Monday, August 22, 2011

day 1 - chocoLate chip awesome !!


assaLamuaLaikum tuan2 dan puan2 yang CG kasihi sekaLian !! *dah macam nak start bagi speech award pLak Lah kan* haaa...amacam korang sume ??? dah minggu2 Last neh, mood raya dah sampai beLom ?? hak hak hak...CG punyee mood baru nak sampai minggu nie...yeLah, manee taknyeee...mak CG baru nak start buit kuih raya minggu terakhir puasa...so, minggu terakhir puasa Lah baru dapat feeL nye kan...baruLah thriLL kateenyee...sejak2 mak CG dah tak keje nie, memang kuih raya buat sendiri pakai resepi turun temurun dari moyang CG sampai Lah kepada mak CG...biLa dah namanyaa resepi keturunan, harusLah rasanya tuh pon tetap sedap !! *gigLes*

dah beberapa tahun nie mak CG terpaksa buat kuih sorang2 sebab CG berada di perantauan...so, dah aLang2 cuti Lama nie memang CG Lah kene sama2 toLong buat kuih raya...pape pon memang feeLing habis Lah buat kuih raya hari nie...sambiL menggodak adunan, Lagu raya berkumandang jek kat radio...perrrgghhh....bertambah tambah feeL Lah CG buat kuih raya kan...minggu nie memang minggu membuat kuih raya sampai Lebam...tak tau Lah mak CG nak buat berapa jenis...katanya, seminggu nie memang CG WAJIB turun dapur buat kuih raya *eerrrkkkk* bayangkan Lah, seminggu ade 7 hari...apekah akan ade 7 jenis kuih ?? nie tak masuk masakan untuk raya Lagi *awwww, bakaL jadi chef teruLung ah macam nie*

so, untuk hari pertama...biskut raya yang teLah seLamat di bakar dan di rasa adaLah : CHOCOLATE CHIP !!

ini adaLah adunan biskot~

haaa...comeL2 jek kan kene atur kat atas Loyang pembakar...nak patah jugak Lah pinggang menyudu nak dapatkan bentuk comeL2 neh...4 Loyang digunakan, adeLaa dekat 6 hingga 7 kaLi round bakar...memang menguji keimanan sungguh...

ini Laa hasiLnyaa...Letak comeL2 jek kan, biLa dah bakar dia mengembang...memang super awesome Lah ! hah, makan Lah sampai terbongkang...beLi kat kedai 50 bijik dah RM 48...buat sendiri, RM 48 boLeh dapat beratus2...tee hee hee~


weLL, ramai jugak member2 yang pernah rasa choc chip CG neh asyik mintak resepi konon nak buat....so, CG ade jugak bagi tapi ramai yang cakap tak menjadi...huuurrrmmm, peLik jugak tuh...raseenyee Lengkap dah resepi tuh...actuaLLy, resepi tuh sama jee macam resepi2 yang korang semua boLeh dapatkan kat internet tapi CG seLaLu ikut pantang Larang arwah tok mak CG and dah diturunkan pada mak CG kaLau nak buat kek ataupun biskut....antara pantang Larangnyee adeLah :
  1. teLur yang digunakan adaLah teLur yang tak masuk fridge Lagi *ikut suhu biLik sahaja*
  2. masa menggodak adunan tuh dengan mesin pukuL adunan tuh *tak tau nama saintifiknyee apee* kene pusingkan ikut satu arah sahaja...kaLau dah start dengan pusing arah jam, sampai kesudah Lah pusing ikut arah jam...
  3. pastikan peraLatan dan Loyang pembakar tuh betuL2 di Lap sampai kering *kaLau perLu, Letak kejap daLa oven daLam 2 - 3 minit* sebab kita tak nak kehadiran air yang berLebihan akan membantutkan kek atau biskut tuh...
  4. kaLau nak biskut bertambah rangup, tambahkan cornfLakes...gerenti terangkat !! *tiba2 jadi duta cornfLakes pLak kan*
so far, tu Lah kot yang CG boLeh share pasaL pantang Larang biLa baking...kaLau resepi tuh, mana2 pon korang boLeh cekau...pakcik googLe pon ade bersepah2 chef teruLung di abad ini...HAHAHHAA *tapi tetap resepi keLuarga jugak yang terbaik*

nampak tak baju2 yang bersepah atas katiL tuh ?? jangan cakap banyak...nie namenyee membaLas dendam tahun Lepas ade baju raya sepasang...atas nie beLum tambah dengan jubah and sepasang Lagi busana musLimah...okayy, CG akan raya sakan tahun nie...tapi sebeLum tuh, baju2 ini perLu di aLter sebab CG dah mengeciL...HAHHAHAHAHAHA *ini betuL2, bukan main2* bangga kejap dengan diri sendiri...


so, korang dah start buar preparation raya ?? tema apee tahun nie ?? CG tema turqoise...weehooo !!


28 comments:

emmetnadzirahishak said...

bekobar kobar nak buat besokkkkkk.... eeeyeah~!! eeeyeahhh~!!! *yeah yg sangat bekobar... HAHA

hatikubaik|mohdhazlan Dreadlock said...

sdpny ..nak2 :)

CiK GorGeouS ! said...

cik emmet : whoaa !! seLamat berjaya okayy !! =)

CiK GorGeouS ! said...

hatikubaik : haaa...siLa datang Lah ke rumah yek =)

farah hanim said...

da siap ye
bg la fara skit ek
anta kat rumh nak ase
hehe

jannah.ayub said...

CG nak sikit choc chip tuu :)
baju raye sumenye gojess...beraye sakan la thn ni..haha

CiK GorGeouS ! said...

FH : kaLau nak rasa, siLa datang ampang yea =)

CiK GorGeouS ! said...

JA : harusLah gojes macam tuan dye kan...muahahhaha~

aimi adilah said...

cohlate chip 2... abg long ade beli 4 botol ... tp skrg tngal sbotol je ahahahha.... nk tw tp xd oven kt uma :( nk cg punye blh x :)

CiK GorGeouS ! said...

AA : mak aihh...beLom raya dah habes ?? muahahhaha~ kaLau nak, siLa datang rumah Lah =)

anamizu said...

wahh sakan CG beraya tahun ni eh? kekeke~

EnciK AxixOu said...

wah2...merih beno...hehe..kutip duit raye lg k taun neh??

CiK GorGeouS ! said...

anamizu : aLhamduLiLLah...mood raya macam extra pLak tahun nie =)

CiK GorGeouS ! said...

EA : HAHAHAHA...harusLah...duit raya masih dapat Lagi okayy =)

no_cha said...

oh...biskut raye....semua sedap..hehehe

CiK GorGeouS ! said...

NC : HAHAHHA...tu Lah...makanan memang Lah sedap =)

ILA HonEyBuNNy said...

nyum3...

nak CC tu...ne xsabar nak raya..nak makan kueh raya..ehheh

CiK GorGeouS ! said...

IH : hahahaha~ saba yee...tak Lame dah =)

Mr AnOnymOUs said...

entry ni kna bce mlm2, xley bce siang..nnt teliur..hehe
CG, blnje la...hehe

CiK GorGeouS ! said...

MA : aLahai...kaLau baca siang2 pon, takde Lah terLiur mane kan...HAHHAHA....okaayyy...CG beLanja tengok gambar...orait Lah tuh =)

najihatussolehah said...

wah,..raya sakan nh..hehe..

CiK GorGeouS ! said...

najihatussoLehah : hahahha...agak sakan Lah kan =)

Kakkoii said...

Lapo.... send la sini sket

CiK GorGeouS ! said...

kakkoii : hooiitt...puasa Lah !! HAHAAHHA~

Si Nuansa Eyqin said...

wooo. nak sikit. tak aci. ;)

CiK GorGeouS ! said...

SNE : haa...amek2 =)

RIMA DANIA said...

theme cg sama mcm adk sy..punya lah susah nak carik kaler tudung n kasot nk padan2kan...

CiK GorGeouS ! said...

RD : hakhakhak...CG nie tema famiLy okayy...jangan main2 =)