Monday, November 29, 2010

age is just a number ??

'apee saLah nyee mak kaLau hakim sukee kat dia mak ?? dia pon perempuan jugak' kesunyian rumah besar dato' johan dibeLah suara hakim, anak bongsu LeLaki keLuarga dato' johan dan datin maisara...hakim seorang LeLaki berusia 25 tahun yang bekerja sebagai seorang pereka grafik di bandar besar kuaLa Lumpur puLang memohon restu ibu dan ayahnya untuk menamatkan zaman bujangnya...'Lagipun, mak jugak yang dok sibuk nak bermenantu kan...nie hakim nak bagi menantu Laa nie untuk mak dengan ayah...' hakim menokok Lagi...'memang Laa mak nak menantu, tapi mak tak nak Laa menantu yang......'

aku merasakan otak aku sesak sejak kebeLakangan nie dek kerana mak sibuk menjodohkan aku dengan entah mane2 perempuan...apesaL Laaa mak nie susah nak paham naLuri aku..takkan Laa perempuan macam juLia, zarra, qieLa, anita and macam2 pesen Lah perempuan tuh yang mak nak buat jadi menantu...giLee apee ?? memang Laa diorang cantik...super-modeL-type Lah kononnyee...meke-up setebaL kerak bumi puLak, mengadee2 tak payah cakap Laa, kaLau adik2 aku memang dah aku tangankan ajee...pastu, mak tak sedar kee yang jenis2 minah saLLeh ceLup tu semuanyee nakkan duit mak ngan ayah jee...duit satu haL Lah,seksi seksa mengaLahkan top modeL kat UK sanee...adduuuhhh...diorang dah bagi free, mestiLah aku tengok jee kan...tu jugak Laa yang mak aku nak buat jadi anak menantu...jadi anak hantu boLeh Lah !! urrgghhh !! nasib Lah kau wahai batu...*sebijik batu diLemparkan ke arah Laut*

'aduh !!' tibe2 jee sorang perempuan mengaduh kesakitan...aku toLeh kebeLakang dan ternampak sorang perempuan memegang kepaLanya sambiL mengutip seketetuL batu yang baru aku baLing tadi...mampos aku camnie *mode : gLabah* takut2 jugak aku nak pegi kat pompuan tuh nak tanyee dye ok ke tak...kang tak pasaL2 aku kene hempok dengan batu tu pLak camnee...tudung dye nampak macam ade kesan darah puLak tuh...haih...Lari kang Lagi panjang puLak cerita... 'mintak maaf awak...saya tak nampak awak kat situ...tak pasaL2 awak kene baLing dengan batu tu puLak..saLah awak jugak...kenapee duduk kat situ' hakim teragak2 berkata-kata sambiL tangannya cuba memegang kesan Luka tuh...perempuan tuh sepantas kiLat menapak ke beLakang 'eh3...takpe2..mungkin saLah sayee kot duduk situ tak kena time...tadi dah nampak dah macam awak nak baLing batu tuh...tapi tak sempat puLak nak mengeLak' perempuan tuh menyengih jee ke arah aku...fuhhhh...Lega weh !! takut jugak dye marah kee Lempang aku kee...tak pasaL berkesan kat mukee kachak aku nie *mode : sangat bangga*

'awak ade masaLah kee ?? sampai baLing2 batu bagai...' perempuan yang aku kenaL sebagai anum memuLakan bicara...muLut dye tak payah cakapLah, sibuk makan ais krim tuh...dye jugak Laa sibuk ajak aku makan ais krim apek nie..kate dye, kaLau tengah kusut, ais krim boLeh bagi tenang..aku Layankan ajee Laa minah nie...dah tentu2 aku nak tebus saLah dengan dye..'manusia normaL daLam dunia nie mesti Lah adee masaLah..orang yang tak siuman jee yang bahagia jee..sebab tuh namee hospitaL tempat orang giLee tuh diorang panggiL hospitaL bahagia' mengekek si anum nie dengar aku cakap...biLee puLak aku buat keLakar ??? peLik betuL Lah budak nie...isk3..'anum buat apee puLak kat sini ?? ade masaLah jugak kee ??' aku pon sibuk Laaa makan ais krim apek nie...mestiLah apek nie menyengih jee sebab kayakan dye kan...'anum bercuti...dah Lamee anum tak amik cuti...sajee nak tenangkan fikiran...kejekan kL tuh paham2 jee Lah, semua nak pressure..tension Lah anum..' eh..minah nie nah keje rupeenyee...aku ingatkan budak2 skoLah kee, paLing2 busuk pon tengah bLaja kat U Lagi..'dah keje kee ?? ingatkan budak hingusan Lagi...umur anum berapa ??' tenang jee air Laut kat sini..'30 tahun' ais krim sedap menyembur...

sepanjang aku bercuti 4 hari kat puLau pangkor tuh, boLeh katee tiap2 hari Laa aku keLuar jaLan2 and berborak dengan anum...banyak Laa yang kitorang sembang...haL kerja, haL aLam tapi sikit pon aku tak rasa bosan dengan anum nie...dye nie macam banyak sangat pengaLaman daLam hidup dye...dye saangaat taLkative dan dye punyee sense of humour memang tinggi...sebeLum kitorang baLik kL, kitorang bertukar no fon dan emaiL..manee tahu boLeh tukar2 story kee...mase on the way nak baLik rumah aku kat bukit antarabangsa, tibe2 jee aku boLeh tergeLak sendiri and tersenyum2 sorang2 kat daLam taxi...macha taxi tuh siap perLi2 aku Lagi katee aku tengah angau...ciss...tak macho Lah brader nak angau2 nie...*mode : bongkak Lagi takbur*

aku tengah Lepak2 kat rumah time tuh, macam bosan nak keLuar so aku pon on Lah desktop aku konon2 nak buat kerja yang tertunggak...benda pertama aku tengok biLee aku on YM, aku cari anum...tengok anum onLine kee tak...yeLah, dah sebuLan aku add dye kat YM nie, tapi tak di accept pon Lagi...hurrmm, hampa Lagi...baru jee nak buat kerja tibe2 adee popped up ( anum@yahoo.com is onLine ) perrggghhh...macam di seru2 puLak minah nie...terus Lah aku buzz dye...
hakim_hanif : saLam..anum !! Lamee tak onLine ??
anum : wsaLam...anum baru baLik dari sabak bernam...ade kerja kat sane..nie siapee yee ??
hakim_hanif : hakim Laa...pangkor ?? yang baLing batu kat awak tu..
anum : oh, hakim..maaf Lah..terLupee puLak...sihat ??
hakim_hanif : aLhamduLiLLah..sihat...wah3...sampai ke sabak bernam..
hakim_hanif : awak free tak hari nie ??
hakim_hanif : dah Lamee puLak tak jumpee awak..
anum : jumpe ?
anum : boLeh jee...
anum : awak ade no teLefon sayee kan ??
anum : nanti awak text saye ye nak jumpee kat manee...gtg now...ade keje tak habis Lagi..
hakim_hanif : ok...hope to c u...
anum : same here..bye..
( anum@yahoo.com is offLine )

anum nie memang speciaL Laa...dye nie tak macam perempuan Lain yang aku kenaL...dye sangat open minded, keLakar, Lincah dan yang penting sangat rasionaL...boLeh tak hari tuh masee kitorang keLuar sama2, nie tengah dok Ligat bercerita nie kat kedai makan nie daLam kLcc...dye boLeh tergesa2 keLuar sebab nampak sorang budak perempuan nangis macam cari mak dye...terus dye bawak budak tu cari mak dye sampai dapat...siap beLikan LoLipop Lagi...bukan tuu jee, mase aku sibuk dok pening manee nak jaga anak2 sedara aku sebab akak aku ngan abang ipar aku neh kene keje mase hujung minggu...baby sitter dye puLak off-day...si anum nie pon suggest Laa bawak budak2 tuh pegi bermandi manda kat air terjun...wah3...seronok Laa bebudak tuh...yang anum pun siap masak bagai macam bawak pegi picnic...adeh..maLu pLak aku terpaksa susahkan dye tapi dye sukee jee main2 dengan budak2 tu...masak pon sedap..bebudak pon sukee..*mode : serunuk2*

diam tak diam, aku kenaL anum dah nak dekat setahun...daLam setahun tuh, banyak aku beLajar dengan anum..bLaja jadi penyabar, reLevan, rasionaL, matang dan banyak Lagi Lah..sikit sebanyak memang aku sangat tertarik dengan anum...pandai pon pandai...sopan pon sopan..agak2 kaLau mintak mak masuk meminang, mak ok tak ??

'memang Laa mak nak menantu...tapi mak tak nak Laa menantu yang Lagi tua dari kamu...kamu nie dah fikir masak2 kee hakim ?? mak takut nanti esok Lusa kamu tengok dye dah tua kerepot nanti, kamu dah nak bercerai berai puLak..' datin maisara meLuahkan gusar di hati...'aLah awak pon...awak jumpee budak perempuan tu pon beLum, awak dah nak judge2 dye...anak kite nie dah besar...dye dah tahu Laa buat keputusan dye sendiri...takkan nak kawin pun awak nak kene aturkan' dato' johan menceLah bebeLan datin maisara...'mak, ayah...hakim nak kawin dengan anum nie bukan sekadar nak isi 'kekosongan jawatan isteri' hakim, tapi hakim nak cari wanita yang boLeh jaga hakim, jaga mak dengan ayah, jaga makan minum hakim, buat kerja rumah,kongsi cerita, mintak pendapat...banyak Lagi sebab kenapee hakim piLih anum untuk jadi suri di hati hakim..kaLau faktor usia Laa yang mak dengan ayah pandang, mestiLah hakim tak dapat nak sangkaL dye Lebih berusia tapi tu tak menghaLang hakim untuk jatuh hati pada keLembutan dye...dye samee jee dengan perempuan Lain mak, ayah...maLah hakim boLeh kate dye Lebih baik dari semua perempuan yang hakim kenaL...kaLau boLeh, sebeLum mak toLak permintaan hakim buLat2, hakim nak mak kenaL duLu dengan anum...boLeh mak ??'

aLhamduLiLLah...akhirnyee mak dengan ayah setuju nak pinangkan anum untuk aku...Lagi buat aku rasee nak meLonjak kegembiraan, biLee anum pon setuju atas pinangan mak aku...mak ade cerita macam manee dye boLeh terimee anum tuh..mak katee masee mak sampai rumah mak bapak anum ari tu, anum baru Lepas angkat kain...nampak jee kereta mak sampai, terus masuk daLam pakai tudung, terus panggiL mak ayah dye...siap offer makan tengah hari kat rumah puLak tuh sebab anum dah siap masak..mak aku kate, dye tak kan risau Lah aku mati kebuLuran...kLaka Laa mak aku nie...tengok anum pon pandai jaga diri...tu yang mak aku tak Lengah dah...*mode : bahagia* hopefuLLy, rasee bahagie nie akan aku simpan supaya setiap hari aku LaLui dengan anum menjadi sangat bermakna untuk kami berdua dan jugak untuk semua orang keLiLing kami..

hurrmmm...amacam story nie ?? adee sape2 terasee tak ?? hahaha...kaLo terasee tuh i mintak sorry Lah yea...takde kaitan dengan yang hidup atau yang dah meninggaL dunia..kaLau kita tengok trend kawen sekarang nie pon bukan macam duLu2 Lagik kan...perempuan berusia kawen dengan LeLaki muda, LeLaki berusia kawen dengan perempuan super muda dan banyak Lagi Lah..biLa aku tanye pendapat orang ramai, diorang kate umur hanya sekadar angka..yang penting kaLau dah suke, suke Lah jugak kan...apee de haL...hahaha..aku pon ikotkan ajee Lah..weLL, thanx for reading !! teruskan ikot cerita akan datang okeh...feeL free to Leave comments and kaLau adee idea untuk next entry pon boLeh Laa bagi kan.. =)

Friday, November 26, 2010

fate wiLL bring us together...

firstLy, kepada semua yang hati tisu, siLa sediakan tisu banyak2 sebab anda bakaL menghadapi tisu yang kebasahan dan perLu digantikan dengan tisu yang baru...chaiitt...apee daaa aku nie merepek kan..pape pon seLamat membaca my foLLowers and readers !! pLease enjoy~

hari nie hari pertama aku kat kL nie..takutnyee mengaLahkan nak pegi berperang..sepatutnyee aku start keje kat kL nie daLam seminggu Lagi, tapi saje Lah pegi kL nak round2 cari jaLan supaya nanti takdee Lah aku sesat barat masee nak pegi keje next week...so, i drove my car pusing2 area shah aLam and try tengok distance and time dari rumah ke tempat kerja berape Lame...nak buat estimation Lah kateekan, manee Lah tahu bLey jadik pekerja contohkan..*muke bangga*
pusing punyee pusing dah sampai tengah hari...usya2 Line manee nak makan, then teros cari masjid nak soLat zohor...meLiLau2 cari masjid sampai Laa terjumpee masjid shah aLam yang besar gedabak kat situ...penat punyee pasaL, Lepas zohor tuh, tertidur puLak aku atas sejadah...nasib baik tak Lame, aku kira macam daLam 30 minit je Lah kot...masee aku tertidur tu, boLeh puLak aku macam termimpi sorang perempuan datang daLam mimpi aku...sederhana orangnya, tapi tetap nampak cantik fuLL Lah tutup aurat...aku macam tak berapa kenaL puLak perempuan tu ( yeLah, seLama aku hidup nie yang aku kenaL perempuan jenis nak dedah2 jee )..daLam mimpi tu, Lepas jee perempuan tu senyum kat aku, aku pon tersentak and terjaga dari tidur...fuuhhh !!! dasyat gak penangan perempuan tu...biLe dah bangun tuh cepat2 Laa aku istighfar and pegi basuh muka...nak drive baLik nie...
beLek2 sket rambut, ok kee tak pastuh sarung kasut teros Laa menapak nak pegi kat parking Lot...perrgghhh !! besar jugak masjid shah aLam nie...Lawa pLak tuh *mode : batak dan kagum * kompom Lah mata aku nie meLiar jek tengok structure buiLding nie...architect-to-be Lah kunonnyee..*mode : berLagak pLak* ngiahahaha~tiba2, aku tertengok puLak kat tempat ambiL wudhu' wanita !! TER okeh..TER...siLa paham..dan2 masee aku TERtengok tu Lah sorang wanita nie meLangkah keLuar dengan sopan je..perghh, janji !! mukee dye macam bersinar2 jee, aL-makLumLah baru ambiL wudhu' kan...tiba2 perempuan tu pandang aku, then senyum terus masuk ke daLam masjid dan semestinyee Lah nak soLat kan...takkan nak memasak puLak...kaki aku nie seoLah2 shaking puLak...tapi tetap menapak pegi parking Lot nak masok kereta...tu bukan perempuan daLam mimpi aku ke eyh ?? *mode : bingung dan bengong*
penyudahnyee, sepanjang minggu sebeLum aku nak start keje tu aku asyik terfikir jee pasaL perempuan tu...beberape kaLi gak Laa aku mimpi yang sama...adeehhh, macam orang sasau jee dah aku nie..hehehe...
maka, hari isnin pon tiba, dengan itu startLah rutin aku sebagai seorang pekerja yang sangat berdedikasi ( okeh2, sangat poyo )..kerja di syarikat construction memang nampak macam riLeks, tapi biLee adee projek, memang tak berapee nak tidur maLam Lah...yang bestnyee kerja kat syarikat nie adeLah nak pakai baju apee pon tak kesah asaLkan kemas and masuk kerja on time...yeah !! i Like...dan puLak, amoi2 kat sini cun2 weyh...hahha~( meh sepak aku Laju2 ) eh2, tiba2 teringat baLik kat perempuan tu...huurrrmmm...'zam, Lunch jom !! aku bawak kau kat kedai aku sLaLu makan..sedap oii makanan kat sanee..' adi membantutkan Lamunan aku terhadap perempuan tersebut yang bermain-main daLam kotak fikiran aku ( cheeewaahh !!! sangat dramatik Laa kunonnyee ) perut pun dah Lapar di hari pertama kerja, maka...off we go !! yeay !! makan...
duduk kat corner tempat makan tuh memang syiok Lah !! usya perangai orang...macam2 ragam...hurmmm...makcik amik order datang amik order...Lepas makcik tuh tuLis atas kertas, order air dye bagi kat sorang perempuan buat air...aku perhatikan seamat-amatnyee...tak saLah Lagi !! perempuan yang masuk daLam mimpi aku dan yang samee aku nampak kat masjid shah aLam hari tuh..*mode : terkejut berok..berok pon terkejut tengok aku camnie* tak berkedip jugak Lah aku untuk beberapa saat...budak pompuan tu senyum jee kat aku..mase aku makan pon aku stiLL curi2 pandang kat dye..siyes weyh !! cantik sangat...penyudahnyee setiap hari aku makan kat situ, even sorang2 pon...
satu hari tu, aku macam dah tak tahan Lah nak menanggung perasaan, it's maybe a sign that the girL was meant for me...aku pon try Laaa nak bercakap dengan perempuan itu, tapi macam maLang pLak nasib aku sebab biLee aku bertanya ape2 soaLan pada dye, yang dye bagi just senyuman membunuh dye tuh...Lamee jugak Laa dye macam tuh sampai satu tahap aku memang dah giLee bayang sangat2, aku pon mintak nombor teLefon pada dye...muLe2 dye macam tak mau bagi, tapi aku teLah menggunakan skiLL mengayat aku sampai Laa dye bagi...okeh, bahagia (^___^)
Langkah pertama diLakukan dengan penuh rasa mengharap...'saLam, saya azam yang seLaLu makan kat kedai awak bekerja tu...yang seLaLu order Limau ais tuu...'..okeh, send...owh god !! pLease Lead her to repLy my text...tak senang duduk jugak aku time tuh...rasee macam it's burning up my butt !! a few minutes Later, handphone aku bergegar...open inbox, 'wsaLam..owh, azam yea namee kamu...ingat2...seLaLu nampak kamu makan kat situ...tak muak ke ??? by the way, saya Lana'...yeay !!! rasee nak meLompat ajee weyh biLee dye repLy text aku...perbuaLan pon berterusan sehinggaLah aku bertanya kat dye : 'kenapee setiap kaLi saya tanya masa awak kat kedai tuh, awak tak pernah nak menjawab..saya ade tersaLah cakap kee ??'...Lama gak Lana senyap tak berbaLas...sampai Laa aku tertido...
esoknyee macam biasee, aku makan kat tempat Lana bekerja even ia adeLah hari sabtu, bermakna off work day...aku sanggup traveL 15 minit semata mata nak tengok si Lana nie...semaLam dye text aku eLok jee..agaknyee dye maLu tak kaLau cakap depan2 dengan aku...kacak sangat kee aku ?? *mode : saaangat poyo*...aku tunggu sampai dye habis kerja and aku offer nak hantar dye baLik...maybe biLee dye berdua jee dengan aku, dye boLeh nak berkomunikasi dengan aku...habis dye kerja, aku offer nak hantar baLik and naik kereta dengan aku...daLam kete dye diam jee..aku cubee Laa nak berbuaL-buaL, tapi dye senyum ajeee....sampai Laa dah dekat gate rumah dye...dye angguk jee menandakan terima kasih...
aku semacam tak faham..aku sampai kat rumah terus goLek2 atas katiL and tibe2 message masok...'terima kasih hantar baLik =)'...puas aku pujuk dye katee aku nak caLL dye and bercakap dengan dye sebab aku rasee macam ade sesuatu dye sembunyikan and aku bagitahu dye yang aku ikhLas dengan dye dan tak kisah pon apee kekurangan dye sebab aku bersedia untuk terima...beeping handphone..'saya bisu, sebab tuh saya tak boLeh berkata2 dengan awak...minta maaf banyak buang masa awak, tapi saya tak sempurna'...nah kau !! terdiam aku...
esoknyee, aku tak pegi pon makan kat tempat Lana tu sebab aku tibe2 rasee terpukuL dengan ayat terakhir dye semaLam, and aku rasee mesti dye rasee aku macam Looser kan...haiizzz...aku cube nak mengeLak, tapi aku tak tahu kenapee naLuri aku kuat yang mengatakan dye adeLah jodoh aku..tak Lengah banyak, aku teros roger mak aku mintak hantar pinangan pada Lana...and to my surprise, sebeLum aku roger maka aku pinangkan Lana, aku buat soLat istikharah, hajat, tahajjud and LengkapLah semua...aLhamduLiLLah aLLah memberatkan hati aku nak meminang Lana...maka, Lepas mak aku meminang dye cukup sebuLan tarikh aku akan bernikah...macam tak cayee kan ?? mase aku bagitau mak aku Lana nie bisu, mak aku tak cakap apee pon...urusan risik, tunang bagai mak aku yang uruskan dengan kakak aku...tapi diorang sikit pon tak merungut pasaL Lana nie bisu...menghairankan jugak !!
sampai Lah tarikh keramat aku nak menikah, aku tak contact Langsung si Lana nie...jumpa tak, caLL pon tak, text pon tidak..hari sabtu, pagi2 Lagi aku dah kene kejut dengan mak aku sebab hari nie Laa tarikh nikah aku...buat simpLe2 je sudaa..hari nie hari pertama jugak aku bakaL bertemu 4 mata dengan bapak Lana..siLee bayangkan betapa gemuruhnyee aku..tapi sebagai seorang LeLaki yang macho, aku harus gentLe...masee aku teLefon bapak dye nak mintak jumpee bapak dye duLu pon aku dah kecut, apeeLagi Laa nak pegang tangan yang bakaL menjadi waLi nie...wahahahahhaa~tapi aku cekaLkan jugak sebab mungkin nie jodoh yang aLLah dah tetapkan untuk aku...majLis semua berjaLan dengan sangat Lancar and bini aku sangat Lawa okeh...bisu pon bisu Lah Labu...seLesai semuanyee, Lepas jee isya' kitorang terus masuk biLik sebab aku ade hadiah yang nak disampaikan, dari seorang suami kepada seorang isteri...pada mata aku dye sudah cukup sempurna...mase aku kaLungkan rantai habib jeweL berniLai 15 ribu *mode : berLagak Lagi* dye hanya tersenyum dan aku kucup dahinya, Lama...sampaiLah teLinga aku terdengar : 'terima kasih abang sebab terima Lana seadanya'...nah kau !!! dye ade suaraLah !! macam biase, muka macho aku sedikit berubah sebab terkejut tengok isteri aku yang aku sangkakan bisu sebenarnyaa boLeh bersuara...seoLah2 tahu apee yang bermain di fikiran aku, dye pon berkata2 ( suara dye sangat gemersik ) :
'Lana minta maaf sebab seoLah2 menipu abang tapi biLa abang kata abang akan terima Lana seadanya, Lana tak pasti abang jujur atau sekadar terdorong menyukai kecantikan Lana..Lagipon, Lana tak nak abang termasuk daLam kategori perempuan yang mengakibatkan LeLaki masuk ke syurga semata-mata sentiasa nak dengar suara Lana...Lana minta maaf..tapi abang berpegang kepada janji dan abang dah pun menjadi yang haLaL untuk mendapat semua keLebihan yang ada pada Lana'
peerrrgghhh !! rase terkagum puLak...aLhamduLiLLah aLLah menemukan jodoh terbaik untuk aku...insyaaLLah aku takkan mensia-siakan Lana...

moraL of the story :
  • terimaLah pasangan anda seadanya kerana kita tak tahu ape percaturan yang aLLah dah sediakan..
  • kekurangan pasangan merupakan keLebihan kita...kerana ituLah, cinta itu adeLah saLing meLengkapi... =)

Friday, November 12, 2010

it's her story~

ini kesah kawan aku yang ada kat austraLia sekarang nie...dia dah kawen dah...cerita nie mungkin ada di tokok tambah oLeh aku sikit Lah untuk menambah rasa daLam cerita...tapi mesej, cerita asaL dan gaya penyampaian akan sedaya upaya dikekaLkan faktanya...nama watak juga terpaksa dirahsiakan atas sensitiviti dan privasi yang diminta oLeh tuan punya diri...hahaha...

ini kisah uda dan dara...ngiahahha~ampun yee kak..uda represent the most charming guy and dara is the LoveLy girL who owns the story...begini ceritanya...

aku ade kenaL dengan this guy yang tak hensem manee pon...kitorang kenaL mase tengah buat preparation nak pergi austraLia nie...kenaL pon gitu2 je..aku pandang dia, senyum...dia pandang aku, tak senyum...kadang2 aku rasee nak hempok jee dia nie sebab macam poyo giLee jek bia aku senyum sorang2 ( it's not Like i'm interested in him, but just being poLite ) beberapa tahun aku kenaL dia kat tempat buat preparation tuh, aku tak pernah Laa bercakap dengan dia...bukan kata bercakap, nak terserempak pun memang payah Laa...
masa minggu akhir aku kat situ, macam mane ntah aku boLeh terserempak dengan dia tengah bercakap dengan sorang perempuan kat koridor 1st fLoor..aku nie macam terdongak jugak Laa sebab nak tengok dia...dia tengok jee aku sampai aku masok admin punyee office which is in the same buiLding...mase aku keLuar tu, takde sudah...fine Lah...macam aku kesah...tapi hati aku memang tak sedap dari hari tu...semua rase tak kene...mamat tu betuL2 buat aku resah Lah !! tapi ape pasaL yee ?? Lantak dia Lah...
mase kat rumah aku, dah Lame jugak Laa aku tak onLine sebab aku sangat busy beLi barang2 nak bawak gi sanee..biLa aku bukak2 jee gtaLk aku Lepas 2 minggu di anak tirikan, ade satu nickname yang macam biasee dengar add aku...perangai aku nie puLak jenis maLas nak Layan kaLau aku tak kenaL...sampaiLaaa manusia tersebut hantar satu message katee : 'u are good because u didn't approve random nickname in your buddy List which i assume u are good enough of take care of yourseLf...i'm uda, the one u aLways smiLe at but never repLied'...mak aiii...berderau jantung aku !! serius ~
since of that day aku agak baik Lah dengan dia...sampai Laa kitorang fLy same2 and duduk kat negara orang sama2...dah nama pon duduk di perantauan kan, maka orang meLayu kita pon bukan Lah ramai maneee...maka aku pun boLeh katee agak baik Laa dengan dia...jumpee memang jarang Lah, tapi hari2 akan mengadap gtaLk discuss about how we miss maLaysia so much, cuLture sane dan macam2 story Lah kaLau cuti or bLaja..aduhh !! macam dah tersuke Lah puLak kat mamat nie ( nie Lah masaLah pompuan kaLau dah di Layan dengan baik )
tapi aku nie terpaksaLah aku macam Lupeekan ajeee perasaan nie pada dia biLa kadang2 tengah gtaLk tuh, dia diam Lamee jee...nak sergah macam maLu, so tunggu jee Laa...biLe tanyee 'Lambatnyee repLy, buat ape ?' mesti dia jawab 'jawab caLL kekasih hati jap' tak pon 'jumpe dia kejap' atau pon 'dating kejap'...huhuhuh...nie mesti awek yang aku nampak kat kampus duLu kot..patah puLak hati...tapi takkan nak bagitahu dia kan...so, diam jee Lah...tapi aku kadang2 konpius puLak biLa dia nie Layan aku macam orang takde kekasih...
sampai Laa kami dah baLik maLaysia and kerja, kitorang stiLL berhubung sampai satu hari tu masa raya, dia datang rumah aku sekaLi dengan mak bapak dia...aku macam buat tak kisah Lah sebab biasa Laa member2 datang beraya tapi apehaL bawak mak bapak nie ?? tapi aku kan cooL, so aku pon dengan seLambernyee buat air macam biasee sampai satu tahap, mak dia tiba2 bukak muLut : 'kami nie datang ade hajat nie...nak merisik tanya...anak dara awak yang suLung tu dah di ambiL orang kee beLum ??' mahu tak tercabutnyee jantung aku biLee direct jee mak dia tanyee...mak aku pon ape Lagi : 'setahu saya, beLum adee sape2 Lagi'...kemudian mak dia ngan mak aku pon bincang2 Laa sikit yang aku dapat tangkap maksudnyee adeLah uda nie mintak mak dia pinangkan aku bagi pihak dia...whaaatttt ??? apee pasaL pLak aku tak nak terima kan ?? dah memang aku sukee sangat kot kat dia... *senyum ngade2*

sehari sebaLum aku nikah, aku tanya dia..tergerak Lah nak tanyee kan...berikut adeLah perbuaLan kami :
dara : awak betuL2 ke nak nikah dengan saya nie ??
uda : kaLau saya main2, saya tak pinang awak Lah...
dara : abis, kekasih sebeLum nie awak dah takde sayang kee kat dia ??
uda : masih ada.. =)
dara : kaLau awak sayangkan orang Lain, kenapa ambiL saya puLak jadi isteri awak ?? ( hampir nak nangis okeh )
uda : kerana dia Lah saya nak memperisterikan awak...
dara : ape pasaL puLak ??
uda : biLa saya berkata2 dengan dia, saya seLaLu sebut nama awak...ada sekaLi tu saya jumpa dia, dia suruh piLih awak...saya yakin dengan dia... =)
dara : apasaL tak kawin jee dengan perempuan tu ?? *soobbs*
uda : yang menangis nie kenapa ?? esok kita dah nak nikah dah kan ??
dara : awak kawin dengan saya tapi awak sayangkan dia...macam mana saya nak terima ??
uda : dara, kekasih saya tu ALLAH...biLa saya sahut panggiLan DIA, saya bermaksud soLat...biLa saya berkata2 dengan DIA bermaksud saya berdoa...biLa saya kata saya berjumpa kekasih saya, bererti saya sedang khusyu' menghambakan diri kepadaNYA...DIA Laaa yang bagi petunjuk sahih biLe saya istikharah untuk meminang awak menjadi sebahagian hidup saya =) jangan nangis yee~
dara : *speechLess* *tears* jumpa esok =)
uda : =)

aku punyee Lah rasee nak pegi amik wudhu' Lepastuh sujud syukur sebab dapat bakaL suami ( sekarang dah jadi suami ) yang sumpah satu daLam seribu...nasib baik tangan aku dah penuh berinai...hahaha...aLhamduLiLLah...pada aku, seLagi dia menjaga soLat dia, amaLan yang Lain insyaaLLah tak terjejas mana...kitorang pon dah bahagia sekarang nie dan mudah mudahan hingga akhir hayat...gaya dia memang betuL2 terkesan daLam hati aku sampai saat ini...

habes sudaa cerita uda & dara nie...sama2 kita amek pengajaran yea...kepada kak dara, u shouLd know this is your story okeh !! thanx~

p/s : i Love u even more

Thursday, November 11, 2010

org Lain buat, awak tak buat~

saya tengok ramai orang keLiLing saya keLuar dating seLaLu...biLa saya bagitahu awak, awak geLak jee... *tak nak jumpa saya Lah tu*

saya tengok ramai orang biLe dating tuh mesti berkepit macam beLangkas...jeLes Lah jugak sebab diorang mesra...biLa saya bagitahu awak, awak senyum ajee... *maLu Lah tuh sebab saya tak cun*

kaLau coupLe Lain tu, hari2 borak kat hp berjam2 even Lepas jumpa...semua bende diorang kongsi sama...biLa saya bagitahu awak, awak diam jee... *tak suke cakap dengan saya Lah tu*

kaLau bukak FB tuh susah betuL nak nampak notification dari awak...orang Lain tu, kaLau boLeh nak bagitahu 1 dunia yang diorang bercinta...biLa saya adu kat awak, awak sengih jee... *nak cari perempuan Lain Lah tu*

saya tengok perempuan Lain tak boLeh Langsung Lepaskan hp tuh, sebab boyfie diorang seLaLu message...biLa saya cakap kat awak, awak tak Layankan pon, Lepas tuh tukar topik Lain... *sibuk message orang Lain Lah tu*



beberapa hari Lepas saya merajuk dengan awak sebab awak tak kisah pon apee yang saya bagitahu kat awak tu, awak buat semua yang saya bagitahu coupLe Lain buat...


sehari...wah !! seronok raseenyee sebab macam dapat semua perhatian dari awak !!


seminggu...kadang2 rasa macam maLas puLak nak repLy!!


sebuLan...aduh !! rimas Lah !! macam takde keje Lain...


Lepastuh saya bagitahu kat awak eLok2 yang saya nak awak stop...awak senyum je, Lepastuh tanya saya : 'kenapa puLak? duLu awak yang nak saya buat semua tu?' saya pun jawab : 'saya macam rimas puLak'


kemudian awak bagitahu saya :


saya jarang nak kuar dating dengan awak sebab saya takut seLaLu jumpa akan buat awak bosan dengan saya dan jugak biLa keLuar berdua, akan ada syaitan yang menghasut anak adam nie...sebab saya sayangkan awak...

saya tak nak pegang awak duLu sebab saya taknak ambiL yang bukan hak saya...biar saya tunggu kita jadi haLaL duLu baru saya tak teragak agak nak sentuh awak...sebab saya sayangkan awak...

saya bukan taknak caLL awak hari2 cakap Lama2, saya nak !! tapi suara awak merdu sangat sampai saya takut nanti saya Leka asyik bayangkan awak...saya taknak awak jadi orang yang bawak saya masuk neraka...saya sayangkan awak...

saya nak bagitahu satu dunia, kaLau makhLuk pLanet Lain tahu bahasa kita pon saya nak diorang tahu saya sayangkan awak...tapi kata2 di FB tak terLuah saya nak sampaikan kat awak...saya sayangkan awak...

saya nak hantar seminit sekaLi message tau nak bagitahu setiap saat saya ingat kat awak tapi saya tak nak awak rimas dan terganggu buat benda2 yang Lain macam beribadah, berbakti pada orang sekeLiLing dan beLajar...saya sayangkan awak...

mungkin agak cLiche biLe saya kata semua nie tapi saya cuma nak awak tahu, waLau saya tak nyatakannnya, saya memang sayangkan awak !! ape yang orang Lain buat tapi saya tak nak buat sebab saya nak ia menjadi sesuatu yang istimewa orang Lain tak buat =)



**cinta, kasih & sayang tak perLu di ucap sebab kita mesti akan tahu dan rasa biLa masa itu tiba (nikah)

gugur jantung saya..i heart u

Monday, November 8, 2010

peLangi !!

whoaaa...hai kawan2 semua...hurm...menadangkan entry sebeLum2 nie pon memang dah jiwang, apee kate aku tambahkan jiwang Lagik kat sini...hahhahha...*kidding*

tapi agak Lah...ini adeLah percubaan pertama aku menuLis Lirik, membuat irama dan menyanyi sendiri Lagu yang terhasiL dari mood kejiwangan aku...errrmmm..Lagu nie di dedikasikan kepada anda ( yee, it's for you ! ) dan semua2 yang sedang bercinta...hehhee...Lagu ini sempoi saja sebab aku nie bukanLah penuLis meLodi pon...suara pon haram Lah tak sedap kan...pape pon, do enjoy !! comment are most weLcome ~ =)

video

hari hari ku bersinar kembaLi

dengan hadirmu bagaikan peLangi

hari hari ku yang duLu geLita

kini menjadi sejarah Lama

duLu ku mimpi kita berpisah

namun ku kini tak perLu resah

kau juga aku teLah berjanji

akan seLaLu saLing memahami

kau buat diriku ini

seLaLu rasa dihargai

tak mungkin aku khianati

cinta suci yang kau beri

tiap hariku ternanti nati

untuk bertemu kekasih hati

tawa senyummu menambah seri

tiada mungkin kan ku cari kanti

hari hari ku bersinar kembaLi

dengan hadirmu bagai kan peLangi

hari hari ku yang duLu geLita

kini menjadi sejarah Lama

kini menjadi sejarah Lama...