Thursday, February 10, 2011

bangga pon tak payah La nak kecoh~

(mak cik joyah : MCJ, mak cik senah : MCS)


MCJ : eh..resuLt SPM dah keLuar dah..
MCS : oh ! haah.. *muke seLenge jek*
MCJ : anak aku si timah tuh teLefon tadi...dia kata dia dapan 5 A...iiisssskkk...tak sia2 usaha anak aku tuh...daLam ramai2 kawan dia, dia yang paLing banyak A *muka bangga*
MCS : yeke...tahniah Laaa..
MCJ : anak kau macam mane ??
MCS : aLah, biase jek si dona tuh..tak bijak manenyee...
MCJ : ehh...nie masa depan Laa senah...kaLau anak kau dapat keputusan macm tuh nak pegi bLaja manee weyh..
MCS : tak capai target, sedih jugak die..
MCJ : nak buat macam maneekan...tapi anak kau tuh memang banyak main pon..aku tengok hari2 dia keLuar rumah...tek reti duduk rumah baca buku agaknyee..timah tu asyik Laa ngadap buku, tak keLuar2 rumah pon...hurmm...berape dia dapat ??? *busybody*
MCS : 10 A je... *muke sLambe*
MCJ : *diam jap* ambiL berapa subjek ???
MCS : 11...yang Lagi 1 tuh B3 jee..hari tuh dia dah dapat offer sambung dekat austraLia, tapi taknak pegi puLak..jauh keteenyee...
MCJ : oh *tak tahu mane nak sorok muka*
MCS : *masih bermuka seLambe piLih2 ikan* (senyum)

go makcik senah !! Loike your styLe~

*******************************

hahhaha~ korang pernah tak aLami keadaan di atas..i mean, bukan Lah exactLy keadaan camneh...keadaan biLe mak korang takde pLak nak bangga2kan korang even korang memang terang jeLas dan nyata membanggakan ??? *hidung tinggi sebentar even penyek* weLL, kadang2 aku terasa jugak kaLau mak aku macam tak berapee nak sukee jek aku neh adeLah benda nak dibanggakan...aLL i got is onLy : 'urmm...bagusLah, but u have to do better next time' ataupun kata2 macam 'orang tu puji kau bukan sebab kau bagus..mungkin ade bende Lain Lah tuh' *typicaL kan ?*

tapi aku rase Lagi bagus kaLau parents aku takdeeLah nak jaja cerita anak dia bagus sangat kat semua orang...sometimes, it can be soooooooo annoying !! yeLah...macam daLam dunia nie anak dia sesajee yang hebat...anak orang Lain tuh adee jek saLahnyee...tak kee rasee macam nak baLing jek empunya bongkak diri tuh ke Laut ??? *keji sangat* duLu aku seLaLu fikir yang kenapee Lah mak aku neh macam tak kisah je dengan pencapaian aku...sLaLu nak kutok aku Lagi adeLah...biLe dah besar2 neh baruLah aku paham mengape..
  • tak nak anak dia neh Leka dengan puji pujian...
  • tak nak anak dia neh rasa ujub, riak dan takbur *memang datang daLam 1 pakej*
  • tak mahu orang Lain rasa mak aku neh berLagak dengan anak dia !
  • kita tak tahu apee akan jadi pada masa depan...kejayaan takkan kekaL Lamee...
  • tak nak jadi bahan umpatan orang konon berjaya sikit tapi kecoh Lebih *tak pasaL bertambah pahaLa mak aku, kurang pahaLa and bertambah dosa orang*

so, kaLau mak2 korang tak puji korang tuh jangan Lah amik hati okeng !! mane ade mak bapak yang tak bangga dengan pencapaian anak dia kan ?? just diorang tak tunjuk jee...masa daLam soLat, mesti mereka doakan dan bersyukur punyee...maka, keep on making them proud !!

5 comments:

n u r k i m a said...

betol tu..x elok tau bangga2..rezeki org kita xtau..

Melodic ControL said...

umm...pasti ada berlaku bnda mcm ni..mak yg terover sgt membangga2kan anak depan org lain...tp ade lagi yg teruk...PArents yg memburukkan atau membuka aib anak sendiri depan org lain..hurmmm yg ni i mmg tk leh terima...kalau nk ckp terus terang biarlah antara sesama sendiri..tk perlu ckp depan org lain..rs mcm tk manis plak mak burukkan anak depan org lain...what do you think?? am i right..?

Me3raD mYraD said...

kima : aww...dats sooo true dear...

meLodic : hurm..ada betuLnyee...kaLau nak seLamt, Lebih baik diam jee kan...kaLau ade yang bertanya, jawab secara bersederhana jee =)

sarah abadan said...

hahaha btol la...mak saye pon tak suke nak puji anak sendiri depan org...dulu rasa cam, ape la mak ni, dgn anak sndiri pon x bangga...tp skrg dah phm da...hahak

Me3raD mYraD said...

sarah : serupaLah dengan mak kita...duLu nak sentap jek..tapi sekarang...thank god !