Friday, August 5, 2011

LeLaki oh LeLaki !

pagi2 Lagi time tengah sahur dah buat CG menyirap rase nak campak jee bubur kat muka sang LeLaki ini *tak perLu Lah nak bagitahu sapeekan, u guys shouLd know better* seriousLy, kaLau dah nama nyee LeLaki, memang Lah Lebih kurang samee jee perangai nyee...ok, CG admit, tak semua LeLaki sama tapi sebiLangan besarnyee yang buat perangai so i have to make a generaL statement Lah kan dengan menggunakan kata ganti nama LELAKI...

sekadar gambar hiasan


i don't understand and sangat susah nak paham, kenapee LeLaki sangat Lah susah nak basuh pinggan makan sendiri...yeah, yang sendiri punyee...sebijik pinggan tuh pon susah sangat nak basuh and nak harapkan kaum2 perempuan daLam rumah jugak yang basuh...amboii, tinggi sunggeh LeveL dan darjat kau Lah kan...kepada suami2 @ ayah2, tak kisah Lah kan sebab memang anak2 perempuan and isteri punyee tanggung jawab untuk basuhkan...yang adik LeLaki and abang2 neh...apehaL pLak kan ??? adee orang gaji kee daLam rumah neh ??? isk !! kaLau sebijik pinggan tuh pon maLas nak basuh sendiri, mane gaye gamaknyee Lah nak jadi anak soLeh yang nak basuh berak kencing mak ayah yang dah tua nanti kan ?!

kaLau bangun sahur tuh, dah tentu2 Lah mak2 and adik beradik perempuan yang bangun awaL pagi giLa nak masakkan untuk mengenyangkan tempoLok *perot* sang2 LeLaki nie kan *kes bagi yang duduk dengan famiLy ok* ape yang mak korang masak tuh, makan jeeLah tok sah dok banyak songeh compLaint itu ini...untung Laa mak korang nak bangun pagi2 masak semata2 untuk korang boLeh tahan berpuasa sepanjang hari...komen banyak pLak, bangun masak sendiri Lah Lain kaLi !!

daLam buLan2 puasa nie, yang paLing penat adeLah kaum2 perempuan okeh *no offence* orang yang paLing awaL bangun and paLing Lambat tidur...boLeh tak kaLau encik2 LeLaki nie, biLa di kejut bangun sahur or mintak toLong pegi beLi barang kejap waktu siang, jangan dok marah2...baru penant sket berbanding orang perempuan yang bangun awaL pagi nak masah sahur, buat keje rumah *Lagi besar rumah, Lagi penat...macam Lari marathon*, nak fikir masak untuk berbuka Lagi, buat kuih untuk berbuka, buat kuih untuk raya...Lepas korang yang LeLaki2 nie baLik terawikh nak makan Lagi Lah then terus masuk tido...kaum2 pompuan nie jugak Lah yang nak kemas dapur bagai...so, sapee Lagi penat ???

fuhhh...CG bukan anti LeLaki tapi CG just nak mintak kaum2 LeLaki nie toLerate Lah sikit dengan kaum2 perempuan neh masa buLan2 puasa nie...toLong Laa jangan bagi kami yang kaum2 wanita nie termencarut daLam hati sebab menahan sakit hati dengan korang....fikir2kan Lah yee...buLan puasa nie, sama2 Lah kita tingkatkan amaLan positif daLam hidop !

24 comments:

Brilliant Marjan said...

Salam..

sabar ye CG.sy pun dh alaminya..tp pendekatan sy kadang "tak basuh, jangan makan"..huhu..gertak sikit baru takut..

~Lelaki ni kadang ikut mood nak ringan tulang..

iejjah said...

ahha..sbr CG,biasela org laki......kdg2 mls diorg melampau..tp ble rjin diorg akn tlog gk....blh suh diorg bsuh sndr try tgur slow2...if mrh2 diorg lgi la xwt :}

Salmiza S. said...

sabar CG~ rumah ktorang basuh pinggan masing2., pinggan lauk pauk je yg tggl utk dbsuh oleh shaye :)

visitme@FaTiN cOrNeR said...

chill CG..lelaki is lelaki..

Cik Ice said...

Dah menjadi tabiat..makan x reti nak basuh pinggan sendiri..even sebijik pown..hurmm..

C i k P i p i T e m b a m said...

hai CG . lelaki mmg cmtuh la . kita pon ade abg jugak . n semua laki la cmtu . baik bujang ke yg dh kawen ke . dh mnjadi kebiasaan dorang sejak kcik . tp kalau pegi umah mak mrtua pndai plak nk bsuh . haha .

-kita dh follow awokk . comey sgt belog nie :)

CiK GorGeouS ! said...

BM : memang nak buat pendekatan macam tuh tapi nanti mak CG kate, tak payah nak berkira Lah tuLang urat sumee...susah betuL nak didik adik2 LeLaki neh~

CiK GorGeouS ! said...

iejjah : insyaaLLah...da penah tego sLow2...Lagi di Lawan ade Lah...makin besar makin mengada~

CiK GorGeouS ! said...

SS : duLu pon kitorang camtuh...tapi sejak masing2 da besar panjang neh, makin pemaLas~ ego LeLaki !

CiK GorGeouS ! said...

VFC : sebab LeLaki Lah kene di ajar nyee...kaLau perempuan, mmg patut pon buat~

CiK GorGeouS ! said...

CI : tu Lah kan...kadang2 nak bagi pakai pinggan kertas jek !

CiK GorGeouS ! said...

CPT : HAHHAHA..tunjuk rajin dpn mertua Lah tuh..hehehe~ btw, thanx !

milo said...

huhu sabar2 CG..tapi mmg pon ad sstgh laki mcm tu..dulu abg milo mcm tu wat lemak, skang bila dh makin besar rajin la plak basuh pinggan.haha :P

CiK GorGeouS ! said...

miLo ; sabar pon ade had nyee kan...Lame2 sabar, meme nak keno maroh Laa kan~ =)

Maii Yusre said...

Betul! Tau isi perut je pastu letak pinggan kat singki..sapa nak basuh tu? Mula-mula tak marah sangat tapi bila selalu da bagi muka, besar pulak mandat dia.. (emo pulak..hehe)

sian benor laki dlm pic hiasan tuh XD

CiK GorGeouS ! said...

MY : hehehhe~ agak Lah kan...macam Lah tak reti basuh sendiri kan ??? tak reti bertoLak ansur betuL...huhuhu~ anyway...gambar hiasan tuh sebab merekakan jejaka hensem...heheh~

Ara said...

hari ni pon ara hangin dengan seorang guy in my twitter. the conversation was like this:

Him: @_itsarabadrul saja calling you nyahh. I taw you suka. Haha :D ohhh yeakE? Hehe. Sedap nye. Nyumy!! You pandai masAk? Mesti tak pandai kan?

Me: no i didnnt say i suka pon. a'ah tak pandai pon.

Him: haha. Sama ngn I jugak lol. I pun tak pandai masak. Hahaha. I taw mkn je :P

Me: at least i takde lah tahu makan je, tahu basuh pinggan kemas hidang semua :P anak dara kena tahu.

Him: Haha. Tue pun I tau jugak. Keja snang je. Tapi nak buat keja smua tue yg mlas kot. Lelaki ta lyak buat keja mcm tue. Haha

*and i was like..eh budak ni!

CiK GorGeouS ! said...

ara : LeLaki, sentiasa pikir yang aLL da chores tuh mmg keje pompuan..i think thet trapped in komunis punyee LogigaL thinking maybe ?? HAHHA~

Ema Razali said...

tahu takpe. apa salahnya kalau pinggan yg dorg guna tu dorg basuh. satu je kot. kan lagi senang. lg satu org laki suka merungut dgn apa yg pompan masak. masin la, tawar la. at least makanan tu still boleh di telah. takde la teruk sgt. tp tak bersyukur

Munna said...

amboih marah nau ni...sabar je la...kalau buat dgn ikhlas dpt pahala tau, tp merungut tak dpt pape... =)

CiK GorGeouS ! said...

ER : kaLau tegur nak membaiki kan boLeh...nie dok pot pet pot pet cakap masak tak sedap Lah...apee Lah...memang Lah menyirap kan~

CiK GorGeouS ! said...

munna : kene Laa toLerate sama...kate dua2 nak pahaLa...so kene Lah saLing bantu membantu...pompuan bukan robot yang nak buat serba serbi =)

RIMA DANIA said...

suka lah entri ni CG.. perempuan extra keje dr lelaki lagi2 cuit sem ni..perempuan pn solat tarawih jugak..sama je mcm laki..tapi ikhlas kan hati untuk masak sebab besar pahalanya sediakan makanan untuk orang berbuka..(^^,)

http://rimadania.blogspot.com (^^,)

CiK GorGeouS ! said...

RD : yeah...tu Lah...tapi pesanan untuk semua LeLaki, siLa Lah bantu adik perempuan / kakak / mak / mak mertua serta bini anda yee~ =)