Friday, January 20, 2012

LIKE wiseLy pLease !!!


maaf, entry di taip daLam keadaan agak sebaL *marah tahap 3/5*

dah banyak kaLi CG tengok perkara nie berLaku...weLL, maybe bukan Lah isu yang besar...tapi kita manusia nie dibesarkan dengan pemahaman LAIN MANUSIA LAIN PEMIKIRAN....untuk memudahkan pemahaman korang...okayy, CG bagi satu isu :



sekadar gambar contoh

okayy, hari ini kita digemparkan dengan kematian seorang yang agak dikenaLi *isu dia artis atau siapa sekaLi pun tak timbuL, yang penting ada orang kenaL*

bagi yang tak dapat baca : IZWAN PILUS TELAH MENGHEMBUSKAN NAFAS TERAKHIT PADA JAM 6.15 PETANG TADI AKIBAT JANGKITAN KUMAN DALAM DARAH. AL-FATIHAH...


so, ape yang CG tiba2 macam nak marah2 nie puLak kan ?? orang menyampaikan berita kematian...adat Lah kan...yeah, CG tak kata berita tuh saLah atau buat CG tiba2 naik minyak...tapi yang CG sedih sangat adaLah nie :






what Lah kan...macam CG cakap muLa2 tadi...LAIN ORANG LAIN PEMIKIRAN DAN PANDANGAN...kaLau ahLi keLuarga arwah tengok akan ada 2 sangkaan :


  1. oh, ramai jugak yang respon dan dah sedia makLum tentang pemergian arwah...aLhamduLiLLah *yeah, ini positif...move on*
  2. soobbb, sooobbb....ramai yang suka arwah meninggaL...sampai hati diorang...siap berjemaah puLak tuh suka...ape Lah dosa arwah pada mereka ?? *ini kau nak kate ape ???*

what if kaLau famiLy korang yang tak tahu atau buta FB hanya tahu fungsi butang LIKE itu adaLah bermakna SUKA TERHADAP PERKHABARAN itu, apeee agaknya perasaan korang ?? pikirLah woii~

come on Lah, orang ditimpa MUSIBAH pun kau LIKE kee weh ???

come on Lah peopLe...pLease EDUCATE yourseLf to use LIKE button on FACEBOOKE wiseLy !!!



18 comments:

♥ MRS ZACKS ♥ said...

dah salahgunakan button like tu kan. ade bnda yg kte bley like. dan ade jgk yg x. hemm mcm2 hal..

Izz Faizah said...

itulah...kadang2 trfikir jgk ble tgok org update status bnde yg spatutnye kte sdih tp ramai plak yg like..tkkan la tak boleh nak fkir logik yg like tu brmaksid SUKA..haih.. Al-fatihah..

CiK GorGeouS ! said...

MZ : tu Lah...macam2 haL betuL~

CiK GorGeouS ! said...

IF : doakan arwah daLam kaLangan orang2 beriman =)

zuk zuhaiza said...

erm, mengikut pandangan sayalah. kalau org post benda sedih macam nie.
org like bukan bermakne dia 'suka'. itu hanye literal meaning.

ia boleh membawa maksud utk menunjukkan dia bace status tersebut.

menandakan dia alert dengan post trsebut.

bagi sayalah.

Al-fatihah buat arwah izwan pilus.

Ayien Ocaca said...

kdg2 org tekan LIKE tanpe baca la CG....setuju??

Nur Aischa said...

firstly al-fatihah buat izwan pilus.. tula, ini ttg org mati mana boleh main like2 jea, mmg tak patut lah salah gunakan button like tu. ish ish

Cik Oda Gelang said...

al -fatihah untuk arwah..Cik Oda slalu sgt demam...kdg2 orang amik ringan demam2 ni..padahal demam dah banyak bawa kematian..

KizZ said...

Ya Allah..tak fikir panjang diorg ni sblm buat..ibarat kita suka pulak org tu mati kan..


p/s kedaikiz.blogspot.com ada buat contest.23 hadiah dari 7 penaja menanti anda..

Nurfarahana A.Aziz said...

but for me anyone yang like status tu langsung tak terlintas suka akan kematian sesiapa..tapi sekadar menyatakan yang dia dah alert akan berita itu...its for me :)

CiK GorGeouS ! said...

ZZ : tu Lah, CG paham...tapi rasenyee fungsi button Like yang mark buat tuh adaLah ibarat SUKA akan post tersebut...Lain orang, Lain Lah pandangannya =)

CiK GorGeouS ! said...

AO : kadang2 Lah kan...nak2 Lagi kaLau orang yang post tuh adaLah artis2 pujaan...hikksss~

CiK GorGeouS ! said...

NA : [andangan masing2 kan ?? =)

CiK GorGeouS ! said...

COG : Lepas nie memang kene heaLth conscious skeet okayy =)

CiK GorGeouS ! said...

kizz : hikksss..maybe mereka tidak sengaja =)

CiK GorGeouS ! said...

NA : yeah, maybe Lah kan...takpe Lah...tu masing2 punya pandangan...CG ingatkan jee =)

ShazwynaSaidin said...

Lain org lain tafsir "like button" tapi ade otak boleh fikir sebelum click. ye tak? Al-fatihah buat arwah.

CiK GorGeouS ! said...

SS : u got a point there =)