Thursday, August 11, 2011

raya.raya.raya ! ahaaakkkss~

houyeah !! opppsss, aLhamduLiLLah...masuk hari nie dah hari ke 11 kita berpuasa *yeke ?? CG tak kira pon berapa hari dah puasa* ade yang tinggaL puasa tak ?? *takde* pompuan, kaLau kate tak tinggaL puasa tuh ajaib Lah meLainkan memang aLLah nak bagi dia puasa penuh...HAHAHAHA~ terawikh puLak macam manee ?? rongak2 or masih fuLL ?? *tee hee hee* okayy, masing2 dah besar panjang kan...okay, CG tak nak buat intro yang panjang Lebar tak ketahuan haLa...Let's Lurus ke poin *straight to the point Lah katee omputehnyee*

amacam dengan persiapan raya korang ?? dah start tak ?? kaLau tanye CG, memang dah Lameee dah start buat persiapan sejak zaman cucuk tok adam Lah *okaayy, tipuu* tahun nie CG hairan sket sebab biasanya awaL2 puasa CG dah sibuk pegi cari barang2 nak beraya, tapi tahun nie macam tak gaLak puLak nak beraya *mungkin faktor usia agaknyee* WHOAAAA !! setop2...CG masih kanak2 riang yang sukakan suasana raya okayy...kenapee CG suka hari raya aidiLfitri ??? haaa, sebab :

1) make up tanpa batasan


hanya di hari raya Lah kaLau nak make-up setebaL Lapan beLas inci pon, takkan ade sape nak katee pape...okayyy, CG tak make-up macam tuh tebaL okayy...cukup pakai compact, eyeLiner, bLusher and Lip ice sahajee...muahahhaa~ janji hasiLnyee berseri2 macam kuih seri muka yang Lazat tak terhingga tuh =) setiap kaLi Lepas makan, tonyoh Lipstick kat bibir...HAHHAHA~

2) duit raya kaya raya


siLa jangan jeLes tahap makan hati segaLa atau dengki dengan CG okayy...di hari raya, CG akan jadi antara orang yang paLing kaya...dah memang cara famiLy sebeLah ayah and mak CG, semakin besar semakin banyak duit raya yang diberi...cube bayangkan kaLau sorang pakcik bagi RM 50, kaLau 10 orang pakcik dan makcik...kayo den kayo !! i Love money, that's why i Love raya !!! HAHAHAHAHA *jahat giLa kan* orang yang dah bekerja Lah yang jatuh miskin kan ??? ngeee ~

3) makanan raya yang maveLes


boLeh jek kan kaLau nak makan rendang, nasi impit, Lemang and ketupat paLas tuh biLa2 masa je sebab berLambak orang2 kat kedai makan juaL...tapi feeLing makan semua2 tuh tak sama mase makan hari biasa dengan makan masa hari raya...Lain beb !! mungkin sebab kita tahu yang kita dah berjaya puasa sebuLan, tu pasaL masa raya rasa Lain giLa ~

4) kuih raya berwarna warni peLangi


kaLau hari biasa, makan cookies famous amous jek Laa *giLa bajet CG neh* tapi masa raya nie Lah segaLa macam nama kuih kita akan dengar...CG paLing suka makan kerepek2 jek...macam kerepek pisang, tumpi, kerepek ubi, kuih goyang, maruku and banyak Lagi Lah kerepeknyee yang merepek...kaLau kuih, CG suka try2...kaLau pegi umah orang, CG tengok kuih ape yang takde kat rumah CG pastuh rasa...kaLau sedap, sentaL sampai Licin~ CG ajak mak CG start buat kuih raya dah, tapi dia kata nak buat 2 minggu terakhir, baru ade thriLL kateenyee *pon boLeehh*

5) baju raya gojes


CG sangat suka tengok fesyen2 masa raya...macam2 kaLer tau !! cantik2 jek semuanya...tahun nie, mak CG dah bagitau yang ade tema warna famiLy...tahun Lepas jek takde...tahun nie warnanya adeLah *drum roLL* : TERQOISE *beLasah jek eja*...so, biLa ambiL gambar famiLy nanti nampak Lah keseragaman yang super duper awesome tuh kan...HAHAHHA~

6) kad raya Lawa whoahh~


duLu CG sangat suka biLa dapat kad raya...sampai buat adik beradik CG yang Lain jeLes Lah sebab kawan2 CG memang sangat handaL bab2 bagi kad raya neh...sekarang neh, semua main tag kat FB and wish kat bLog jee...memang Lah jimat tapi seri raya tuh pon dah takde sangat...kad raya duLu, CG gantung kat biLik okayy setiap kaLi raya...HAHAHHA~ oh, rinduuunyeee !!!



huurrmmmm....so far tu Lah sebab kenape CG suka hari raya seLain daripada kita menyambut kemenangan orang isLam meLawan hawa nafsu di buLan ramadhan...kaLau ade yang dah start nak buat preparation raya, berbeLanjaLah secara berhikmah okayy mengikut kemampuan...jangan membazir, syaitan kena ikat buLan2 puasa nie...jangan Lah kita puLak yang nak ganti tempat dia =) CG saje buat entry raya awaL2 sebab nanti dah dekat2 nak raya, CG busy nak buat benda Lain puLak...HAHAHHA~

p/s : jeLes tengok ayah dan adik LeLaki punya baju meLayu dah siap...biLa baju raya CG nak siap nie...bukan banyak pon, 3 heLai jek *hiikkksss*

2 comments:

mr.oren said...

lapa kuih raya pulak..aduuhhh~

CiK GorGeouS ! said...

mr.oren : oih...kuih raya sedap weh~ =)