Monday, July 18, 2011

budaya dan niLai yang susah nak jumpe kat maLaysia =)

niLai2 dan budaya2 baik yang jarang2 kita nak nampak kat maLaysia :
  1. budaya membaca di mana2 *kaLau ada pon kebanyakannyaa goLongan cina dan orang pertengahan usia*
  2. budaya senyum *kaLau tengok orang, macam nak teLan...bukan suruh jadi kerang busuk, senyum Laa kaLau nampak orang terpandang ke hape...tak Luak pon*
  3. kemas meja makan kaLau kat fast food especiaLLy kat mcd sebab sumee pon baLut pakai kertas kan *memang Lah ade pekerja, tapi tak saLahkan Letak daLam tray segaLa macam sisa so senang untuk dibuang...baruLah servis pon tiptop*
  4. budaya berterima kasih - sama2 *kaLau orang dah cakap terima kasih, jawab Lah sama2...tak pon senyum and angguk...tu dah tahap paLing maLas dah tu*
  5. akad juaL beLi...maybe ramai dah Lupee kot juaL beLi pon ade akad...biLa orang tuh kata, saya juaL, kite jawab saya beLi *kaLau tak siLap ade daLam pengajian isLam akad neh, cube tengok baLik ok*
  6. budaya beratur dan tak bertoLak2 ketika naik pengangkutan awam *hari tuh baLik ampang terkejut tengok orang beratur tunggu giLiran naik teksi, mode : kagum*
  7. budaya bangun dan bagi duduk kat orang perempuan yang dukung anak, perempuan mengandung dan orang2 tua *kadang2 rase nak sound jek*

setakat nie duLu ok..nie jee yang terLintas di benak CG...HEHEHE~ (^____~)


6 comments:

RerameUngu said...

sokong tu..btol2 sngt2...

yg part akad dalam jual beli tu memang ada dan spttnya wajib kt bt masa proses jual beli tu. mmg ada dalam subjek agama tingkatan berapa ntah ..tak ingt..

CiK GorGeouS ! said...

RU : haaa...tu Lah, so, mari kita kad juaL beLi =) niLai2 baik pon jangan diLupekan !

ziana said...

Alhamdulillah semua budaya diatas masih ada dalam diri akak..he.he..

CiK GorGeouS ! said...

ziana : yeah !! mari kite kekaLkan bersame ! =)

aiman fanboy k-pop said...

aiman seorg yg sopan santun..cuma...errr...cuma....malas sikit nak "usha2" buku...hehehehe....

Fathiah Hamim said...

tak ramai nak kemas meja sindri kat fast food!!! padahal dah penuhhhh, pekerja pun tak terkemas suma kot.