Wednesday, April 20, 2011

korban cinta demi persahabatan~

'zana, aku surrender...dari kita bermusuh sebabkan azam, aku Lepaskan dia' tira membuang pandangan ke arah tasik yang tenang...

'kau siyes ke nie ?? or kau saje nak cakap macam tu supaya aku back-off ??'

'aku tak main2 Lah...LeLaki, mana2 boLeh cari...persahabatan kita nie mana nak cari kaLau putus...kan???' tira cuba mengukir senyum waLau pun pedih...

'aku tak tahu nak cakap macam mane tira...aku sayangkan azam, dan aku rasa azam mesti ade sikit perasaan pada aku...waLau dia nampak Lebih rapat dengan kau...' bait2 kata dari zana makin Lama makin sayup kedengaran di cuping teLinga tira. dah takde pape pon yang tira nak dengar dari zana cuma doa untuk mereka semoga mereka bahagia sehingga ke akhirnya.


**********

tira sedang sibuk menguruskan stok2 pakaian yang baru sampai ke butiknya...satu per satu kotak dipunggah dan direkodkan...

beep..beep...

'we need to taLk, i'LL wait 4 u kat tmpt biasa - azam'

handphone miLik tira diLetakkan..tira sudah mengagak bahawa azam akan menghubunginya tapi dia tak menyangka seawaL ini. tira masih tidak bersedia, namun dia tidak akan Lari dari masaLah yang dia sendiri muLakan. seLesai merekodkan stok, tira meminta pekerjanya untuk menjaga butik sementara ketiadaannya dan memandu myvi hitamnya menuju ke jaLan semarak.

**********

'kenapa tira ?' azam memecah kesunyian

'kenapa ape ?' bersahaja tira menyedut minuman mengurangkan gugup

'kenapa tira tak bagitahu zana yang kita dah nak bertunang pun 2 buLan Lagi ??'

tira hanya mampu diam.

'atau tira memang dah tak sayangkan azam ??'

'bukan...tira sayangkan azam..kaLau tak, takkan tira setuju nak bertunang dengan azam...cuma, tira tak sanggup nak hampakan zana...dia sangat sayangkan azam...duLu, masa kita stiLL tengah study sama2, setiap hari dia bercerita macam mana dia syok giLa kat azam sedangkan masa tuh azam seLaLu text2 dengan zana...sampai tira jadi serba saLah...azam, terima La zana ye ?? tengok duLu how far can u guys go on together'

'apeeLaaa cetek sangat pemikiran tira nie ?? things can workout Lah...pLease tira, jangan macam nie....'

'azam tak paham...zana dengan tira dah kawan Lama...tira tak nak dia terLuka, pLus...azam tahu kan dia sakit ?? pLease azam...buat demi tira' air mata tira dah bergenang

'ok, tapi azam tak tahu sejauh mana azam boLeh pergi...i'm doing this because i Love u...it's because of u' azam Lantas mengambiL kunci keretanya dan meninggaLkan tira dengan jiwa yang koyak

**********

2 tahun kemudian...

'baru baLik zana ?? ke mane jee hari nie ??' tira menyapa zana yang keLihatan baru puLang dari Luar

'hurmmm...macam biasa Lah, aku pegi shopping tadi...tengok nie, cantik tak ??' seutas rantai tangan berkiLauan di pergeLangan tangan zana.

tira mengangguk Lesu. dah tentu Lah azam yang bagi kan. waLau hatinya perit nak menerima kenyataan di depan mata, namun bibirnya masih menguntumkan senyum dan sentiasa mendoakan yang terbaik. tiba2, handphone zana berbunyi dan tertera nama azam si pemanggiLnya. tira mengambiL handphone tersebut.....

'zana, nah...azam caLL...haih...dah jumpe tadi pun stiLL nak caLL2 Lagi ??? kemaruk betuL Lah korang nie...' tira pura2 ketawa keciL...

zana mengambiL hanphone dan merenungnya 'actuaLLy tira, aku tak keLuar dengan azam tadi.......'

beLum sempat tira berkata apa2, zana bangun dan menuju ke baLkoni menjawab teLefon. dari riak wajah zana, dapat tira Lihat bahawa zana menyimpan sesuatu daripada tira dan azam..

'...takde Lah sayang, i duduk kat rumah je dari petang tadi...betuL...handphone i tadi kat atas, i masak dengan tira kat bawah tadi...ok, u have a good rest ok..esok kite keLuar yee...nanti i caLL u baLik...ok, daaa' taLian di putuskan dan zana kembaLi menghadap tira yang sedang meLipat kain...

'tira, tadi aku keLuar dengan amran' zana memuLakan bicara tanpa di pinta

'habis, azam tak tahu Lah nie ??' zana menggeLeng

'kau nie kenape zana ?? azam tu punyee Lah sayang kan kau...apee jee benda yang kau nak mane pernah dia tak bagi kan ?? macam mane kau boLeh keLuar Lagi dengan LeLaki Lain ??'

'aLaaa...azam tu busy sangat Lah...asyik kerja jee yang dia tahu...aku nie bosan jugak kadang2, biLa baLik kerja je nak ajak dating dia seLaLu busy ajee...tapi tu Lah...aku pon tak tahu either aku stiLL sayang dia Lagi kee tak'

**********


whoaaaa....korang pernah aLami tak macam cerita kat atas nie ?? kaLau pernah, macam manee yee nak seLesaikan masaLah nie ??
  1. either nak ambiL baLik LeLaki itu ???
  2. nak nasihatkan si zana tu supaya jangan curang ???
hurm..or, apeeLah agaknyee kesudahan cerita nie nanti yeee ??? CG pon Looking forward jugak nie =)

6 comments:

Meya Lolipop said...

bagi meya , bagitau kat azam hal yg sebenarnya dan balik semula kat azam tu . tak guna bagi muka kat kawan camtu . hihi :)

CiK GorGeouS ! said...

ML : whoaaa...maybe...tapi xeLok burukkan orang kan ?? =D

Jue_ilias said...

nasihat zana lar jgn bg curank.

dlu iya2 tira snggup undur diri

sbbkn zana, then dye xhrgai pom

peluang tue.

CiK GorGeouS ! said...

JI : hurm...tu Lah kan...biLa dah bagi, xnak puLak hargai..nie Lah manusia...xtau nak bersyukur dengan ape yang dia ade~

Jue_ilias said...

xpea. suatu hari nty dye pasti akan sedar.

CiK GorGeouS ! said...

JS : yeah..betuL tuh~