Sunday, January 9, 2011

kiasan kita biasa buat =)

pada aku benda nie sangat keLakar...biasenyee akan ditanyakan daLam nada kiasan sebab nak mengetahui faktanya tanpa rase desperado *kadang2 aku pon buat*

situasi 1
A : eh2...kita nie text2, caLLing2 or jumpe2, tak ade yang marah ke ??
B : kenape puLak nak marah ?? kita buat saLah ke ??
A : yeLah, bf / gf awak tak marah kee ??
B : oooo...saya singLe Lagi =)

*kebiasaannyee conversation nak tanyee orang tersebit dah ade awek / pakwe ke bLom*

situasi 2
A : awak nie caLL / text saye ade pape kee nie ??
B : takde Lah..sajee nak tanyee khabar...takkan caLL pon tak boLeh ?? free tak nie nak cakap ??
A : oh ! free jee...
B : sebenarnyee ada benda nak mintak toLong nie...

*kebiasaannyee conversation ini nak mengeLak dari rasa curiga caLL nak mintak pertoLongan member*

aku nak uLas situasi 1 duLu...aku paham, kita penuh dengan adat ketimuran yang banyak sangat kiasannyee..tapi kadang2 sangat annoying puLak soaLan itu terutama sekaLi biLa orang uang tak rapat dengan kita ajukan...i think, for the first move bagi mereka2 yang baru berkenaLan, tak sesuai raseenyee nak bertanyakan perkara2 peribadi secara terus...mungkin kaLau tengok karekter orang itu jenis happy-go-Lucky *macam beta* boLeh Lah nak tanye daLam nada gurauan, tapi don't expect they'LL share everything with u...janji keLakar !!

daLam situasi 2 puLak, orang biasanya takkan terjah terus nak mintak pertoLongan...mestiLah kene tanya2 khabar bagai sumee...nak2 Lagi kaLau memang orang yang kita nak mintak pertoLongan tuh dah Lameeeeee sangat kita tak contact...ianya agak awkward Lah kan...so, kepada si penerima panggiLan, terima ajee dengan hati yang terbuka...dan yang membuat panggiLan, budi bahasa siLaLah jaga...

banyak Lagi aku nak kongsi tapi ini yang termampu untuk difikirkan..weLL, petang ini pon hujan..maka, mari qada' rehat yang tak tertunai...zZzZzZz ~

p/s : saya masih terasa, tapi saya cuba buat macam takde ape2..(^_^) haih..sampai biLaLah nak makan hati nie =)

4 comments:

Irna said...

gitu lah manusia mirod :)
tpi kite kan mmg suke tlg org! tak gitu hahahha

Me3raD mYraD said...

irna : yea...kita kumpuL bekaLan akhirat nanti..insyaaLLah...

Ahmad Firdaus said...

hahaha...serius pernah terkene.. ;)

Me3raD mYraD said...

ahmad firdaus : ngiahahaha...biasee Lah ituu~