Monday, January 10, 2011

budak sekoLah terLampau !

*sobs3*...okeh, enough dengan duka Lara...nak put aside duLu...ini ada kisah menarik yang terjadi pada hari ini keatas aku, dia dan orang sekeLiLing *menarik sangat Lah konon* weLL, starting of the day macam biase Lah, bangun pagi, siap2 dengan pantas *sebab dah Lambat* , panaskan enjin moto, baru gerak dan memecut dengan keLajuan 90 km/j di jaLan parit raja *sangatLah mengejar waktu* ...sampai2 keLas, Lecturer beLom masuk...bLaja2, tukar keLas Lain puLak...kemudian dapat text dari member : 'mirad, free tak hari nie..nak discuss pasaL program yang cakap hari tuh' ...weLL, seLaku diva yang hot dan nerd, daLam keLas tak boLeh main henfon *tapi repLy jugak* : 'free after 12' and he repLied : 'jumpe kat cafe tsn jam 1' and i was Like : 'ok =)' mesti kau orang nak cakap camnie kan : 'eLLeh, itu pon nak cerita' *suke hati beta !*

unfortunateLy, cLass 2nd dissmissed at 10.30 a.m and i was Like takde tempat nak pergi instead of Library...tapi tak macam nak pergi Library Lagi even Library itu dah cun ! makanya Jemang pon baik hati bawak saya puLang ke taman parit raja semuLa because the appointment is at 1 o'cLock...baLik rumah riLek2 kejap baru siap and gi jumpe mereka...we have a short meeting regarding the project and after we dissmissed, again Jemang brought me back home...nak dijadikan cerita, aku nie memang Lah tengah marah dan agak keLetihan...maka, emosi aku agak Lah tak stabiL pada ketika itu...

mase nak baLik tuh, aku ikut jaLan beLakang yang kene tempuh sekoLah...tengok2 jam dah dekat 1.30 petang...memang ramaiLah umat manusia berpakaian seragam sekoLah berbondong-bondong nak keLuar sekoLah kan...ade yang naik basikaL, jaLan kaki and tak Lupe gak yang naik motor...dari jauh aku dah nampak ade 3 bijik motor nie main2 atas jaLanraya...main bertepuk bertampar puLak *kang kau jugak yang aku tampar* nasib baik prediction aku betoL, budak2 sekoLah itu memang bakaL merempuh aku kaLau aku tak eLak tadik *kaLau tak dah kurang hantaran kawin aku sebab caLar baLar* ...aku stop motor and aku panggiL bebudak yang hampir2 nak Langgar aku tuh, 2 orang budak LeLaki form 4 *aku sempat interview* yang Lagi 2 motor tuh dah keLam kabut Larik !!

Budak SekoLah : BS, aku : M

M : eh, kau nie bawak motor ade Lesen ke tak ?? *nada garang*
BS : *tunduk menekur jaLan tar, diam*
M : kaLau akak tak eLak tadi, mahu caLar badan akak nie... *pandang dengan garang* apasaL diam ?? tadi bukan main sangat main2 mase bawak motor tuh...
BS : mintak maaf kak... *mukee masing2 nak nangis*
M : maaf memang boLeh bagi..nie kaLau korang Langgar orang mati ke nanti sapee yang susah ?? mak bapak korang tau !! *parents2 yang amik anak sumee pakat tengok aku marah bebudak tuh*
BS : *sorang dah menitik air mata*
M : macam gini Lah, sekoLah nie kan ?? *tunjuk kat sekoLah-rahsia-itu* meh kite pegi jumpe cikgu disipLin nak ??
BS : tak nak kak...mintak maaf kak, kami tak buat Lagi..mintak maaf kak... *due2 dah nangis*
M : tuh apee kat tangan tuh ?? *dan2 budak yang bonceng tuh buang rokok kat jaLan tar*

M : ayah mak tahu tak korang merokok nie ?? *LagiLah aku menyirap*
BS : toLong kak...mintak maaf kak...kami tak buat Lagi *stiLL nangis2 Lagi*
M : korang nie...mak ayah anta pegi sekoLah suruh beLajar...akak rasa, nie mesti mak ayah tak tau korang merokok gak kan ?? *due2 geLeng kepaLa* adoiii...akak bukan nak bersyarah kat korang tengah2 hari buta nie...tapi akak marah La kaLau adik2 akak nie buat perangai macam gini...satu, bahayakan nyawa awak dengan orang Lain biLa bawak motor macam gitu...dua, merokok masa usia macam awak2 nie...kaLau ikutkan memang dah masuk baLai dah nie *saje gertak*
BS : toLong kak...mintak maaf kak...kami tak buat Lagi *macam nak geLak Lah sebab dari tadi diorang uLang ayat yang sama macam record tape...hahaha...eh3, siyes baLik*
M : ok Lah, *kuarkan henfon amek gambar picture sorang2, konon2* akak pegang gambar korang ber2...Lepas nie kaLau akak nampak Lagi korang bawak motor macam gini pastu hisap rokok dengan uniform Lagi...siap Lah ! dah, pegi baLik...

dengan baik hatinya, aku beLanje bebudak tuh minom kat kedai makcik yang meniaga kat situ...hai, tak pasaL2...kaLau diorang tak nanges sampai terhenjut2 bahu tuh, takde makneenyee aku nak Layan begini baik ! hahaha~

BS : trima kasih kak...akak UTHM yea ??
M : haah...ngape ??
BS : urmm...jarang budak UTHM tegur2 kami yang buat saLah nie.. *senyum*
M : kau ingat diorang banyak mase nak tegur2 korang jee...korang dah besar, pandai2 Laa nak jaga diri...dah, akak nak baLik...ingat pesan akak tadi !
BS : baik kak...
ngahahhaa...agak2 boLeh dapat anugerah kakak bertanggungjawab tak ?? bukan senang aku nak bersyarah gitu gayanyeee...so, moraL of the story :
  • budak2 sekoLah, siLa jangan merokok...nak mati pon tunggu Lah habis sekoLah duLu...Lagi buruk merokok daLam uniform sekoLah...sangat !! Laki pompuan samee jee...
  • bawak motor ke, kete ke, siLa berhati2...jangan nak main redah ajee...kaLau bukan kau yang mati, orang yang kau Langgar tuh tak pasaL2 mati..giLa !!
  • even ade Lesen pon, praktikkan ajaran masa kau nak amik Lesen tuh...masuk simpang bagi signaL, Lampu brek check Lah, jangan nak menyusahkan orang maLam2 tak perasan...Lagi satu, Lampu brek ngan Lampu signaL kaLau same memang seronok sangat kee ?? kompius Lah giLe !!

ok Lah...setakat ini bebeLan saya...nanti2 saya bebeL Lagi ! tata~

2 comments:

izzatulshazni said...

bagus kakak nih.
BANGGA!keep up your good work--->tade kaitan:P

Me3raD mYraD said...

izza : ntah kau nie...kang, ngan kau2 aku bagi ceramah kang...hahhaa~