Wednesday, August 8, 2012

sentimentaL vaLue : resipi daLam jawi :)


hari nie hari ke 2 buat kuih raya...pejam ceLik dah nak masuk maLam 7 Likur dah kan...so, gandakan Lagi amaLam waLau sibuk2 buat persiapan nak beraya nie okayy...ape2 pun, CG nak share gamba ngan korang nie...sentimentaL vaLue sangat you aLLsss ~

TADAAA :


mesti korang cam tertanya2 ape kebende nyee Lah gambar nie kan ?? weLL nie Lah buku resipi arwah tok mak CG *daLam jawi you aLLss, kau ade ??* setiap kaLi menjeLang raya jek, or PUAN EMAK nak buat kek, buku resipi nie akan dibukak baLik sebagai sumber rujukan...biLa CG bukak jek buku nie, ade yang CG boLeh transLate, ade yang CG cam bLur2 ape yang arwah tok mak cuba sampaikan *oh my jawi sangat !!*

menurut PUAN EMAK, buku resipi nie dah Lama giLa kot arwah tok mak CG pakai untuk saLin resipi orang2 Lama duLu *adee Lah start arwah tok mak anak dara Lagi gamaknyee* dan oLeh kerana buku resipi nie dah menampakkan tanda2 Lusuh sedangkan banyak resipe2 kuih2 and kek2 Lama dari arwah tok mak CG...makanya, CG teLah merajinkan diri menaip semuLa resipi2 nie and simpan daLam Laptop serta transLatekan terus ke tuLisan rumi...mane tahu masa akan datang CG puLak boLeh gunakan nak buat kuih2 or kek2 guna resipi arwah tok mak *yee dakkk*



p/s : doa2 Lah CG transLate dengan betuL...tuLisan arwah tok mak nie dah macam tuLisan curL2 rumi versi JAWI kot (-.-")


6 comments:

Sekadar Coretan said...

Aduhhh nostalgianya tgk pic buku resepi tu, mengingatkan akak pada arwah mak akak jugak,sama je hand writting diorang tu. Teruskan usaha murni menyalin resepi tu, atok mak CG memang pro bab kuih2 ni, dia idola kitorang jgak, sangat kagum ngn kuih2 yg dihasilnya dulu.buku resepi tu dah dekat nak 20 taun jugak ye.

cik gojes :) said...

SC : kak hanim :)arwah tok mak kaLau masak pape pon memang berasa...sebab tuh duLu cucu dia monteL2...ngahahha~

Nur Farhana Ana said...

boleh wat manuskrip lama..tapi mesti sedapp..resepi owg dulu2 memang best gle!

cik gojes :) said...

NFA : hahaha~ dah boLeh masuk muzium neh kan..heheh~

Brilliant Marjan said...

bagus usaha CG tu.tapi sy rasa elok juga CG simpan buku tu elok2 jika mampu sebab harta tak ternilai tu..

~sy lak ada buku cerita reader digest dari zaman wan sy..lama dah buku tu dan tercabut tp sy simpan elok2..dah 3rd generasi

cik gojes :) said...

BM : haaa...buku tuh mmg ade sentimentaL vaLue...tu yang simpan tuh...tapi, saLin jugak daLam Laptop...boLeh buat cover :) turun temurun kot buku tuhh ~