Friday, February 11, 2011

hey Ladies !! kamu memang jeLita~

okeh2...tak payah nak terkejut yee wahai pembaca2 sekaLian...genre bLog ini adeLah caca marba dan bacaan ringan sahaja...weLL, kadang2 kita nie kene jugak Lah ingat mengingatkan sesama manusia...makLumLah, manusia nie seLaLu terLupee *macam beta* so hari nie aku saje2 Lah nak cakap2 kosong dengan hangpa sumee neh *atoiii...cakap utara naa* kosong tuh takdeLah kosong sangat...ade jugak Lah inti patinyee...

aku sangat2 berharap supaya ape yang aku bakaL borak2kan nie, akan di terima dengan hati yang terbuka oLeh mana2 pihak...bukan apee...aku sayang kat adik2 perempuan, kawan2 perempuan dan kakak2 aku nie !! sayang weyh...so, tegur dan mengingatkan itu tanda aku sayang... (^___^) aku pon bukan Lah baik, aLim pon jauh sekaLi Lah...

-aku nie perak *jakun* sikitLah...bukan apee...aku hairan tengok perempuan yang memang dah cantik moLek dah bertudung biLa keLuar jaLan2 ke, pegi majLis2 kee atau ke mane2 Lah *kan sopan, ayu dan manis tuh* tapi aku hairan biLa Letakkan gambar tak bertudung puLee kat FB, bLog atau youtube...eh3...takkan dunia reaLiti jee menutup aurat kee ?? yang meLihat semua website2 tuh manusia jugak kan ??? *haa, apee katee deLete segera* =)
-ehh sayang2 ku sekaLian...kita perempuan nie kaLau bagi banyak2 kat LeLaki, kita yang rugi tau...errmmm...macam manee yee bahasa sopan sikit aku nak cerita neh ??? *pikir2 jap, terus terang sahaja* contohLah kaLau Lovers tuh 'bersama' kan *projek Lah !!* yang LeLaki memang Lah sedap 'bersedekah'...yang ruginyee kitee, perempuan nie !! perot boyot tanpa suami...haih~ market jatuh sudah...LeLaki, bukan ade mark ape2 pon kaLau diorang da takde teruna Lagi...betoL tak ??
-ini nasihat untuk diri sendiri jugak Lah...kaLau bercakap kat teLefon dengan mana2 LeLaki tuh, tak payah nak buat suara yang Lembut2 sangat...boLeh jee nak cakap bersopan santun dan manje2 kucing *gituuuu* tapi ini berdasarkan pengaLaman Lah...biLe manja2 nie, LeLaki mudah terangsang *awww, betuLkah ???* kang ke Lain dah otak mereka...


hurmm...nie aku Lebih nak sentuh kepada pemakaian tudung Lah...aku agak tersentak sikit dengan pertanyaan maka aku hari tuh : 'apee purpose pemakaian seLendang peLbagai cara nie ?? ikut syariat isLam kee ??' mau tak terkedu aku time tuh...aku tengah beLit2 seLendang tuh...Lame aku terdiam, sampai mak aku pon dah terkLupee soaLan tuh pon aku stiLL berfikir Lagi...aku bukanLah arif sangat hukum hakam nie tapi ini yang aku cubee reLatekan *maafLaa kaLau jawapan saLah* :
'budak zaman sekarang nie diorang Lebih cenderung dengan sesuatu yang menarik dan cantik...bagi orang yang sukakan fesyen tapi tak bertudung, diorang akan rasa biLa pakai tudung akan ade Limitation pada fesyen...dengan adanya tudung2 zaman sekarang nie, sekurang2nya diorang akan tergerak nak pakai tudung dan tetap kekaL cantik...itu dah satu tarikan untuk mereka pakai tudung...biLa dah start pakai tudung, diorang akan ada kesedaran sendiri nak ikut syariat2 yang dah diLandaskan oLeh isLam'

oh !! boLeh tak jawab begitu ??? kaLau korang adee cadangan Lain, siLaLah komen sikit...
errmmm...bukan apeee...kaLau perempuan isLam bertudungkan sangat manis dan ayu rupanyaaa...betoL...pernah dengar tak orang seLaLu cakap : 'eh, cantiknyee awak biLee pakai tudung !!' haaaa...dah memang aLLah ciptakan rupa paras yang cantik..kaLau ikut suruhan aLLah tuh, bertambah cantik Lah gamaknyee kan~ tapi, ade hikmah jugak kita pakai tudung nie wahai perempuan..antaranyeee :
  • tak payah pening2 nak uruskan rambut biLa bangun pagi2 *no more bad hair day*
  • rambut tak cepat rosak terdedah dnegan sinaran UV
  • tak habis duit pergi saLoon nak buat penjagaan rapi smpai beratus2 ringgit untuk 1 atau 2 styLe *ratus2 tuh boLeh buat beLi seLendang dan pakai macam2 gaya*
  • kaLau jenis rambut yang berkeLumumur tuh, takkan ade spot2 putih kat baju anda ! =)

hurm...banyak Lagi sebabnyee tapi, beta dah kepenatan nak menaip...hurmm...bagi yang berminat nak cuba gaya2 cun pakai seLendang dan tudung, boLeh Laa meLawat bLog kak ayunar nie *kLik nama untuk ke video tutoriaL pakai seLendang* ingat yee kawan2 perempuan ku, seindah hiasan adaLah wanita soLehah...towards menjadi wanita soLehah !! =)

5 comments:

nelly said...

Yup .memang ayu bila bertudung ..
=)

Me3raD mYraD said...

neLLy : haaa...sangat betoL kan ??? weee~

Irna said...

ape2 pon, niat kite dlm pemakaian tudung kene betul.
kalau nk on and off sesuke hati macam tdung saji, better takyah la pakai kot. sbb macam mempermainkn pulak tudung tuh.
tapi org ade ckp, hidayah tu takkan dapat klu kite tak carik kan?
pape pon tepuk dada, tanyalah iman.
nk ckp lebih2 pon tak boleh.
sbb saye manusia yg lemah jgk.skrg nih mebi b'tudung, in future tataw lgk. jadinyer, marilah kite same2 b'doa mohon p'lindungan dariNYA.
wallhualam :)

aLia-nL said...

ade kawan aku kata.aku pakai tudung sebab persekitaran aku penuh dengan perempuan2 bertudung.tapi bagi aku..kenapa kita nak ikut orang lain kan? bukan ke bertudung tu wajib =) aku pun dulu macam diorg jugak.tudung on off.tapi tu dulu mase kecik2 nak mencari identiti.sekarang dah dewasa.boleh fikir sendiri kan mana baik mana buruk ;)

Me3raD mYraD said...

irna : yupsiee...muLe2 start Laa tutup kepaLa tuh...mane tahu, time dah cuba2 ikut bertudung tuh, hidayah akan datang kan ?? semoga sama2 kita tarik orang ke jaLan yang betoL =)

aLia : hurm...betoL...tak saLah ikut2 orang pakai tudung nie tapi Lama keLamaan dengan doa orang sekeLiLing and hidayah dari aLLah tuh, akan tutupLah kepaLa orang itu~