Sunday, August 5, 2012

MALAS tapi suka BERGAYA ?? no probLemo :)


assaLamuaLaikum !! pejam ceLik dah pertengahan buLan ramadhan dah kan...kemain semangat Lagi kakak2 kita pegi shopping nak beLi baju raya kat jaLan TAR sana tuh...dah macam sardin dah CG tengok jaLan TAR tuh punya ramai nyee umat manusia Laa aihh~

shoppig2 jugak, jangan Lupa kejar pahaLa 15 maLam terakhir ramadhan yea :)

so, hari baik, buLan baik nie CG saje jee nak kongsi tips2 yang CG tahu...untuk hari nie, CG akan bagi tips mengikut barang...tips nie maybe berguna untuk manusia2 yang suka meLaram tapi PEMALAS macam CG *ehhh, terkutuk diri sendiri..takpe, tak dosa* segaLa macam tips, perkongsian dan ape2 jee Lah mengenai barang tersebut, CG akan kongsikan dengan korang...tapi nie tips2 yang CG tahu jee Lah yea..kaLau ade nak tambah boLeh komen Lah nanti yea...Let's go :


BARANG SATU : HANDBAG

ini koLeksi CG..banyak jugak yang dah buat sedekah :)
  • CG sarankan and gantung beg anda instead korang main campak2 jek kat atas Lantai...kenapa ?? satu, sebab nak eLakkan dari sepah2...yang kedua, baruLah beg akan tahan Lama dan susah nak koyak2 or pecah2..
  • kaLau ade handbag yang setakat koyak sikit2, be creative !! beg CG yang warna hot pink tuh actuaLLy taLi dia dah koyak tahu ?? dengan rajin dan sedih meLihat purse sifar duit, CG pun jahit bagi tahan Lasak...sebab CG tukang jahit amatur, makanya jahitan tak cantik sangat, so CG beLi reben, and buat bentuk bunga...terus tiba2 beg tuh jadi Lawa...HAHAHA~
  • jangan basuh beg macam basuh baju, especiaLLy beg2 yang korang beLi kat kios2 kat shopping maLL tuh *aLaa, yang rege RM50 ke bawah tuh*
  • untuk bagi beg tahan Lama and bersih, Lap beg dengan tuaLa suam okayy kawan2 :)
  • penyangkut yang CG pakai tuh mobiLe ehh...boLeh sangkut kat beLakang pintu, aLmari dan tempat Lain seLain dinding...murah jee weehhh :)

BARANG KEDUA : TUDUNG

hekhekhek...ini Lepas derma sebahagian kat orang sekeLiLing~
okaayyy, kepada manusia2 yang mempunyai perangai pemaLas macam CG, geLung2 hikmat ini adaLah sangat berguna kepada goLongan macam kita nie tahu ?? bukan ape, CG nie jenis maLas nak Lipat tudung pastu masuk daLam Laci aLmari...sebab, biLa CG nak pakai nanti, kene punggah2 cari tudung tuh dan nanti Laci tuh akan jadi serabut *ini Lah penyebab bertambah maLas* pastu muLa Lah macam2 benda pon tak jumpa cari...so, geLung hikmat nie sungguh amat sangat membantu !! untuk tudung berawning puLak *yang muncung keras tuh* CG sangkut pakai hanger and gantung daLam aLmari...senang, mudah dan kemas :)

peringatan : tudung jangan masuk mesin basuh okayy sayangss...pemaLas camne pun, siLa handwash tudung takut nanti jadi berbuLu2 and muLa Lah tudung tu tak cantik dah :) kaLau tudung ada awning pun sama, jahanam awning nanti~


BARANG KETIGA : ACCESSORIES

haaa...ape saiz anda mahu ?? piLih2 :)

  • untuk dapatkan keadaan brooch yang sentiasa kemas macam daLam gambar di atas, korang boLeh cuba buat bekas tuh sendiri...korek2 bahan kat rumah, guna jee ape yang ade...boLeh tengok camne CG buat kotak brooch tuh kat SINI
  • biasanya kan bLing2 kat brooch mudah jee nak hiLang satu Lah, tertanggaL Lah LaLu menampakkan betapa huduhnya brooch itu...so, here is a tip yang kawan CG, cik amaLina razaLi kemain semangat share kat CG duLu : gunakan pengiLat kuku yang takde warna tuh and sapukan kat brooch2 yang baru beLi tuh..ianya dapat bagi diamon2 tuh meLekat dengan Lebih kuat kat acuan brooch maLah akan mengekaLkan kadar kiLat brooch tuh :)

BARANG KEEMPAT : MAKE UP


pakai nye sikit2, kuantitinyee meLambak2 :p

kaLau nak ikutkan, CG bukan Lah jenis manusia yang rajin nak make up segaLa nie...keLuar rumah pakai compact powder, caLit sikit Lip baLm settLe...datang gedik, pakai Lah eye Liner secaLit dua...cumanya, time raya or pegi majLis2 atau kenduri2 Laa baru kemain rajin tangan nak conteng muka...seLebihnya, make up nie rajin di caLit pada muka orang Lain jadi bahan eksperimen :p *yang seLaLu jadi mangsa harusLah geng2 yang duduk sekeLiLing CG, ehehhehe* so, untuk peringatan...makeup seeLok2nya pakai seLama 4 buLan sahaja okayy, kang takut tak pasaL2 muka tuh jahanam *oh noooo*

weLL, CG tak stick to satu jenama make up jee...pada CG, setiap brand ade kekuatan bahan diorang tersendiri...macam eye Liner, CG suka pakai SILKY GIRL yang geL punya tuh coz memang pekat kot waLau sekaLi tonyoh...untuk conceaLer and eye shadow, CG prefer barangan eLianto sebab affordabLe and kesan dia pun awesome...Lipstick puLak CG ada macam2 brand sebab ia bergantung kepada warna yang sesuai dengan CG...setakat nie CG ada SILKY GIRL, MAYBELLINE, SECRET, L'ORIEL and NIVEA *oh, nivea itu LipbaLm* harap jee banyak Lipstick tapi seLaLu ceLup VASELINE jugak biLa nak keLuar *tee hee hee*


so CG rasa cukup kot setakat nie...raya pun dah nak dekat kan so memang ramai Lah para wanita yang tengah bertungkus Lumus kemain berpeLuh2 nak nampak cantik di aidiLfitri...weLL, CG ada beberapa perkara nak bagitahu tentang itu :
  • tak perLu semua benda pun nak tukar baru dari hujung rambut sampai hujung kaki nak beLi baru *pokai oiii* so just mix and match barang baru and barang Lama untuk dapatkan hasiL yang memukau...
  • syawaL memang setahun sekaLi, ramadhan pun begitu...so, seimbangkan Lah antara persiapan raya dan jugak pahaLa dan ganjaran yang dah dijanjikan sepanjang buLan ramadhan nie *if you get what i mean*
  • motto kecantikan tahun ini dan tahun2 akan datang dari CG adaLah : SIMPLE IS THE NEW WORD OF BEAUTY :)
  • toLak tepi pandangan orang terhadap kita, just be yourseLf dan bangga jadi diri sendiri...biLa CG kata bangga, bukan suruh jadi bongkak takbur tuh...tapi terima dan respect diri kita sendiri okayy ~



cantik tak CG ?? *hekhekhek* sapee katee orang gemuk tak boLeh nampak cantik ??? yang penting kena berani untuk bergaya tapi masih daLam keadaan yang sopan dan memenuhi tuntutan isLam okayy :)



6 comments:

tirahzairi said...

alahai...comey...hihi

cik gojes :) said...

tirahzairi : hokhokhok...thank you :)

una imana said...

wah..nice sharing..:)

cik gojes :) said...

UI : gLad u think so :)

Myra Abdullah said...

maintain cute gitu =)
go=go CG

cik gojes :) said...

MA : teee heee hee...maceh2 :p