Wednesday, December 29, 2010

my girLy perspective on soccer !

haLLo2 peopLe...hah, sapee kate aku yang perempuan nie tak tahu ape2 pasaL boLa sepak ?? tak kisah La daLam atau Luar negara...tak semestinya goLongan perempuan nie tak fanatik macam LeLaki biLa tengok boLa, bermakna mereka nie tak tahu ape2 Langsung pasaL boLa *marah neh kate pompuan tak tau ape2* kaLau LeLaki memandang boLa daLam perspektif mereka bahawa ia adeLah sports yang sangat bagus untuk di tonton dan main, aku nie sebagai perempuan ade perspektif tersendiri...

aku akui, daLam mana2 sukan sekaLi pon memang ada risiko bermainnyaa...aku tak kisah sangat risiko daLam main mana2 sukan neh...tapi yang aku paLing baran sekaLi, risiko meminati atau menyokong mana2 pasukan daLam mana2 spots, yang paLing dasyat boLa sepak Lah kan ??? kadang2 aku tak paham betoL dengan PENYOKONG2 pasukan yang bertindak Lebih ekstrem dari PEMAIN2 pasukan...kaLau aku tengok tuh, daLam padang aman damai ajee keadaannyee tapi kat Luar padang PENYOKONG2 neh yang buat perangai puLak...

gaduh daLam padang tuh adat permainan Lah tapi takde puLak yang sampai boikot2 atau bertumbuk bagai kan...banyak dah fenomena yang aku tengok PENYOKONG neh Lagi over dari PEMAIN...sape kate aku tak tau kan ?? aku pon bace paper jugak, surf internet jugak...makanya, aku nasihatkan kaun adam jangan pandang perempuan bingai tak tau pape pasaL dunia boLa korang yang di agung2kan itu...

ingat Lagi tak gambar di atas ??? kaLau ade yang Lupee, meh aku nak refreshkan baLik...itu aeLah gambar ketika perLawanan keLantan dengan seLangor *kaLau tak siLap* bukan nak start racist ke hape, tapi cubee korang fikir...biLa penyokong buat haL macam nie sampai banyak pihak berkuasa kene turun padang dek kerana fanatik sangat menyokong pasukan mereka, tak ke menyusahkan tuh...bakar2 stadium sebab kaLah or tak puas hati, tu dah kira merosakkan harta benda awam tau !! korang ingat kami yang Lain nie tak bayar cukai kah nak bagi kat kerajaan buat penambahbaikan kat setiap peLosok negara neh ??? tu pon tak boLeh fikir...ntah pape Laa...
ingat Lagi masa worLd cup duLu...tak ingat Lah biLa tarikh yang tepatnyee daLam tengah2 buLan kot...the point is, masa tuh kan banyak penyokong2 kuat engLand cam kecewa sebab awaL2 dah bungkus...time neh netherLand ngan spain yang masuk finaL...and of cos Lah spain menang *aku penyokong netherLand* itu tak kisah Lah, tapi masa nie ade kisah kat satu tempat nie *dirahsiakan atas sensitiviti tertentu* PENYOKONG sampai bertumbuk2 sebab yang menang dok ejek2 yang kaLah...yang kaLah panas ati, beLasah jek...sampai pecah2 and hentak2 kereta bagai...Last2, PEMAIN spain ngan netherLand tuh best2 juLang piaLa worLd cup kat sane, PENYOKONG2 neh sume kene sumbat daLam Lokap *padan muke*

haaa....nie pon same...bukan saLah FAM pon, saLah sumee PENYOKONG yang cetek akaL neh...mesti semua yang tengok boLa mahupon yang tak tengok dah basi dengan isu 'Laser' daLam game..maLaysia vs indonesia and vice versa punyee game neh memang kasi panas punggung betoL...sebeLum beraLih kepada pandangan terhadap game ini, aku ade story nak kongsi...
disebabkan fanatik punyee pasaL, isu 'Laser' yang bodoh itu boLeh buat aku giLeee...aku pegi kedai yang owner dye orang maLaysia and pekerja dye orang indon...seLaLu aku pegi minah indon tuh adee jek nak toLong aku cari barang and parut keLapa sambiL hadiahkan senyuman yang manis...nie sejak2 boLa piaLa suzuki neh, haram Lah dia nak toLong...pandang aku pon tidak...biLa mintak toLong Lagi Lah tarik mukeee...biLa cakap kat owner, makcik tuh just cakap : 'aLah, memang bangsa dia macam itu...bLa bLa bLa' yang seLebihnya berkisar boLa sepak !! arrrggghhh...stress betoL aku...makcik, yang awak pakai tudung atas kepaLa itu pon dari indonesia okeng...to minah and mamat indon, tak payah nak gaduh2...maLaysia nie tempat korang cari rezeki jugak...mane Lagi korang nak pegi ??? baLik negara sendiri masih miskin jugak...dua2 ade kepentingan antara satu sama Lain...
isk...tak paham betoL...hey maLaysians !! kita nie negara bertamadun, jangan Lah buat perangai nak berasak bagai dengan mamat2 ngan minah2 indon neh...tak perLu pon nak bertikam Lidah kat mana2 terutamanya di FACEBOOK pasaL sapee menang atau sape kaLah...adat bertanding Lah...kadang2 kLaka jugak PENYOKONG maLaysia neh...masa team maLaysia kaLah terok, habis semua caci maki keLuar sampai maLu nak mengaku PENYOKONG maLaysia...nie biLa menang *even ade yang kate main tak hebat sangat* sebok puLak nak defend2 bagai sampai nak bergaduh *geLeng2 kepaLa*
tak tergadai punyee maruah maLaysia kaLau korang diam tak pertahankan biLa diorang mengata ape2...perkataan ajee tuh...nie, pertahanan negara nie secara pembangunan fizikaL dan sahsiah yang korang perLu gaduhkan...tak nak puLak masuk campur !! weLL, adat Lah kan...yang menang di sanjung2, biLa kaLah di caci maki...takde semangat maLaysia betoL !! seharusnya dari duLu sokong mereka...paham ???
dunia boLa sepak, mengundang ketakutan, fobia dan jugak pergaduhan ?? EPL, FIFA and even piaLa maLaysia tuh pon nak bergaduh...satu Lagi, biLe EPL itu tak perLuLah FANS MU ke, bLackburn ke, LiverpooL ke atau cheLsea ke atau ape2 team Lah, tak payah nak taksub2 sangat *even aku marah cheLsea kaLah terok kaLi nie..bangang !* boLa is boLa...Life is Life...dah habis sports tuh sudah Lah...kaLau nak bercerita dengan member2 kat kedai mamak tuh terpuLang Lah tapi nasihat aku, jangan sampai bergaduh puLak !! *peace*

*maLam nie finaL maLaysia vs indonesia, yang pasti LeLaki semua akan berteLeku kat depan tv tengok boLa, ramai perempuan harus tidak mengganggu mereka dan aLL the best Lah untuk maLaysia...sampai tahap nie pon korang sebenarnya dah membanggakan dah pon...*

4 comments:

JoE ToRrEs Da BomB said...

Actually bg aku klu la ngara tu x gduh2 msti dh tnjukkan yg ngara tu dh mncpai tamadun yg maju..
sukan ni utk hburan je sbb kesenian permainan tu...
sbb aku tgok pnyokong Malaysia xde pun nk gnggu pemain Indonesia yg smpai Malaysia brltih kt Indonesia pun kna tkr tmpt berltih...
donia2...

Me3raD mYraD said...

yeah ! tu dia..abg joe jambuL suda sampai..sukan is good for heaLth and aLso hiburan..tapi penyokong itu yang harus tamadunkan diri..
tak kisah Lah indonesia atau maLaysia...we're in 2010 babe !! da nak 2011 pon..gaduh dapat manfaat pee kan ??

Anonymous said...

ohh sgt geram...tp cube kawal jgk..lau ikot ati dh penoh wall fb tuh dgn caci maki..

Me3raD mYraD said...

anon : bawak2 bersabar okeng =) Luahkan ajee~