Friday, October 14, 2011

facebook...again ?? *sigh*


entry ini penuh sarcasm and aLso Luahan perasaan tahap kronik, siLa berhenti di sini kaLau tak tetap iman and mudah terpengaruh *heee*


sapee tak kenaL FACEBOOK a.k.a FB ?? kaLau tak kenaL, meh sini nak tanye : korang dari pLanet mane ??? *BHAHAHHAA* okayy, semua orang KENAL FB kan ?? CG tanya, kenaL or tak...bukan tanye ade ke tak...i know ramai jugak yang tak ada FB dan takde daLam nawaitu nak ada FB...maybe ramai yang dah tahu FB nie ade banyak consequences...some of it, adeLah BAD and some of it maybe Leads to GOOD thing...jom List out the PROs and CONs ade account FB neh :

PROs
-macam biasaLah, mengeratkan siLaturrahim *ayat standard daLam buku bukan buku Lima, tiba2 teringat ENCIK MIMPI...BHAHAHA*
-perkongsian makLumat Lebih cepat dan murah *masing2 pun 24/7 dengan internet atau bLckberry bagai tuh*
-tempat berniaga masa kini...semua pakai browse, kLik and send order je pastuh bayar onLine...esok Lusa, barang sampai depan pintu rumah~


CONs
-gossip tersebar dengan sangat pantas *satu status boLeh porak perandakan satu dunia*
-kaLau cG, CG sangat rimas dengan invitation game yang overLoaded sebab i'm not a gamer *rimas tengok notification banyak sangat*
-sakit mata tengok pompuan dan LeLaki seksi meksi tak ketahuan haLa macam dia sorang ajee yang cekci daLam donia =)

maLas nak pikir banyak2 PROs and CONS tersebut...actuaLLy CG nak cakap bende Lain pasaL facebook neh, tapi meLaLut2 puLak...HAHHAHAHA~

1) sharing2 pasaL hukum hakam daLam agama isLam.

- weLL, sangat Lah tak saLah kaLau korang nak berdakwah menggunakan medium eLektronik nie...bagus dan praktikaL untuk semua Lapisan masyarakat...tapi sebeLum korang nak share sesuatu tuh, boLeh tak semak duLu segaLa macam hadith, pandangan atau pendapat tu samada SAHIH atau tak...Lagi2 perkara yang meLibatkan hukum segaLa...tahu tak, suka suki meLetakkan hukum tuh boLeh jadi dosa besar tahu ??? seriousLy, haram sana haram sini...tapi biLa kaji2 baLik rupanya tak haram pon pastu muLa Lah buat cerita Lain...sampai biLa2 pon tak sudah~

2) over poLitik yang tak ketahuan haLa

-orang pembangkang hentam orang kerajaan, orang kerajaan hentam orang pembangkang...setiap yang berLaku macam2 spekuLasi yang dibawa keLuar...kadang2 diorang nie cakap ikot sedap akaL diorang jee...tak pernah memandang dari perspekttif satu sama Lain...pastu muLaLah nampak yang maLaysia nie Lemah dari sudut kesepakatan *kan dah marah tak pasaL2 neh* cuba jangan banyak cakap menghentam mana2 pihak, tapi banyak bagi idea nak seLesaikan masaLah dan bantu naikkan nama negara.

setakat nie, tu jek Lah kot yang CG agak menyirap jugak Lah biLa bukak2 FB..hadoiiii...


ehhh, korang tengok tak tahajjud cinta tadi ?? *tiba2 ubah topik, BHAHAHAHHA* okayy, ending dia memang macam harooommm sket Lah sebab tak tau apee jadik kat ustaz giLa tuh...tapi cuba korang reLatekan baLik ape yang ustaz tuh buat dengan keadaan masa kini...adeehh, perangai ustaz tu Lah yang kita paLing bimbang akan berLaku pada masa kita nie *nampak baik tapi macam hapee jee* so, think and refLect Lah wahai orang2 yang dikurniakan akaL yang bijaksanasini sinun =)


Sabda Rasulullah SAW :
"Akan timbul di akhir zaman orang-orang yang mencari keuntungan dunia dengan menjual agama,mereka menunjukkan kepada orang lain pakaian yang dibuat dengan kulit kambing,berpura-pura zuhud dari dunia untuk mendapat simpati orang ramai,dan percakapan mereka lebih manis dari gula,padahal hati mereka adalah hati serigala."


4 comments:

|| A Lady Named .. Yantiey || said...

mmg peminat Aeril Zafril ek.. CG , wish I can craps too..tpi busy..lack off ideas..

CiK GorGeouS ! said...

ALNY : it's okayy...kaLau tibe2 terasa nak join nanti, siLa Lah =)

wunny said...

haha baru td tgk kat muzik-muzik! xD

CiK GorGeouS ! said...

wunny : tu Lah kan...macam sweet jek !