Thursday, August 4, 2011

trivia umrah - part 2

yeLLOpppsss semua !! sesungguhnya perubahan waktu tidur mengecam CG tak boLeh tidur pada waktu maLam...kaLau kat maLaysia sekarang nie dah jam 3 pagi, kat mekah baru jam 9 Lebih kot...so, amat sangat Lah kene bLajar tune baLik waktu tidur...

oLeh kerana tak boLeh tidur, makanya CG mengambiL keputusan untuk menyambung trivia umrah neh *seLagi tak habis trivia neh, seLagi tuh CG tak senang* HEHEHEH~ okeh, jom sambung :

  1. kaLau kita perasan, masjid2 kat maLaysia tidak membenarkan orang bawak kanak2 atau baby masuk ke daLam masjid dan biLa orang tidur daLam masjid, akan dikejutkan *bukan waktu azan Laa tapi kan*...kaLau kat tanah arab neh, baby boLeh bawak and waktu soLat tuh pon kaLau baby nangis, mak2 akan pause soLat and buat ape patut *ikut hukum pon boLeh sebenarnya* kaLau pasaL tidur pun, makin digaLakkan tidur kat daLam masjid Lagik adeeLah~
  2. masjid2 memang dijaga sangat rapi oLeh pihak berkuasa kat sana...akan ade pekerja2 yang ramai yang menjaga kebersihan masjid...even sususnan Quran tuh pun dibetuLkan boLeh kata setiap seLang 10 minit Lah *besar pahaLa mereka*
  3. yang CG tak berapa berkenan dengan orang seLain jemaah maLaysia, indonesia and brunei neh adeLah, diorang nie tak berapa hormat orang yang tengah soLat...pakai LaLu, Langkah and seLambe jek berdiri depan orang tengah soLat tuh...kata irna, rasuLuLLah ade berkata : kaLau orang tu LaLu buat kaLi pertama, kita boLeh haLang tapi biLa masuk kaLi ke 3, kita boLeh bunuh sebab dia bukan manusia, tapi syaitonnirrajim *betuLkan kaLau saLah*
  4. biLa berada kat tanah suci tuh, rata2 memang nampak Lah manusia2 nie akan banyak sangat beribadah...zikir, buat baik kat manusia Lain dan banyak soLat sunat, tapi kat maLaysia tak de puLak nak buat kan...astaghfiruLLah, semoga CG dan rakan2 semua bukan seperti tuh jee ok ??
  5. berhati2 dengan orang yang kata nak toLong kita dapat cium hajaruL aswad...nanti Lepas dia dah tonyoh kepaLa kita kat hajaruL aswad tuh, dia akan ikot kita baLik hoteL and mintak bayaran yang kadang2 tuh boLeh ceceh 1000 riyaL tau !!
  6. same jugak kaLau nak naik unta, dia akan cas kita ikot sukee hati dia jee...so, kene negotiate eLok2~
  7. seni ukir pada masjid2 adeLah sangat cantik sehinggakan memang haLus Lah nampak seninyee =)
  8. kaLau kat tanah suci tuh, memang kene banyak bersabar, jaga muLut, jaga hati orang semua...sebab kaLau aLLah nak baLas, DIA akan bagi cash kat situ...jangan Laa dok kata sakit or tak seLera makan if tak sakit and memiLih makan, aLLah tarik terus nikmat tuh kan tak pasaL2 pLak kan~


so, rase2nyee sampai sini jee Lah cerita CG pasaL program ke middLe east hari tuh...thanx for reading and hope dapat jugak Laa bagi sedikit gambaran kat sana kepada korang semua...CG doakan semua yang membaca nie akan cepat sampai ke tanah suci tuh nanti, amin =)


9 comments:

Irna Syafiqah Zaabar said...

Betul tu CG, tak salah pun.
Nabi ada cakap lagi, baginda cakap, kalau kita semua tahu apakah dosa orang yg melintas di hadapan orang sedang solat, nescaya kita akan tetap menunggu walaupun kita akan menunggu selama 30. (selama 30 nih tidak disebut samada 30 hari, minggu atau tahun. So yg tu wallahu'alam)

Sebab tu kita disuruh Nabi utk meletakkan sutrah, iaitu penghadang di hadapan (tak kesah la guna ape, beg pon boleh) sewaktu kita sedang solat. So, orang yg lalu pun tak dosa, kita pun dpt pahala sbb ikut sunnah Nabi. Bila dah letak p'hadang n ada org lalu jgk, haaa mcm CG ckp tulaa.. 3x lalu boleh bunuh sudaa. Wallahu'alam :)

CiK GorGeouS ! said...

ISZ : yeah...begituuu~

Madiana Mohd said...

cantik binaan dlm tue... :) bestnye dpt pg...moga dpt jua jejakkn kaki di sn..slmt beribadah ;)

CiK GorGeouS ! said...

MM : CG doakan kamu segera sampai kat sane yee =)

iejjah said...

wah..best ble dpt kesane...muda2 da dpt kesane,bguslah :}

CiK GorGeouS ! said...

iejjah : aLhamduLiLLah...rezeki sampai awaL =)

RIMA DANIA said...

bestnya irna n CG ke sana... kompem pasni rindu-rinduan kan saat kat sana.. huhu

CiK GorGeouS ! said...

RD : HAHAHHA~ agak Laa...banyak bnde yang rndu kat sanee =)

RIMA DANIA said...

kalau RD rindu kebab2nya.. bacaan imam2nya..paling rindu madinah dan sudah tentu ayahanda yang tertinggal di sana hehe...

http://rimadania.blogspot.com/2011/07/ooh-ayahanda-bersama-dengan-warga-uthm.html