Tuesday, January 10, 2012

sepuLuh perkara kaLau nak jadi better person..


satu : 
seriousLy, keberanian bukan satu piLihan bagi aku sebab keberanian adaLah benda utama yang aku kene wujudkan sendiri daLam diri untuk menempuh hari2 menjadi seorang AKU..

dua :
what's past is past...benda yang dah terLaLu Lama berLaLu pada aku tak payah nak serabut2 kepaLa perut bagai nak mengenangkannya terutama sekaLi kisah2 pedih..Life must go on and enjoy every second of it..true !

tiga :
i'm sorry to be such a pusher tapi kaLau aku tak push, sampai biLa2 pun kau akan hidup dibeLenggu rasa tak yakin diri kau and i know you hate that part of your Life so much and i tried my best to heLp, tapi saLah sangka yang aku dapat...i think that wiLL be the Last Lah kan untuk kau..

empat :
berapa ramai antara kita manusia nie boLeh fece up ex-bestfriend, ex-friend, ex-husband, ex-wife ataupun ex-Lover without being awkward ?? kaLau jawapannya hanya goLongan minoriti, i'LL join them...awkward tu tetap ada, tapi why can't at Least try untuk meminimumkan tahap peLik aneh Lagi janggaL itu ??

Lima :
waLau diri tak serupa modeL mahupun orang2 biasa, kenape tak boLeh nak be comfortabLe with yourseLf ?? Like seriousLy, peopLe wiLL be comfortabLe with you when you are, yourseLf...simpLe hypothesis bebeh !!

enam : 
if you want peopLe to see you as pretty as everybody eLse, then go and change your Look !! yang asyik nak merungut tak tentu pasaL and compLaint banyak tapi tak nak ubah, what wiLL you get ?? rahmat turun dari Langit ??

tujuh :
if you don't know how to Look incredibLe, then ask somebody who knows !! and biLa dah dapatkan khidmat nasihat, Listen and try ape yang dinasihatkan...biLa dah praktik, if you Like it then teruskan...kaLau tak suka, stop...motif, jangan nak banyak songeh !!

Lapan :
keyakinan tu datang biLa kau rasa kau percaya diri...biLa kau tak yakin bermakna kau tak yakin tentang diri sendiri...dan biLa kau tak yakin, kau akan banyak menyaLahkan orang sekeLiLing atas perkara2 yang cacat mengenai diri kau...don't put bLame on others !!

sembiLan : 
you don't have to be Like me or anybody eLse untuk dapatkan keyakinan diri dan perhatian orang ramai..just beLieve whatever you have and deaL with it...

sepuLuh :
kau tak perLu jadi peramah, happening mahupun ceria biLa berdampingan dengan orang Lain TAPI kau boLeh untuk tak payah buat muka, bersikap dingin dan diam membisu seribu bahasa...aku akan kategorikan itu sebagai biadap !!   



TAK ADA ORANG YANG BOLEH UBAH DIRI KITA MELAINKAN DIRI KITA SENDIRI...SO, KALAU AGAK2 ADA KEKURANGAN PADA DIRI, TAK PERLU RASA SOMBONG SANGAT NAK BERUBAH KALAU ITU MENUJU KEARAH KEBAIKAN...KALAU MASIH NAK DUDUK DI TAKUK YANG LAMA, JANGAN SALAHKAN ORANG SEKELILING ATAS KEMUNDURAN PEMIKIRAN SENDIRI...

seriousLy, sebab musabab untuk kau rasa aku nie rivaL kau adaLah sangat tak munasabah...kadang2 kita tak reaLize ape keLebihan yang ada pada diri kita sehinggaLah orang Lain bagitahu...and when peopLe teLL you your strength, make fuLL use of it... even though aku nie tak sebagus orang Lain, tapi aku percaya ape aku boLeh buat and if i faiL i'LL try something eLse...kau ingat senang ke jadi orang Lain ?? kau ingat senang jadi aku ?? aku rasa, aku tak mampu jadi kau...that's why Lah aLLah jadikan kita nie semua ada keLebihan dan kekurangan sebab kita boLeh saLing meLengkapi sesama manusia...

i'm gLad i am ME...aku suka jadi diri sendiri sebab tu aku jadi seLesa...biLa aku seLesa, orang sekeLiLing aku pun seLesa...terpuLang Lah pada orang sekeLiLing nak terima aku atau tak...kadang2 aku kene sesuaikan diri dengan keadaan sekeLiLing tapi tak bermakna aku kene jadi orang Lain ?? the bottom Line is, aku masih menjadi siri sendiri...samada orang suka atau tak, itu terpuLang kepada mereka, kita tak boLeh nak paksa...so, start from now and toLongLah stop banyak compLaint and asyik merengus sana sini and make your first step sebeLum terLambat...sekian...



yang ikhLas,
CIK GOJES @ AMIRA ADNAN @ MIRAD



p/s : entry ini tiada kaitan antara mana2 pihak Lain yang masih hidup mahupun yang teLah meninggaL dunia...sekadar satu peringatan terhadap diri sendiri dan mereka yang NAK MENDENGAR NASIHAT...


8 comments:

Teenager Housemaid said...

nice sharing..:)

CiK GorGeouS ! said...

TH : most weLcome =)

ஐoNieஐ said...

pewit!! dah dh mcm retis tgk gamba..hehe;p

coklatberapi said...

majulah cik gojes..;)

CiK GorGeouS ! said...

onie : ngahahahha~ bajet retis Laa konon...hikkkss~

CiK GorGeouS ! said...

cokLatberapi : terima kasih !! ngeee :)

Semut Senyum said...

betol tu... just be ourselves kan...

selesa dgn diri sendiri n orang lain akan selesa dgn kita.. i like!

CiK GorGeouS ! said...

SS true..indeed...seLasakan diri..jadi diri sendiri =)