Thursday, January 26, 2012

surat terbuka untuk kaum LeLaki, dari kaum wanita spesis aku !


dear kaum LeLaki,

kau dok pumpang pumpang taknak wujudnya gender equaLity kononnya kau rase kaum perempuan nie hanya Layak duduk kat ceruk rumah jadi hamba kau Layan kau 24 jam sehari...kononnya perempuan masa kini terLaLu up to date sampai membeLakangkan kau bajet nak kata isteri nusyuz segaLa Lah kan...but have you ever think about your RESPONSIBILITY yang kene  sediakan keperLuan ASAS isteri dan anak2 SECUKUPNYA...dan biLa wujudnya LELAKI PEMALAS macam kau nie Lah penyebab kaum perempuan jugak KENA keLuar cari kerja yang kadang2 ramai kaum LeLaki yang dominasinya...


my point now is bukan Lah nak kata kami kaum perempuan nie nak sangat GENDER EQUALITY tuh, tapi kaLau ikut arus peredaran zaman sekarang yang rata2 setiap pekerjaan atas dunia nie mana2 kaum pun boLeh buat, shouLd be korang yang kaum adam nie ade Lah sense of GIVE and TAKE tuh...aku tak paham Lah kenape nak wujud perangai LeLaki yang sangat tipikaL wujud Lagi daLam otak dan benak kaum LeLaki yang  katanya dah maju Lahiriahnya tapi masih mundur pemikirannya...how pity you are...

weLL kaum LeLaki, toLongLah paham dan cernakan ayat2 ini daLam kepaLa otak anda yang bijaksana sini sinun tuh :

  • aLLah berikan kau tenaga yang Lebih dari kaum wanita bukan untuk kau aniaya dan menindas kaum wanita, maLah tanggung jawab kau untuk meLindungi mereka...
  • menjadi penghuLu khaLifah mahupun ketua keLuarga tak memberi kau Lesen jadi raja mengarah itu ini tak kira masa keadaan orang Lain macam hamba...
  • pLease, jangan nak seLfish sangat dengan bongkak kata : 'kerja rumah segaLa nie kerja orang perempuan'...sampai pinggan makan sebijik pon gataL panggiL adik perempuan / kakak / isteri / emak suruh basuhkan...kaLau macam tuh, aku nanti masak untuk aku sendiri...kau nak makan, masak Lah sendiri !!  
  • mentang2 kaLau daLam kes rogoL, yang nampak kesan yang nyatanya adaLah kaum perempuan *sebab mengandung* kau yang kaum LeLaki suka2 nak panahkan 'Lembing' sakti kau tuh kat perempuan tanpa rasa beLas kasihan...kau nie manusia ke binatang ??
  • yeLah, mentang2 aurat perempuan nie terang jeLas nyata sangat banyak dan biLa perempuan tu tak menutup auratnya adaLah obvious, kau dengan Lancangnya nak kutuk, caci, hina membuta tuLi...kau sedar tak, tanpa kau perasan kadang2, aurat kau tuh sebenarnya tak sempurna...pLease Lah, jangan nak guna aLasan nak menegur kaLau cara kau tegur tuh bahasa adab entah ke mana...
ehhh, aku maLas Lah nak cakap panjang2...kau ade otak kan ?? kau kan makhLuk tuhan yang paLing bijak kan ?? kau pikir Lah sendiri samada kau tuh adaLah tergoLong daLam LeLaki2 yang aku nyatakan tadi...aku fed up Lah nak uLang banyak2 kaLi...kadang2 boLeh Lah aku sabar banyak2 dengan kerenah kaum2 kau tuh...tapi kau kan tahu, aku nie perempuan yang EMO...yang mudah marah dan perempuan singkat akaL *kan ???* makanya, hari ini aku hiLang sabar...ape sebab aku hiLang sabar, sebab aku PERIOD dan EMO...kaum kau kan suka kata kaum aku kuat marah biLa PERIOD sedangkan kau tak jangka perangai kaum kau tuh kadang2 buat kaum aku hiLang sabar...takde kene mengena dengan PERIOD ke tidak...sekian...



yang benar,
wakiL kaum perempuan jenis aku




19 comments:

yana-feehily said...

btl tu..sokong :)

hmm..CG ni marah btl ni... ^^
senyum sikit..baru gojes

CiK GorGeouS ! said...

YF : adeeehhhh...bukan niat nak marah, tapi termarah puLok~

-Incek Fik- said...

Wahhh! Membara entry ni hehee..

Ya, saya akui memang ada kaum Adam yang bersifat demikian.. namun dalam setandan pisang takkan semuanya busuk? ye dak?

So, dalam dunia ni ada la jugak lelaki yang memahami perkara perempuan ni. Kalau diambil dari perspektif Islam, kaum lelaki boleh mencontohi kredebiliti Rasulullah dalam menguruskan tanggungjawab sebagai seorang suami yang mithali dalam sistem keluarganya..


Tengok, bagaimana Baginda bijak memberi layanan yang sama adil terhadap isteri-isterinya.

So.. kepada kaum lelaki, tepuk dada tanya iman.. adakah kita layak untuk menjalankan tugas sebagai seorang ketua rumah dan seorang khalifah di bumi pinjamanNya ni...?


*peace, jangan marah² ekk :)

..cik hana.. said...

betul tu sokong sangat2!

mana button like ni,hana nak tekan like banyak2 nih...hehehe....

CiK GorGeouS ! said...

IF : dats why Lah CG came out dengan entry ini...kadang2 satu pisang yang busuk daLam setandan tuh La yang nak kene sedarkan dia yang dia busuk...
u got a point there !

CiK GorGeouS ! said...

CH : hakhakhak...button Like tade~ =)

Cik Oda Gelang said...

hahahahah setuju sgt...take that bro! :P

CiK GorGeouS ! said...

COG : hahaha~

Aida Omar said...

tudia CG macam marah je nie.. hehe. tapi memang betul pun apa yang CG cakap..mungkin segelintir je.. tapi rosak juga susu sebelanga.

CiK GorGeouS ! said...

AO : sebab segeLintir Lag CG naik hantu...weLL, takkan nak tuLih nama beLiau sebesaq2 aLam kat sini puLak kan...kang feymes tiba2 ~

emy zulaiha said...

hai CG. marah betul nie?chill sket yang! :)

emy stuju sngt dgn sume yg CG ckp nie..lelaki selalu "menggunakan" perempuan.huhu

GBM said...

betul tu. GBM stuju. berape kerat je lelaki skrg yang boleh di harap. isyk

CiK GorGeouS ! said...

EZ : sarung kesabaran dah meLetop kutt =)

CiK GorGeouS ! said...

GBM : takdeLah semua tapi segeLintir...tapi tetap menyenakkan otak =)

rojakdiaries said...

kadang-kadang mungkin kaum adam lancang berkata, why not kita amik yang positif input dari kata-kata mereka. mmg kadang2 terkesan kat perempuan dari sikap mereka tapi kita sebagai makhluk yang dikurniakan dgn akal kena berfikir sblm melakukan sesuatu jadi tak de isu salah menyalah kan :)

CiK GorGeouS ! said...

rojakdiaries : yeah, some of their thoughts are right...perempuan jugak ada idea dan pemikiran perempuan jugak...dan ape yang perempuan kata jugak perLuLah jangan dipandang enteng oLeh kaum LeLaki...give and take Lah kan~

Syakirah Rozuan said...

Wahh (: Betul tuu.

CiK GorGeouS ! said...

SR : thanxie =)

Cik Bamboo said...

terbaeeek la cik gojes..memg kellasss... ;D