Saturday, August 11, 2012

sharing is Loving :)


assaLamuaLaikum, saLam sejahtera...masuk hari nie dah banyak hari dah kita puasa *ini ayat maLas nak kira hari ke berapa dah* pejam ceLik pejam tak ceLik2 dah *tido* dah masuk 10 ramadhan terakhir pada tahu nie...tak tahuLah gamaknye panjang kee tidak umur kita nak jumpe ramadhan akan datang...doa2 Lah banyak2 yea :)


seLaLu tuh setiap hari kemain gertiksss jari jemari nie nak menaip tambah koLeksi entry kat bLog nie, tapi sempena buLan yang muLia nie CG bagi LaLuan pada diri sendiri banyak habiskan masa depan tikar sejadah dan aL-Quran mengisi masa Lapang *konon Lah sangat, buat sekadar mampu sahaja oiii* seLaLu tuh kaLau dekat2 nak raya jee confirm CG akan up entry buat kuih raya kemain tiap2 hari, yee daakkk ?? tapi tahun nie, korang boLeh browse jee Lah entry kuih raya tahun sebeLum2 nie sebab menu kuihnyee same jugak *hekhekhek* kuih turun temurun, so setiap kaLi raya pun akan buat...

CG pun bukanLah perfect sangat pun nak cakap haL2 agama nie tapi sebagai seorang mukmin, CG rasa apa yang CG tahu dan CG perhatikan...dan CG tahu bukan semua orang suka baca topik2 makanan rohani nie tapi CG tetap rasa bertanggungjawab untuk share dan utarakan :
  • puasa nie memang Lah kaLau ikut definisinyee adaLah menahan diri dari Lapar dan dahaga atau meLakukan perkara yang boLeh membataLkan puasa dari terbit fajar as siddiq sehingga tenggeLam matahari...tapi terdapat jugak tuntutan untuk kita berserderhana daLam kehidupan supaya kita dapat merasai betapa orang2 Lain yang kurang berkemampuan hidup setiap hari menahan perut mereka bukan sekadar dari subuh ke maghrib, tapi sepanjang masa *waLLahuaLam* so, masa bukak puasa tuh janganLah korang atur makanan dari satu bucu meja ke satu bucu yang Lain..meLampau tuh :)
  • kita tahu daLam 10 ramadhan terakhir nie ramai yang rebut peLuang nak gandakan ibadah demi memperbaiki diri dan mendapat ganjaran pahaLa Luar biasa...tapi tu bukan tiket untuk kita memperLekeh dan memperkeciLkan amaLan orang Lain...contohnya, 10 maLam terakhir kita kemain pecut pergi terawih hari2 tak tinggaL kat masjid or surau tapi ada orang Lain yang kejap ada kejap tak...terus kita cop dia tuh buat perkara Lagha such as sibuk tengok oLympic or shopping raya...padahaL, kita mana tahu dia soLat jemaah kat rumah kee, or kaLau dia pegi shopping pon, mungkin dia pegi shopping beLikan barang2 untuk didermakan pada orang yang tak mampu ?? so, jangan jaga tepi kain amaLan orang Lain..maLaikat kat kiri kanan kita nie dah sedia ada nak catat amaLan kita dan orang Lain :)
  • ramai gamaknya yang kurang faham tentang amaLan sunat yang boLeh diLakukan sepanjang buLan puasa...biLa sebut amaLan sunat or tambahan jee, kemain makcik2 nie asyik ingat amaLan untuk menambah pahaLa hanyaLah soLat semata2...ALLAH, banyak amaLan Lain wahai makcik2...zikir boLeh, baca Quran boLeh, doa pon boLeh...tak semestinya 24 jam nak soLat sahaja, yee dak ?? makanya, kaLau nampak orang Lain tak buat soLat sunat tuh tapi diganti dengan amaLan Lain, janganLah tuduh orang Lain tuh tak nak mengejar pahaLa :)
  • biLa pergi masjid or surau tuh boLeh nak sembang dengan jiran tetangga yang datang..ye Lah kan, hidup kita nie bermasyarakat...kene Lah tegur menegur biLa dah duduk erkumpuL jumpe masa nak terawih tuh...tapi, kaLau bersembang tuh, kawaL2 Lah sikit suara tuh jangan macam terteLan speaker...hormatkan sikit orang Lain yang nak cari pahaLa Lebih baca Quran or buat soLat sunat daLam masjid tuh...kaLau setakat sembang tanya khabar tuh diterima akaL Lah jugak, tapi kaLau dok mengumpat jiran tetangga sendiri, CG sarankan anda baLik buat soLat terawih sendiri kat rumah *better kot dari tambah dosa*

buLan ramadhan nie adaLah buLan yang muLia...ALLAH kurung and ikat semua syaitan2 jangan mengganggu umat isLam yang berpuasa nie supaya kita boLeh beribadah secara maksimum...tapi bergantung jugak pada nafsu kita yang Lama bersahabat dengan syaitan...kaLau syaitan dah ddidik nafsu kita dengan baik, makanya buLan2 puasa pun tetap jugak kita buat perkara yang ALLAH Larang...rasLuLLah ada kata yang orang yang berjihad nie pahaLanya waLLahuaLam berganda banyaknya...dan jihad yang paLing besar adaLah jihad memerangi hawa nafsu sendiri...maka dengan itu, jom educate diri supaya jangan nak tunduk sangat dengan nafsu tu yea :)



jom recharge iman kita yang kemain surut dari hari ke hari :)



p/s : aLhamduLiLLah, ramai yang dapat hidayah untuk berhijrah di buLan2 ramadhan nie...CG doakan semoga kita sama2 istiqamah daLam perubahan ke arah kebaikan nie :)


4 comments:

Aishah Jahirah said...

sama2 muhasabah diri..:)

cik gojes :) said...

AJ : yeah, betuL tuh :)

adibahfaizah said...

sama-sama tingkatkan amaln sblm ramadhn meninggalkan kita :)

cik gojes :) said...

adibahfaizah : yeah, betuL tuh :)