Saturday, June 30, 2012

hari nie nak ajar pasaL PRIVACY :)


spotted : diva bajet FAIZAL TAHIR *ehekhekhek*


atas muka bumi nie ade peLbagai jenis manusia...biLa dah ada macam2 jenis, makanya akan bermacam2 Lah ragam dan mentaLitinya kan...same jugak macam kuih raya, nama je kuih raya and kadang2 sama bentuk tapi bermacam2 rasanya *eehhh, tersemangat puLak nak raya*

CG nie bukan apee...dah jemu jeLak dan maLas nak hadap orang2 yang suka jaga tepi kain orang nie...aduiinyee punnn...kot yee pon nak busy body gossip sana sini pasaL orang Lain, beragak Lah kan...jangan Lah sampai mengganggu PRIVACY seseorang tuh...tahu tak apee itu PRIVACY ?? kaLau tatau, nie nak bagitahu nie !!

PRIVACY adaLah sesuatu yang empunya TAK BERI IZIN, makanya jangan menyibuk yakni menceroboh atau suka suki nak ambiL tahu dan kepoh...jenis macam CG puLak, CG memang jenis yang open minded and tak kisah nak share barang atau story tapi ade Limit Lah hoii...ade sesetengah perkara bukan boLeh bagi kat PUBLIC pon...daLam banyak2 benda atau haL, hanya 3 perkara sahaja yang CG kategorikan sebagai PRIVACY :

pertama :

my precious Lappy *AARON* gambar bukan Lappy CG tapi brand sama yaww~

Laptop mengandungi perkara2 simpanan peribadi seperti gambar *yakni gambar yang tak bertudung segaLa, itu meLibatkan maruah dan dosa...nak tanggung ??* , faiL2 suLit *yakni draft noveL yang tak boLeh Leak, resit bayaran barang, info customer segaLa* dan ape2 Lah barangan yang bersifat peribadi...seriousLy, famiLy sendiri and kawan2 teramat rapat pon kaLau nak bukak mintak izin duLu tahu...inikan puLak entah sape2 tah kau daLam hidup aku, sibuk nak bukak tanpa mintak izin..takde sivik betuL...hormati hak persendirian orang Lain *waLaupun ayah yang beLikan, hikksss*


kedua :

handphone *menangih Laa kaLau S3 daLam tangan hoii*

*gigiL tahu tengok SAMSUNG S3 nie hoii* ehem2, tune suara duLu...weLL, next thing yang CG rasa merupakan sesuatu yang privacy adaLah HANDPHONE...kaLau setakat pinjam handphone nak main game, nak caLL orang or text sebab credit dah habis, CG takdeLah kate menceroboh privacy...tapi nie kaLau dah sampai mesej segaLa di baca, gambar segaLa di seLongkar Lepastuh pukuL canang tuan empunya tuh begitu begini begitu begini, tak panas puLak hati kan ??? weLL, itu adaLah privacy...mana tahu ada keaiban daLam text or gambar tuh yang taknak didedahkan tak pasaL buat dosa...Lagi panaih hati biLa ade orang terover rajin repLy kan mesej tanpa di suruh...pehaL ???


ketiga :

ini terang, jeLas Lagi nyata !!

weLL bro and sis, hidup orang jangan kacau Lah seLagi tak meLibatkan korang...kaLau buat saLah tuh, tegurLah cara baik bukan suruh butakan mata *datangLah bingainyee puLak* daLam hidup seseorang tuh ada sisi PRIVACY nya jugak...tak semestinya semua benda orang nak expose kepada seantero dunia, so respect Lah kaLau orang tuh kata nak PRIVACY...



kaLau tuan punya tuh tak beri izin, jangan gatai tangan nak buat ape2 okayy...kaLau dah bagi izin tuh, know your Limit Lah *paham2 yaww*


enough said, get it ??



p/s : seLamat tinggaL REMAJA, heLLo HIJABISTA *muLakan kumpuL magazine baru, dah tak remaja sangat dah*








6 comments:

Cik Rongoks said...

btol tu. paling tak suka bila ade yg baca msj kt fon . =.="

CiK GorGeouS ! said...

CR : ape tah Lagik orang baLas msg kan..huuu~

dhia adawiyah said...

Wahhhhhhhh !!!!!!! *dapat bergamabar dengan Nazmi lahhh !! wahhh !!! *histeria .. Wahhh !!!! bestnyerr !!!!

CiK GorGeouS ! said...

DA : hakhakhak, jangan nak histeria sangat Lah :)

Anonymous said...

Setuju..pengalaman peribadi sy..bakal akak ipar tgk hndset tunang sy dan bce segala msg kami berdua.kebetulan tunang tertinggal hndset d biliknya(tunang tinggal dengan abang kandung+akak ipar dia)..tak di sangka si akak ipar tunang sy ni suka bongkar brg peribadi tunang sy.yg terbaru tu la bce msg tunang dan sy..bukan 1 msg je..bermsg2..kbtuln pbualan kami dlm msg tu ada bkisar tntg rse xpuas hati tunang sy ngn akk ipa dia..maka mmg menangis la si akk ipa baca.xd sngka habit membongkar n bce msg terkena btg hdungnye..bila dlm msg ug d bce tkandung pbualan tntg dirinya.skang dia tuduh sy n tunang mcm2...tunang sy defend dr dgn atgument akk ipa dy xde hak nk pgang n bce msg2 dlm fon tunang sy.akk ipa bls suka hati dia..ini rumah dia dia ada hak atas smua brv2.biadab sungguh.so tunang sy pn cr umh laim..pndah keluar

cik gojes :) said...

anon : bagus jugak tuh pindah keLuar...banyak harta privacy nie orang kadang2 tak paham or tak nak paham...haih~