Wednesday, September 21, 2011

vaLentina nervosa


sape pernah tahu tentang sesuati yang dinamakan VALENTINA NERVOSA ??? jujur, baru 3 hari Lepas CG tahu kewujudan frasa kata ini...berbekaLkan ayat 'saya rasa, wanita paLing matang biLa putus cinta kerana merek tahu diri dan sedar tentang reaLiti' huraian dan perjaLanan cerita sangat memikat hati CG *or Lebih tepat Lagi sangat kena dengan situasi CG ?? HAHAHAHA, kidding2*

jarang sekaLi CG dapat baca noveL yang Lari dari cLiche2 biasa...tapi nuruL syuhada *the author* berjaya keLuar dari Landasan kisah cinta biasa yang babak2 daLamnya nak romantis dan kebetuLan sahaja...contoh : anonymous girL and anonymous guys berLanggar di suatu tempat dan biLa mata bertentang antara satu sama Lain, maka bercambahLah cinta antara mereka *okayy, that's i caLL cLiche tahap zaman 60an*

seriousLy, kisah daLam buku nie bermuLa dengan kisah patahnya hati seorang wanita yang dah bersuLam cinta seLama 7 tahun dan mengaLami simptom sangat anti atau takut dengan hari memperingati kekasih a.k.a VaLentine's Day (VD)

okayy, kita tinggaLkan kisah putus cinta yang bakaL mengundang tangisan di hari yang cerah *ayat mintak Lempang kan ??* CG tertarik dengan 'time zone' yang digunakan penuLis yang menggambarkan kisah ini boLeh dijadikan tauLadan kerana ianya terjadi daLam zaman FACEBOO, twitter dan bLogspot *tee hee hee* ianya ibarat macam kene pada batang hidung sendiri Lah kan...kaLau kita baca buku2 noveL yang Lain, memang kita berasa di awang2an dengan teknik hyperboLa yang menggambarkan betapa hensem dan machonya watak jejaka daLam noveL tersebut *yang sememangnya payah nak cari daLam dunia nyata* dan betapa ramainya jejaka yang merebut seorang wanita yakni watak utama noveL *okayy, ini terLebih cLiche*

macam CG kata Lah tadi, watak2 dan adegan2 daLam noveL nie memang boLeh diterima akaL and maybe ianya based on true story dan mungkin boLeh di praktikkan bagi pasangan2 yang sedang atau akan bercinta pada masa sekarang...you just don't need to be macam prince charming atau gadis sophisticated yang punya watak yang strong, just be yourseLf and ianya akan menjadi Lebih manis dari kisah2 percintaan dongeng yang sanggup traveL beribu batu atau menunggu bertahun Lama untuk menyuLam kasih *okayy, i'LL bore you nanti kaLau terus2an membebeL*

okayy, CG bagiLah antara babak2 yang CG rasa interesting dan kita akan fikir : 'haah Lah kan...betuL jugak' Lepastuh senyum sorang2 macam orang giLa :
  • saat Mariyyah (Emai) *watak utama* bermaLas maLasan dan meLengah2kan waktu soLat dengan berkata 'kejap LagiLah' dan Lebih berminat menjawab missed caLL, Soraya dengan tegas berkata 'is that how you teLL GOD ??' - okayy, 1 point keisLaman yang bersahaja dan tegas di situ..
  • kenyataan Soraya tentang penggunaan tudung...tudung bawaL ada emosi, tudung awning adaLah robot...biLa mood kita okayy, tudung bawaL akan terLetak cantik...biLa kita penat atau tak okayy, tudung kita pon akan turut herot berot - HAHAHHA, perihaL tudung yang seLaLu dapat komen kat mana2 bLog sekaLi pun..
  • sesuatu perhubungan adaLah ibarat bermain jigsaw puzzLe, kita kene try banyak kepingan untuk dapatkan yang betuL2 mempunyai kesinambungan yang betuL daLam meLengkapkan sesuatu imej jigsaw puzzLe tersebut - kata2 yang mendaLam namun betuL...
  • kenyataan mengenai sisi poLitik seorang LeLaki : seorang LeLaki harus memiLiki sisi poLitik mereka. mereka harus berLembut dengan wanita, ramah mesra dengan orang tua dan bersikap keanak-anakan meLayan budak2, sekaLipun diri mereka yang sebenar bukan begitu...
banyak Lagi babak2 yang buat CG macam tetap nak kata noveL ini best tapi nanti korang takkan baca Lah kan kaLau CG terus bagi pengakhiran cerita semua...kesian author buku nie puLak...by the way, buku nie penuLisnya adaLah sama dengan buku AKU KAN NOVELIS...buku tu pun tak kurang hebatnya sebab ade kawan CG yang syorkan...weLL, dapatkan Lah buku nie di pasaran yea !! tak rugi kaLau baca sebab ada banyak juga iLmu terseLit seLain dari kisah cinta yang terungkai...methodoLogi, theory dan sisi akaL yang jarang kita dapat...SELAMAT MEMBACA !!!


6 comments:

YOUsoF said...

COMEL habis! ;D

CiK GorGeouS ! said...

YOUsoF : apeekah yang comeL ??? bhahah~

Rtp Farra Arisha said...

the stuffs in that picture are so cute! hehe.

CiK GorGeouS ! said...

RFA : HAHAHHA...sangat kan =)

Eyda Syahida said...

waaa.. eyda punye eyda punyee!!!

minat dye dr cite dye blakon kisah kaisara uhh.. hensem ouhh!! >.<

CiK GorGeouS ! said...

ES : aLaaaa....kitee share eyh~