Saturday, September 3, 2011

biLa putus cinta... ='(

Saban kaLi biLa orang putus cinta, mesti nak kene menangis, termenung, sedih dan berduka Lara…why ?? why ?? why ?? dan biLa putus cinta jugak mesti nak kene menuding jari saLah siapakah perhubungan itu tak berkekaLan…dan biLa orang putus cinta, mesti akan ada ayat : ‘tu Lah, masa bercinta bagai nak rak, tapi tak ke mana jugak…padan muka’ *okay, yang ‘padan muka’ tuh CG yang tambah…hak hak hak* tapi kenapa cliché sangat semua tuh ???

biLa pasangan putus cinta, mereka akan…

-menangis, sedih, termenung, sedih dan berduka Lara

Okay, bagi sang arjuna mungkin fenomena ini jarang beraku *kateenyee, menangis daLam hati…oh, mungkinLah* tapi acap kaLi kita nampak yang perempuan2 ini yang frust menonggeng Lagi tertonggeng gamaknya…aL-makLumLah, perempuan kan hati tisu *okay, no offence..ini fakta mengikut bioLogi yang hormon wanita memang Lebih dari LeLaki…HAHHAHA* pemandangan butiran permata gugur dari mata sang perempuan adaLam pemandangan yang SUDAH LALI kita Nampak menghiasi dunia kita…adaLah peLik dan janggaL biLa seorang perempuan itu ‘break-up’ dia akan geLak ketawa, hyperactive dan Nampak macam takde ape2 pon yang berLaku *rare siot !*

-bergaduh dan perang besar

Okayy, biLa saLah seorang dari pasangan mintak putus kadang2 akan berLakunya pertikaman Lidah a.k.a bertekak menyaLahkan antara satu samaLain, menuduh saLah seorang curang bagai dan akhirnya akan bergaduh…ade jugak sampai membabitkan aksi2 yang tak dapat ditonton oLeh kanak2 bawah umur *hoii !! jangan pikir bukan2 Lah…* adegan yang dimaksudkan adaLah adegan tampar menampar, sepak menyepak, pukuL memukuL dan kaLau ade orang perempuan dengan perempuan Lain yang terbabit, kita akan menyaksikan adegan tarik2 rambut macam monyet2 dan beruk2 di zoo Negara cari kutu *HAHHAHAHA, kidding*

-merosakkan harta benda yang tak berdosa

Kebiasaannya handphone akan menjadi mangsa Lah kaLau break-up meLaLui phone…atau, biLa dah break up, nampak gambar pasangan di wallpaper handphone…tak pasaL2 memang ke dinding and jatuh berderai ke Lantai Lah gamaknyee handphone tak berdosa tuh…tak pon, barang2 make-up kat atas meja soLek akan ditoLak segaLa ke Lantai sebab nak tunjuk perasaan *HAHHAHAHA, okayy…nie sumee adegan berLaku daLam drama kat tv okaayyy* Lagi puLak, segaLa bantaL, kusyen, teddy bear and ape bende jee Lah yang berkapas akan menjadi mangsa tumbukan atau tempat meLepaskan jeritan *nak jerit kuat2 nanti, orang ingat meroyan kee hapee kan…HEHEHHE*

-berdendam, delete kenangan and putus pertaLian terus

HAHHAHAA..kadang2 nak tepok jek dahi goLongan2 sebegini…well, dunia kita nie kecik jek and dah tua dah pon…kaLau kita nak simpan dendam bagai tuh macam tak berbaLoi tahu ! esok Lusa kita tak tahu kita nie hidup Lagi ke tak kaLau nak dendam bagai…biLa dah berdendam, muLa Lah segaLa kenangan bersama tuh nak dibuang jauh2…seLagi ada gambar bersama, nak delete…barang2 semua nak buang *sakit hati Lah konon kan* delete friend kat FB, twitter, MS, IM, skype and segaLa social network yang Lain Lah…Lepas tuh, biLa berjumpa nak mengeLak2 and buat2 tak kenaL…Lagi teruk biLa bermasam muka bagai sampai nak pandang muka bekas kekasih tuh pon tak sudi…

Choooopppp !!

Sesiapa yang pernah / sedang putus cinta, korang tergoLong tak daLam manusia2 yang CG sebutkan kat atas tadi ?? kaLau ya, I’LL say :

BOOOOOOOOOOO for you 1000000000x

chiLLax Lah korang…bercinta atau beLajar menyintai dan dicintai oLeh orang Lain kan saLah satu proses daLam menuju ke arah gerbang perkahwinan yang harmoni…weLL, masa bercinta nie Lah kita akan tahu perangai pasangan kita tuh macam mana sebeLum Lebih mengenaLi mereka saat pertunangan dan dinikahkan…be positive people !! Lebih baik PUTUS CINTA daripada BERCERAI BERAI Lepas berkahwin *sape setuju, siLa angguk kepaLa sambiL tersenyum…okaaayyy, cukup…nanti orang kata korang giLa puLak…HAHAHAH* dan jugak, biLa dah putus cinta…siLa jangan nak samakan semua kaum sejenis pasangan korang *contoh : ‘aaahhh, semua perempuan / LeLaki nie sama jee’* dan tak payah nak mengada2 nak kata : SERIK BETUL LAH BERCINTA *takot korang tak kawen Lah sampai tua unLess korang dah decide nak mak bapak carikan caLon dan bercinta Lepas kawen, tu Lebih baik kot*

well, here are some tips for those yang baru putus cinta atau sedang atau akan mengaLami masaLah yang sama nanti :

-keep in mind yang kita hanya mampu merancang, ALLAH yang Lebih berkuasa menentukannya..

-be strong, be cool, be positive…menangis, berdendam, marah dan segaLa macam rasa benci tuh takkan mengubah ape2 maLah akan memburukkan Lagi keadaan…relax dan cheer up !!

-ambiL masa untuk tenangkan diri…kebiasaannyaa orang yang bercinta nie dia dah biasa dengan kehadiran pasangan daLam meLuahkan segaLa macam masaLah, perasaan dan sebagainya…biLa kehiLangan akan terasa sedikit sunyi…kaLau boLeh hadap, contact je Lah pasangan tuh as kawan…kaLau tak boLeh, relax duLu untuk sehari dua, seminggu dua and Lepas tuh biLa dah bersedia baru Lah contact baLik..

-doakan bekas kekasih tuh supaya mendapat pasangan yang Lebih baik kerana perjanjian ALLAH itu tiada taranya…tak saLah pon weh kaLau daLam setiap doa korang tuh, korang doakan jugak bekas pasangan korang tuh dapat pengganti korang yang Lebih baik dengan harapan, jodoh korang yang akan dating jugak adaLah Lebih baik daripada bekas2 korang tuh *Lagipon, doa untuk menjahanamkan orang Lain takkan diperkenankan pon*

-asaL sebeLum korang start bercinta pon korang kawan duLu kan…so, kaLau dah kateenyee takde jodoh antara korang, kenapee tak berbaLik kepada taLi persahabatan tuh ?? tak semestinya biLa gagaL daLam hubungan cinta, korang WAJIB gagaLkan ikatan persahabatan yang dah Lama terbina tuh…so, berkawan semuLa dengan bekas kekasih sepatutnya diamaLkan daLam kehidupan kita…dosa ouh tak bertegur antara sahabat dan saudara seagama Lebih dari 3 hari *HAHAHAHHAHA, dengar sket ceramah ustazah CG neh*

-sibukkan diri and happykan diri sendiri...duduk daLam kaLangan orang2 yang happy-go-Lucky supaya takkan terasa sunyi and start fikirkan baLik hubungan yang dah kecundang…

sangatLah poyo puLak kan kaLau nak bagi tips DEKATKAN DIRI DENGAN ALLAH, tapi ituLah yang sebaiknyaa…bukan bermakna kita patut ingat ALLAH biLa masa kita rasa down and sedih sahaja, tapi masa sunyi kita tuh akan Lebih bermakna kaLau kita banyak dekatkan diri kepada NYA daripada buat benda2 mengarut macam meratap and sampai nak bunuh2 diri segaLa…yeah, CG tahu…amatLah payah diri nak menerima cinta yang kecundang tapi ape2 pun kita kene Lah sentiasa terbuka…kaLau cinta yang hiLang tuh, betuL2 jodoh kita, tak kira sejauh berjuta batu terpisah antara benua sekaLipon, ia akan kembaLi juga…okaaaayyy ?? *ayat penyedap hati semua orang*

ape2 pon, sakit tuh tetap dirasai sebab hati dan perasaan tuh takde remote controL, tapi kita tetap boLeh cuba kan ?? give and take Lah okayy ?? kene prihatin jugak dengan perasaan orang yang pernah berkongsi kasih sayang dengan kita tuh =) semoga sentiasa bahagia okayy korang !!

Last but not Least…CG pinjam petikan kata dari orang2 berpengaLaman dan Lebih mengetahui :

Love is a cycle.. when you Love, you get hurt. When you get hurt, you hate. When you hate, you try to forget..when you try to forget, you start missing..and when you start missing, eventuaLLay you’LL fall in Love again..

Let’s senyum, jom smiLe !! kaLau nangis2 nanti, eye-bag yang durjana itu akan memuncuLkan diri...HAHHAHAHA~ dari tak cantik sikit, terus jadi huduh sungguh !! ngeeeee~

hoii...hoiii...hoiii...nie eye-bag tak cukup tido tahu !! bukan akibat nangis...puuuiii~ *abaikan muncung itik tuh*


8 comments:

cik sue ;) said...

ex sue dlu ble da ptus dia ckp, saya taknak tgk wak lagi..

haha. cane nak jadi kwn tu..? ;D

CiK GorGeouS ! said...

CS : give him some time...jangan dua2 keras kepaLa...heee =)

soooooour said...

putus cinta??relax sudah.....cinta Ilahi cinta sejati...cinta manusia hanya sementara

cik menanti said...

hahaha..kalo sy ptus cinta..sy wat2 bising..borak la dgn sape2 pown..y penting xsntuh sal love2..n akan cube jauhkan diri dari bnde y akan mngmbalikan nostalgia..wahhh:p..sy follow!minat ntry ni:)

Yunn Sarah said...

wat ayat poyo kt fb atau memane la ..

" eh , single lagikk besh la .. belaja itu utama"

cehh munafik tahap gaban... time kapel bgai nk rak , ayat romentik jek , study nth ke mne,,,,,....

CiK GorGeouS ! said...

soooooouur : yeah...betuL, cinta iLLahi mmg terbaik..tapi cinta dunia menyambung zuriat menambah umat rasuL kita =)

CiK GorGeouS ! said...

CM : yeah...memang sakit hati...CG tak nafi...memang perit berbuLan2 and makan tahun jugak mungkin...tapi ketentuan takdir kita tak boLeh jangka =)

CiK GorGeouS ! said...

YS : HAHAHAHA...ayat munafik !! Like =)