Tuesday, February 1, 2011

nyahkan cinta Lama !! *aww~^

siLa angkat tangan sapee yang tak pernah bercinta...meh sini cik kepochi nak kasi hempok itu kepaLa !! *eh3, mesti adee jugak yang tak pernah kan ??* hurm...tak kisah Laa u oLLsss...janji hari nie i nak cerita pasaL cinta...awwww~ sukee nyah !! *tampar diri Laju2* kaLau sape2 kenaL aku neh, sure tahu yang aku nie memang sorang yang fuLL with Love...makLumLah...aku nie sopan-jantan, Lemah Lembap *erk ??* ok2...sebeLum kita ke main topic, Let's cekidaut *check this out*

daLam dunia nie, adee banyak makna cinta...kaLau nak himpun semua maksud cinta kat daLam entry nie, masak nok !! giLeee kau...makan beribu tau makna diee...weLL, bergantung Lah kepada individu nak interpret ape makna cinta tuh...kaLau ikot maksud dari kamus dewan mirad, cinta tuh hanya kita sahaja yang dapat rasa sebab cinta tu Lahir dari hati...biLa kita cintakan seseorang, mungkin kita akan rasa diaLah segaLanya daLm hidup kita, orang yang kita boLeh percaya, orang yang memegang banyak cerita kita atu mungkin orang yang mampu buat kita tersenyum saat kita berduka Lara *awww...romatik u !!*

waktu bercinta, semuanya indah beLaka...masa bercinta mesti banyakkan kenangan yang tersuLam ??? bayangkanLah kaLau korang memang Loving coupLe bagai nak rak, heret partner korang tuh ke huLu, ke hiLir, dating hari2 pon rindu, caLL hari2 pon i miss u bagai or even text setiap saat pon nak berkasih kasihan and the best part, sLaLu dapat present dari partner korang tuh....harusLah rasa di hati tuh bagai cendawan tumbuh seLepas hujan kan ?? *boLeh pakai yee ayat itu ??* then, what happend kaLau mereka breake up ??

yeah...kita nak bercerita tentang coupLe yang dah broke-up neh...kaLau betuL2 Lah mereka2 neh sincere bercinta dengan kekasih mereka neh mesti akan terasa sakit even sedikit Lepas putus cinta...tak kira Lah samada pihak LeLaki atau perempuan yang mintak putus...ramai yang kateee perempuan Lebih susah nak heaL Lepas break up...betuL kah ?? *what do u think* pada aku, kaLau LeLaki atau perempuan yang putus, effectnyee tetap samee cuma yang LeLaki Lebih memiLih untuk tidak menunjukkan kesan kesedihan itu...hurmmm...weLL, girLs wiLL aLways be girLs, guys wiLL aLways be guys...

hurmm...kat sini aku bukanLah nak cerita pasaL macam mana beza LeLaki atau perempuan nak heaL biLe putus cinta...aku terdetik and reconsider nak tuLis pasaL entry nie sebab adee kawan aku yang sorang nie tiba2 jek pop up this topic untuk aku tuLis for my next entry...meLihat kepada masaLah dia dan ramai orang2 yang Lain yang mungkin ada masaLah yang hampir2 serupa, aku pon cubeeLah sekadar termampu nak kupas isu ini...hehehe *poyo jek rasee macam dr.chenta*

korang ade masaLah nie tak ??? susah nak Lupeekan bekas kekasih ??? weLL, don't worry...maybe i'LL give a few tips on how to forget your ex or what to do if u break-up...tips nie mane2 satu yang korang rasee berguna boLeh Lah try, yang rasee agak2 bengong and tak boLeh bawak...siLa abaikan *aku nie kuata merapu !!*
  1. ayat cLiche yang biase, DOA DAN SABAR : setiap yang terjadi atas muka bumi nie mesti ade sebab dan akibatnyee kan ?? aLLah itu maha mengetahui dan setiap yang DIA rencanakan mesti ada hikmahnyee...mungkin orang yang kita sayang and cinta tuh bukanLah the one untuk kita....banyakkan dekat dengan aLLah dan bersabar dengan dugaan yang aLLah beri...sesungguhnya, aLLah takkan menguji hambanya kaLau hambanya itu tak mampu menaggungnyee...doakan sajeeLah pasangan kita tuh berbahagia dengan jaLan yang kita sama2 piLih...biLa kita dah doa dan sabar, insyaaLLah hati kita akan sikit demi sikit meLupakan bekas pasangan kita tuh...
  2. BUKA MATA DAN TERIMA HAKIKAT : soaL cinta adeLah soaL hati...hati kita boLeh berubah mengikut keadaan dan faktor2 yang tertentu...we have to face the reaLity that enough is enough...sLaLu kita dengar kan, 'dah takde jodoh'...kita kena terima hakikat yang jodoh kita dengan pasangan kita tuh dah tak panjang...what is past is past...Let by gone be by gone...kita kena hadapi hidup kita yang mendatang...kaLau kita asyik dengan benda yang dah berLaLu, macam mana kita nak jumpe dengan orang yang Lebih baik yang memang dah di cipta untuk kita oLeh aLLah ??
  3. SIBUKKAN DIRI DENGAN KERJA : cubee kaLau satu hari tuh, korang adee kat tempat kerja atau kat tempat beLajar kee kan...Lepastuh korang pLak busy nak siapkan kerja, assignment, research sana sini, pendek kata memang sibuk Lah...agak2 korang boLeh tak nak teringat kat cinta2 Lama tuh ?? haaa...i kompom Lah u takkan boLeh ingat punyeee...banyak Lagi haL nak kene fikir kan ?? masa nie, cari Lah kerja yang boLeh buat korang Leka, insyaaLLah sikit demi sikit korang akan Lupekan bekas kekasih korang tuh...disamping dapat eratkan hubungan dengan kawan2 =)
  4. MAKAN MANISAN : especiaLLy cokLat !! *owh ! sedapnyee* banyak artikeL yang ade cerita tentang khasiat cokLat nie...adeLah bende2 kimianyee yang boLeh merangsang emosi kita...takpon korang boLeh makan ais krim...aaauuuummm !!! askem pon sodap weyh...dah Lah sejuk...biLe makan tuh raseenyee macam kita di awang awangan jee...biLee kita makan manisan nie, insyaaLLah kita akan jadi tenang sikit...biLa tenang, kita boLeh berfikir secara waras and nanti akan buat kita berfikir apee yang terbaik untuk diri kita...chiLL ok !!
  5. BERHIBUR : weLL, angkat teLefon and caLL Lah mane2 kawan2 yang free and pergiLah berjimba !!! karaoke ke, piknik kee, waLL cLimbing kee, tengok movie kee and buat Laa ape2 yang boLeh...biLa kita daLam mood happy, kita akan Lupee masaLah kita tuh...even sekejap jek tapi it's worth to have quaLity time for ourseLf kan ?? mase tibanyee untuk happy, kita happy kan diri semaksimum mungkin !! *yeeeehaaaa !!*
  6. LUAHKAN PADA KAWAN RAPAT : mungkin ini takkan menyeLesaikan masaLah tapi sekurang kurangnyee apee yang terbuku di hati korang tuh boLeh Lah di keLuarkan and share with someone who care...mana tahu kawan2 korang tuh adee pendapat yang mungkin boLeh membantu ??? kaLau tak pon, korang boLeh Luahkan perasaan tertekan korang tuh pada kawan rapat korang...aku percaya yang setiap orang mesti ade kawan rapat masing2 kan...tapi be carefuLL ok, jangan sampai kawan jadi Lawan !!
  7. paLing kritikaL, CARI CINTA BARU : ade bran ?? orang putih kate Laa, 'broken Love can be repLace with a new one'...it's hard to find or nak pupuk cinta baru...mesti akan adee orang katee 'amboi !! cepatnyee jumpee cinta baru !!' biarLah mereka...cari cinta baru untuk Lupakan cinta Lama...biLa adee orang baru, kita akan tumpahkan sepenuh kasih sayang dan cinta kita terhadap orang yang baru itu..cinta Lama memang kita susah nak Lupakan, tapi cara terbaik adeLah adanya cinta baru supaya kita tak terdorong nak ingat yang Lama tuh...Lama2, cinta yang 100 % tuh adeeLah untuk yang baru tuh...
hurmmm...itu antara perkara2 yang kita boLeh buat untuk Lupeekan kekasih Lama atau biLee kite baru jek Lepas break up...heaLing is about time...benda2 macam nie mamang memerLukan masa untuk dibaik puLih...aku nak nasihatkan sikit jugak Lah : kaLau jumpee cinta yang baru, siLa jangan ambiL kesempatan...bagitahu orang yang betuL2 cintakan kita tuh yang kita daLam masa heaLing...at Least he/she knows your condition...kaLau dia betuL2 sanggup nak toLong korang, ianya takkan jadi masaLah...tak nak Lah nanti biLee korang tak bagitahu, diorang akan cLaim yang korang menggunakan diorang jee sebab nak heaL kekosongan korang !!

weLL, hopefuLLy sape2 yang ade masaLah nak overcome cinta Lamee boLehLah praktikkan tips2 yang aku bagi neh...aLL the best and good Luck !!

2 comments:

Irna said...

doktor chenta!!! i loike!! :)

Me3raD mYraD said...

irna : hohohohoh~ senget~