Wednesday, October 17, 2012

taLk bersama FATIMAH SYARHA :)


aLhamduLiLLah..it's been such a wonderfuL night...kenapa ?? bertemu dengan kuntum bunga srikandi isLam membawa seribu satu nafas baru penuh penghayatan...sape ?? siapa Lagi kaLau bukan ustazah FATIMAH SYARHA yang Lemah Lembut tapi tegas orangnya...


ramai jugak yang tertanya tanya macam mana kami manage to get kak ha untuk bagi taLk di UTHM padahaL jaduaL kak ha adaLah sangat padat...aLhamduLiLLah, ini memang rezeki para wanita UTHM untuk duduk daLam majLis iLmu yang disampaikan sendiri oLeh kak ha...tajuk yang kami piLih dekat dengan isu semasa remaja kini iaitu isu cinta dan cita2...

daLam keadaan yang kurang sihat, penyampaian kak ha Luar biasa terkesan di hati...tersentak biLa kak ha ingatkan kita bahawa hidup kita nie dekat sangat dah dengan mati...dah bersediakah kita ?? cukup tak amaLan kita nie nak berhadapan aLam barzakh ?? teringat puLak kata2 dari seorang sahabat menurut pembacaannya yang Lebih 80% umat isLam kat maLaysia nie tak soLat *waLLahuaLam, tak menuduh pun* dan tahu tak, betapa mayat yang dah tertanam tu tersangat Lah ingin dihidupkan kembaLi demi menyempurnakan amaLan mereka untuk bekaLan akhirat sedangkan kita stiLL Lagi mengabaikan dan buat sambiL Lewa jeee dengan amaLan kita *berdesup menusuk jantung*

ehem2...masuk puLak bab CINTA *kemain patas mata korang cerah kembaLi kan* jatuh cinta itu FITRAH dan kaLau tak dibendung akan jadi FITNAH...come on Lah, mustahiL kita tak pernah tiba2 macam rasa tersuka kat seseorang tu biLa kita pandang atau meLihat kepada peribadi yang sangat in dnegan kita ?? mesti pernah rasa kan ?? weLL, tak jadi masaLah pun asaLkan kita tahu macam mana nak saLurkan rasa 'ANEH ' kita tu supaya tak menjadi perkara2 yang diLarang oLeh ALLAH...ALLAH jadikan perasaan CINTA sebab ia satu perasaan yang indah dan ALLAH tak Larang pun kita jatuh cinta sebab itu memang fitrah manusia....tapi dating, pegang2 antara bukan muhrim dan perkara2 zina mahupun menghampiri zina ituLah yang ALLAH Larang...

CG saja nak kongsi beberapa peringatan atau orang kata wake up caLL atau tepuk2 pukuL2 manja dari kak ha untuk para remaja wanita diLuar sana :

  • FIRST THING FIRST. kaLau yang sedang beLajar, habiskan duLu beLajar...fokuskan pada peLajaran dan siapkan diri supaya dapat menjadi isteri dan ibu yang terbaik untuk suami dan anak2 pada masa akan datang...takut biLa hanyut di buai cinta, kemain Leka nak buat kerja ~
  • dampingi AL-QURAN. kaLau kita ada masa menghadap facebook, twitter, handphone skype dan sebagainya nak berutus kasih dengan manusia...kenapa tak kita gunakan hadiah dari ALLAH itu untuk comunicate dengan kekasih kita di atas sana tu ??
  • Letak cinta kita yang utama pada ALLAH dan RASUL...biLa cinta agung kita diLetakkan kepada ALLAH, secara automatiknya ALLAH yang rasa akan cinta kita akan mengutuskan hambanya yang turut cintakanNYA untuk meLengkapkan hidup dan cinta kita di dunia...how sweet...have faith in ALLAH :)
  • kaLau kita rasa tak tertanggung sangat dah rasa cinta kita kepada seseorang hamba ALLAH nie, banyak2kan Lah berdoa agar dia dan kita terpeLihara dari membuat dosa dan kaLau jodoh kita, insyaaLLah akan dipertemukan..

nak bercerita tentang input yang kak ha sampaikan memang banyak...insyaaLLah CG akan update daLam entry Lain okayy :)


p/s : seronok tengok kak ha dan suami beLiau, dr.farhan kemain romantik macam bertahun tak jumpe waLau baru 2 jam Lebih jee berpisah...nikmat bercinta Lepas nikah yaww :)


assaLamuaLaikum ~


4 comments:

unsecretostory said...

Bestnya dapat jumpa dengan dia . Untung . Alhamdulillah . Nanti dah update isi2 talk dia kasi tawu ehh :')

ERNA said...

Salam....teringin nak jumpa kak ha....suka dengat dia talk..Apapun, congrate to KKDK. Berjaya mencari satu perkara baru dalam menyelesaian isu kita sebagai umat islam.....

dlam hati: nak pergi sebenanrnya...tapi apakan daya masa dan keadaan tak mengizinkan.

http://alongwawaerna.blogspot.com

cik gojes :) said...

unsecretstory : isyaaLLah...keep posted yea :)

cik gojes :) said...

ERNA : jangan sedih2 yea...insyaaLLah kaLau buat Lagi next time datang Lah :)