Wednesday, June 15, 2011

kenape, kenape, kenape ???



  • kenape CG tengok CSI berbanding GERAK KHAS ??? - sebab CSI banyak buat CG berfikir tentang cara penjenayah buat jenayah berbanding GERAK KHAS yang buat CG fikir poLis maLaysia takde keupayaan menangani jenayah dengan bergaya dan pantas ! dari buat bende2 yang tak berpaedah dengan duit masyarakat, Lebih baik pegi beLi mesin yang boLeh menyingkatkan masa untuk dapat DNA dan bina pusat kawaLan data untuk pengecaman penjenayah dengan Lebih cepat...yeee da ???
  • kenape CG reLa tengok GOSSIP GIRL dari DATIN OOPPPSSS DATUK ??? - sebab GG tak pernah menghampakan dengan krisis yang peLbagai...takde sex scene tuh pon CG rase best jugak berbanding cerita DOD tuh yang sumpah banyak over make-up, Line tergedik meLampau and baLik2 krisisnyee putar beLit duit, main perempuan, dengki mendengki dan kenjatuhkan nama meLayu jee...
  • kenape CG tengok ER *emergency room* or HOUSE berbanding CINTA MEDIK ??? - sebab even CG bukan budak medic pon, CG akan tertarik nak tau macam manee keadaan orang2 kat hospitaL tuh bagi pesakit dye rawatan yang cepat and punca2 penyakit yang kita sendiri tak tau ade daLam dunia nie...ade kisah cinta daLam ER and HOUSE tuh tapi takde Lah sebanyak daLam cerita CINTA MEDIK tuh~ 20 % jek cerita pasaL perubatan, bawak stetoskop sana sini tapi seLebihnyee, krisis cinta...wooottt ???
  • kenape CG tengok AMERICAN IDOL berbanding AKADEMI FANTASIA ??? - sebab banyak sangat kejutan kononnyee...weLL, kaLau budak tuh dah terbukti takde bakat, dek kerana dye hensem or Lawa, kene simpan sebab undiannyee mendatangkan keuntungan...korang neh tengok bakat kee hapee kan ??? baru kritik sket, fans yang giLa dah boo sana sini, boikot sana sini...kaLau tengok taLent pon, even AI tuh takdeLah Lawa mane, tapi diorang punyee suara tuh jauh Lebih hebat~



kadang2 orang kita tak sedar yang kita nie adeLebih banyak idea dan kreativiti tanpa batasan, tapi seLaLunyee kita nak ikot ape yang negara Luar buat...oversea ade gameshow WHEEL OF FORTUNE, kita nak ade RODA IMPIAN...orang sane ade DON'T FORGET THE LYRIC, kita ade JANGAN LUPA LIRIK...orang sana ade HIGH SCHOOL MUSICAL and GLEE, aihhhh....kita taknak kaLah gak buat KAU DAN AKU...CG tak kisah Lah kaLau konsep tuh samee, tapi kenapee nak buat exactLy macam orang Luar negara kan ???


CG tak mengondem...CG tabik cerita2 nie :

UPIN & IPIN dan LAT THE KAMPUNG BOY - animasi yang smooth anak maLaysia buat...berdasarkan watak yang hidup di kampung dan menterjemahkannya daLam bentuk cartoon yang setiap Lapisan masyarakat boLeh terima...nie baru betuL gambaran maLaysia yang mengekaLkan ciri ketimuran..kan ???

HIKAYAT MERONG MAHAWANGSA - sape katee kita tak boLeh buat fiLem yang menggabungkan artis2 Luar negara...CG agak tak berkenan dengan penggunaan bahasa inggeris yang Lebih banyak daripada bahasa meLayu, sedangkan zaman dahuLu, pedagang serata dunia yang berkunjung ke meLaka, akan pakai bahasa meLayu, but maybe ini semua faktor commerciaL...but Look at the green screen part, smooth Lah jugak kan ?? setanding cerita pirate's of the carribean sumee...

PAPADOM - what ?? tengok Lah scene2 dye...sume bercirikan maLaysia kan...penggunaan watak yang membawa genre keLuarga...tak banyak movie yang nak mengetengahkan cerita perihaL famiLy...baLik2 cinta, rempit ataupun gangster...apee...rakyat maLaysia nie memang banyak yang jahat2 kee ?? macam tuh kee maksudnyee ???

SOME DRAMA MELAYU YANG MENGINSAFKAN - ok, takde nak komen...heee~ dah name pon menginsafkan...


kat sini CG tahu, ramai pengarah muda dan meLayu yang eager giLa nak buat fiLem and drama...CG tak kisah...CG ok je tengok KL GANGSTER, KARAK, BOHSIA, ADNAN SEMPIT dan banyak Lagi...i mean, itu adeLah entertainment, so memang enjoy Lah kan...but pLease, kaLau nak buat cerita2 poLis ke, askar ke, doktor ke....pLease make sure yang buat Lah rujukan yang mendalam sikit...kaLau cerita poLis yang berkaitan dengan kes jenayah, biarLah yang berprofiL tinggi sket....twist2 sket cerita tuh somewhere to make it interesting...make sure Lah peLakon poLis tuh fit and memenuhi kriteria, bukan yang handsome and konon bermuka serius ajee....


CG bukan Laa Lahir dari arena seniLakon teater ke hapee...tapi as a viewer, mesti kita nak kepuasan menonton kan...CG tau akan ade yang berkata : 'kaLau kau bagus sangat, pegiLah hantar script or mengarah or beLakon sane !' if goLongan pengarah, peLakon dan penuLis skrip yang berkata camneh,i can say that u are Loosers...shouLd be korang ambiL komen2 nie untuk diperbaiki, bukan untuk di...........................BALAS BALIK ! kaLau CG ade gift buat semua2 nie, sape puLak yang nak kritik Lagi...ye dak....



mintak maaf kepada yang butthurt, weLL someone has to stand up and teLL, right ?? (^__^)

14 comments:

Anonymous said...

ohhhh sgt lah sokong!!!! Persoalan yg tak mampu nk jwb hingga ke hari ni

NasZ said...

hehe...memang setuju sangat2 dengan entry...bila tak tengok, kata tak sokong industri filem kita...huhu..

jemput join segmen simple saya..

SEGMEN SIMPLE: KEKUATAN DAN KELEMAHAN DIRI AKU ...

CiK GorGeouS ! said...

anon : kini persoaLannyee terjawab kan...hahaha~

CiK GorGeouS ! said...

nasz : thanx =)

Nor Atiqah Aima Roslan said...

best~! =D.. hahhahaa.... they sh0uld really read this entry dear sis... bi0 bukak skit mate deme tuh... =D

CiK GorGeouS ! said...

NAAR : hahaha~ thanx for the support bebeh~

Syazween Farisya Hasan said...

i totally agree with you dear . :)

CiK GorGeouS ! said...

SFH : whoaa...thanx...ingatkan nak membangkang tadik..heee~

ABU said...

filem dari negara kita sendiri pun bnyak yg best..kan kan

CN said...

setuju!!! suka CSI miami :)
akademi fantasia? start dari af 3, I tak pernah tgk langsung..bg I tak best lgsg..

CiK GorGeouS ! said...

ABU : yeah...of coz...cerita daLam negara banyak jugak yang best...cume perLu ditingkatkan Lagi kuaLitinyee~

CiK GorGeouS ! said...

CN : ahahaha~ CG tengok jee...tapi tak mengikuti pon...muLe2 jee rase best sebab benda baru kan...biLe dah banyak sangat kejutan yang tak terkejut tuh, dah bosan~

honeypotter396 said...

pehhhh...well-said :D

CiK GorGeouS ! said...

noneypotter369 : weehooo~