Tuesday, July 24, 2012

kawen muda, eLak fitnah what :)


sekarang nie tengah trending puLak video budak LeLaki 16 tahun married to budak perempuan 14 tahun...macam2 reaksi dan respon yang kita boLeh tengok dari masyarakat yang meLihat video tersebut...ada yang positif dan ada yang negatif...ape juga reaksi dan respon masyarakat sekeLiLing, mereka ada sebab mengapa mereka berkata demikian...

keLebihan kawen di usia muda :
  • mengeLak fitnah di dunia yang serba maju dewasa kini *nak jugak pakai dewasa kini macam kanak2 jawab esei bahasa meLayu*
  • mengurangkan kadar maksiat yang berLaku daLam kaLangan remaja
  • mengurangkan kadar jenayah membuang bayi akibat daripada perLakuan terLampau dek nafsu yang semakin tak terkawaL
  • membentuk generasi muda yang Lebih peka dan sedar tentang peranan seorang dewasa apabiLa sudah mendirikan rumah tangga
  • fokus kepada peLajaran sahaja sebab takde gangguan sibuk nak cari pasangan *awww, awww..ini kata pengantin muda tempat CG beLajar*

kekurangan kawen di usia muda :
  • masih menjadi tanggungjawab keLuarga sebab diri sendiri pun masih sedang menimba iLmu *means, keLuarga masih support kedua pengantinnyee pun aduiii andai masih beLajar Lah kan*
  • peratusan bakaL bercerai dengan pasangan adaLah tinggi kerana masing2 berdarah panas dan tidak berfikir panjang tentang kehidupan *mungkin*
  • keadaan yang beLum matang menghadapi tohmahan dan pandangan peLik masyarakat sekeLiLing *ini pressure yawww*


weLL, CG bukan nak cakap pasaL topik kawen muda nie pun just saje nak react pasaL pandangan masyarakat sekeLiLing tentang video yang diorang dok gembar gemburkan tuh jee :)





you know what, menjadi wanita berusia 23 tahun pada tahun 2012 di mana sepupunya ada yang dah kawen dan yang sebaya dengannya dah bertunang dan sedang merancang tentang kehidupan berumah tangga sebenarnya AMAT MEMBERI TEKANAN :)

tapi biLa fikir2 baLik, jodoh tu kan rahsia ALLAH...yee daaak ??? so chiLL dan nikmati masa bujang anda *weehooo*


30 comments:

una imana said...

setuju sangat2..:)

CiK GorGeouS ! said...

UI : setuju yang maneekah ?? :)

nanabyte said...

InshaAllah, jika pernikahan keduanya berlandaskan cinta untuk mendapatkan keredhaan Allah, usia perkahwinan mereka inshaAllah sampai syurga. Amiin. :)

p/s: melalui apa yang saya baca, Allah mengurniakan rezeki yang melimpah untuk mereka yang berkahwin. Rezeki yang macam mana? Allah sahaja yang lebih mengetahui. ^___^

Salam Ramadan

pwincess Lov3y dOv3y said...

kalau dah jodoh..
mmg ade baek dan bruk nye gak kawin muda nie..kita x ley pndang negatif jerk kan..:)

lieya nasir said...

sye kawen muda masa umur 19thn...alhamdulillah lani dikurniakn sorang anak yg comeii...

CiK GorGeouS ! said...

nanabyte : terima kasih atas perkongsian...betuL jugak tuh :)

CiK GorGeouS ! said...

PLD : tu Lah...ade pro and con nyee...yang penting masing2 kene tahu Lah tanggungjawab masing2 yee daaakkk

CiK GorGeouS ! said...

LN : waaaa...congratss yaww :)

Diana Wanawin said...

sokong!!! :)

lelamaisara said...

Kalau dah jodoh kan...nak buek mcm ne...
erm...ada baik dan buruknye jugak...;)

Setuju jugak dengan N3 ni...

al-kisah adibah said...

setuju paragraph yang lasstt sekali...=)

CiK GorGeouS ! said...

DW : huhuhu~ kemain Lagik :p

CiK GorGeouS ! said...

LeLamaisara : daLam dunia nie ape yang takde baik buruknyee kan :)

CiK GorGeouS ! said...

adibah : nampaknye kite same2 ade masaLah yang same :p

nadzirah sofia said...

kawin awal bese la ada baik buruk..terpulang kat individu mcm mne nak handle...

CiK GorGeouS ! said...

NS : setuju :)

shedameor said...

hmmmm, tapi kan sheda macam tak setuju la tengk video tuu. awal sangat laa. memang la mengelakkan maksiat tapi entahlaa. just opinion.

CiK GorGeouS ! said...

shedameor : mesti ade sebab kenapa dia kawen awaL...yee daakkk ?? :)

Azwa Mislan said...

make sense.tapi,kalau jodoh tak ke mana kannn. :)

CiK GorGeouS ! said...

AM : betuL tuh :)

sHiMi sHinHae~ said...

kalau di ikutkan mmg baik kawen muda ,,sbb boleh elakkan ftnah bagai ,,tp ..bersedia kah kita ??hoho ,,kalau sy ..xready ....iskk

CiK GorGeouS ! said...

SS : bergantung kat individu jugak Laaa kann~

lynn kamarul said...

xpe, ada jodoh nnt CG kawin la kan. mama lynn kawin umur 26. thn ni dah masuk 3 thn jd isteri org. life sbg isteri x dpt nak rasa sgt cos pjj ngna suami.

Momo said...

dah panggil seru kawan..:)

singgah sini yerr..

sukatykupown.blogspot.com

anif abdullah| AA said...

comel yang tengah tu.haha
jodoh itu rahsia Allah kan :)

CiK GorGeouS ! said...

Lk : yeah, betuL tuh...takde Lah rase getik sangat nak kawen just pressure jek dengan orang sekeLiLing~ heee :)

CiK GorGeouS ! said...

momo : thank you singgah :)

CiK GorGeouS ! said...

AA :amboiii...yupsie, jodoh tuh rahsia aLLAh :)

Nur Atiqah Mohd Zaki said...

jodoh di tangan ALLAH..
cam ella, sekarang baru kawin..
agak2, akak tunggu anuar zain kowt..
hehehe

CiK GorGeouS ! said...

NAMZ : hohohoho...anuar zain yang tunggu CG..hihik