Monday, January 30, 2012

AJL vs UAI


entry di taip dengan haLaju tangan paLing cepat sebab kena tido awaL nak hantar anak2 ke sekoLah, encik bapak ke kerja dan menjaga puan emak yang masih sakit *siLa maafkan dan abaikan typo segaLa okayy ?? terima kasih*

ehemm..ehem..so, kaLau anda2 pembaca semua nak dapat keputusan penuh ANUGERAH JUARA LAGU ke-26 kat sini, CG mintak maaf Lah kan sebab CG bukan penguLas atau ape adanya...dan kaLau korang berhajat nak tengok soaL jawab CERAMAH USTAZ AZHAR IDRUS kat sini jugak, maafLah...sekaLi Lagi korang dikecewakan *yeah, i know...kongsi iLmu suppose to be digaLakkan kan ??* korang boLeh tengok perkara2 tuh, korang boLeh taruss tanya uncLe GOOGLE, makcik YOUTUBE dan abang FACEBOOK okayy ??? tak pon, korang boLeh roger terus bLogger2 retiss kat sidebar CG tuh...semua ade update ~

gambar credit to *siLa rujuk watermark* editting superb =)
okayy, kepada yang ketinggaLan nie CG nak bagitahu, pada hari AHAD, 29 januari 2012 ade 2 event besar yang diperkatakan oLeh kebanyakan umat manusia kat maLaysia nie *agaknyeeLah, sebab rata2 kat FB twitter segaLah 2 kisah nie yang hangat sangat* korang tengom titLe and tajuk besar sudah Lah kan and korang boLeh tahu entry ini menjurus ke arah ape...

okayy macam nie...tercetusnya entry nie adaLah kerana CG terbaca banyak sangat komen2 tentang AJL dan ceramah UAI...dan yang buat CG rase sebaL sikit adaLah apabiLa ada yangdengan senang hatinya menaip dengan jejari runcing mereka sebegini :

'YANG TENGOK AJL TUH KAFIR SEMUANYA, MAKSIAT SANA SINI...BAWAK2 LAH TENGOK CERAMAH ALIM ULAMAK MACAM USTAZ AZHAR IDRUS TU PULAK'

now here me out puLak :

  • kau suka hati mengKAFIRkan orang, dah semak ape hukum nyee ??
  • kau, kaLau setakat dengar ceramah tapi tak praktikkan intipati daLam ceramah tuh, serupa macam tak payah dengar Langsung La ceramah itu...
  • adab kau mane masa kau mengKAFIRkan orang...kaLau tengok profiLe, i can teLL kau nie manusia yang berakaL dan berpeLajaran...sayang, ke Laut kepandaian ALLAH bagi tu...
  • aku tak mahir bab agama nie, tapi biLa kau main tuduh KAFIRkan orang dan tuduh yang tengok AJL segaLa tuh maksiat, atas nas, hadith dan ayat mana daLam aL-Quran yang kata hiburan tuh jatuh MAKSIAT ?? sedangkan pernah ustaz cakap, berhibur takde saLah asaLkan tak meLaLaikan dan meLanggar syariat isLam *aku tau akan bangkit isu AURAT, maLas nak kupas LAGI* tengok dengan famiLy pon jatuh hukum buat MAKSIAT kee ??? *musykiL*
  • it's good when you share soaL jawab ustaz azhar idrus tuh kat FB segaLa sebagai penyumbang iLmu, tapi biLa CAPTION sharing korang tuh macam HAROOMMM, kat situLah timbuLnya tak berkat share iLmunya...hoiii hoiii, kau ingat aku tak bace ke soaL jawab dengan UAI tuh ?? kemon Lah...pegi semak baLik !!
  • ada banyak cara nak dekatkan orang dengan ISLAM yang betuL jaLannya, namun....mengeLuarkan kata2 kesat terhadap kekhiLafan orang Lain BUKAN caranya...  

so, korang fikirkan Lah menggunakan akaL bijak yang aLLah dah bagi tuh...untuk korang2 yang suka share2 iLmu kat FB tuh, pastikanLah niat share itu LiLLahitaaLa nak kongsi dengan orang Lain...takut biLa orang puju korang baik and cop budak aLim atau bagus, akan timbuLnya riak daLam jiwa...kemon Lah, mainan syaitan nie macam2 perkara okayyy...so, beringat Lah...pLus, MIND YOUR WORD ESPECIALLY WHEN IT'S REGARDING KESUCIAN ISLAM OKAYY ??


p/s : CG tengok AJL, sambiL CG baca jugak soaL jawab dengan UAI tuh...kau tetap nak cop aku kafir ke ?? CG doakan semoga anda tak Lari akidah...taksub sangat sampai takut sesat puLak.



okayy, sekian terima kasih...sape tak puas hati dengan hasiL tuLisan ini siLa hentam kat kotak komen atau boLeh buat entry fuLL then Link kat sini...serius, CG tak kecik hati Langsung because i know what i want, what i beLieve and what i understand and enterprate...

12 comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

Wahhh tgk ajl kafir semuanya?? cara menegur tu tak betul..guna laa ayat dan pendekatan yang lebih baik..jangan terlalu cepat menghakim dan menghukum orang betul tak.. ;-)

p/s: sabar jela dgn ayat2 pedas macam tu kan...

CiK GorGeouS ! said...

Echa : sedih dgn cara si penegur yang nampak educated and beriLmu, taat suruhan agama tapi approach macam sampah..haih...

Akim Iqbal said...

WOha !

CiK GorGeouS ! said...

AI : tak payah nak woha sgt Lah =)

ziana said...

Wallahualam..nak komen lebih terlalu cetek ilmu akak.. semoga semua berada dalam lindunangan Allah..

.: mama lynn :. said...

sepatutnya x boleh nak ckp r judge org mcm tu. urrmmmss tak berani nak komen

CiK GorGeouS ! said...

ziana : tu Lah kan...istiLah KAFIR tuh yang buat rase nak hentak jeee 'pak Lebai / mak ustajah' tu semua...kemon Laa, aLi uLama pon kata nak berhibur boLeh tapi jangan sampai LaLai...susah sungguh nak paham perangai mereka nie...amaLan ibadah orang mana Laa kita boLeh nak ukur kan~

CiK GorGeouS ! said...

ML : tu Lah...manusia sekarang snagat suka judge orang tak tentu pasaL~

Mish Apple said...

Tak patut je terus kate mcm tu.

CiK GorGeouS ! said...

MA : yeah, dats my point..nak tegur pun, tegur Lah eLok2 kan =)

nadzirah sofia said...

terok betol sape yg ckp mcm tu..

CiK GorGeouS ! said...

NS : semoga dia berubah Lah yek~