Saturday, March 10, 2012

peopLe, pLease be a good maLaysians :)


daLam satu minggu nie, banyak sangat benda yang jadi...BANYAK sangat !! suka, duka, nangis mahupun ketawa datang siLih berganti...ape yang pasti, setiap yang terjadi banyak sangat hikmahnya...

semenjak bergeLar peLajar semuLa nie, CG rasakan banyak perubahan yang berLaku pada CG...antaranya :

  • kurang masa tidur, makan dan berjimba *errrkkk ??*
  • duit keLuar macam air dek kerana print sana sini, fotostat sana sini, bayar sana sini...and i wish i was rich  enough untuk semuanya *HAHHAHAHA, keyword dia adaLah berjimat cermat jeeLah*
  • tapak kasut menjadi Lebih cepat haus *hoiii, UTHM dah membesar kot...kene parking motor jauh dari keLas pLak tuh*
  • semakin maLas dan kering idea nak menempek kat bLog terchienta nie *ini memang aLasan si pemaLas macam CG*

tapi, ape2 pon CG tetap mempositifkan diri...i'LL stiLL beLieve what i want to beLieve and i am stiLL sticking with my decision to do and fuLLfiLL my own desire waLaupun dapat Larangan2 dan suara2 haLus yang tak menyokong kecintaan CG...i wont say much to them, it's the matter of time that i'LL prove that my taLent, hardwork and pLans PAYS !!

eehhh, apee meLaLut puLak nie yek ??? HAHHAHA~ tu as emotionaL introduction Lah yea kawan2...nie baru main point yang nak ceritanya....hari nie topiknya : PLEASE BE A GOOD MALAYSIANS version SAMPAH a.k.a GARBAGE...

have you ever see this view :

Lori sampah versi  kat kampung2 yang takde majLis perbandaran

yang biasa kita nampak kat taman2 perumahan segaLa

when i was a kid, i used to tutup hidung then Lari2 masuk rumah biLa pakcik2 atau abang2 angkat sampah ini LaLu depan rumah and yess, that was an ADORABLE to do so when you are A KID...then ade one time CG hantar sampah ke Luar rumah and masa tu jugak Laa uncLe2 nie datang nak ambiL sampah and masa tuh CG dah anak dara sunti, pakai kain batik segaLa...and macam biasa, tanpa rasa ape2 CG terus tutup hidung and berkerut2 muka tahan bau busuk...at that time, uncLe yang angkat sampah tu pon cakap :

'yee dik, keje kami nie memang busuk, hina dan jijik...tapi akan jadi kawasan rumah yang Lebih busuk jugak kaLau sampahnya tak diangkat'

masa tuh, tiba2 rasa sentap dan bersaLah sebab OBVIOUS sangat tunjukkan yang sampah itu busuk...dan CG rasa bersaLah sampai sekarang sebab buat uncLe tu rasa macam CG pandang hina pada pekerjaan HALAL dia tuh...biLa dah besar panjang nie, CG seLaLu educate diri and adik2 CG untuk tak terLaLu tunjuk sangat perbuatan yang dirasakan tukang angkat sampah ini berkeciL hati....paLing2 tidak pun, CG akan tahan nafas and try untuk tunjukkan muka biasa jee biLa LaLu tepi Lori sampah...

so, to those maLaysians sekaLian yang disayangi...yeah, CG tahu sampah itu busuk but pLease jaga Lah hati orang2 yang angkat sampah nie...just respect their job sebab mereka juga cari rezeki yang haLaL dan bantu kita hidup daLam keaadaan seLesa...and pLease, respect jugak Lah kepada aunty2 cLeaner atau pakcik2 cLeaner yang hari2 sapu sampah segaLa kat office, asrama atau mana2 pubLic pLaces...jangan Lah BIADAP sangat pegi tambah sampah masa orang tuh tengah menyapu...anda itu orang SEMPURNA, gunakanLah nikmat KAKI dan TANGAN tuh buang sampah daLam tong sampah...tak berkudis pon jarinya...


so, that's aLL for now...Lepas nie jangan disrespect orang Lain okayy...maLaysia is towards negara membangun, so, ayuh bangunkan minda dan attitude kita yang dah Lama sangat TIDUR tuh !! *peace yaww*

 

8 comments:

Syasya Johan said...

yes.you're right.tanpa mereka memang sampah je sana-sini.
sama macam pakcik/makcik cuci tandas ,sapu lantai.

hargai mereka :D

CiK GorGeouS ! said...

SJ : so true...bayangkan Lah takde cLeaner...kemain kotor Lagi weh pubLic toiLets and pLaces segaLa~

kiwi_sengal said...

huhu dulu mg penah buad sam CG tu..baru baru ni cik piqot senyum kat depa2 neh n cakap mekaseh..betul2 tanpa mereka mereka mereka tu, tak kan bersih kawasan rumah tu dari sampah..hehe

CiK GorGeouS ! said...

KS : tu Lah...diorang pon manusia biasa yang mencari rezeki yang haLaL =)

Furniture Removalist Melbourne said...

Greetings... this is a nice post... Smile!!

CiK GorGeouS ! said...

FRM : thank you :)

Waniey Chan said...

yes... sokong CG giler.. kdg2 ksian gak kat mkck cleaner tuh, naik turun tangga.. xslh kan klw kter buang smph dlm dustbn. pkerjaan yg mcm ni la yg sbnarnye bnyak myumbang dlm ngra, mcm buruh, klw xde diorg, doc pun xde hosp nk mrwt org, kte xde tmpt blja.. so, do apprciate them :)

CiK GorGeouS ! said...

WC : daLam hierarki hidup, setiap peringkat saLing memerLukan =)