Tuesday, August 17, 2010

friends vs Lovers...

hey2...baru jek recover dari demam yang sangat memenatkan...tengah2 demam tuh aku mendapat aLamat, bukan address tapi mimpi...mimpi ditinggaLkan bestfriend kerana sibuk berchenta...sapeekah ?? none of them beLow, sebab tak jeLas rupee parasnyaa tapi cLaim bestfriend haku...peLik kan ??? eyh, i have them..how bout u ??
yang ini kak ain yang seweL...kire one of my best buddies Lah...even Lain kos, umo dan karekter tapi dye tetap syiok..suda tamat beLajar, maka sayee rindu anda ! ( toLong jangan perasan Lebih2 sebab sayee tahu anda akan bacee ) suka, duka, gumbira2 dan nangis2 semua beLiau tahu mengenai saye...beLiau tak judge and very comforting~~

this is my teenage best buddies ( zaman2 matrik doLu )...dari kiri: abg Long ( abu nuQman ), apek, aizat, emma, aku ngan sayyid...kireenyee kitorang nie waLau seLaLu gado2 manjee pon tapi tetap sayang menyayangi...nie Laa antara geng2 ajak bergaduh zaman2 muda duLu...

ini puLak besties yang sLaLu jadik geng Lepak kaLo adee kat kL...dari kiri: deena ( cLassmate time f5 ), aina nabiLah ( kembar aLia and kawan bergadoh time skuLah ), bibah ( si cerdik pandai time keLas duLu, kamceng gak Lah ! ), aLia najiah ( bestwen sampai mati ) and aLso eza ( si budax bengong )...diorang2 nie seLaLu Lah jumpee time2 cuti2 ( tak de Lah seLaLu manee pong )

group ini nameenyee dahuLu, bibik ber7..skang tinggaL 6 jek yang aktif...dari kiri: faren, aizat zayyani, mirad, azie tom, apah and miera...
kawan datang dan pergi...ape nak heran kan ?? adat Lah daLam dunia...kaLau pergi-mati mungkin terasa rindu yang positive, tapi kaLau pergi-menjauhkan diri apeekah perasaannyee ?? adee yang pernah bercerita, kawan baik dye dah Langsung tak contact2 macam duLu, and even biLee dye try to caLL or text, haram nak berbaLas...semuanyee berLaku seLepas member tuh start coupLe...my advice: maybe perasaan jek kot...dye mungkin sibuk, tapi kitee ajee yang tak tahu...

ini aLia najiah...bestfriend dari f1 sampai sekarang...LoveabLe, cute and sengaL...pon berLainan karekter, tapi dye memahami...no word can describe her the best sebab die memang best...

skip...adee orang memang jenis terLaLu pentingkan pasangan, adee puLak yang jenis pentingkan sangat kawan and yang seeLok2nyee kawan dan pasangan diLayan sama rata...yea, i know...partners is the LOVE of Life but bestfriend is the NEED of Life...
situasi 1: sebeLum bercinta memang dah kenaL dengan bestfriend...xkesah Laa same jantina ke, Lain jantina ke...it's stiLL bestfriends...susah, senang, suka dan duka sumee nak share2 together2...then, come this LoveabLe person who fiLL up the emptiness of Love Life...member sumee dah hampir ditoLak ke tepi...berchenta bagai, suddenLy break-up...sapee yang akan dicari besides famiLy and sibLings ?? bestfriend jugak...

situasi 2: berabad mengenaLi best buddy, sampai tahu setiap gerak geri and even kadang2 bLey dapat instinct if something not good is happening to kawan itu...but when the bf/gf toLd something unnecessary regarding the bestfriend and u know it better, but stiLL untuk menjaga hati partners, percaya Lah buLat2 fitnah yang di Lemparkan...at Last, when the partner itu Left u out, sapee yang dicari ?? sekaLi Lagi, bestfriend jugak...
situasi 3: biLee bf/gf katee:- 'u tak payah dah kawan dengan dye...i tak sukee'...u'LL never fight for it sedangkan bestfriend nie jugak Lah yang macam nak mati dengar korang bercerita and ada ketika korang dan partner itu bergaduh or bertekak...

situasi 4: u Left ur bestfriend just because ur gf/bf are jeaLous with ur reLationship..*sigh*

i know...i've gone through 'Lovers time' in my Life, and i tried to baLance it and it worked...just a word of advice...berchenta, berchenta Lah jugak...takdee sapee nak Larang...tapi ingat2Lah kat kawan2 baik tuh...mungkin diorang tak pernah kata yang diorang terasa ke apee, but u'LL know diorang agak merajuk biLe:


1. korang ajak keLuar hang out, pastuh die bagi aLasan:

  • pakwe/awek ko kan adee...pegiLah keLuar dengan dye

  • maLas Laa...kang pakwe/awek ko jeLes puLak...tak maw Lah aku...

  • pakwe/awek ko manee ?? takkan dah tak nak teman ko dah~

2. dah jarang text/caLL korang ajak pegi berjimba bersama2

3. kurang nak buat2 Lawak dengan korang Like u guys used to be

4. mengeLak2 daripada korang...kaLau boLeh tak nak terserempak Langsung dengan korang...kaLau terserempak pon buat acuh tak acuh jee...

so, what do u think ??? pandai2 Laa fikir sendiri...kaLau rasee nak piLih pasangan, teruskan...kaLau katee nak piLih kawan, teruskan jugak...kaLau ikot nasihat aku, baLancekan Lah...bawak2 Laaa sesuaikan bf/gf tuh dengan persekitaran bestfriend korang...

ini erma noor emira bt masugot ( Long !! aku ingat namee penoh ko taw tak !! )...ini best buddy aku dari matrik...dye nie takde Lah giLee manee, tapi dye ikotkan ajee perangai giLee aku, maka dye tergoLong daLam kategori manusia sengaL + senget jugak Lah...muhahaha~

**tips untuk bestfriend yang berLainan jantina: kenaLkan Lah bf/gf tuh dekat member...kurang2 tak akan berLaku nsaLah paham...kang adee gak yang rumah tangga goyang2...tak payah rahsia2 reLationship...apee dapat ??? at Least bf/gf tuh bLey berkongsi minat yang samee sebab diorang dari jantina yang samee...kan kee harmoni tuh !!

berikut adeLah antara my opposite gender best buddies...antara mereka sudah berpunyee tetapi masih mengekaLkan ciri2 seorang kawan yang bahek...ngahahhaa~~

ini jefryraL @ jepo...hee...pendengar, penasihat, abang serta kawan yang baik...beLiau jugak adeLah 'majikan' aku...pengerusi KKDK meh...terbaik dari Ladang...


ini muazzeen..ye2 saye tahu..memang dye macam bapak orang pon ( jangan marah ! )...beLiau jugak seorang penasihat, pengkritik, 'abang' dan kawan yang bahek...even kadang2 saket hati dengan beLiau ini tapi stiLL jugak best sebab akan rasee sangat seLamat bersama beLiau...

ini jefri saari *kitee takdee gambar berdua Lah jep...ini jek yang terbaik*...beLiau ini poyos...seLaLu tak bagi orang manjakan aku tapi dye jugk yang manjeekan aku...even beLiau poyos, beLiau sekepaLee dengan aku...seorang, pendengar, penasihat, pembuLi, abang dan kawan yang baik...okeh2..aku sayang ko jugak~~

Last but not Least si buaya darat heLmi mashuri...nie Laa si budak yang jadi mangsa buLi aku...even memang sakit hati cakap samee beLiau ini tetapi adeekaLanya aku sangat menghargai kehadiran beLiau kerana beLiau kadang2 sangat membantu...huuu..seorang pendengar, peneman, abang ( waLau Lagi bLurr dari aku ) dan kawan yang baik...

7 comments:

Acit said...

waaaaa.....teharu patik membaca nya.....ehehe

Me3raD mYraD said...

ehhh3...anda puLeee yang terharu mengapeekah ??? nanti entry khas mengenai anda di buat mahu jugak kah ???

HanYa DiriKU.... said...

cinta kalau putus leh cari lagi..tapi kalau kawan putus..susah mau cari ganti :) i luv my all frenzzzzz

Me3raD mYraD said...

abg nazry: hohoho...betuL3...tapi segeLintir orang yang tak menghargai kawan2 nie Lah yang haaaruussss diingatkan...huhuhu~

illynne said...

1st thing of all:

HiiiiiiiiinnnnnnsssSSS!!!!!!!!!!!!!!

Tandanya tgh kombang kuncup gitew.
kehkeh!

terharu beta membacanya.sob sob..

ya betol! berkawan biar sribu, berkasih biar satu. tapi kdg2 berkasih pun buleh byk2 pe. we still have right to choose selagi kite tak kaweng!!hoho

**ap lah yg ak merepek ni**

true frens never left their frens.
once frens, foreva frens.

cinta itu bermula daripada berkawan.
maka berkawan itu yg utama dr bercinta.
frenship comes 1st before love!

p/s: haiyooo...rindu membuak.cepatlah minggu depanggg...

Me3raD mYraD said...

dah agak dah...minah sorang nie bukan boLeyh kene puji sket...cissdaLe !! huuu...i pon tak saba nak tunggu mu=inggu depan...i nak raye cepet2...huahuahuahua =) cepat Lah minggu depan sampai *wink2*

ermaemira said...

wohoo~!ad gmbr ak!haha..lang..miss u r! :)