Wednesday, February 8, 2012

girLs, ini soLution organize jeweLLeries korang !


baLik dari IPOH hari tuh, CG memborong brooch kat hentian TAPAH...'thanks' sangat Lah UMMU HABIBAH sebab menjebakkan diri CG ke kancah borong memborong nie...mesti korang kata, sampai kat TAPAH segaLa cari brooch padahaL kat jaLan TAR tuh bersepah sepah jek kan...weLL, satu haL Lah puLak kan nak pegi jaLan TAR yang tak pernah Lekang dek kunjungan berjuta umat tuh *hekhekhek*

seteLah beberapa hari biarkan brooch2 tersebut daLam beg pLastik, baru Laaa CG keLuarkan maLam tadi and sapekan dengan pengiLat kuku yang jernih...erk ?? apehaL puLak nak kene sapu dengan naiL poLisher bagai nie yee dak ?? haaa, nie CG nak bagi satu tips yang CG dapat dari housemate Lama CG, miss AMALINA RAZALI *hikksss*

TIPS : sapukan cLear naiL poLisher pada brooch2 yang baru korang beLi terutamanya yang jenis berbatu2 bLing2 tuh untuk eLakkan batu dia senang tercabut and akan nampak berkiLat seperti baru...kaLau CG, CG akan sapukan masa baru beLi and daLam sebuLan sekaLi CG akan poLish Lagi...so, brooch akan sentiasa nampak macam baru je...

okayyh, itu tipsss...hari ini CG nak tunjukkan something yang CG buat sendiri...kire macam DIY Lah kan tapi bodoh2 jee...

penyataan masaLah :

brooch yang dah terLampau banyak and tak organize...

tambahan puLak, CG tak suka nak main campak jee kat daLam bekas brooch sebab certain brooch kan sangat sensitif kaLau tak jaga...nanti biLa dah hiLang2 batu berLian tuh dah tak cantik dah...so, CG pon cari kat YOUTUBE cara2 nak buat jeweLLery storage yang organized punya...

okayy, CG guna :

kotak simpanan brooch yang dah memang sedia ada

kaLau korang nak pakai kotak kasut ke, kotak ape2 pon boLeh, ikut kreativiti korang Lah...nak yang pakai bentuk2 Lain pon boLeh tapi nanti sesuaikan Lah ukuran kain tuh...

guLungan kain disumbat dengan face cotton *bajet sangat kan*

daLam video tuh dia pakai kain fLeechers *betuL ke tak tatau*...aLaa, macam jenis2 kain yang orang buat sweater tuh...sweater yang macam aLa2 cotton yang Lembut2 and kenyaL2 biLa tekan tuh *description cam hape jek kan* korang boLeh tengok kat YOUTUBE okayy ~

pastuh susun guLungan kain tuh daLam kotak tersebut

masa susun guLungan 'bun' nie jangan Letak padat2 sangat sebab nanti kita nak Letak barang kat ceLah2 tuh dah tak muat puLak...juts Letak just nice je...

okayyh, dah siap...siLaLah susun brooch anda !

Lepas nie takde aLasan Lah hiLang brooch or brooch rosak kan sebab dah organize macam nie...korang boLeh gak buat simpan cincin ke, geLang ke and ape2 Lah yang korang nak simpan kat ceLah2 guLungan tuh...mudah, jimat dan puas hati !! kaLau nak beLi hari tuh mahaL puLak...nie, beLow RM 10 jee buatnyee...kain pun pakai kain yang memang daLam simpanan *hikksss*

so, Lepas nie boLeh cuba Lah yea...pada CG, CG puas hati biLa pakai hasiL barang buatan tangan sendiri *peace*



21 comments:

ShazwynaSaidin said...

Nicee CG. Buat sendiri save money kan :)

Detective Fiqa said...

terbaik ^^

CiK GorGeouS ! said...

SS : yeah, saving sangat...try Lah~

CiK GorGeouS ! said...

DF : thank you dear =)

saffiya_aleesya @ echa said...

kreatif jadi pasni takde lagi masalah brooch hilang bila nak pakai...

CiK GorGeouS ! said...

echa : yeah, betuL tuh =)

cinta siswi said...

hehe.. simple mimple je.. tp siswi main cmpk je dlm bekas brooch.. haha.. :)

Yana Libra said...

Lawa & kreatif~~~ :D

Nur Aischa said...

wahh kreatif lah akak ni.. aisyah pun tak perfikir nak buat mcm tu.. :D

CiK GorGeouS ! said...

CS : duu masa zaman xsayang harta benda buta gak begitu...bLe dah kene beLi barang sendiri baru rasa sayang~

CiK GorGeouS ! said...

YL : ohohoho~ terima kasih~

CiK GorGeouS ! said...

NA : nie pun sebab menggodek youtube =)

aisya said...

pakai bekas aiskrim walls tu je.. dah pakai campak dlm tu.. nk pakai nnti start la kelam kabut mencari.. haha

CiK GorGeouS ! said...

aisya : haaa...sususn sekarang cam CG ! =)

RIMA DANIA said...

gayanya mcm nak berniaga brooch hehe tapi ni idea yg bagus sbb sayang brooch kalau hilang batu dia nanti dah cacat n segan nak pakai...
lagi 1 kalau nak brooch sntiasa nampak kilat n berkilau.. sapu pengilat kuku kaler jernih kat brooch..selain bagi nampak kilat n baru..ia jugak mengurangkan masalah batu tercabut dr brooch sbb pengilat kuku tu boleh jadi gam terbaik untuk batu2 kat brooch=)

CiK GorGeouS ! said...

RD : tudia...tokey brooch mai dah :)

burnkelana said...

mcm ni lah kreatif.. hehehe..

nadzirah sofia said...

wah...bole buat mcm ni jugak

CiK GorGeouS ! said...

NS : yeah...muLeh2...sangeeeettt buLeh =)

c'axoera ヅ said...

lagi lagi jimat ruang clip kat tali reben then gantung banyak2....

CiK GorGeouS ! said...

c'axoera : yeah, tapi CG pemaLas nak bukak pin and pin kat taLi bagai...hikhikhik...pemaLas sangat !