Tuesday, February 19, 2013

tacticle guide for the blind people. alert please !!


tahukah anda ape kejadahnya benda nie :

yang warna kuning and grey nie..definitely bukan barang mainan kan ??

untuk mereka2 yang tak tahu, ini nama dia TACTICLE GUIDE. tujuan benda nie ada kat tempat pejalan kaki kat jalan raya, kat stesen bas or stesen2 pengangkutan awam yang lain bukan lah sebagai satu perhiasan semata mata *oh, ini serius* tacticle guide nie merupakan penanda bagi OKU (orang kelainan upaya) yang kehilangan deria melihat, yakni mereka yang buta. alaaa, diorang gunakan tongkat untuk berjalan tuh and tacticle guide nie laa yang bagitahu mereka berada di garisan yang betul dan selamat. kalau ikut UBBL *uniform building by law* memang prasarana untuk OKU nie sedia khas kat tempat2 awam, cumanya masyarakat sekeliling yang kurang pendedahan mengenainya.

nie CG nak cerita lah satu kejadian and boleh dijadikan pengajaran kepada mayarakat yang normal macam kita nie. that one day, masa tuh CG kat LRT and going somewhere...and ada lah sorang amoii nie berdiri betul2 kat line warna grey tuh sambil main handphone and CG was like tak kisah lah sebab tak nampak pon mana2 orang buta yang jalan. a few minutes later, CG tiba2 terdengar amoii tu marah2 sebab pakcik tuh langgar dia and CG rasa nak tombok jee amoi tuh sebab pakcik tuh buta kot. dia cakap camnie :

'haiiyaaa...lu dah lah buta, jangan lah nak langgar orang saja. punya luas tempat sana tu apahal lu mau langgar wa juga. haiyaa. !@)(*&^%$#@'

amboii amoi nie main maki hamun dalam bahasa dia pulak, pakcik tuh still terduduk sebab jatuh lagi tuh. CG bengang lah kan and tolong angkat pakcik tu *sedih oii tengok masyarakat kita yang lain boleh buat pandang je. hangin betul aku dengan rakyat amp**g nie* bila pakcik tu dah bangun and CG pun nampak LRT macam dah nak sampai, CG bahasakan aje amoi tuh :

'excuse me miss, i don't know either you are blind or plain stupid. see that grey thingy you stepped on ?? that is a rail or tacticle guiding block for the blind people to guide them. i dont blame this old man. he should bash you with his tongkat instead.'

hamekkau. kan CG dah terkurang opan bahasanya. lepas tu train tu pun sampai and CG tengok dia lari naik coach yang lain dari CG. haha, takut kene smash lagi lah tuh. bila ramai yang tak tahu pasal tacticle guide nie, mula lah kemudahan nie orang pandang ringan je. CG perasan dekat kl central, ada stall secret recipe betul2 sebelah line tacticle guide nie. kalau orang ramai2 beratur nak beli kek kat situ, confirm menghalang laluan mereka yang buta nie. haih, hopefully diorang alih lah cepat stall tuh.

anyways, jom jadi rakyat Malaysia yang bertimbang rasa, berhemah dan peka dengan keadaan sekeliling yea. kalau prasarana kita tiptop tapi penduduknya masih di minda kelas 3, tak mampu jadi negara maju jugak. so, keep on giving a good deed people. Love ya ! :)


6 comments:

Aina Mansor said...

Two words : Good Job! (Y)

miss fluffy said...

okey fine..atually sy pun xtau tu guide utk OKU..emmm btw salute cara kamu^^

cik gojes :) said...

AM : it's nothing really :)

cik gojes :) said...

MF : tak pe2.. at least dah tahu ekarang. :)

Alia Lokman said...

owh yekee.tak perasan pun tacticle guide tu.thanks for the info!

cik gojes :) said...

AL : yeah..ramai rupanya tak tahu. hemmoh3..lepas nie, sila jangan buat2 tak tahu plak.