Monday, February 7, 2011

biLa dr.Love tak bertauLiah bukak kLinik cinta....

hurm...hari tuh, masee aku tengah sibuk baLas segaLa komen2 tentang entry aku yang bertajuk SANA SINI MASALAH *bLom bacee ?? cesss* kLik SINI untuk ke entry tersebut...haaa...sambung baLik...mase aku tengah meLayan para paparazzi aku bertanya itu ini and komen bagai kat mana2 entry, adeLah beberapa orang ini teLah mengajukan soaLan berkenaan chenta kat aku *bajet diva pakar chenta pLak aku neh* hurrrmmm...biLee orang dah bertanyakan soaLan kan, kita pon cubaLah nak menjawabnyee...so, ini adeLah jawapan dari point of view aku...so, nak terima terpuLangLah...tak nak terima pon aku tak rase kecik hati even sikit pon =)

soaLan 1

irna said : dr.Love, sye ade soaLan b'kenaan isu tarik taLi.ade seorg kenaLan sye, dia dah Lek2 dah...just foLLow the fLow sume2, aLeh2 mamat yang duk express, confess, angkot dia sana sini end up in reLationship with someone eLse... ! grr..ape yang harus sye katakan pada kenaLan sye tuh ?

dr.Love said : pertamenyee, cik irna kene cooL duLu..jgn bawak kemarahan daLam memberi nasihat kepada kenaLan anda itu...weLL, pada hemat beta Lah *ececcece, sangat poyos* daLam haL nie kita kene fair and square....ada certain haL, dua2 bersaLah, dan ade certain haL, dua2 tak bersaLah...why do i say so ??
1. kenaLan anda saLah jugak sebab membenarkan mamat itu mengangkot beLiau ke mana2 sedangkan beLiau sendiri tak sure kan mamat itu berwatak bagaimana ?? mamat itu jugak bersaLah sebab seoLah2 bermain dengan perasaan kenaLan anda yang saya percayee adeLah perempuan kan ?? *giggLes, kaLau gay siLa cari orang Lain utk Luahkan !! hahhaa, gurau jek* kita kene paham, kadang2 LeLaki nie dia ade had dan batas jugak...kaLau dia dah express rakyat kee, confess kee, apee keee tapi takde baLasan dari kenaLan anda atau kenaLan anda jugak macam takde jawapan konkrit, itu pasaL dia cari perempuan Lain yang Lebih nyata menyatakan perasaan mereka..sama seperti perempuan, LeLaki juga ade hak membuat piLihan...
2.aku seLaLu pesan kat sesiape jee Lah, tak kisah LeLaki atau perempuan, biLe bercinta jangan di beri 100 %...perLu ade doubt jugak...memang berteka teki itu best !! tapi, kadang2 kita perLu bertanya kepada pasangan korang tuh, apee status sebenar perhubungan korang...percaya tindakan yang ini : kaLau dia macam acuh tak acuh, tinggaLkan ajee !! bermakna korang memang bukan untuk di buat steady boyfie / girLfie..dari korang sakit hati, Lebih baik angkat kaki *bukan angkat kain Lah !*
3.untuk cik irna, maybe u can advice kenaLan awak tuh supaya Lebih menjaga hati sendiri dari berterusan buat diri merana ditinggaLkan terkontang kanting begitu...jangan simpan dendam dengan itu mamat sebab kita pon tak tahu apee pucuk pangkaL cerita kan...so, cLear things up between them...bincang eLok2 and saLing memaafi...dunia kita kecik jek...nanti bakaL jumpee jugak...just pray for the best untuk reLationship mamat itu bersama pasangan barunyee...and mintak kenaLan anda itu Lebih berwaspada seLepas ini...Learn through experience !!

soaLan 2

tipah va va voom said : dR Love....uwaaaaaaa...sy xtau La apesaL cinta mmg xsuke kat sy...so kaLo ade org sudi masok minang sy menerusi dR Love..sy terima jek..buLih ???

dr.Love said : hurrr...actuaLLy, anda neh ade masaLah serius neh *giggLes* masaLah otak !! hurm...weLL, actuaLLy saye takde kuasa nak menerima ape2 pinangan terhadap anda...tapi mungkin saya boLeh bagi sikit tips atau nasihat berkenaan masaLah anda neh...
1.cinta bukan tak suka dengan awak...mungkin masa itu beLum tiba atau mungkin cinta untuk anda itu sedang di mantapkan oLeh pemberi cinta itu...so, bersabar okeng ??
2.daLam percintaan, jangan ada erti putus asa atau serik atau mengaLah...cinta adeLah satu perasaan yang snagat indah untuk kita tafsirkan...mungkin, cinta tu dah ada daLam hati anda tapi, beLom diharmonikan Lagi...cinta yang sebeLum nie *kaLau ade yang tak berjaya Lah, kaLau* bukanLah sebagai cinta yang terakhir tapi jadikan ia sebagai satu benchmark untuk kita niLai mana saLah siLpnya supaya tak berLaku Lagi pada cinta yang akan datang...
3.jangan menerima sebarang cinta kaLau sendiri tak ikhLas menerima cinta tersebut...kita kene bertoLak ansur dengan hati kita juga...jangan rasa rendah diri jauh sekaLi mengutuk diri...semoga berjaya okeng !!

soaLan 3

Nor Atiqah Aima RosLan said : mcm mane ye nk rase yakin yg itu adeLah orgnye ? sedangkan sbLum nie kite tahu yg die pLayboy...ckp nak manis guLa2 saje...huhuhuhu...mcm mane ye kite nak tahu die mmg dah berubah ?

dr.Love said : pegang pada satu perkara, manusia boLeh berubah Laku...dari yang negatif kepada yang posiif and vice versa...kita tak boLeh judge orang berdasarkan dia punyee past and history dia...sifat pLayboy itu ada pada kebanyakan LeLaki *no offence* cuma mungkin diorang yang tak sedar...actuaLLy, pokok pangkaLnya ada dapat rasa bahawasanyaa dia dah berubah...manusia nie speciaL, dia ade sense yang kadang2 boLeh dipercayai...maybe anda boLeh cuba cara nie untuk tahu samada dia adeLah 'the one' untuk anda :
1.take a piece of paper and senaraikan pros and cons tentang diri dia...kaLau banyak yang baik2 sahaja tentang dia tuh, maybe anda dah nampak jiwa anda memang menyebeLahi dia...
2.biLa anda bersama dia, anda rase jantong macam nak berhenti tak ?? *toLong jangan mati weyh !* kaLau rase macam aLa2 neves manja, jantung pon berdegup macam baru Lepas marathon tuh mungkin betoL Lah tuh...
3.cara nie paLing mujarab : soLat istikharah !! aLLah itu Lebih arif tentang permainan hati nie =)
beri peLuang kepada perubahan manusia...kaLau menjadi negatif, perLahan2 nasihatkan...kaLau menjadi positif, jangan ungkit kisah kejahatan Lampau...tinggaLkan ia sebagai pedoman...(^_^)v

soaLan 4

Nor Atiqah Aima RosLan said : adekah pakwe / Laki / bakaL bf / bakaL Laki yang seLama nie acuh x acuh....tibe2 jd baik nk mmpus...tuh mmg kite bLey p'caye die betuL2 b'ubah ? atau adekah die sembunyikan something ?

dr.Love said : macam biase beta cakap Lah...kita tak boLeh nak judge orang...tapi kita boLeh berjaga jaga daLam berdepan dengan orang semacam nie...kita boLeh bagi dia peLuang, tapi kaLau kita yakin yang peLuang itu akan dia sia2kan, Lebih baik tak payah bagi !! nanti sendiri yang merana...betoL tak ??? soaLan berkenaan berubah dari acuh tak acuh tuh, saye rase tak perLu nak bersangka buruk...mungkin dia Lambat menyedari niLai cinta anda berikan pada dia...mungkin dia dah sedar sekarang and cuba untuk memberi yang terbaik untuk anda...tapi anda tetap kena berjaga jaga supaya anda takkan makan hati dengan perangai dia Lagi...weLL, setiap wanita perLu untuk sheiLd hati, tapi bukan heartLess ok ??

hurrrm...akhirnyaaa, berjaya jugak aku jawab soaLan2 mereka2 nie...hurmm...oh !! kaLau ade sape2 nak berkongsi cerita ke atau nak mintak pendapat / pandangan / tip berkenaan reLaionship ke, ape2 kee boLeh Lah Letak di komen2 entry aku..kaLau berkesempatan, insyaaLLah aku akan jawab mengikut pandangan aku...so, semoga berjaya yek semua !! aku doakan yang terbaik untuk korang~

fakta untuk entry ini : aku menjawab segaLa soaLan sambiL mendengar Lagu2 dari mariah carey u aLL...mau tak feeLing nyee aku jawab !!! hahahhaa~

8 comments:

Irna said...

i love u doctor!!
hahah doctor2, ade soklan lagik... hurmmmmm :(

Me3raD mYraD said...

irna : hahaha...tanyee jek Laaa~

Pezol Stylez said...

wah...terbaek..i loike drLove nih....stylez abes!!

Me3raD mYraD said...

abg Long : kaunseLing dah tak payah pakai biLik kaunseLing dah...hahaha~dr.Love cuba membantu sedaya upaya..fuhh~

Nor Atiqah Aima Roslan said...

thanks dear....dr l0ve! nk sign!!! ngee~~ =D

Me3raD mYraD said...

iQa : awww3...hahah~

aLia-nL said...

its not impossible for someone to change completely. =) when they realy fall in love with someone..they will do no matter what to protect their relationship.thanx dr.love~ i love you ;)

Me3raD mYraD said...

Leya : Love u more dear~