Friday, August 26, 2011

day 4 & 5 - cornfLakes marbLes & honey cornfLakes =)


haaa...semaLam CG ade cakap kan dah rase nak muntah update cerita pasaL kuih raya kan ?? *hari2 bau pLanta...mau tak muntah* nasib baik hari nie hari Last buat biskut raya...cukup 5 hari terseksa bau kuih raya yang semerbak harum tatkaLa dibakar...rase macam nak ciLok satu jek masuk daLam muLut pastu pejam2 mata amek feeL kunyah beskot raya yang rangup dan enak itu *ini namanya puji kuih raya sendiri*

okayy, semaLam punyee biskot memang menyakitkan jiwa raga sebab muLa2 buat tuh memang tak kene Lah...biskut jadi berderai dan tak cantik...dah nama pon buat depan mak CG, harusLah perfect bentuknyee *nak ade bentuk merekah2 sket baru cantik* tapi biLa test bakar, biskut tersebut jadik berderai...makanya, CG dengan IQ yang pintas Lagi cerdas tatkaLa beLum mandi pagi, bangun cuci tangan and bentukkan pakai tangan *sebeLum tuh pakai sudu* naahhh kau, Lagi cepat and biskut pon menjadi....so, hoooreyy !!

nie Lah ropa bentuknyee...proses2 nak buat semaLam tak ambiL gambar pon sebab sakit hati snagat biskut berderai *nie pon curi2 keLuarkan dari pLastik tadi semata2 nak snap gambar tayang kat seLuruh umat manusia* tak tau ape name kuih nie tapi CG panggiL cornfLakes marbLes *sebab CG bentukkan aLa2 biji guLi* tak kisah Lah bentuk ape, janji sedap...duLu, ramai yang request CG buat biskut nie setiap kaLi baLik rumah *hehehehe* biskut nie sesuai untuk raya dan jugak sesuai untuk kudap kudapan ketika waktu minum2 petang atau tengok movie...

okayy, itu kesah semaLam...hari nie puLak hari Last buat biskut...atas request budak gemok *adik CG yang Last, ainaa* CG buat biskut cornfLakes with honey...kuih paLing simpLe Lah kaLau nak ikotkan sebab tak payang nak gegar2 tangan sampai parkinson adun tepung bagai...simpLe jek bahan2 dia cuma nak sediakan bahan tuh yang Leceh sikit...

wajibLah cairkan pLanta, guLa haLus, esen vaniLLa dan madu di atas api yang separa besar...yang Lecehnyee, mestiLah kene sentiasa kacau mixture neh supaya tak hangus atau hangit...kacau sampai nampak Likat2 dan pekat2 sket....Lepastuh baru Lah boLeh curah daLam mangkuk yang dah berisi cornfLakes, badam cincang, kismis dan ceri cincang...

sebeLum...

Lepas gigik menyudu:


TADAAAAA !!!

seLepas...


yang paLing tak tahan dengan biskut nie adeLah rupa dia yang ade shining2 efek dari mixture madu segaLa tuh...cantik jek tengok dia bersinar2 macam meLambai Lambai jek ajak masukkan beLiau ke daLam muLut...weehhoooo !! *okayyy, masih puasa* pastuh, bau dia memang mengancam Lah biLa bakar tuh sebab bau madu memang merangsangkan nafsu tatkaLa berpuasa ini...HAHAHHAHAA *ayat macam mintak penampar kan ???*

akhirnya seLesai buat biskut segaLa neh...Lepas nie boLeh fokus nak buat appLe cake dan jugak masak2 Lauk raya macam rendang daging segaLa...oh, esok offday memasak *boLeh puLak macam tuh kan* makanya, harusLah ambiL kesempatan pegi shopping raya Lagi....HAHHAHAHAHA~ so, CG punya persiapan raya macam dah hampir compLete ??? korang puLak macam mana ??? *hikkksss*

petang nie mak CG nak masak nasi minyak untuk buka puasa...tiba2 beLiau teringin puLak nak makan nasi minyak...aL-makLumLah, buLan2 puasa nie takde orang nak menikah pon...tak tahan katanyee *errkkk* HAHAHA~

kepada semua student2 UTHM yang dah start gerak baLik kampung haLaman, baLik eLok2 okay...untuk semua umat isLam yang dah start bercuti and dah start nak baLik kampung esok, pandu berhati2...semoga tahun nie pakcik poLis tak pening kepaLa nak tengok angka kematian naik mendadak2...seLamat meneruskan puasa yang berbaki yawww !!

p/s : buat persiapan untuk raya, buat jugak...tapi jangan Lupa buat persiapan untuk akhirat sana okayy ?? 10 maLam terakhir nie datang setahun sekaLi jugak !!


27 comments:

syerz eyryn said...

nak awat, mmang tak de mse. .
CG wat antar kat umah ryn jewp laa :))

Fatiha Kamarudin said...

aww . dah lame tak buad kueh raye ^^

CiK GorGeouS ! said...

SE : eehhh...nie Limited edition...harusLah kene datang beraya rumah =)

CiK GorGeouS ! said...

FK : amboiihh...sibuk sangat gamaknye tuh

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

wah sedap2 .

mintak sikit bole

:)

Qaseh Qistina said...

rajin no buat biskut..cik qaseh pon x sabar nk balik buat biskut.hehe

RIMA DANIA said...

naik sem nak sikit..kot bwk balik u hehehehe...

CiK GorGeouS ! said...

IBS.CHS : kan dah kate datang umah =)

CiK GorGeouS ! said...

QQ : rejen tak rajen Lah kan...ramai nak makan, so kene buat~

CiK GorGeouS ! said...

RD : insyaaLLah...kaLau ade Lagi Lah tapi =)

dila said...

kuih fevret aku..hehehe :D
menunggu raya tahun bila lah mirad nak pos..ahahaha :D

FyzaLovato said...

rajin aje die buat kuih.. saya nak pegang mangkuk nak buat kuih pon dah kene gelak dengan mak sebab yeah, sy xreti masak pon apatah lagi nak buat kuih. HAHA. Nice je kuih CG. cam nak mintak rase. hehehe :)

asamasin said...

nk mkn tp xnk beli..poskn kat umah aku ek.. :D

Dianaa said...

Cornflakes! Fav FD tu! :D

Michada said...

thx cik gorgeous kerana telah meng'up'kan smgat saya utk buat conflake marble.... =D

Si Nuansa Eyqin said...

saya mahu jugak lah. haissh.

Miss A said...

sedapnye!dah lme tak mkn cornflakes madu2 ni.erk,i mean conrflakes cereal tu pnah lah kan.heee

slamt hari raye :)

Elie Lily said...

tak nak pos kat umah elie sket kaa? :D

CiK GorGeouS ! said...

diLa : kau harap jee La tahun depan aku idop Lagik nak buat kuih untuk kau...HAHHAHA~

CiK GorGeouS ! said...

fyzaLovato : aLahai...CG pon start dengan tak reti nak buat...dah Lame2, pandai sndri =)

CiK GorGeouS ! said...

asamasin : okayy...nanti CG poskan...daLam mimpi ah tapi =)

CiK GorGeouS ! said...

dianaa : HAHAHHAHA...feveret adik CG...boLeh geng ah korang =)

CiK GorGeouS ! said...

michada : yeah !! come on !! you can do it ~

CiK GorGeouS ! said...

SNE : haa...amek3...takde sapee Larang ~

CiK GorGeouS ! said...

MA : haih...raya2 jek Laa jumpee kuih sumee neh~

CiK GorGeouS ! said...

EL : haih...memang nak pos, tapi pos office takmo anta dah...huhuhuh~

RIMA DANIA said...

tahun ni memang aim cornflakes madu je kat rumah orang hahaha... lagi 1 kuih sarang semut... rasa mcm menang cabutan bertuah kalau bukak balang jumpa kuih-kuih favourite ni hahahaha