Tuesday, May 10, 2011

penat, cantik dan hensm~

haaa...CG sangat penat hari ini...oh !! serius, CG sangat saLute kepada semua kaum ibu diLuar sanee....menguruskan rumah tangga adeLah satu benda yang amat memenatkan *siyes, CG dah cuba* korang cubee bayangkan betapa penatnyaa seseorang ibu, mama, emak, mummy atau ummi menjaLani kehidupan seharian...jom tengok tentatif seorang ibu, nak tak ??? CG dah buat survey dah, so ini adeLah tentatif paLing pack CG penah tengok :

5.00 pagi - bangun dan urus diri
- start buat sarapan pagi
- siapkan baju2 anak dan suami
6.00 pagi - kejut anak2 and suami bangun subuh and siap2 nak gi keje or sekoLah
7.00 pagi - hantar anak2 peri sekoLah and tunggu suami pegi kerja
7.30 pagi - pegi pasar
- baLik pasar siang ikan, ayam and basuh bahan2 nak masah tengah hari
- jemur kain baju
9.00 pagi - mandikan baby, bagi makan kucing
- bagi baby makan
9.30 pagi - kemas rumah, cuci toiLet, vacum atas bawah, kemas biLik anak2
10.30 pagi - start masak untuk tengah hari
11.30 pagi - hantar tempahan kek kat kedai2
1.00 petang - jemput anak2 dari sekoLah pagi
- bagi anak2 makan and siap2 untuk sekoLah petang
2.00 petang - hantar anak pegi sekoLah
2.30 petang - prepare untu minum petang
- angkat kain, Lipat kain and simpan baju2 yang dah di Lipat daLam aLmari
4.00 petang - buat minum petang sambiL prepare bahan2 nak masak esok hari
5.30 petang - jemput anak2 dari sekoLah
7.00 petang - siapkan anak2 untuk soLat jemaah dengan suami
- ajar anak2 mengaji
9.00 maLam - ajar anak2 buat kerja sekoLah
- teman suami tengok tv
10.00 malam - kemas dapur
- check rumah dah berkunci atau beLum
- tengok biLik anak2, seLimutkan, tutup Lampu dan cium dahi anak2
10.30 maLam - ok, masa dengan suami =)

haaaa....amacam ??? *korang jangan nak tumpu sangat yang 10.30 maLam tuh...itu paLing penat tahu !* nampak tak rutin harian mak kitee macam manee ??? serius penat weh...nak2 Lagi kaLau ade anak yang macam CG nie kan....menyepah jek kejee...memang pemaLas nak mengemas...pastuh, CG pLak memang aLLergic habuk so, my mum memang seLaLu vacum CG punyee biLik sampai takde habuk...nampak macam remeh kan keje mak nie tapi cubee tengok keLuasan rumah korang puLak kan...dapat yang rumah bangLo tahap meLaut tuh, tah jenuh puLak nak mengemas...senang jee kita akan cakap kat mak suruk ambiL maid tapi sentuhan maid dengan mak memang tak sama !! that's what's make women are so speciaL especiaLLy mothers~ *do appreciates them*

hahahaha...ok, CG tahu agak Lapuk cerita pasaL mak sedangkan HARI IBU or MOTHER'S DAY dah Lepas *do i care ?? because CG sentiasa hargai my beLoved mum* mama, if u read this, siLa terharu 2 minit jeee ok ??? after that nuetraLize it yourseLf *giggLes* actuaLLy CG nak bagi beberapa tips tentang tampiL cantik atau hensem tapi meLencong cerita pasaL mak puLak...tak kisah Laa kan...here we go ~

tips2 tampiL cantik and hensem setiap masa :

  1. tak perLu pakai baju Lawa2 and mahaL2 asaLkan bersih and kemas sudah memadai..
  2. fashion is ok, tapi too fashionabLe is out of the League...jangan tampiL Lebih dari 3 warna daLam pemakaian...
  3. tak payah nak ketatkan sangat mukee tuh macam orang sembeLit...siLa senyum !!
  4. jangan rasa diri hensem atau cantik sebab muka arrogant memburukkan muka yang hensem and cantik itu !!
  5. bersederhana dan merendah diri, sebab keperibadian itu kecantikan dan kehenseman sebenar =)
banyak betuL tips nak bagi kat orang kan...mari sam2 Lakukannyaa !! basya !! *giggLes*

8 comments:

orang panggil aku 'KAM' said...

jadinya tn rumah kesimpulannya kenala tolong2 mak tu huhu....x bc entry yg bawa tu seronok baca pasal rutin harian seorang ibu hihi

CiK GorGeouS ! said...

KAM : hahaha...betuL..harusLah berLatih dari sekarang toLong ibu =) thanx reading !!

cik aisha said...

hebatnye seorg wanita bergelar isteri n ibu...tetambah kalau berkerjaya lg mencabar...

Salmiza S. said...

hebatnya ibu kita..!! terharu... T_______________T thanks 4 da info nk tmpil cantik tu cik gojes!

CiK GorGeouS ! said...

CA : betuL tuh...ibu2 yang berkerjaya pun mampu buat hari kita Lengkap =)

CiK GorGeouS ! said...

SS : hebat kan seorang ibu tuh ??? info baik perLu dikongsi =)

ishiko said...

chillex ^^

CiK GorGeouS ! said...

ishiko : =)