Wednesday, November 2, 2011

Lantak pi Lah depa nak kata pa =)


manusia zaman sekarang nie, setiap benda pon dia nak mengata kan...nak2 Lagi bangsa meLayu kita yang tersayang nie...bukan nak memburukkan bangsa sendiri tapi kadang2 sedih dengan perangai yang entah hape2...dari goLongan kecik sampai Lah membawak kepada goLongan manusia2 yang dah tua berusia...kadang2 statement dan Lontaran soaLan diorang nie boLeh buat manusia sejagat yang ditanya tu naik serba saLah...sekarang nie, nak buat keputusan and tindakan pon sampai kene fikir beratus2 kaLi waLhaL memiLih baju basahan nak pakai kat rumah pon boLeh sampai berjam2 Lamanya *hyperboLa*




1. undangan perkahwinan

kebiasaannya, orang yang normaL biLa dapat undangan perkahwinan akan kata : 'aLhamduLiLLah, dah nak kahwin dah sekarang yee...tahniah...semoga barakah semuanya'

tapi yang hairannya manusia sekarang nie, baru dapat undangan perkahwinan :

'eeee, biasa2 jee kad kawen dia nie...takde bajet kot'

'eh, awaLnya nak kawen...nie entah2 dah membunting La nie kot'

'isk, dah berumur baru sibuk nak naik peLamin waLhaL yang seangkatan dia dah beranak pinak dah'

'rasanya budak nie bLaja pon tak habis Lagi, gataL sangat nak kawen'

'aLahai...buat kat rumah jee ?? dah Lah sempin..ni mesti majLis biasa2 jee'

adoii, kadang2 tak paham apeekah mereka2 nie faham tentang istiLah waLimatuLurus dan undangan MEMERIAHkan majLis...tu baru dapat jemputan, biLa dah pergi majLis nanti tak tahu Lah berapa bakuL persoaLan dan tohmahan yang akan disandarkan...




2. rupa fizikaL

biLa seorang manusia itu kurus *which means takdeLah kerempeng macam papan* then dia akn disuruh untuk gain weight...dan biLa dia dah gain weight ke tahap BMI yang sesuai, tiba2 ada manusia kata dia gemuk *takdeLah sampai tahap jaLan pon tak mampu* dan ia berterusan sampai Lah dia jadi macam miss worLd yang ade hot body...then, biLa berat badan dan bentuk fizikaL tak ade masaLah beraLih puLak kepada sesi mengondem muka :

'eh, kenapa banyak jerawat nie...cuba pakai product bLa bLa bLa nie...insyaaLLah mujarab'

kemudian...

'tengok, jerawat tu dah hiLang...tapi bekas2 jerawat tu banyak puLak..isk, buatLahh pigmentasi muka tuh kasi hiLang bekas2 jerawat bagai'

kemudian...

'muka kering Lah...cuba pakai moisturiser bagi Lembap sikit kuLit tu'

kemudian...

'eeehhhh...apesaL hitam kusam jee nie ?? cuba pakai kertas pasir nie mesti putih gebu jee Lepas nie'

troLL...Lepas nie apee puLak ??

'tak nampak Laa pipi tu...cube suntik vitamin sikit kasi up pipi tu...bibir sket'

haih...kenapa tak bagi orang tuh hidup dengan aman dan biar Lah rupa dia yang asaL tuh asaLkan dia seLesa, sedap mata memandang dan sesungguhnya tak over sampai nak cucuk2 bagai...kau paham tak perasaan orang yang biLa orang dah tegur muka dia, dia punya seLf esteem akan jadi tahap paLing rendah dari negatif infiniti *hyperboLa Lagi*




3. berpasangan

biLa manusia cantik / hensem ade pasangan :

'aLaa...muka Lawa / hensem senang Lah nak dapat pasangan'

'nie Lawa2 / hensem2 nie mesti jenis pLayer terhebat...ganti pasangan macam ganti baju'

biLa manusia tak berapa cantik / tak berapa hensem ade pasangan :

' nasib Lah tu ade orang nak kat dia...kaLau tak sampai ke tua membujang soLo'

'entah2 dia guna2kan jee kot orang yang pasang dengan dia tuh...orang sekarang bukan boLeh percaya'

biLa orang berharta ada pasangan :

'nie mesti kes beLi sayang pakai duit Lah tu'

'aLaaa...orang yang nak kat dia tuh just nak duit dia jee'

apee perasaan biLa orang yang di kata tuh korang atau kawan korang atau sedara mara korang atau famiLy korang ?? kaLau CG, memang rasa nak ciLikan hidup2 jee...




weLL ini baru sikit yang CG Letak...padahaL berjuta2 Lemon Lagi benda yang CG nak kupas tapi takut puLak manusia yang membaca Lantas terasa Lepas nie gerenti tak mengaku CG kawan / sedara / anak / anak buah...

pengajaran :
  • tak payah nak dok megata orang Laa makcik2 oii kaLau kita tak tahu ape nak jadi kat masa depan kita dan kaum kerabat kita masa akan datang...
  • orang takkan berhenti bercakap samada benda tuh benda betuL atau tak sebab memang tabiat manusia nie sangat suka bercakap...cuma bezanya samada mereka bercakap perkara yang menyenangkan hati atau menyakitkan hati jee...
  • jangan nak kondem orang secara terang terangan atau secara perLi perLian sebab asaLkan orang tersebut tak buat perkara yang saLah dan seLesa pada dia, kita sepatutnya sokong...kaLau tak suka, bagi nasihat...bukan kondem okayy *beza tuh*
  • jangan cepat sangat nak jatuh hukum atau judge orang Lain sebab cerita mereka hanya mereka sahaja yang tahu dan yang di atas sana...kita nie pendek iLmunya, siLap kata tambah puLak pemberat kiri..
  • yang tua tak semuanya betuL, yang muda tak semuanya saLah...begitu jugak sebaLiknya..so, toLerate and Learn from each other...setiap orang ada pandangan berbeza, tapi akan ada satu titik siLang yang membawa kata sepakat
  • kita hidup kat dunia nie dah tak Lama...bawak2 Laa beLajar kawaL ayat dan terima dengan redha setiap yang jadi kat sekeLiLing kita...kenapa kaLau kat tanah suci atau tanah haram sana kita boLeh kawaL Lidah, tapi baLik negara masing2 muLut Lancang bukan main *sama2 kita insaf diri*

sudah bebeL panjang2, penuh unsur sarcasm and Lebih banyak yang tersirat dari yang tersurat...maka siLa fikir2kan =)


xoxo MUAH xoxox


28 comments:

Ekako said...

tu lah susah sangat nak jadi orang ni kan. ade je nak komplen.. huhu..

CiK GorGeouS ! said...

ekako : takkan nak jadi binatang pLak kan ~ manusia, manusia~

cikji said...

mulut orang tak leh ttup kan dear,sabo jelah.

CiK GorGeouS ! said...

cikji : weLL, we have to bare with it jee Lah =)

aimie amalina said...

tulah kan
kalo nak ikot mulut org ni
haihhh
mmg la bole senget idop

kene amik mne yg perlu je kan =]

CiK GorGeouS ! said...

AA : ape yang patut jee...janji kte happy =)

NuR 'aQiLaH said...

mulot tempayan boleh la nak tutop
-_-"

CiK GorGeouS ! said...

NA " tu pon kaLau ade penutup yang Lebih besar dar muLut tempayan tuh kan ~

Norlida Ramli said...

hahaha..tol2...setuju sgt ngn entry ni

CiK GorGeouS ! said...

NR : thank you ~

Cik Eliza said...

biasalah, manusia. haha

Illy Int said...

sama2 kita muhasabah diri .nauzubillah .. mga kita dilindungi dr sifat buruk ..amin ^^

CiK GorGeouS ! said...

CE : entah sampai biLa Lah kita nak tengok manusia terus macam nie eh~ huuu~

CiK GorGeouS ! said...

II : yeah...just pray for them..harap jangan menyimpang jauh2~

Tasha said...

kiki,nm pun manusia...sbr jela kan

CiK GorGeouS ! said...

tasah : ahahaha~ sabar jee Lah~

Irhanatul Khazira Ishak said...

kalo manusia mulut xde insurans mmg cam tu la. :)

CiK GorGeouS ! said...

IKI : hurrmmm...tuLah...CG pon just boLeh doakan semoga kembaLi ke pangkaL jaLan...buat ingatan kita semua jugak kan ~

::ini belog saya . cinta hati saya:: said...

choki sangat setuju . :)

CiK GorGeouS ! said...

IBS.CHS : huhuhuh~ terima kasih =)

cik Nemo said...

biaselah mlut orang ni mcm2 jenis.

elisa amirah said...

kalau asyik nk dgr mulut org mmg penat. just be yourself :) hee

nama aku SHAR said...

apa yang penting tepuk dada tanya diri sendiri.. people are too judgmental of the others... walhal diri sendiri pon tak seberapa.. maka sedar la diri masing2.. hehe

thanks for visiting me.. follow u... =D

Era Lavara said...

betul ! sokong !

CiK GorGeouS ! said...

jom jaga muLut sendiri ! =)

CiK GorGeouS ! said...

EL : hehehe~ terima kasih =)

CiK GorGeouS ! said...

EA : yeah !! betuL tu...be yourseL, asaLkan okayy~

CiK GorGeouS ! said...

NAS : oh, thank you =)