Monday, July 16, 2012

based on true story...




seLepas SPM 6 tahun LaLu... (2006)

boy : finaLLy, SPM is over and we're free from boarding schooL, wooohoooo !!
girL : perLu ke nak excited sampai macam tu sekaLi ?? *giggLes*
boy : tersangat perLu sebab jadi budak asrama adaLah teramat terkongkong...just imagine, handphone je dah jadi kesaLahan besar...ape tah Lagi coupLe kan *angkat2 kening*
girL : agak Laa...nak communicate pon pakai Letak surat daLam Locker...baLik outing ade chocoLate bawah meja...habis romantik Lah tuh *giggLes*
boy : diam tak diam dah 5 tahun kita coupLe...since form 1, sampai dah habis sekoLah...macam tak caye jee...
girL : yeke ?? tu Lah, rasa macam tak coupLe...terima kasih sebab jaga batas pergauLan antara kita :)
boy : saya jaga sebab saya sayang...saya akan tunggu saat awak jadi yang haLaL untuk saya :)
girL : thank you..


boy dan girL pon terpaksa berpisah kerana masing2 duduk berLainan negeri...waLaupun mereka terpisah jauh, tetapi mereka tetap berhubungan antara satu sama Lain...jarak tidak memudarkan kasih yang terjaLin antara mereka...5 buLan kemudian, keputusan SPM teLah diumumkan...

boy : saya dapat 11 A1, aLhamduLiLLah...awak puLak camne ??
girL : waahhh tahniah...boLeh Lah...takdeLah cemerLang sangat macam awak :)
boy : yeLah, berapa ??
girL : 9 A jee..Lagi 2 tuh dapat B3...tapi okayy Lah jugak...aLhamduLiLLah...
boy : okayy sangat Lah tu...first time daLam sejarah kan dapat macam tu :)


dan akhirnya boy mendapat peLuang meLanjutkan peLajaran ke Luar negara, manakaLa girL puLak sambung beLajar di universiti tempatan dan hubungan mereka semakin erat...2 tahun berLaLu, tiba masanya boy ke Luar negara...girL turun ke Lapangan terbang untuk berjumpa boy buat kaLi terakhir sebeLum penerbangannya...


boy : girL, boy dah nak fLy dah...Lepas nie mesti susah nak jumpe dah...
girL : saya tahu...takpe Lah, kita kene sacrifice untuk masa depan kita jugak kan ??
boy : betuL tu *sad face*
girL : ehhh, kenapa nak buat muka sedih nie ?? chiLL Lah boy, sekarang nie kan dah maju...kita boLeh YM kee, SKYPE ke ??? kaLau saya tak onLine pon awakboLeh FB or TWEET je kan...cheer up okayy ?? *tahan sebak* bukan Lama pun, just for 3 to 4 years jee kan...
boy : *Long pause* yup!! betuL tuuu...before boy nak fLy nie, boy ada benda sikit nak cakap ngan girL...tapi girL jangan fikir yang negatif okayy...kita fikir yang positif je :)
girL : okaayyy...tak payah nak buat ayat skema boLeh ??? macam nak terkeLuar tahu tak jantung nie...
boy : HAHAHAHHAHA...okayy.. *Long pause* boy dah fikir masak2, and boy rasa Lebih baik boy Lepaskan girL before boy fLy nie..
girL : *tersentak* tapi kenape ?? girL ade buat saLah ke ?? *macam dah nak menangis*
boy : bukan...you are just perfect for me...kan boy dah cakap, jangan saLah faham...cuma boy rasa, boy tak nak Limit kan girL punya choice of choosing partner...kitadah coupLe since kita form 1 and honestLy, you are the most LoyaL person i've ever met...tapi Lepas nie, kita akan hadap Long distance reLationship dan kita takkan tahu ape akan jadi pada masa akan datang...boy tak nak one of us frust throughout reLationship nie if kita teruskan...so, boy fikir...Lebih baik kita putus cara baik macam nie untuk bagi peLuang pada diri masing2...
girL : *Long pause* hurrmmm...okayy, tapi kita stiLL bLeh kawan kan ??
boy : of coz !! in fact, girL adaLah Lebih dari kawan bagi boy...boy memang sayangkan girL dan sebab tu Lah boy ambiL keputusan nie...maLah, andai kata biLa boy baLik maLaysia nanti both of us masih singLe, boy akan minta mak boy terus pinang girL okayy :)


dan akhirnya mereka pun berpisah...dan hubungan mereka masih tetap baik seperti sebeLumnya...mereka berhubung meLaLui peLbagai medium sociaL network yang ada...dan Lebih mengejutkan, kasih sayang yang sedia ada antara mereka semakin utuh dan tetap seperti duLu...

3 tahun kemudian (2011)

you recieved a message on Facebook inbox from boy

'assaLamuaLaikum, girL...hujung buLan nie boy dah nak baLik maLaysia dah...back for good !! wooohoooo !!! insyaaLLah, biLa boy dah baLik maLaysia nanti kita jumpa yea...tapi before that, boy nak tanye...girL dah ada piLihan hati dah ke sekarang ?? sepanjang kita chatting bagai nie, girL takde puLak bagitahu pasa boyfriend bari girL kan ?? jangan nak sorok2 okayy :)


anyway, can't wait to meet you...and i have a BIG surprise for you tooooooo...'


dan kemudian girL pon repLy

'waaLakumussaLam...Lah...kejap nyee masa berLaLu kan...boy dah habis pon beLajar kat sana...ape Lah peLiknyee soaLan boy nie...so far memang takde sape2 pon yang singgah daLam hidup girL since kita cLash duLu (-.-")


oh...can't wait to meet you tooo !!!'


girL pon rasa sangat2 excited tunggu kepuLangan boy baLik maLaysia...daLam pada girL menunggu, tugas sebagai seorang student tetap perLu diLaksanakan...Lagi2 girL merupakan peLajar tahun akhir, makanya banyak masa dihabiskan dengan meneLaah peLajaran dan projek sana sini...kadang2 sampai tertidur depan Laptop di meja study...

pada suatu hari, boy caLL girL through skype pada jam 2 pagi waktu maLaysia...maLangnya, girL dah tertidur depan Laptop sambiL buat assignment dah girL tak menyedarinya...

keesokkan harinya, girL menghadiri kuLiah seperti biasa dan apabiLa puLang dari kuLiah, dia cuba menghubungi boy menerusi skype...tapi panggiLan girL tidak bersahut...

'mungkin boy tengah sibuk packing kot...Lusa kan dia dah nak baLik maLaysia...takpe Lah...tunggu je Lah dia baLik maLaysia'


seminggu berLaLu, dan girL pun teLah muLa bercuti...


'dah seminggu boy Lebih rasanya boy baLik tapi kenape dia tak contact aku Langsung yea ?? nak contact sape nie ?? try caLL kakak dia Lah...'

girL cuba menghubungi ahLi keLuarga boy tapi sorang pon antara mereka tak dapat dihubungi...girL sudah hampir berputus asa dan dia rasa sedikit kehiLangan...


sebuLan berLaLu...


pagi itu girL keLuar untuk membeLi beberapa perkakasan untuk menjahit...beLum 10 minit dia keLuar dari rumah, mama girL meneLefon agar dia segera puLang ke rumah...

waLaupun girL agak confuse, tapi dia segera jugak puLang ke rumah...sesampainya di rumah, girL nampak sebuah kereta myvi parking betuL2 di depan rumahnya...dan kedengaran beberapa suara asing dari daLam rumah...LaLu girL memberi saLam dan masuk kedaLam rumah...

apabiLa meLangkah masuk ke daLam rumah, girL ternampak ibu, abang dan 2 orang kakak boy
 berada di ruang tamu rumah...seLesai menyaLami mereka semua, girL duduk disamping mamanya dan cuba bertanya apekah yang sedang berLaku di situ...beLum sempat mama menjawab, ibu boy bersuara...

ibu boy : girL, meh sini duduk sebeLah makcik yee nak...
girL : *menurut kata ibu*
ibu boy : ini cincin dan rantai yang boy beLi untuk girL dan dia berhasrat untuk memperisterikan girL *menghuLurkan 2 bekas berisi cincin dan rantai*
girL : *bLurr* boy mana makcik ?? dia tak datang sekaLi ke ?? Lama dah girL tak dapat contact dia...


dan di saat itu, ibu boy mengaLirkan air mata dan tersedu2 daLam tangisan...girL rasa sangat bersaLah tetapi dia masih termangu mangu dan tertanya tanya, mengapakah ibu boy menangis sedemikian rupa apabiLa girL bertanya...jantung girL berdegup dengan sangat Laju kerana merasakan ada sesuatu yang tidak kena teLah berLaku...Lantas, kakak boy memecah kesunyian dan bunyi esak tangis ibunya...

'girL, boy dah meninggaL dunia...'

kakak boy menarik nafas panjang sebeLum meneruskan butir bicaranya...

'sehari sebeLum dia sepatutnya baLik maLaysia, dia ada caLL kami dan kata yang dia rasa sangat tak sihat dan macam nak tunda tarikh baLik...ibu dah rasa tak sedap hati dan kami terus fLy ke sana dan bawak dia ke hospitaL...it turned out boy punya arteri or urat darah tu bengkak and kononnya sempat nak buat operation...tapi ALLAH Lebih sayangkan dia, tak sempat nak operate, dia meninggaL dunia...kaLau mayatnya nak bawak baLik maLaysia macam2 prosedure nak kene buat and ibu tak bagi orang sana keLuarkan organ2 daLaman untuk awet...so, boy ditanam kat perkuburan isLam kat sana...dan semua barang boy kami bawak baLik maLaysia dan kami jumpa nie....sabar yee dik'

tanpa disedari, girL tersandar dan ada titisan air mata yang gugur dari matanya...berita yang disampaikan itu bagaikan teLah menghendikan degupan jantungnya untuk sesaat dua...terasa amat pedih untuk girL meneLan air Liur seteLah mendengar berita yang begitu menghiris hati keciLnya yang menunggu kepuLangan LeLaki yang begitu disayanginya untuk kesekian tahun...

girL memandang sayu dua peninggaLan arwah kepadanya....sebuah bekas keciL dibuka dan sebentuk cincin terukir nama mereka berdua direnung sedaLamnya...hatinya bagai disiat2 meLihat cincin yang sepatutnya disarungkan oLeh ibu boy untuk meminangnya...bertambah LuLuh hati girL apabiLa bekas kedua dibuka dan terdapat seutas rantai yang mana Loketnya tersuLam 'boy&girl'...kedua2 pemberian itu didakap kemas oLeh girL, hanya doa yang dapat dipohon oLeh girL semoga boy tenang di sana...semoga boy juga tergoLong daLam kaLangan orang2 yang beriman...

sehingga kini, cinta itu tidak pernah padam dan sehingga ke akhir nyawa, dia memeLihara cinta antara mereka...




this is based on true story...


nama, watak da jaLan cerita juga teLah diubah sedikit untuk disesuaikan dengan seLera pembaca *cheeewaaahhhh*



p/s : so macam mana ??? korang suka baca tak ??? kaLau suka, Lepas nie boLeh Lah CG buat karangan cinta Lebih serius Lagi...mohon komen yea :)



42 comments:

farhana azizan said...

sedeyhhhhhhhhhhhhhhhh :(

CiK GorGeouS ! said...

FA : huuu...nie based on true story...agak2 ape Lah pompuan yang reaL tu rasa kan :(

yayafella said...

sedihnye cite ni..

CiK GorGeouS ! said...

yayafeLLA : sedih ehh...thank you sudi baca :)

zizie said...

betul ke true story??? sedihnya... CG, lain kali bekalkan tisu sekali.. huhu..

CiK GorGeouS ! said...

zizie : yup...based on true stoy...pasnie CG bekaLkan toweL teros !! huhuhuhu~

murni said...

cedeyhnya . . muni suka sgt ! ! keep it on . . trus follow CG :)

Ahmooyy Chantekk said...

yunk, sedih sangat. Sekarang nie my Boyfie dalam ICU. Harap dia takde ape-ape :'( Seriously terasa sangat baca story nie................

asha said...

interesting .. sedih sangat , sweet je diorang copule . best lah cerite ni . i like it ! hohoho :O

CiK GorGeouS ! said...

murni : thank you dear :)

CiK GorGeouS ! said...

AC : sama2 kita doakan agar dia cepat recover okayy...tabah !!

CiK GorGeouS ! said...

asha : thank you..keep reading !!

dEdEQ dE wIshEs said...

MELELEH INGUS DEDEQ PAS BACE .. SEDIHNYE .. AKRAB SGGUH HUBUNGAN DORANG

CiK GorGeouS ! said...

DDW : aiihhh...siLa Lap hingo sekarang !! huuu~

EmyAyaNurisya said...

sedih sangat :"(
sweet sangat .
nice story :)

CiK GorGeouS ! said...

EAN : huhuhu~ thank you deary

Miss_Yana_Afi (",) said...

Sedihnya cite ney...
Tiba² emosi sendiri, tahan sebak nak nangesss...

Semoga si girl akan jumpa jodoh baru! Cinta si boy tetap jadi cinta sejati (^^,)

CiK GorGeouS ! said...

MYA : huuuu...tuLah...girL yang menanggung tuh Lagi Lah sedih, yee daaakkk :)

syaahaisyaah said...

serious sedih :'( sampai naik bulu roma baca . ingatkan ending happy :'(

CiK GorGeouS ! said...

syaahaisyaah : huuuu~ cerita cinta ending happy dah common...Lagipun, nie based on true story whatt...

King Ayam said...

Waaaaaa... Nak nangis le baca : ( Serius sedih..

CiK GorGeouS ! said...

KA : patut sediakan tisu beberapa kotak tadik :p

Natasya said...

Ingatkan last sekali dorang bahagia. Last2, hmm -,- Best, tapi sedihh :(

CiK GorGeouS ! said...

natasya : daLam hidup nie, tak semestinya semua ending bahagia...yee daaakkkk ??

miz ruha said...

sedih,,, :(

NoRaQiLah JohaRi said...

erk..sgt menyentuh ati =(

CiK GorGeouS ! said...

MR : tu Lah pasaL nyee~

CiK GorGeouS ! said...

NJ : hukhukhuk...nanges tak ?? tssskkk~

Wawa Yuni said...

wahh , pandai laa CG buat karangan cinta .
ending-nyaa sangat menyentuh hati :'( .

CiK GorGeouS ! said...

WY : huuuu...terima kasih :)

annie said...

best sangat cerita ni. seriously, masa nak clash kat lapangan terbang tu, terasa macam nak menangis then, masa boy meninggal tu air mata betul2 jatuh. :'< like this story . ;)

CiK GorGeouS ! said...

annie : kesat cepat ayaQ mata tu :)

LeSung baTu said...

saya tau siape pemilik cerita ni..the real girl... =)

CiK GorGeouS ! said...

LB : hahahaha...diam...diam...diam...private and confidentiaL nie :p

mira razak said...

sedihhhh ! :( Sobs sobsss.

CiK GorGeouS ! said...

MR : nak tisu, Lap hingos~

Fara Sofia said...

seronok sgt bace ! thankz ! lain kali buat cite best lagi ye! hukhukhuk.. sad cite nie ...
first time bace cerita macam nie :')

CiK GorGeouS ! said...

FS : thank you :)

nadzirah sofia said...

sedihnyeee :'(

CiK GorGeouS ! said...

NS : hukhukhuk...itu Lah nyee kan :)

m!ss a!nuL said...

sedihnye citer boy ngn girl nih.. tak sedar air mata kuar masa bace citer ni..tersentuh sangat:') sobssssssss T_T
CG !!! nak tisu.. nak lap hingus nih..

btw, keep it up CG ! gojes selaluuu :)
ni Miss A ade jugak love story based on true story.. kalo sudi singgah la ye :)

http://sayeadeciter.blogspot.com/2010/07/luv-story.html

CiK GorGeouS ! said...

MA : insyaaLLah, thank you baca :)