Wednesday, August 24, 2011

day 3 - semperit yang perit =)

waaarrrggghhh...siLa bertabah yee para pembaca yang membaca bLog CG untung seminggu terakhir di buLan ramadhan ini...memang akan dipenuhi dengan gambar2 kuih2 raya yang super awesome okayy !! =)

seteLah menyeLak resepi *okayy, nie mak CG yang buat* dan teLah tersedia bahan2 yang teLah disukat, macam biasa...tugas2 menguLi, membancuh dan membentuk akan diserahkan kepada CG the super gojes chef !! HAHAHAHAHA *sekaLi sekaLa terima pujian okayy jugak kan* dah dua hari buat kuih, so tangan dah sangat tegar jek dengan mesin pembancuh manuaL yang bergetar2 kat tangan...sesi pembancuhan berjaLan dengan Lancar tanpa ada kemaLangan jiwa yang berLaku *hikkss* biLa dah siap membancuh dan menguLi, part paLing best, membentukkan tepung tepungan menjadi bentuk semperit...

nampak macam senang kan ??? memang nie Lah kuih paLing senang nak buat sebab tak banyak peringkat....yang sebeLah kanan tuh adaLah acuan untuk bagi kuih semperit tuh menjadi...macam mana nak guna ??? haaa...tengok gambar bawah neh :

u aLL tengok Lah azab tak azabnyee nak menekan kasi nampak bentuk semperitnyee tuh...memang perit Lah...sampai merah2 tangan CG menekan tahu tak ?? patut Lah kuih nie mahaL giLos kat pasaran...Leceh jugak nak buat...beLum kira nak terbongkok2 menekan tuh *sakit pinggang den oiii*

biLa dah siap menekan adunan tu, kita akan taburkan sprinkLes nie kat atas tuh *jangan tanya CG kenapee nama bende nie adeLah guLa manik*

okayy, yang kemas nie, CG yang susun okayy...sekaLi bakar dapat Lah 50 bijik =) Let's have a cLoser Look...

santek kan ?? nie sebeLum bakar =)

dah siap Letak daLam bekas !! yeay ~


HAHAAHAHAHA...kejap jek buat semperit nie....waLaupun perit, tetap cantik dan wangi okaayy biLa dibakar....rasenyee kompom Lah sedap sebab CG buat pakai tangan yang beLum mandi Lagi !! HAHAHAHAHAH~ puas hati biLa dah siap 3 jenis biskut raya...sekarang nie tinggaL Lagi 2 jenis biskut and 1 jenis kek sahaja Lagi...Lepas tuh, mari beraya !!

*tiba2 mak CG berbunyi*

'jangan nak raya sangat Lah....kerisik, rendang sumee sapee nak masak ?? turun dapur Lagi !!'


okaayyy, pengsan !! HAHAHHAH~ macam Lah seLama nie tak turun dapur...motiiifff sangat ayat beLiau itu *pengsan semuLa*


16 comments:

asema . said...

wow ! sedap nye . ~ !!!

Si Nuansa Eyqin said...

hamboi dia, kemain nampak sedap.

CiK GorGeouS ! said...

asema : see...beLum rasa pon dah kata sedap..HAHAHA~

CiK GorGeouS ! said...

SNE : nampak sedap, rasa LagiLah doubLe tripLe sedap =)

kama said...

sedapnye...nak cikit..hehe...kita xwat lg biskut raya

CiK GorGeouS ! said...

kama : HAHAHHA...seLamat membuat yea~

Eikyen said...

aww ,, sedap
tbe2 rase lapa pulak ,,,
haaaa :DD
nak satu buleee
hahaah

CiK GorGeouS ! said...

eikyen : hahahaha...amek Laa...xde sapee marah =)

Chempaka Sari said...

arghh sedapnya, start tahun lepas suka gila dgn kueh semprit.

CiK GorGeouS ! said...

CS : whoaaa....sangat sedap kan =)

Onitsuka_hana said...

eh2 semprit nie lain la.. da sesetengah tempat semprit tu bentuk cam bunga n kat tengah2 da cm jeli skit.:)

CiK GorGeouS ! said...

OH : haaaa...Lebih kurang Laa tuh...asaLkan rase dye same sedap...weeehooo ~

FyzaLovato said...

sedap! anta kedah 1 :D

CiK GorGeouS ! said...

fyzaLovato : amboii...kedah tuu =)

fiq. said...

cantiknye,chantiknye! huhuhu

CiK GorGeouS ! said...

fiq : apeekah yang cantek neh ?? HAHAH~