...untuk seseorang yang seLaLu handLe majLis, pegi majLis dan tengok persiapan buat majLis segaLa, this event adaLah faiL...dewan, hadiah and ape semua memang tip top habis tapi bab protokoL majLis, keLancaran majLis segaLa memang zero...hopefuLLy next time hire Lah event team untuk keLoLakan majLis *hikksss*

ehem, ayah CG kata masa event nie ade sorang mamat nie ambiL gambar CG secara curi2...ehem *kembang hidung kejap* i tau Laa i ade gaya2 najwa Latiff tapi jangan Lah ambiL gambar curi...HAHAHAHAHAH...pasaL gambar curi segaLa nie CG akan cerita pada masa akan datang...kat sini ade cerita Lebih PANASS untuk CG share kan dengan korang...

Lepas baLik dari event award giving ceremony tuh, CG and famiLy pon pegi Lah ke cinema nak book tiket wayang untuk maLam nyeee...my mum semangat nak tengok OMBAK RINDU, tapi disebabkan CG dah tengok, i choose to watch SONGLAP...muLa2 nak tengok dengan ainaa tapi sekaLi cerita tuh 18 tahun ke atas sahaja yang boLeh tengok...so, CG pon ambiL Laa tiket untuk CG ajee...nampak gaya macam takkan ramai yang tengok cerita nie so CG pon tak kisah sangat Lah nak tengok sorang2..Lagipon sebeLah seat tuh kosong...

nak dijadikan cerita......





CG rasa entry nie dah terLaLu panjang and CG pon penat menaip nie...so, kaLau nak tahu apee cerita PANAAASSSSS sangat sampai meLecet2 tuh...stay tune daLam entry yang seterusnya *hikkkssss*




jangan mara yeee =)



5 comments:

Pezol Stylez said...

membantu apa yg termampu je cG...no big deal la syg!!

CiK GorGeouS ! said...

PS : hekhekhek...awwummm...terima kasih =)

faizlaster said...

wah...ni adik long...xmo ke???

CiK GorGeouS ! said...

faizLaster : hakhakhak...adik Long mengade sangat...xmo kacau...hahahha~

miSs aMaL said...
This comment has been removed by the author.