Friday, January 6, 2012

future husband, siLa take note !!


tadi CG saje Lah googLe2 design2 decoration rumah...sajee nak cari iLham hias rumah biLa ade rumah sendiri daLam jangka masa 5-6 tahun akan datang *hikkksss, kot dapat* but seriousLy, CG memang sangat suka usya2 design2 yang Lawa2 untuk jadikan inspirasi...nak buat kat rumah sekarang nie, kene Lah ikut taste ayahanda dan bonda kan ?? bajet pon kene kongsi2 dengan adik beradik yang Lain untuk design biLik diorang jugak...

so, here are some designs yang CG rase berkenan and nak buat nanti *insyaaLLah*

BEDROOM :

design nie simpLe, warna purpLe, my favourite dan yang penting ianya ada Less furniture...pLus, Lighting dia pon cantik je and naturaL Lighting pun dah memadai untuk daytime...CG suka warna purpLe dia sebab tak terLaLu geLap atau terang...border kat tengah2 tu pun unik, biasanya orang pakai border 1 Line jee kan...this is nice..

design nie sesuai untuk anak2 perempuan bawah 20 tahun Lah kan...maybe dengan sikit touch pakai carpet yang sederhana, mesti cooL...kat dinding tu puLak kaLau tambah dengan waLL decor yang simpLe, memang nampak girLish habis Lah...CG suka warna pink nie jugak sebab dia tak terLaLu garang ang Less furniture jugak...so, tak semak kepaLa otak nie tengok...

bedroom macam nie definiteLy mak CG takkan suka...tapi CG suka sebab ianya sangat ceria and sangat CG *u know what i mean* nampak agak kosong, tapi dengan design waLL and ceiLing yang macam nie, nampak just nice jee...bedroom nie sesuai Laa untuk orang2 yang macam CG nie, jenis yang giLa2 and fun2 tapi LadyLike...kaLau nak Letak perabot pon, maybe dresser yang rendah2 warna Light2 purpLe or pink...memang ngam !!

ini puLak future bedroom idaman bersama future husband...nampak macam kLasik sangat kan *agak Laa* tapi CG nak tunjukkan wardrobe yang bersambung dengan bedroom tuh yang sebenarnya...hanya dipisahkan oLeh sLiding door kaca tuh, the reaL awesomeness is there !! oh, ini betuL2 dream house nie ~


WARDROBE :
yeah !! ini adaLah wardrobe impian !! as if Laa duduk kat bangLo banyak biLik atau penthouse yang Luas tak hingat dunia kan...wardrobe nie memang sangat sesuai untuk husband and wife yang dua2 bekerja sebab boLeh simpan baju kerja untuk dua2 orang *kaLau CG berjawatan besar, memang tak dapat Lah kan nak kongsi wardrobe nie* and, kaLau dua2 fashionistas macam awaL ashaari and scha aL-yahya *korang kene tengok wardrobe awaL ashaari kat rumah dia okayy*

yang nie puLak wardrobe impian andai kata tak dapat buat satu biLik khas...yang nie muat Lah nak tampaL kat biLik tidur sendiri...CG suka space nie sebab boLeh simpan semua baju2 kerja, baju2 jaLan, kasut, handbag, tudung dan segaLa accessories dengan teratur...yang nie ade cermin sekaLi so, boLeh make up sekaLi...seriousLy, wardrobe nie sangat menjimatkan ruang  sebab tak perLu nak beLi aLmari yang besar gedabak Lagi berat tuh tapi just boLeh simpan baju2 sahaja...itu pun ade yang kene Lipat *nampak sangat CG pemaLas*

nie pun okayy jugak...sesuai Laa untuk perempuan atau LeLaki bujang...bukan ape, kaLau ade wardrobe nie, tersusun sikit rasenyee kedudukan baju segaLa...takdeLah bersepah macam biLik CG sekarang nie, ye Lah...baju banyak, aLmari kecik cenonet *hakhakhak, sampai dah kene bebeL dengan mak dah* padahaL, aLasan maLas nak kemas aLmari kan...hikkksss~


KITCHEN & DINING HALL :

this wiLL my definiteLy first choice untuk dapur...untuk dry and wet kitchen pon boLeh...maybe materiaL untuk fLooring tuh kene tukar Lah sikit dengan fLooring yang kesat sikit sebab kat sini kan tempat masak2 and basah2..kaLau Licin, mudah Lah jatuh...i Like the fact that tempat masak dia kat tengah2 and ade Lunch counter kat sebeLah dia...warna dia pun geLap sepaya segaLa stains tuh takdeLah nampak sangat...yang paLing ohsem, microwaves and baking port untuk bake dengan suka hati *heeyy, i'LL Learn how to cook soon !*

ini pun okayy...homey jee rase...tidy...simpLe decorations for kitchen...kat dapur nie benda yang paLing best adaLah biLa dia weLL organize...senang nak capai garam, guLa, rempah segaLa...and dining tabLe pun Letak sekaLi dengan dapur which memudahkan untuk menghidang segaLa...Lighting dia dim je, CG suka but ayah CG maybe tak suka sebab dia suka makan terang2 aLam...untuk yang suka suasana romantik and cosy, styLe nie best...

dining room nie sesuai untuk keLuarga yang besar...CG suka frames yang peLbagai bentuk nampak macam engLish styLe sikit, homey and tak sarat sangat...warna dia pun okayy...yang penting, dining tabLe dia CG suka...ramai orang boLeh squeeze in !

ini puLak untuk yang suka cLassic Look...CG suka nie jugak sebab nampak tenang dengan combination woods, warna merah and putih...pLus, cabinet barangan antik pun dah cukup naikkan seri ruang nie...Less furniture and kemas sangat !


LIVING ROOM :

maybe korang notice, CG nie huge fan of red !! entah Lah, i think red suits my taste very weLL...untuk ruang tamu, warna putih merah pun nampak awesome...pLus, modern styLe Look memang superb !! ruang yang sempit pun boLeh nampak Luas dengan warna nie...


Like seriousLy, kaLau Lah CG kaya raya...memang CG nak buat ruang tamu yang serius cosy macam daLam gambar nie...waLLpaper dia cantik, kena dengan ceiLing yang styLe macam hoteL2 tuh...tak banyak perabot...CG suka rak2 dia yang styLish and tv dresser yang rendah, just nice untuk fiLL in ruang kosong bawah tv tu...fLooring yang aLa2 bamboo tuh pun suits denga tema fLora waLLpaper...definiteLy a yes untuk styLe nie !!


 BATHROOM & TOILET :

kaLau boLeh memang nak Lah kan biLik air yang siap ade bathtub...gambar yang atas nie CG suka sebab dia cerah and nampak Luas...maybe kene tambah waLL decor sikit untuk nampak Lagi Lawa...untuk chiLdren, biLik air macam nie memang sesuaiLah dengan diorang =)

 CG suka yang nie...nampak sofistikated sikit, dan sangat kemas...keLebihan pakai warna2 geLap adaLah tak payah nak sentaL sangat biLik air untuk nampak bersih...untuk biLik air sempit tapi nak ade bath tub, gaya macam nie sesuai...kaLau Laa dapat biLik air macam nie, hari2 pon Lambat pegi keje sebab seLesa sangat mandi !! hehehhe~

 kaLau yang tak suka bath tub, CG syorkan gaya macam gambar kat atas nie...simpLe, tapi ade cLass !! biLik mandi and toiLet dipisahkan dengan kaca soLid and taLs hitam kontra dengan warna fLoring boLeh bagi efek biLik air yang Luas, waLaupun hakikatnya sempit...

ini puLak kaLau daLam biLik air nak Letak washer...ini pun sesuai untuk biLik air yang keciL and masih nampak cLassy...pLus, biasanya orang Letak barang2 mandi kat tepi2 sinki kan...biLa ade rak khas macam daLam gambar nie, nampak Lebih teratur dan kemas...


ade jugak accessories yang CG suka and nak diLetakkan kat 'future house' CG nanti...contohnya :

coLourfuLL curtains...maybe boLeh Letak kat ruang peribadi ke kan...biasanya curtains mak2 kita diorang suka sangat yang Layer2, vintage2 segaLa...tapi kaLau nak piLih curtain pun kene tengok tingkap kat mana jugak...kaLau kat tingkap biLik tidur, better pakai yang tebaL sikit *takut orang Luar nampak, unLess tinted* kaLau macam kat ruang tamu atau biLik bacaan ke, CG prefer pakai curtain macam kat atas nie...membangkitkan mood ceria !!

sweet kan benda nie ?? nie actuaLLy jam dinding...tapi dia boLeh decorate dengan Letak gambar2 atau ape2 pende yang kita suka kat kLip2 sekitar jam nie...macam DIY sikit Lah...baru fresh !!


so, tu jee Lah CG nak kisahkan kat korang...mane tahu ade antara korang2 semua tengah cari idea nak hias2 rumah kan...makLumLah, 2012 baru je bermuLa...ramai yang nak tukar styLe rumah baru...tak kurang jugak ramai yang bakaL berumah tangga and ada rumah sendiri tak Lama Lagi...hopefuLLy, korang dapat Lah sikit2 idea dari ape yang CG share kat sini...nak tunggu rumah CG, entah biLa tahun Lah gamaknyee...hehehehehe~ doa2kan Lah yee !!

so, future husband...siLa take note perkara2 impian untuk hiasan rumah...anda hanya perLu keLuarkan DUIT sahaja *HAHAHHAHAHA, giLa kuku besi punyee statement*


p/s : semaLam, CG dapat invitation Lagi dari rakan sebaya masa beLajar kat SERATAS duLu...dah nak kahwin dah buLan febuari nie...sweet jee mereka nie...insyaaLLah kaLau CG pegi wedding diorang, CG akan story kisah menarik diorang...kahwin sesama batch okayy !! tunggu~




27 comments:

sLpmEpLz™ said...

mimpi apa pepagi cite pasal deco2 rumah? tak lama turn CG lak tu.. xlama seru smp.. XD

CiK GorGeouS ! said...

sLpmepLz : hakhakhak...nie nameenyee dah teringin nak buat deco rumah =)

hamzah ian said...

pergh.. kena kawen dgn dato k ni. hehe

CiK GorGeouS ! said...

mejah : tu Lah pasaL..seLera doco, makan segaLa macam nak tangkap dato'2 kan~ cisss..

Puan Gojes said...

bukan dato je cik gojes oi, ni kena kawen dgn tan sri :) doa tu cik gojes (^___^)

CiK GorGeouS ! said...

PG : hakhakhak...amboiii...kemain Langkau 2 darjat...pasnie jadi puan sri gojes Lah gamaknyee =)

cikghah said...

bedroom yg first warna purple tu cantik tuuu

pykapikot said...

nak yang pink tuh :) heee .

Princess Nusy said...

hahaha...sape yg future hsband CG tu...be aware...ahaha..gud dreamz! =)

CiK GorGeouS ! said...

cikghah : yeah, itu first choice CG okayy =)

CiK GorGeouS ! said...

pikapikot : ehehehe~ boLeh ajee...siLakan =) pink memang girLish~

CiK GorGeouS ! said...

PN : hahahha~ future husband pasti geLeng kepaLa meLihat impian menggunung CG...hakhakhak~

Maizatul Azrina said...

sukenye bilik yg pink tuh........=)

CiK GorGeouS ! said...

MA : hahah...dah name pon gigirL...mestiLah minat pink kan =)

Bluewendy said...

CG.. mmg sgt kuku besi..tapi ape salahnye kan...hehehe.. ari2 mau p lepak umh CG klu cam nih..aaaa..ngan wardrobe cam tuh agi..aaaa..=)

CiK GorGeouS ! said...

bLewendy : hahahha~ tak bLey bLah...gamaknye, kene pasang orang gaji Lah gini sebab ramai yang nak datang Lepak =)

Izz Diyanah said...

memang giler ah.....bila lah gamaknya?????

CiK GorGeouS ! said...

ID : hakhak...tunggu CG kaya Lah gamaknyee ~ :p

PS said...

GREAT BLOG...

khairul abdullah said...

Wahhh..kelas lah cik gojes punya taste.

EruzuLiyana said...

sumpah, owsom giler. :)

CiK GorGeouS ! said...

PS : thank you =)

CiK GorGeouS ! said...

KA : awwwuuummm...terima kasih =)

CiK GorGeouS ! said...

eruzuLiyana : tu Lah...kan best kaLau dapat betuL2 =)

.izzatul.hazwani. said...

pergghh !! nak bilik wane ppl kat ats tuu .. fevret colourrrr .. arghhhh . hahaha

CiK GorGeouS ! said...

IH : kita sama !! =)

Yazid Torpedo said...

hai follower...nak join GA saya tak? cepat sebelum ditutup!

http://yazidtorpedo.blogspot.com/2012/01/give-away-untuk-follower-blog.html

hehe