Saturday, November 12, 2011

pilihan anak vs piLihan emak



memandangkan cuti sekoLah semakin tiba, CG yakin akan banyak majLis2 kawen yang bakaL diadakan...aL-makLum Lah kan, cuti sekoLah adaLah masa yang paLing sesuai nak buat majLis2 kawen neh sebab ramai sanak saudara yang bersekoLah boLeh membantu *tee hee hee* oiii2...tak bermakna CG cerita pasaL majLis kawen, CG dah nak mendirikan rumah tangga !! *jauh Lagi tuu*

hari nie CG saje nak kongsi fenomena biasa yang berLaku daLam kaLangan masyarakat kita...fenomena apeekah ?? fenomena ini agak common dan kadang2 boLeh membuatkan seseorang tuh sampai tak kawen2 Lah sampai sekarang *hekhekhek* hurmm...itu adaLah fenomena PILIHAN ANAK VS EMAK...kenape emak je ?? bapak tak kisah ke ??

seriousLy, rata2 yang memiLih adaLah daLam kaLangan wanita terutamanya biLa meLibatkan kehidupan seorang anak...tak kisah Lah anak tuh seorang LeLaki atau seorang perempuan...kebiasaannya goLongan emak nie memang dah ada kriteria2 yang dah ditetapkan even dia tak cakap secara terus terang depan korang...bapak2 nie biasanyaa cooL je sebab dah memang nature seorang LeLaki *kebanyakannyee jee okayy, tak payah nak rasa kembang hidung puLak*


piLihan anak perempuan vs piLihan emak


piLihan anak :
  • yang simpLe and trendy
  • happy go Lucky
  • berwawasan dan bermatLamat jauh
  • romantik dan memahami
  • sesuai dengan jiwa
  • handsome dan sedap mata memandang
piLihan emak :
  • innocent and decent
  • aLim bersongkok kopiah
  • ahLi2 masjid atau ustaz2
  • berharta
  • berkerjaya tetap
  • muka tak kisah macam tongkang sekaLi pun
  • hormat orang tua and boLeh bawak bersembang

piLihan anak LeLaki vs piLihan emak :


    piLihan anak :
    • cun and trendy
    • body hot meLetops
    • boLeh bawak majLis ke huLu hiLir
    • wanita berdikari dan berkerjaya
    • sesuai dengan jiwa
    • tak mengongkong

    piLihan emak :
    • sopan dan menjaga kehormatan
    • pandai masak
    • Lembut dan ayu
    • kaLau boLeh duduk kat rumah je Lapas kawen
    • suka budak2
    • pandai Layan and hormat orang tua

    weLL, kaLau kita tengok baLik piLihan ciri2 anak dengan piLihan kriteria mak2 nie memang takde Lah jauh berbeza *because both nak yang terbaik* tapi macam biasaLah biLa ada perbezaan, memang payah nak buat kedua2 pihak menerima...banyak jugak kes2 yang berLaku anak tak kawen2 sampai sekarang sebabnya emak tak setuju dengan piLihan dia and dia jugak tak setuju dengan piLihan emak...

    nasihat CG :

    kepada goLongan anak, cuba cari satu perkara tentang kriteria piLihan korang dan seLarikan dengan kehendak ibu bapa korang...korang kene pandai2 Lah manipuLasi keLebihan pasangan korang supaya seLari dengan kehendak ibu bapa korang...korang cepat kawen, mak bapak korang pon suka...kaLau ada yang tak kena, benda boLeh bawak berbincang...so, tak perLu kawen Lari atau bergaduh2 dengan famiLy sebab pasangan okayy ?? perkahwinan supposeLy membawa kebahagiaan kepada seLuruh keLuarga =)

    kepada goLongan emak, jangan menoLak terus pasangan anak2 korang...get to know them first...mana tahu biLa dah kenaL, korang akan suka dengan sikap dan pembawakan diorang waLaupun Lari dengan kriteria piLihan korang pada asaLnya...daLam haL perkahwinan, anak korang yang nak mendirikan rumah tangga and they are suppose to Live with peopLe who they Like and Love...takkan korang nak dipersaLahkan kaLau hubungan diorang tak berkekaLan yee dak ?? bagi pandangan boLeh, menyediakan kriteria jangan keterLaLuan...beLajar menerima =)

    ececececce~ CG cakap macam dah ada pengaLaman daLam perkahwinan jee kan ?? ngehehehe~ it's just Learning through observations keadaan sekeLiLing...ape2 pon, kita kene percaya pada kuasa JODOH ditangan ALLAH...kita hanya mampu merancang dan mempertahankan ibadah perkahwinan nie jee *peace*


    'what counts in making a happy marriage is not so much how compatibLe you are,
    but how you deaL with incompatibiLity'

    -Leo toLstoy-

    p/s : ape piLihan pasangan korang and ape puLak piLihan parents korang ??
    • kami adik beradik nie ada ciri2 menantu piLihan tak ?? BHAHHAHAHA~ kaLau banyak main macam kami nie, sapee nak buat menantu kan ?? pLus, buat mak2...kaLau nak cari menantu pun biarLah sesuai dengan anak2 anda okayy....jangan mengharap tinggi meLangit kaLau anak anda pon berpijak di bumi yang nyata *perrrggghh, mendaLam ayat tuh*

    28 comments:

    NAZRUL AZAT said...

    uihhh... CG nak menikah dah kaaa???

    CiK GorGeouS ! said...

    NA : errr...errr.... hikss~

    ch000tz axoera said...

    hahahahahah =)) pilihan saya yang shoooomey lagi manje :D

    aik mana ada aku mesti ada ajer si azat ni !!!

    CiK GorGeouS ! said...

    CA : hambooii...comey and manjee yee~ HAHAHHA...korang berjodoh agaknye neh =)

    mikeyvio said...

    mak sy ckp, sbb naluri ibu dia blh detect smada psgn 2 ssuai atau x. tp kalu dah anak suka, mak redha je la.

    CiK GorGeouS ! said...

    mikeyvio : betuL jugak...tapi naLuri ibu takdeLah tepat =)

    hazirah kasimon said...

    CG..lau ade calon bawak jmp mak.. n ayah.. org tua besenye tau pilihn kite tu ble beri kbahagiaan n jge ank die ke x ~ :)

    CiK GorGeouS ! said...

    HK : yeah...betuL tuh...bawak jumpe parents...kaLau tak kenaL hati budi masing2, camne nak serasi kan menantu ngan mak mertua ?? bhahah~

    BlueiceButterfly said...

    ~best entry nie..hehe :)

    CiK GorGeouS ! said...

    BB : thanxie =)

    Ayeen said...

    amboi CJ. haha. kalau CJ nak macam mana ? nak pilihan sendiri or pilihan mak ? hehe :P

    CiK GorGeouS ! said...

    ayeen : ehem...ehem...kaLau CG, piLihan CG Lah...tapi memang seLarikan dengan kriteria mak...so, mudah =)

    ninazahar said...

    nice entry CG! apapun sis bsyukur sbb parents xder tetapkan kriteria utk menantu diorg, n sume anak2 kawin pilihan hati masing2. Alhamdulillah, sis bhgia, adik badik lain bhgia ke x sis xtau la haha sendiri pilih so sendiri tanggung. n ibubapa mertua sis pun sgt baik, bersyukur..

    che sakinah said...

    girl do goes for bad boy impression. but doesn't mean they want a bad boy. betul tak? hehhe..

    mak ayah nak hidup anak2 mereka lebih terjamin.. sbb mereka sayang kita :)

    tell you what.. I'm going trough the situation right now.. phhff.. memang tak seronok langsung berbalah dgn mak ayah tentang pilihan hidup nii *sigh* --,"

    CiK GorGeouS ! said...

    ninazahar : batuL2...piLihan sendiri, sendiri tanggung...insyaaLLah kaLau famiLy restu, bahagia Lah hendaknyee...semoga kekaL okayy sis !

    CiK GorGeouS ! said...

    CS : huhuhu~ biasaLah tuh...it's a big thing untuk seseorang perempuan kan...piLihan kita tuh boLeh seLarikan dengan kriteria parents insyaaLLah...both pon akan happy =)

    NynaMysarah said...

    hihi kite muda lagilah CG. baru 15. takboleh piki sal jodoh2 lagi hehe

    CiK GorGeouS ! said...

    NM : HAHAHHA~ untung Lah muda Lagi =)

    Ummi_R❀salici❀us said...

    pilihan saya, tapi mak tentukan... hehehe :P

    visitme@FaTiN cOrNeR said...

    perghh..CG mcm dh ada experience la..

    esyaown's said...

    esya tak leyyhh nak pk lagii laa!!
    umor baru 16 tahun!! =)
    nanti lau tnye mak ada mak cakap
    "akak dah buang tebiat apa??" hehe

    Yatt S. said...

    ibu-ibu selalunya melihat untuk jangka masa panjang. kebahagiaan dunia dan akhirat. tapi harus beri peluang pada anak untuk memilih pasangan hidup sendiri. rasanya dua-dua kena pandai tolak ansur. mana yang dia tak berkenan, kita ubah la.

    CiK GorGeouS ! said...

    UR : yeah...Last2 memang kene bagi mak tengok, yee dak =)

    CiK GorGeouS ! said...

    V@FC : mane ade expirience...noob Lagi neh...bhahahha~

    CiK GorGeouS ! said...

    esyaown's : HAHAHHA ~ aLahai...muda Lagi...banyak masa Lagik...bLaja duLu yee dikk~

    CiK GorGeouS ! said...

    YS : betuL...sebab tu Lah CG kate, piLihan kita tak saLah pon tapi memang kene seLarikan dengan kriteria mak...baru Lah dua2 senang hati =)

    coklatberapi said...

    amboii kemian yea..hehe

    CiK GorGeouS ! said...

    cokLatberapi : hekhekhek...kenapeee ?? ngeheheh~