Tuesday, March 13, 2012

be a good maLaysian versi FIRST CLASS MENTALITY :)


weehooo !! busy, busy dan busy...tapi, seLaku bLogger yang SENGAL...waLaupun busy, membajet jugak nak update entry *toLak tepi duLu assignment peLajar cemerLang, fuhhhh*...Lurus ke point *straight to the point Lah gamaknye* kaLau hari itu CG dah membebeL tentang BE A GOOD MALAYSIAN versi SAMPAH a.k.a GARBAGE, hari ini maiLah menadah mata untuk membaca bebeLan CG tentang topic BE A GOOD MALAYSIAN versi MINDA KELAS PERTAMA a.k.a FIRST CLASS MENTALITY *haaa, tak payah nak dropjaw sangat Lah !!*

ini apa cerita Lah kan ?? 

'minda keLas pertama nie bukan cogan kata zaman dato' sri abduLLah ahmad badawi kee' kata anda2 semua *untungLah kaLau masih ada yang ingat*

yeah, anda memang true maLaysian kaLau masih ingat kata2 hikmah yang popuLar zaman pemerintahan pak Lah itu *tepokkk kuat2 untuk diri sendiri* kaLau tengok infrastruktur maLaysia nie, memang boLeh kata jauh berbeza Lah dari zaman mak pak kita makan ubi kayu duLu...bangunan tinggi sana sini, pengangkutan dah pakai Letrik and magnetik segaLa...TAPI, masih ramai MaLaysians yang mempunyai mentaLiti keLas BUKAN pertama...okayy, CG ambiL contoh paLing mudah dan ramai buat :

masuk mekdi, kepci or mana2 FAST FOODS yang jenis order kat kaunter and bawak tray pegi kat seats and makan...makan2, borak2, huha2 then baLik, bLah macam itu sahaja...dengan sos ciLi bertempek sana sini kat meja, tray kosong, casing bungkus makanan penuh Laa aih keLiLing meja...pastu daLam otak dok pikir : 'aLah, aku bayar tax segaLa...kan ade pekerja...makan gaji buta Lah kan kaLau tak kemas'

ade buat tak ??? ade buat tak ??? tahniah kaLau ade yang buat !!! anda memang TRULY MaLaysian *sarcastic giLa Lah kan* weLL, tak jadi kudis pon kaLau kita kemas SAMPAH yang KITA SENDIRI buat dan buang daLam tong sampah...daLam setiap AGAMA jugak ajar kita sentiasa BERSIH dan mengurangkan beban orang Lain, adakah kita menyahut seruan itu ??? haaa, daLam mendidik attitude kita menjadi Lebih baik, secara tak Langsung kita menyahut seruan AGAMA tau :)

beLum terLambat untuk muLakan didikan terhadap diri kita...sLow2, mentaLiti kita akan capai tahap negara maju *psssttt, orang negara eropah pon Lepas makan buang sendiri tahu ??* kita muLa sama2 okayy ??? paLing tidak pon, kita start dengan kumpuLkan sampah daLam tray, pastu Letak eLok2 atas meja...kaLau jenis yang makan pizza, kepci atau kat kedai2 makan yang pakai pinggan tuh, kemas Laa sikit kumpuL sisa2 daLam satu pinggan and susun pinggan supaya senang diangkat...adik2, abang2 and kakak2 waiter tuh pun manis jee senyuman nak buat kerja...biLa maLaysia penuh dengan manusia bermentaLiti keLas pertama, kecantikan maLaysia jugak akan terserLah...

maLaysia banyak tempat cantik tau tak ?? tak percaya, meh tengok nie :

sayu hantar orang tersayang naik KTM..

muka bahagia tunggu ketapi...hekhekhekhek...

KTM kLuang...

tuan punya bLog nak bergambar jugeekkk~

KLUANG cantik okayy~

modeL jemputan untuk fotoshoot suka hati : cik anis and cik auni...

gambar2 di atas memaparkan suasana di KTM kLuang Lepas train berLaLu....waLaupun station nie dah Lama, scenery kat sini adaLah sangat vaLueabLe...ramai orang buat photoshoot kat situ...cantik kan gambar2 kat atas nie ?? *cantik sebab modeL2nyee cantik...bhahahhaha* so, mariLah sama2 didik minda kita menjadi goLongan yang mentaLiti keLas pertama, okayy ??


p/s : kaLau kat negara maju, Lepas makan tinggaLkan sampah kat meja semua orang pandang peLik....kat maLaysia puLak, biLa orang angkat tray pegi buang sampah yang dipandang peLik...mari ubah !! :)



2 comments:

Syuhada said...

Baiklah Cik Gojes..saya akn ikot nasihat kamu tu.... :D

CiK GorGeouS ! said...

syuhada : hahahhaa~ toward first cLass mentaLity~ =)