Monday, March 21, 2011

it's rubbish to u, it's an opportunity to me~

ASSALAMUALAIKUM !!!
HALLO2 peopLe on earth !!!
anybody miss me ?? *giggLes*
sekarang nie CG dah kurang nak update bLog bagai...kaLau duLu teramatLah banyak masa nak update entry...sehari sampai 3 entry...sekarang neh, 3 hari nak dapat 1 entry pon payah...wahahahaha *busy giLa tahap nak ke tanjung rambutan sudah* daLam busy2 beLajar pon, CG sentiasa meLibatkan diri dengan program2 yang berbentuk kursus untuk kerjaya, interpersonaL grooming and pape Lah kursus yang boLeh tambah iLmu tentang masa depan...start hari jumaat hari tu, 18 mac sampai hri ahad, 20 mac...ade program jom kerja ! anjuran jabatan kaunseLing dan kerjaya...pergh !!! CG boLeh gerenti seminar kaLi nie tak bosan Langsung !!! *bukan nak bodek tahu*

seminar jom kerja kaLi nie memang CG akui sangat terbaik...CAREER COACHING PROGRAMME SERIES yang dikendaLikan oLeh Training Cube ConsuLtant memang awesome giLa !!! bukan seperti seminar biasa, 3 hari berprogram dengan Pn.Maryanni and the team memang bagi impak yang sangat besar tahu~ seriousLy banyak iLmu yang kita takkan dapat daLam seminar2 biasa yang dibayar dengan harga2 ratusan ringgit...mana nak dapat seminar yang ajar cara penuLisan resume yang dapat impress syarikat untuk ambiL bekerja ??? mana nak dapat coaching secara one to one tentang reaLiti interview, dos and don'ts masa interview ??? etika nak duduk, bertanya soaLan, trick2 soaLan interview korang tahu ke ape yang dicari oLeh syarikat2 ??? CG akui, CG rasa CG dah tahu benda2 nie and ape yang CG tahu sebeLum nie ternyata bukan pengetahuan yang terakhir even dah banyak seminar CG pergi..bersama dengan training nie, baru Lah CG rasa confident nak meLangkah ke aLam mencari kerja...for exampLe, korang tahu tak di akhir interview, yang menemu duga tu akan tanya : 'do u have any question to ask ??' and usuaLLy ramai yang kate tak de...kebanyakan yang kate takde soaLan tuh kebanyakannya takkan impress atau mungkin dibuang terus dari List short-Listed peopLe untuk dipanggiL bekerja *mesti ramai yang tak tahu kan ??*

berprogram tak semestinya 24 jam akan berada di atas kerusi dan mendengar ceramah semata dari training consuLtant tersebut, banyak aktiviti2 yang dijaLankan sebagai seLingan seminar...kami di ajar untuk bergauL dengan penuh etika, memupuk jati diri dan sifat2 memimpin dari aktiviti2 yang di jaLankan dan juga games yang di Laksanakan...memang sangat fun dan susah nak cari time mengantuk bersama dengan team Pn. Maryanni nie *ini serius* memandangkan seminar pada kaLi ini dijaLankan di Samudera Beach Resort, memang aLa2 kursus sambiL bercuti Lah kitorang...CG tak Lepaskan peLuang untuk bersama dengan muka2 baru daLam keLab kaunseLing nie...memang terasa macam bercuti dengan famiLy Lah !! *senyum* mandi2 koLan, jaLan2 kat pantai, fotoshoot giLa2 and banyak Lagi...

daLam seronok2 tuh, CG sedih jugak Laa...masa kitorang mandi swimming pooL petang tuh, CG memang tak niat nak mandi...tapi biLa sampai kat pooL, memang harapan Lah kaLau budak2 nie nak Lepaskan CG dari terjun daLam pooL kan *soobbsss, tak bersedia Langsung* so, beradaLah CG daLam pooL Lebih kurang 15 minit, dan kemudian CG rasa seLuar CG macam nak terLondeh and tarik Lah kat daLam air tuh...suddenLy CG rasa macam ade benda daLam poket CG...guess what ?? my SONY ERICSSON SATIO masih adee daLam poket seLuar yang dah 15 minit berada daLam air !!!! waaarrrrggghhhhh !! rase macam sedih, tapi chiLL Lah...masing2 dah rasa bersaLah dah...aLaaa, Lepas keringkan nanti ok Lah tuh...takkan sebab tuh jek CG nak marah and spoiL the mood kan ??? *sampai hari nie masih beLom ok Lagi, tak berani nak bukak, takut shot*
pada hari kedua, CG dan beberapa orang rakan minta kebenaran dengan consuLtan untuk menghadiri majLis persandingan abg tyyzar...abg tyyzar nie super duper senior KKDK...even tengah program, kami tetap cubee nak pergi hari bahagia beLiau sebab beLiau dah banyak sangat bantu KKDK dan kami2 untuk buiLd seLf confidence and bantu daLam pembangunan sahsiah kami semua...CG and the gang semua panggiL beLiau bapak KKDK...wahahhaha~ Lepas nie kene kongsi panggiLan bapak Lah puLak dengan anak beLiau *tee hee hee* semoga abg tyy and kak nani bahagia hingga ke akhir hayat...KKDK nak anak sedara cepat neh *hahaha* yang menariknyee, abg tyy nie memang seorang yang sangat peramah and happy go Lucky jeee...maka, ramai kawan2 beLiau yang datang termaksukLah mantan2, santan2 dan dinasour2 KKDK yang Lama...kiree dah jadi macam famiLy KKDK punyee reunion sudaaa *manisnyee saat itu*
masa nak baLik dari kenduri tuh, hujan seLebat Lebat aLam puLak...warrrggghhh...maka, berLari Lari anak Lah kami menuju ke kereta *basah jugak* mungkin hujan rahmat kot...disebabkan masih ada agenda program yang perLu kami ikuti, so kene Laa baLik awaL jugak...daLam nak baLik awaL tuh, dek kerana sesat2 bagai, sampai Lambat jugak...tapi kira ok La, kami janji nak sampai sebeLum jam 5 petang, 4.20 petang kitorang dah sampai kat resort..weehooo !!! disebabkan seminar dah habis and akan sambung pada maLam hari, maka petang itu terjun pooL La Lagi even hujan...mantan2 pon singgah tengok kami kat situ tengah berprogram...terima kasih kerana sudi singgah !! *tapi tak puas borak sebab singkat sangat* pada maLamnyee kitorang sambung seminar, even penat tapi tetap seronok dengan input2 yang Pn. Maryanni bagi...memang terbaik !!! kami dah ade resume yang confirm dimasukkan daLam List akan dipanggiL temu duga !!! *yeay*
tuLah untungnyee program nie...dah adee networ supaya nak kerja nanti senang jee...tak payah pening2 kepaLa nak fikir cara nak impress interviewer, dari cara tuLis resume and cover Letter jek dah buat korang WAJIB dipanggiL untuk temuduga...Pn. Mary jugak ade kate, CGPA tak akan dipandang pon daLam kebanyakan kriteria syarikat *bukan nak suruh jangan beLajar, tapi nak kate jangan beLajar sahaje* skiLLs, knowLedge and invoLvement yang paLing di pandang...serius nie, tanye Lah kepada Pn. Mary daLam seminar masa KarnivaL kerjaya UTHM nanti...beLiau akan bagi taLk pasaL career pada 6 apriL and interpersonaL skiLLs pada 7 apriL 2011 di DK A G3, UTHM *promotion kejap* mana2 peLajar yang berminat untuk join boLeh bagi nama pada CG di facebook CG atau emaiLkan kepada : amiramal@yahoo.com...jangan Lepaskan peLuang !!! beLiau yang terbaik Lah so far~
seLepas habis program jom kerja hari tuh, CG and the geng cube untuk meronggang ronggeng di meLaka...trip yang awesome...makan ikan bakar kat UMBAI memang terbaik Lah !!! gambar tak dapat nak disertakan sebab picture sumee daLam camera jefri saari *tak sempat nak transfer* tapi memang penat...baLik dari trip, terus buat assignment yang meLambai Lambai...fuurrrr~ nasib baik seLesai...Lepas jek sent kat ketua kumpuLan, terus terkuLai Layu tak sedar hanya memakai tuaLa di pinggang dan bLouse yang dipakai dari pagi sampai Lah ke maLam *nampak tak kepenatan nyee* sedar2 jek dah pagi...nasib baikLah keLas takde hari nie, kaLau tak memang tak tahu Lah nak cakap apee...
habis program jom kerja, dah nak puLun untuk karnivaL kerjaya...orang adee jugak kate : 'kau penat2 handLe program nie, bukan kau dapat ape pon...dapat penat, terskip keLas and so on...ape kebaikannyee ???' kebaikannyee adeLah :
  • CG ade ramai contact yang memudahkan CG untuk dapat kerja
  • CG ade banyak pengaLaman handLe ramai orang dari peLbagai range umur, dari kanak2, remaja, awaL dewasa, beLia dan goLongan korporat
  • CG dah bersedia dari sekarang dengan tekanan kerja yang memboLehkan CG bergoyang kaki pada masa akan datang sebab dah masak dengan tekanan kerja
  • CG dah tahu semua perkara yang ramai goLongan peLajar tak tahu seperti : etika berurusan, dress code, penuLisan surat rasmi, penggunaan Letter head kepada syarikat, buat proposaL, buat kertas kerja, beLanjawan program and banyak Lagi Lah !! *korang ade ??*
  • bukan nak beLagak...ade company dah siap2 offer CG untuk kerja bahagian promotion and human resource bcoz they saw how i manage my work on severaL programme before
  • CG dah tahu nak mix around dengan orang even daLam pasukan kerja tuh ade yang kita tak suka...i know how to handLe them

furrr~ ayah katee tak eLok berLagak banyak2...kaLau u guys goLongan yang bijak, buatLah research tentang graduan2 yang menganggur sekarang...either diorang maLas nak cari kerja atau diorang memang kaki buku...jangan terkejut, budak 4fLat pon ade yang terpaksa buat part time job sahaja berbanding orang2 yang aktif daLam persatuan dan kerja2 Luar...u are responsibLe for your own succes peopLe !! =)

p/s : i Learn something vaLueabLe masa program kaLi nie..setiap orang yang kita jumpee mesti ade different stories and background...seLaLunyee mereka berjaya bukan dengan background yang happy2 sahaja...banyak pahit maung yang diorang hadapi sebeLum nak jadi ok macam sekarang...CG amat2 terharu sebab mereka sudi berkongsi cerita dan rahsia yang paLing daLam daLam hidup mereka dengan CG...ini bermakna, diorang percaya bahawa CG boLeh menyimpan rahsia ini dan cube bantu mereka setakat mana yang boLeh...mereka adeLah harapan generasi masa akan datang =)

4 comments:

seyrah_sue said...

akak kalau dah update,, panjangnyer..hehehhe...anyway,,gud luck kak!!(;

CiK GorGeouS ! said...

SS : wowowow~ agak Laa...once for aLL kan...pasnie tatau biLee nak buat entry Lagi~ =)

budingyun said...

panjangnya entri..postpone baca besok :)

CiK GorGeouS ! said...

budi : pon boLeh...baca Laa biLe ade kesempatan masa~