Monday, July 30, 2012

tazkirah pendek, perhapss ?? :)


memandangkan sekarang musim IBADAH, makanya CG rasa bertanggungjawab untuk sama2 memperbaiki diri dan mengajak orang2 yang membaca nie sama2 baiki diri...semoga ALLAH itu sentiasa ada bersama kita bukan sahaja di buLan ibadah tapi sepanjang hidup kita...Let's make a move now, dah aLang2 buLan puasa ramai yang nak berubah...semoga perubahan nie boLeh terus dimanfaatkan di buLan2 akan datang :)


untuk kaLi nie, CG cuma nak state 2 perkara Lagi *mungkin ada yang tak tahu kan* :
  • sebenarnya, pakaian yang sebenar2nya menutup aurat *bagi wanita dan LeLaki* adaLan pakaian yang boLeh terus dibawa soLat...CG sentuh tentang wanita, sebab LeLaki mudah je aurat diorang..untuk perempuan, seLagi pakaian anda tidak terkena najis, Longgar dan menutupi semua anggota badan kecuaLi muka dan tapak tangan, anda boLeh terus ambiL wudhu' dan soLat...Let say anda pakai baju musLimah, seLuar yang Longgar dan tudung menutupi dada dan berstokin, tak payah nak pakai teLekung dah pun anda dah boLeh soLat tanpa ragu2 :)
  • rasuLuLLah dahuLu memang soLat terawih 8 rakaat di masjid dan seLebihnya dan witir dirumah...tapi, tak semestinya yang buat 20 rakaat kat masjid tuh tak ikut sunnah rasuLuLLah...perpaduan yang terhasiL dari soLat berjemaah tu kan manis untuk dikongsi bersama...jangan ada rasa hasad dengan amaLan yang orang Lain buat atau ujub dengan iLmu yang diri sendiri tahu...ini semua permainan hati, nafsu yang jahat nak merosakkan hati kita...dah aLang2 rajin soLat jemaah masa terawih tuh, apa kata rajin2kan jugak soLat jemaah setiap waktu terutamanya waktu subuh :)

daLam buLan RAMADHAN nie jom kita didik hati dan diri sehabis baik untu bersikap rendah diri, husnu zhon *bersangka baik* dan hindari sikap ujub, riak dan takbur *waLau memperkatakan sesuatu haL daLam otak sekaLi pun* yang memang datang daLam satu pakej yang Lengkap :)




p/s : bersikap baik sesama makhLuk ALLAH, bukan kepada manusia sahaja...BINATANG dan TUMBUHAN juga makhLuk ALLAH juga :)

p/s/s : insyaaLLah, cerpen pendek dan beberapa cerita bersambung2 akan di pubLish nanti...so stay tune *hopefuLLy korang suka and komen untuk penambahbaikan*



2 comments:

Nasuha said...

Slam Ramadhan Cik Gorjes :)

cik gojes :) said...

nasuha : saLam ramadhan untuk anda juga :)